Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 148, mai 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare9 Mai - Ziua Europei —— Premiile Jan Amos Comenius pentru educație de calitate despre Uniunea Europeană —— #Stămacasă #învățămonline (II) —— Aplicații gratuite pentru persoanele cu deficiențe de vedere ——Perspective internaționale: TopClass OECD —— A 3-a reuniune Europa – Balcanii de Vest dedicată tineretului: Programele UE ca vehicule pentru stimularea schimbărilor pozitive în societate – 9 iunie 2020 ONLINE —— Apel la propuneri de bune practici în domeniul incluziunii —— #ErasmusDays2020 —— Pactul Ecologic European —— #DiscoverEU —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— ////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma —— Diversitate, Incluziune & Democrație – Remodelarea vieții și culturii școlare în județul Bistrița Năsăud ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Ziua Europei la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Elevii sântăneni au prins aripi Erasmus+! —— Pregătit pentru piaţa europeană a muncii prin Erasmus+ ——////—— Educație școlară în Erasmus+: Proiectul EDUCAȚIE+ un PLUS de calitate și un plus de farmec în viața școlii ——////—— Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților și experiențe din perioada pandemiei: Upskilling adults 45+, with migrant background —— Test de flexibilitate pentru Family Volunteering și Pro Vobis ——////—— Tineret în Erasmus+: AddictEDucation: Seminar și schimb de tineri despre dependențe—— Schimb de tineri: Sport vs Violence—— ////—— Corpul European de Solidaritate: Cum transformăm un sat pentru tineri prin voluntariat și acțiune colectivă ——////—— Eurodesk România te informează —////—Multilingv. Multicultural:Cum să-ți muți acasă ora de engleză? —— Cea de-a 18-a Olimpiadă Internațională de Lingvistică a fost anulată ——////Publicațiile Eurydice ——////—— Recomandările lunii mai——////—— Utile

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

9 mai - Ziua Europei

În urmă cu șaptezeci de ani, pe 9 mai 1950, politicianul francez Robert Schuman prezenta declarația care deschidea Europei calea către Uniunea Europeană de astăzi. În fiecare an, 9 mai este ziua în care vorbim mai mult decât oricând despre valorile noastre europene fundamentale: pace, solidaritate, libertate și demintate.

În 2020, în lupta împotriva COVID-19, Uniunea Europeană arată că puterea sa rezidă în solidaritate și stabilitate, iar criza o vom putea depăși doar împreună.

Premiile Jan Amos Comenius pentru educație de calitate despre Uniunea Europeană

22 de licee din țările Uniunii Europene – în care se predau cursuri privind Uniunea Europeană într-un mod creativ și inovator, contribuind astfel la difuzarea acestor practici – au primit premiul Jan Amos Comenius.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat că: „Să învățăm despre Uniunea Europeană la școală nu este un lux, ci o necesitate. Trebuie să consolidăm cunoașterea și înțelegerea de către cetățeni a Uniunii Europene de la o vârstă fragedă. Școlile noastre sunt în măsură să promoveze o sensibilizare critică cu privire la tot ceea ce ține de Uniunea Europeană și un sentiment de apartenență la aceasta, în moduri care inspiră. Sunt încântată de faptul că acest premiu acordă recunoaștere și vizibilitate unor astfel de activități valoroase.”

În România, Premiul Comenius a revenit Colegiului Național „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț, instituție de învățământ care a implementat mai multe proiecte finanțate de Comisia Europeană, încă din anul 2011 și care este foarte implicată în educația de calitate.

© Uniunea Europeană, 2019.

Premiul Jan Amos Comenius este un proiect-pilot propus de Parlamentul European și implementat de Comisia Europeană. În 2018, în recomandarea Consiliului de promovare a valorilor comune, a educației favorabile incluziunii și a dimensiunii europene a predării s-a stabilit că predarea și învățarea cu privire la originile, valorile și funcționarea UE reprezintă o prioritate politică. Acest premiu este destinat să evidențieze bune practici în materie de predare, care să contribuie la realizarea obiectivelor recomandării.

#Stămacasă #învățămonline (II)

În numărul anterior al revistei ANews am aflat care sunt instrumentele online și digitale puse de curând la dispoziția tuturor, în toate limbile țărilor UE, în noua pagină web a Comisiei Europene:

În continuare vă oferim o selecție a unor rezultate din proiecte finanțate de Uniunea Europeană, pe care Comisia Europeană a pus-o la dispoziția profesorilor, educatorilor și celor care doresc să învețe online, în contextul în care școlile și celelalte instituții de învățământ rămân în continuare închise din cauza pandemiei Covid-19.

#practicămonline

EduHack – este un program de creștere a capacității, destinat profesorilor din universități care doresc să învețe cum să realizeze experiențe de învățare susținute digital, experimentând abordări și instrumente inovative.

European Association of Distance Teaching Universities (EADTU) – Asociația europeană a universităților care oferă cursuri la distanță este principala asociație instituțională a Europei din domeniul învătământul superior online, deschis și flexibil. Ea reprezintă un punct central al programului de modernizare a universităților europene. Accesul la resursele online de învățare se face aici:

Penji Protects the Planet – o activitate de educare prin joc a elevilor din învățământul primar și secundar, ce se referă la importanța sustenabilității protejării mediului.

Bio Talent – în concordanță cu obiectivele Strategiei UE 2020 de a crea o creștere inteligentă, sustenabilă și incluzivă, proiectul Bio Talent a dezvoltat un program de formare inovativ mixt (online și față-în-față) în domeniul biodiversității.

BINGO – 2 materiale educaționale care explică metode de biocontrol, utilizând desene animate și prim-planuri spectaculoase ale unor insecte minuscule. Acest proiect a fost finanțat prin Acțiunea Marie Sklodowska-Curie (MSCA) a Uniunii Europene.

Open Mind – urmărește promovarea antreprenoriatului social în rândul elevelor și studentelor care nu au studii în domeniul afacerilor, prin intermediul unui curs online gratuit, inovativ, bazat pe joc.

MobyClick – invită la explorarea unor materiale educative electronice, pentru învățământul secundar, care susțin dezvoltarea învățării bazate pe tehnologie.

Code-N-Social – o platformă interactivă de învățare care oferă acces la materiale educative de calitate din domeniul Tehnologiei informației și comunicării (TIC), inclusiv la programare și dezvoltarea unor competențe tehnologice de bază.

Proiectul CREATIONS – dezvoltă abordări creative și antrenante, bazate pe artă, pentru educația în domeniul științelor.

Go-Lab Initiative – facilitează utilizarea aplicațiilor online de laborator și de investigare pentru educația în domeniul științelor în școli, cu finanțare prin Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene.

OpenUp2U  – urmărește să intensifice învățarea online în școlile secundare, oferind un mediu de învățare și instrumente pentru crearea de cursuri, stocarea de conținut și participarea la cursuri de la distanță. Proiectul a fost finanțat prin Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Proiectul TOY – Cursul online “Împreună bătrâni și tineri - o abordare intergenerațională“ urmărește să aducă împreună adulții în vârstă cu copiii (între 4 și 8 ani) pentru a face schimb de cunoștințe, valori și pentru a se distra.

Mutual Open and Online Skills (MOOS) – un proiect ale cărui rezultate urmăresc îmbunătățirea utilizării TIC și a resurselor educționale deschise în curricula liceelor europene, pentru a stimula noi abordări de învățare.

European Distance and e-LearningNetwork (EDEN) – Rețeaua europeană de învățare la distanță și online aduce împreună cunoștințele și urmărește îmbunătățirea înțelegerii între profesioniștii din domeniul învățării la distanță și online.

Scientifix promovează și susține o largă colaborare la nivel european între profesorii STIM (de științe, tehnologie, inginerie și matematică), cercetătorii din domeniul educației, decidenții politici și alți profesioniști din educație. Proiectul a fost finanțat prin Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Aplicații gratuite pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Printr-un click pe o fotografie/imagine se primește imediat descrierea elementelor din imagine

Alicația identifică în timp real culorile și transmite utilizatorului culoarea exactă, inclusiv valoarea hexagimală a culorii, precum și cea mai apropiată denumire a acesteia (în engleză).

Lupă și lanternă – cel mai simplu de folosit pentru a citi meniul la restaurant sau compoziția unui medicament la farmacie.

Reunoaște adresa unde se găsește utilizatorul și poate face recomandări privind obiective din proximitate (de exemplu şcoli, gări, restaurante etc.). Permite salvarea unor mesaje audio care sunt transmise când utilizatorul se află în apropierea locului salvat în mesaj. Oferă posibilitatea de partajare a locului curent prin intermediul mesajelor.

Perspective internaționale: TopClass OECD

Pandemia de coronavirus a avut ca rezultat închiderea școlilor în țările de pe glob, forțând mulți elevi să își continue studiile de acasă. Buletinele de știri sunt pline de răspunsuri și actualizări din partea liderilor politici, dar pentru cei afectați cel mai mult de închiderea școlilor se oferă un timp relativ scurt de emisie. Ce semnificație are, de fapt, trecerea bruscă la învățarea acasă pentru un elev? Funcționează? Care sunt principalele provocări? Pentru a afla, OECD a intrat în legătură cu trei elevi de liceu din trei țări diferite, toți participând la proiectul OECD „Viitorul educației și al competențelor 2030“: Ayumi Mitsui este o elevă japoneză care studiază în prezent în Vietnam, Juyeop Kwon este elevă la un liceu din Coreea, iar Alessandra Policarpo este o elevă braziliană care și-a încheiat anul trecut studiile în Germania.

A 3-a reuniune Europa – Balcanii de Vest dedicată tineretului: Programele UE ca vehicule pentru stimularea schimbărilor pozitive în societate – 9 iunie 2020 ONLINE

Explorează valoarea și potențialul cooperării dintre Europa și Balcanii de Vest, inspiră-te din practicile de succes și gândește-te la căile pe care le deschid noile programe pentru tineret ale UE! Profesioniști cu experiență în domeniul practicilor de lucru pentru tineret, al formării și cercetării, toți cu o vastă experiență în cooperarea europeană, vor explora, împreună cu participanții, relevanța cooperării transnaționale pentru stimularea dezvoltării continue a activităților și politicilor pentru tineret, precum și valoarea adăugată a corelării practicilor de lucru, cercetare și politică pentru tineret, în contextul specific UE-Balcanii de Vest. Participă la discuții interactive, sesiuni de întrebări și răspunsuri și ateliere participative, descoperă și discută cu experții prezenți despre modul în care proiectele lor au avut un impact și produs schimbări în comunitățile pe care le reprezintă!

Termen limită până la care se poate depune candidatura de participare: 30 mai 2020

Apel la propuneri de bune practici în domeniul incluziunii

Rețeaua europeană care promovează inovația în domeniul incluziunii caută bune practici de promovare a capacității de inserție profesională (într-o activitate independentă sau angajament salariat) care să poată conduce la identificarea locurilor de muncă favorabile incluziunii și antreprenorilor care dezvoltă activități favorabile incluziunii.

Pentru organizația care implementează proiectul declarat câștigător la categoria sa, Rețeaua Europeană va organiza o vizită de studiu, iar primele două organizații clasate pentru fiecare dintre cele două categorii vor fi invitate să participe la festivitatea de acordare a premiilor, de la Madrid. Astfel, posibilitățile de scalabilitate, transferabilitate și viabilitate ale celor mai bune proiecte vor fi sporite în mod substanțial.

Solicitanții ar trebui să fie înregistrați mai întâi ca membri ai Rețelei europene care promovează inovația în domeniul incluziunii. Înregistrarea este complet gratuită.

Termenul limită până la care se pot depune candidaturile este 6 iulie 2020.

#ErasmusDays2020

Pe 9 mai s-au deschis înscrierile pentru evenimentele care urmează să fie organizate în 2020 cu ocazia #ErasmusDays.

Ediția a IV-a se va desfășura pe 15, 16 și 17 octombrie 2020. Puteți descărca sigla evenimentului, în două alternative cromatice, pentru a începe promovarea acestuia pe site-ul organizației sau al instituției pe care o reprezentați, precum și pe canalele de comunicare socială pe care le utilizați în relațiile cu partenerii și cu colaboratorii.

În urma unui sondaj, efectuat recent la nivelul agențiilor naționale care au organizat până acum #ErasmusDays și la care au răspuns ofițerii de comunicare responsabili cu gestionarea evenimentelor la nivel național, principalele subiecte ale acestei noi ediții ar trebui să se concentreze pe:

 1. Învățarea la distanță/Mobilitatea virtuală/Utilizarea noilor tehnologii
 2. Ecologie
 3. Sănătate/Reflecție cu privire la criza COVID și impactul acesteia asupra Programului Erasmus+

Vom reveni în numărul următor cu informații legate de derularea evenimentului în România.

Pactul Ecologic European

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Susținut de investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi, Pactul ecologic poate fi o nouă strategie de creștere a economică a UE. Succesul său depinde în mare măsură de implicarea și angajamentul publicului și al tuturor părților implicate.

Mai presus de toate, Pactul ecologic european stabilește o cale de tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. El este conceput în așa fel încât marea transformare care ne așteaptă să nu lase în urmă pe nimeni – niciun om, nicio regiune.

#DiscoverEU

Dacă ești unul dintre câștigătorii unui permis de călătorie DiscoverEU, iar călătoria ta a fost amânată din cauza crizei generate de Covid-19, trebuie să știi că se analizează toate modalitățile pentru a te bucura de acest lucru imediat ce situația va permite. Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu.

De îndată ce va fi posibil, DiscoverEU va reveni cu o rundă care va oferi noi posibilități de a câștiga un permis de călătorie!

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe FacebookÎnscrie-te în grup pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători!

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Termenele limită pentru apelurile dedicate proiectelor din domeniul învățământului profesional și tehnic și componentei Roma s-au extins până în luna octombrie 2020

Diversitate, Incluziune & Democrație – Remodelarea vieții și culturii școlare în județul Bistrița Năsăud

DID – Diversity, Inclusion & Democracy – Reshaping the School Life and Culture) este un proiect implementat de Casa Corpului Didactic (CCD) Bistrița Năsăud. Acesta a urmărit să contribuie la creșterea nivelului de pregătire a experților educaționali – profesori metodiști și formatori – din instituție și să susțină extinderea nivelului de cunoștințe ale profesorilor care predau în școlile din județ, prin cooperarea inițiată cu alte trei instituții similare din Norvegia.

Partenerii norvegieni au fost:

 • The European Wergeland Centre, Oslo – un centru de resurse privind educația pentru toleranță interculturală, drepturile omului și cetățenia democratică, creat cu scopul de asigura promovarea valorilor drepturilor umane, a democrației și a statului de drept;
 • Menneskerettighetsakademiet/Human Rights Academy, Oslo – o organizație non-profit, fondată în 2008, cu scopul de a activa în domeniul drepturilor omului și a educației cetățenești, de a consolida respectul pentru sistemul internațional al drepturilor omului și al democrației;
 • Brainobrain Norway AS, Bergen – un centru international de învățare și integrare a diversității pentru copii, cu scopul de a le dezvolta competențele aritmetice, gândirea critică, concentrarea, imaginația, creativitatea și diverse alte competențe de viață, într-o manieră holistică, utilizând și dezvoltând ambele emisfere ale creierului.

Printre rezultate principale ale proiectului se numără: o nouă structură de curs avizat pe tematica ”Școlii Democratice”, un simpozion internațional și un ghid de bune practici în zona cetățeniei active și democratice.

În doar câteva cifre proiectul se prezintă astfel: 6 formatori ai CCD Bistrița Năsăud instruiți în cele 3 mobilități, 77 de cadre didactice instruite pe tematica „Școlii Democratice“ (în cadrul a 3 grupe de lucru), 7 activități locale cu cadre didactice care sunt și formatori, consilieri școlari, directori de școli sau inspectori școlari.

Ioan Ioja, director CCD Bistrița Năsăud: Acest proiect a fost o provocare pentru instituția noastră și am început oarecum timid, în sensul că am intuit că ne vom confrunta cu multe dificultăți și ”necunoscute” pe parcursul implementării. Ne-am dorit o experiență de învățare care să ne forțeze oarecum limitele, nu numai în calitatea de cadre didactice, dar și ca formatori și, de ce nu, ca echipă. Am intenționat să ne consolidăm competențele de viață și activitate democratică la locul de muncă și să abordăm o cultură instituțională a păcii, prin participarea la o experiență concretă, pe care să o putem ”frământa” – simbolic vorbind – prin propriile eforturi și în care să punem din ”suflul” nostru, adică acele frânturi de viață care dau sens, creștere și unitate existenței, pe scurt, ne-am dorit un exercițiu de devenire. Și exact așa a fost acest proiect, cu noi experiențe de învățare pentru participanții direcții la mobilitățile din Norvegia, cu noi oportunități de învățare pentru participanții indirecți din comunitatea educațională locală, cu noi exerciții existențiale pentru toată echipa de management și implemetare din instituție.

Alina Gîmbuță, coordonator de proiect: A fost o experiență transformatoare... Inițial, am identificat și unit niște puncte pe o hartă, am calculat distanțe între țări, localități și instituții, ne-am imaginat niște întâlniri reale între profesioniști în educație. Treptat, punctele și poveștile imaginate s-au strecurat ușor în viața noastră și au devenit evenimente reale, chiar s-au întâmplat și s-au întâmplat cu sens. Proiectul nostru este o construcție de viață, impactul său cel mai important este chiar asupra vieții, pentru că tot ce s-a construit și realizat în timpul acestor 12 luni de implementare au fost evenimente de învățare a vieții, de schimbare și îmbunătățire într-un fel a fiecărui participant. Nu ne-am extins doar cunoștințele, ci și atitudinile, comportamentele și viziunea.

Camelia Tabără, formator: Consider că este nevoie în contiunare de formare a cadrelor didactice pentru o înțelegere profundă a conceptului de școală democratică, pentru implementarea unui echilibrul dezirabil între drepturile și obligațiile elevului. Cred că numai școala îi poate învăța pe elevii de azi, cetățenii de mâine, democrația participativă, preocuparea pentru valorile democratice și grija pentru păstrarea lor. Încă avem foarte mult formalism în educarea elevilor noști, ne pierdem în rutine administrative și pierdem esența formării competențelor transversale.

Am avut o experiență profesională minunată la Oslo ca profesor, ca formator și ca manager. Tema abordată în liniile directoare ale forurilor europene a dat coeziune conceptului, formatorii au fost cu adevărat profesioniști și organizarea impecabilă. Multitudinea nuanțelor pe care trebuie să le ai în vedere când vrei să construiești temeinic o organizație cu mecanisme interne democratice a fost marea provocare a discuțiilor purtate și a aplicațiilor exersate în timpul formării.

Proiectul a fost bine structurat, activitățile au alternat între învățare și aplicare dar și cu momente de reflecție colectivă ceea ce ne-a determinat pe fiecare să ne precizăm reperele și să ne gândim serios la ce avem de preluat și implementat:

 • Pasiune
 • Punctualitate și conștiinciozitate
 • Abordare integrală a școlii (whole school approach)
 • Analize reale, fundamentate
 • Democrația înseamnă reguli
 • Fiecare profesor are un vis
 • Școală individualizată
 • Nu evaluăm profesorii, ci procesul de predare
 • Relația cu părinții este de tip „one to one“
 • Învățarea este colectivă (collective learning)

Am ales 10 repere pentru un proiect de nota 10 !

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informaţiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

de Alina Gîmbuță, coordonator de proiect, CCD Bistrița Năsăud

Învățământ universitar în Erasmus+

Ziua Europei la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara

Biroul Erasmus+ al USAMVBT a sărbătorit Ziua Europei, în data de 9 mai 2020, printr-un webinar denumit ,,Internationalization nowadays".

Am intenționat ca prin acest webinar să aducem împreună cât mai mulți parteneri din țările programului și țările partenere, pentru a sărbători împreună Ziua Europei, dar și ca prilej de a interacționa și de a menține relațiile interinstituționale, în contextul în care o astfel de întâlnire era programată în cadrul International Erasmus+ Staff Week. Evenimentul urma să aibă loc la sfârșitul lunii mai, în Săptămâna universității, împreună cu alte acțiuni ocazionate de aniversarea a 75 de ani de la înființarea USAMVBT. În contextul pandemiei actuale, am considerat oportun ca un astfel de eveniment internațional să aibă loc în mediul online.

Astfel, fiecare membru al Biroului Erasmus+ (coordonatori departamentali și instituțional), a contactat partenerii, colegii, din Birourile Erasmus+, respectiv IRO, și alte asociații internaționale, unde USAMVBT este membră, și am reușit ca timp de doua ore și jumătate, să desfășurăm un webinar interesant, să aflăm noutăți de la parteneri și să programăm următoarele acțiuni de acest gen.

Printre cei 56 de participanți, s-au numărat: dl.Mihai Găciulescu, din partea Agenției Naționale din România, Rectorul Universității Uele din RD Congo, Președintele ISEKI- European Food Association), Secretarul General IROICA, Președintele Studenților francofoni Gaudeamus, colegi din birourile Erasmus+ și IRO, foști și actuali studenți Erasmus români și străini, aflați în prezent în mobilitate la USAMVBT, dar și parteneri din cadrul proiectelor CBHE, European Universities, Strategic Partnership.

Am avut bucuria de a avea participanți din toate zonele globului: Croația, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Ungaria, Anglia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Turcia, India, Indonesia, Taiwan, Tunisia, Algeria, Egipt, Iordania, Libia, RD Congo, Nigeria, Tanzania, Haiti, Chile, Peru, Azerbaijan, Armenia, iar dimensiunea internațională a evenimentului a fost impresionantă.

Webinarul – primul dintr-o serie având tema „Erasmus+, challenges and issues“ – a fost moderat de dl. Raul Pașcalău, coordonator Erasmus+ în USAMVBT, iar discuțiile s-au purtat în jurul importanței internaționalizării și a programului Erasmus+, a evoluției acestora în contextul actual.

Intenționăm ca, la webinarele care vor urma, să aducem împreună toti parteneri Erasmus+ din Africa, urmând apoi Asia, America de Sud și Europa, după care va urma o serie nouă, în care vom aborda proiectele mai importante și la care vor participa liderii și reprezentanți ai partenerilor instituționali.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Elevii sântăneni au prins aripi Erasmus+!

Dintre cei 56 elevi ai Liceului Tehnologic „Stefan Hell“ din Sântana, județul Arad, participanți la proiectul Îmbogățirea Tradiției Sântănene prin Formare Profesională Europeană (2018-1-RO01-KA102-048146), cu finanțare europeană de 151.440 EURO, puțini au fost cei care nu puneau prima dată piciorul într-un avion. Dar, nu despre avion este vorba, ci despre zbor!

Elevii au efectuat practică de specialitate în Regatul Unit, la partenerul de proiect Grwp Llandrilo Menai (GLLM), colegiu internațional gazdă situat în orașul Rhos on Sea Colwyn Bay, nu departe de Liverpool, cel mai modern centrul de formare din Wales. Sunt elevi de clasa a X-a, specialitatea Tehnician Mecanic pentru Întreținere și Reparații (au fost grupați în 2 fluxuri, iar mobilitățile au durat câte 2 săptămâni), precum și 2 fluxuri cu profilul Servicii, specialitatea Tehnician în Activități Economice.

Cu inima cât un purice de emoție, dar bine pregătiți, elevii au ajuns la Centrul Lingvistic Trinity House, locul de cazare, care găzduia și alți elevi sau specialiști din diferite domenii și diferite părți ale lumii, sosiți aici pentru o perioadă de imersiune lingvistică. Au trecut cu brio primul test, cel de comunicare în limba engleză și de respectare a regulilor casei, au cunoscut elevi și cadre didactice din Spania, China și din multe alte țări

A început practica la atelierele de mecanică dotate cu echipamente de ultimă generație, la atelierul de turbine eoliene, iar sentimentele dominante au fost de curiozitate, de bucuria de-a învăța să lucrezi cu ustensile de mare precizie, de-a învăța să folosești simulatoare de sudură și roboți industriali. Sub atenta îndrumare a tutorilor, elevii au lucrat la un mic proiect, la finalul căruia fiecare trebuia să realizeze un produs concret, o piesă mecanică. Și au reușit! S-au comportat ca o echipă, respectând la milimetru regulile de protecție a muncii și îndrumările tutorilor, sprijinindu-se între ei, fiecare parcurgând modulul asumat prin acordul de formare și mult mai mult!

Elevii de la profilul Servicii au făcut practica în spații comerciale. Atât la monitorizarea pe parcurs cât și la evaluarea finală, tutorii și personalul de specialitate din unitățile economice s-au declarat foarte mulțumiți de prestația elevilor, au apreciat competențele lor profesionale, competențele lingvistice, dar și simțul umorului, s-au arătat dornici de a colabora cu noi pentru alte module de practică și chiar pentru a oferi locuri de muncă elevilor după finalizarea studiului. In cadrul Vocational Skills Week 2019, din luna octombrie, elevii care au efectuat stagiul de practică în spațiile comerciale ale British Heart Foundation, YMCA, Barnardos, Bay View Shopping Centre și Scope, în cadrul activităților din modulul „Tehnici comerciale”, s-au concentrat pe formarea competențelor profesionale dar și pe abordarea relaxată a relației cu clienții. Elevii le-au prezentat acestora obiectivele proiectului, fațete ale patrimoniului cultural românesc și detalii despre Vocational Skills Week.

Întorși acasă, elevii participanți la mobilitate au prins aripi! Deși 80% dintre ei sunt dezavantajați social, ei au devenit mai responsabili, mai motivați să învețe mai bine, mai interesați de parcurgerea unor trasee de formare superioare și de dezvoltarea personală (toți participanții au promovat în ciclul superior al liceului). Aproximativ 40% dintre ei s-au angajat temporar la firmele din localitate, pe perioada vacanței de vară. Aici au diseminat experiența lor europeană. Îmbunătățirea pregătirii profesionale e reflectată și în notele recunoscute de şcoală, de îmbunătățirea cu 20% a performanțelor la disciplinele de pregătire practică, creșterea cu 3,25% a performanțelor școlare generale la finalul anului școlar 2018 – 2019.

Diseminarea materialelor didactice din timpul stagiului și a produselor realizate în timpul mobilității a contribuit la pregătirea elevilor din întreaga școală, prin transmiterea experienței formative câștigate și colegilor lor din celelalte clase, din învățământul liceal tehnologic. După fiecare flux, au diseminat colegilor de clasă ce au învățat la stagiul de pregătire din Țara Galilor, în cadrul unor ateliere organizate în acest scop și la orele de specialitate.

Cei de la profilul Mecanic au explicat colegilor cum au realizat piesele, ce aparatură au folosit, făcând o paralelă între dotarea tehnică din țară și cea din atelierele unde făcuseră practica. Folosind prezentari PowerPoint, le-au povestit despre vizitele culturale făcute în Liverpool și Chester, despre toată experiența, în general.

Elevii s-au implicat în realizarea unei expoziții fotografice, în diseminarea experienței la Ziua portilor deschise, au organizat ateliere (Ștafeta Erasmus (ianuarie 2020) – eveniment postat pe platforma Didactic.ro; Discover, Practice, Succeed, activitate desfășurată la Sântana în cadrul Vocational Skills Week 2019), au prezentat proiectul la etapa județeană a Concursului Național „Made for Europe”.

Ultimele două fluxuri au fost ușor devansate, datorită problematicii Brexit-ului. Aceste modificări au fost posibile prin comunicarea foarte eficientă cu partenerii de proiect și cu Agenția Națională.

Proiectul a contribuit la creșterea participării tinerilor cu oportunități reduse, din zonele rurale, la formarea profesională, liceul nostru crescându-și atractivitatea pe plan regional; în anul 2019, numărul de elevi la clasele cu profil tehnic (clasa a IX-a) este de 56, față de anul 2018 când am avut doar 40 elevi.

Consolidarea internaționalizării liceului e concretizată prin două noi parteneriate bilaterale durabile cu Eucontact Ltd UK și cu Grwp Llandrillo Menai, pe perioada 2020-2027, în vederea colaborării în domeniul curricular, al dezvoltării de noi proiecte educaționale, prin internaționalizarea Curriculumului pentru dezvoltare locală (CDL): importul de metode si tehnici de lucru, conceperea de două noi module CDL cerute de piața muncii și inspirate de instituția gazdă: Sudarea materialelor metalice, respectiv Organizarea activității în unitățile comerciale), prin depunerea a două noi aplicații de parteneriat Erasmus+, cu parteneri noi sau cunoscuți prin activitățile organizate de instituția gazdă a acestui proiect.

Comunitatea școlară apreciază mobilitățile Erasmus+ VET pentru că îi apropie pe viitorii absolvenți de locul de muncă și contribuie la formarea competențelor profesionale cerute de angajatori. Elevii sunt antrenați să facă față provocărilor și schimbărilor pieței muncii, într-un mediu intercultural care le dezvoltă sentimentul de apartenență la societatea europeană.

Ana Honiges, Coordonator de proiect

Pregătit pentru piaţa europeană a muncii prin Erasmus+

Proiectul (2018-1-RO01-KA102-047869) s-a adresat unui număr de 45 de elevi ai Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara“ – Şcoala Postliceală Sanitară din Hunedoara. 35 de participanţi au fost selectaţi din rândul elevilor din anul III, 30 de la calificarea asistent medical generalist (AMG), 5 de la calificarea asistent medical balenfiziokinetoterapie şi recuperare (AMBFT) şi 10 dintre elevii din anul al II-lea, de la calificarea asistent medical de farmacie (AMF).

Proiectul a vizat dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe în domeniul asistenţei medicale, care să ofere viitoarelor cadre medicale cu studii medii şanse reale de acces la piaţa internaţională a muncii.

În cadrul proiectului, participanţii au efectuat 3 săptămâni (90 de ore) la furnizorii de asistenţă medicală din Lisabona: Centro de Medicina de Reabilitação de Alcoitão, farmaciile Holon şi Estacio, centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice Montepio Residências Seniore. Partenerii de primire au asigurat desfăşurarea stagiilor și tutoratul. Datorită proiectului, pentru prima dată, cei 45 de elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare au avut oportunitatea de a-și testa online competenţele lingvistice la limba engleză şi de a parcurge un curs online care a contribuit semnificativ la ameliorarea compeţentelor lingvistice ale acestora. Programul de formare a fost de 6 ore/zi, timp de 15 zile lucrătoare.

Pregătirea practică a corespuns unor domenii medicale cerute de contextul actual şi de perspectiva sistemelor de sănătate din ţară şi Europa: asistenţa medicală pentru vârstnici, terapii ocupaţionale pentru diferite patologii, prepararea şi eliberarea medicamentelor.

Pe parcursul mobilităţilor, participanţii au obţinut competenţe specifice privind identificarea problemelor de dependenţă şi stabilirea diagnosticelor de îngrijire la pacienţii vârstnici, privind elaborarea planului de îngrijire şi aplicarea intervenţiilor proprii şi delegate, competenţe privind utilizarea unor tehnici complexe de îngrijire în terapia ocupaţională, noi cunoştinţe privind conceptele de nursing ce se aplică în alte sisteme de sănătate. Elevii au apreciat pozitiv acest stagiu deoarece şi-au îmbogăţit nivelul de cunoştinţe despre sistemul medical portughez, au avut şansa să lucreze alături de echipe profesioniste în îngrijirea bolnavilor şi vârstnicilor, şi-au dezvoltat abilităţile de comunicare profesională cu echipa medicală dar şi cu pacienţii. De asemenea, participanţii au dobândit cunoştinţe despre istoria, cultura şi viaţa socială portugheză, pentru că în timpul liber au beneficiat de un bogat program cultural realizat de organizaţia intermediară Casa de Educaçao (care a organizat vizite la monumente istorice: Palacio da Ajuda, Obidos, Belem, Sintra, Quinta Regaleira, Mănăstirea Jeronimilor, Monumentul Descoperirilor, Cristo-Rei, dar le-a oferit și acces la natura locală: Cabo da Roca, Boca de Inferno, Nazare Beach, Cabo Espichel şi Ocenarium). Mai mult, participarea la proiect a întărit motivaţia şi disponibilitatea pentru învăţare a participanților, interesul pentru alte culturi şi pentru învăţarea limbilor străine.

Principalul rezultat al proiectului îl reprezintă finalizarea cu succes a stagiilor de formare profesionale desfășurate în instituții VET din Portugalia de către toți cei 45 de participanți. Certificatul Europass a constituit un avantaj pentu elevii participanți din anul 3 de studiu, specialitatea AMG iar, după absolvire, șapte dintre elevii paticipanți la proiect s-au angajat în domeniul sanitar.

Cu ce am rămas după cele 3 săptămâni petrecute în Lisabona?“, se întreba o participantă, „cu o dorinţă imensă de a încerca să fiu mai empatică cu pacienţii vârstnici, care au nevoie de multă atenţie şi înţelegere şi de a revizita Portugalia împreună cu familia. Recomand tuturor celor ce îşi doresc să participe la o astfel de mobilitate Erasmus+ să nu stea pe gânduri şi să fie conştienţi că toată munca depusă la centre este răsplătită nu doar cu o diplomă de participare şi cu documente Europass, ci cu multă iubire şi recunoştinţă din partea pacienţilor”.

Simona Belea, Colegiul Naţional "Iancu de Hunedoara"

Educație școlară în Erasmus+

Proiectul EDUCAȚIE+ un PLUS de calitate și un plus de farmec în viața școlii

Ideea proiectului EDUCAȚIE+, inițiat în anul 2017 de Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” în cadrul Programului Erasmus+ KA1, Educație școlară, pornește de la rezultatele unei analize asupra calității activității din școală, realizată de echipa managerială. Din acest studiu reiese că se impunea o schimbare atât în privința modului de organizare a activității de predare-învățare, cât și a metodelor de lucru, întrucât elevii din noile generații nu mai sunt atrași de predarea tradițională și simt din ce în ce mai mult nevoia să devină actorii propriei lor formări. În acest context, am regândit strategia de dezvoltare a școlii, ale cărei ținte se regăsesc în obiectivele proiectului Educație+:

 • îmbunătățirea calității predării-învățării limbilor moderne, prin introducerea unor cursuri optionale cu componenta CLIL, predate în limba engleză pentru disciplinele: geografie, muzică si educație fizică, prin participarea la cursuri de formare și job shadowing a patru profesori;
 • introducerea metodelor moderne în predarea-învățarea timpurie a limbilor franceză, engleză și germană, prin participarea a trei profesori la cursuri de formare în acest domeniu;
 • creșterea capacității profesorilor de a utiliza metode și instrumente specifice educației non-formale, atât în activitățile culturale și educative, unde le este locul, cât și în cele de predare-învățare, prin participarea la cursul „Non formal education at school”, a cinci cadre didactice care predau la diferite niveluri și discipline.

Prezența în viața școlii a celor 11 profesori formați la nivel european în cadrul proiectului, a avut darul de a iniția schimbare în activitatea „indoor și outdoor” a școlii și a generat un plus de valoare profesională și o mai mare coeziune a colectivului didactic.

Fiecare profesor participant la o activitate de formare a avut în bagaj un jurnal de mobilitate, care cuprinde atât informații despre țara și școala gazdă, cât și pagini destinate descrierii activităților de zi cu zi. O scurtă selecție din însemnările făcute de ei înșiși, este dovada cea mai grăitoare a impactului pe care l-au avut activitățile de formare asupra dezvoltării lor profesionale și personale.

Activitatea de job shadowing reprezintă o formă interesantă de învățare, prin faptul că nu esti implicat activ, dar poți observa toate detaliile unei lecții și poți reține aspectele pe care le consideri utile pentru alte contexte de învățare”. (Camelia Bobe, profesor de educație fizică)

Cursul optional «Music through the eyes and ears of children» , pe care l-am propus pentru a fi inclus în oferta educațională a școlii, are ca punct de pornire participarea la o astfel de activitate în cadrul CEIP Andreas Soler din Lorca, Spania și răspunde nevoii copiilor de a cânta și de a-și exersa deprinderile de exprimare în limba engleză în contexte cât mai variate. Abordarea bazată pe metodologia CLIL (Content and Language Integrated Learning) oferă elevilor o viziune largă asupra diferitelor culturi ce au la bază limba și cultura engleză”. (Grațiela Popescu-profesor de muzică)

Dacă cineva mi-ar fi spus acum cinci ani că eu voi preda un curs de geografie în altă limbă decât limba română, i-aș fi spus că glumește. Si, iată, în urma participării la acest program de job shadowing , am inițiat cursul opțional « Journey to the depths of the earth-the wonders on the surface », care se bazează pe metodologia CLIL și are mare impact asupra copiilor din clasele a IV-a. Opționalul, centrat pe elev, vizează dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză și în același timp acumularea de noi cunoștințe în domeniul geografiei.” (Ramona Pisoiu-profesor de geografie)

Participarea la cursul de formare pentru profesorii de FLE « Apprendre autrement : exploiter la créativité pour développer la communication à l’oral et à l’écrit avec confiance», organizat de Francophonia (Nisa, Franţa), a fost o experienţă de formare profesională complexă, extrem de valoroasă, cu numeroase beneficii, printre care se numără un parteneriat durabil între Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” și Les Universités de Francophonia, materializat în organizarea în vara anului 2019 a unui sejur lingvistic de o săptămână, pentru 15 copii de gimnaziu”. (Miruna Lonean, profesor de limba franceză)

Experiența la catedră și participarea la cursul «Non formal education at school», din cadrul proiectului, au demonstrat o dată în plus că metodele tradiționale de predare-învățare nu sunt totdeauna eficiente și adaptate nevoilor copiilor. Drept urmare, nu am ezitat să transformăm jocul în suport pentru învățare și am constatat că… funcționează! Rezultatul demersului nostru este un Ghid practic de metode și instrumente inovative de predare-învățare, denumit «101 JOCURI». Pe parcurs, văzând și făcând, am considerat că ar mai trebui ceva și atunci am creat un blog unde încărcăm toate jocurile pe care le folosim la clasă și de unde îi invităm să se inspire pe colegii din alte școli și apoi să contribuie și ei cu jocuri”. (Ioana Revnic, coordonator pentru proiecte și programe, profesor de limba română)

Nu în ultimul rând, prin participarea la proiectul Educație+, am avut ocazia să îmi dezvolt competențele digitale necesare oricărui profesor care își dorește să creeze pentru elevii săi experiențe de învățare cât mai interesante și folositoare. Menționez că cel puțin două dintre aplicațiile pe care le utilizez în prezent cu elevii mei, Kahoot și Google Drive, le-am descoperit în cadrul cursului de formare la care am participat, grație acestui proiect”. (Nicoleta Nedelescu, profesor învățământ primar)

Profesorii participanți la mobilități au organizat Ateliere de metode, pentru colegii din școală, care îi ajută să imprime orelor de curs o dimensiune jucăușă și plină de dinamism, să accesibilizeze informațiile de specialitate și să le integreze cu jocuri de rol și prezentări în manieră non-formală.

Preluarea și integrarea tuturor acestor idei inovatoare dar, mai ales, buna receptare din partea elevilor, de care s-au bucurat noile metode de lucru, reprezintă o confirmare a faptului că, prin implicarea în Programul Erasmus+, transformăm și noi România prin învăţare, !

Prof. Sanda Ghioaldă, coordonator de proiect, Director al Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”

Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților și experiențe din perioada pandemiei

Upskilling adults 45+, with migrant background

Perioada de desfășurare 01 octombrie 2019 - 30 septembrie 2021

Institutul Român de Educație a Adulților, în calitate de coodonator al proiectului ,,Upskilling adults 45+, with migrant background” alături de partenerii consorțiului: Action Synergy SA (Grecia), weltgewandt. Institut für interkulturelle politische Bildung e.V. (Germania), Internationale Arbeidsvereniging (Olanda), Emprende Empleo European Network (Spania), Fundația Română-Germană de pregătire și perfecționare profesională în domeniul construcțiilor (România) au întreprins activități ample de cercetare cu scopul identificării nevoilor educaționale pe care le au trainerii și consilierii în cadrul dezvoltării cursurilor pentru migranți. Această activitate face parte din produsul intelectual 1 care își propune dezvoltarea unui manual de lucru destinat profesioniștilor din educația adulților: traineri, consilieri care lucrează cu migranții care au vârsta de 45 ani+, în vederea (re) inserției pe piața muncii și în comunitate.

Proiectul se focusează pe abordarea dificultăților de (re) inserție pe piața forței de muncă și în comunitatea migranților atât din UE, cât și din afara UE și a migranților care se întorc (persoane care participă la procesul de remigrare, care se întorc în țara lor de origine după lungă ședere în străinătate). Proiectul va dezvolta soluții integrate necesare furnizorilor de educație pentru adulți pentru a sprijini migranții, adulții cu vârsta peste 45 ani, să dobândească abilități de bază: antreprenoriat, abilități digitale,competențele cheie, precum și validarea acestora. În acest fel, adulții de peste 45 ani sunt susținuți într-un mod holistic, pentru incluziunea socială și profesională.

Obiectivul general: Oferirea de soluții pentru o mai bună integrare a adulților migranți, peste 45 de ani, pe piața muncii și în societate, prin învățarea abilităților de bază.

În această perioadă am ținut legătura cu partenerii prin numeroase Skype meeting-uri, ceea ce se dovedește de un real ajutor în implementarea cu succes a activităților proiectului, mai ales acum, în acest context epidemiologic, susținându-ne eforturile pentru buna desfășurare a proiectului. Unele componente inițiale au trebuit adaptate ca și măsură de siguranță. Pentru analiza de nevoie educaționale am dezvoltat metodologia de focus-grup, pe care, ulterior am adaptat-o sub formă de chestionar (google form) și interviu telefonic, urmând ca după această perioadă să integrăm și focus grupul. Fiecare partener s-a implicat activ și responsabil în această activitate, concluzionând toate informațiile și rezultatele cercetării calitative printr-un raport național de cercetare la nivelul fiecărei comunități. Pe lângă această activitate, concomitent, researcher-ii și-au adus contribuția printr-un desk research în vederea găsirii de ”best practices” legat de acest subiect. Toate aceste rezultate vor fi cuprinse în Handbook pentru a se vedea exact pe ce considerente metodologice au fost dezvoltate capitolele din manualul pentru profesioniștii din educația adulților care dezvoltă pachete educaționale pentru migranții cu vârsta de 45 ani +. Aceste capitole au fost discutate și distribuite per parteneri în funcție de aria de experiență și expertiză a fiecărei organizații în parte. Tot în această perioadă am lucrat la un template și layout al Handbook-ului care să fie ușor de parcurs și utilizat.

În acest moment cu toții lucrăm intens la dezvoltarea capitolelor care vizează aspecte precum: specificul învățării la vârsta adultă, provocările ce le aduc acest grup țintă, consiliere și orientare educațională și în carieră, combinarea validării de competențe cu modulele/ cursuri de training, cum identificăm și evaluăm competențele transversale, cum să ajutăm adulții să își construiască portofoliul personal și profesional, cum îi putem angrena la o participare activă în viața comunității etc; menite să vină în sprijinul formatorului pentru migranți, în întâpinarea unor posibile probleme ce pot apărea în cadrul procesului didactic.

Promovarea proiectului de către toți partenerii prin diferite mijloace și canale online a fost mai intensă comparativ cu alte perioade de timp, se pare că work office-ul ne-a sporit creativitatea.

Denisa Centea, Cercetător IREA, denisa.lombrea@irea.ro

Test de flexibilitate pentru Family Volunteering

A fost și este încă o perioadă în care trebuie să ne adaptăm continuu planurile pe care le-am avut sau pe care le facem. Ce ne ajută cel mai mult sunt obiectivele, pe care ni le-am propus și știm că le putem atinge. Pe scurt, așa am abordat această perioadă la Pro Vobis și în ceea ce privește proiectul nostru Family Volunteering, realizat în parteneriat cu organizații din Irlanda, Belgia, Croația, Norvegia și Germania.

În primul rând, am avut de reevaluat planurile imediate și trebuie să recunoaștem că ne-am bucurat de faptul că suntem încă la început de proiect. Pentru lunile februarie-martie aveam programate o reuniune de management și activități de realizare a primului rezultat intelectual, dar și de pregătire a acțiunilor pilot de voluntariat în familie.

Pentru a alege cea mai bună variantă, am contactat ofițerul nostru de proiect și partenerii. De la AN am aflat condițiile de recuperare a costurilor deja angajate, iar cu partenerii am stabilit o întâlnire online în care să discutăm despre soarta reuniunii care trebuia să aibă loc la partenerul nostru din Irlanda.

Am realizat că putem recupera cele mai multe costuri angajate și am decis împreună să nu anulăm mobilitatea, ci să o reprogramăm după ce trece perioada de incertitudine. Totuși aveam zilele alocate pentru întâlnirea de proiect de la final de martie și am simțit cu toții nevoia să discutăm mai în detaliu despre ce vom face mai departe, așa că am stabilit o întâlnire online de 4 ore, care nu urma să înlocuiască reuniunea de management, dar care ne-a fost extrem de utilă.

În paralel, am modificat abordarea unor activități, cum ar fi chestionarele pentru studiul pe care vom fundamenta primul rezultat intelectual. Dacă în mod normal am fi promovat intens aceste chestionare pe facebook, având în vedere fluxul abundent de comunicare pe tema COVID-19, am ales să le trimitem direct, pe e-mail, organizațiilor și voluntarilor.

În întâlnirea pe zoom cu partenerii ne-am reconectat, am discutat despre primul rezultat intelectual și pilotul pe care deja începusem să-l pregătim, dar și despre activitățile de diseminare, comunicare și monitorizare. Am pregătit cât mai multe din documentele supuse discuției înainte, pentru a putea vorbi cât mai concret la întâlnire.

Deosebit de util a fost pentru noi momentul de reconectare. Am acordat fiecărui participant timpul necesar (în total 60 minute) pentru a ne povesti despre cum arată contextul local la ei, în ce activități de răspuns la criză se implică organizațiile, cum sunt afectați de întreaga situație. Având în vedere că toți partenerii sunt centre naționale sau locale de voluntariat sau centre de resurse pentru voluntariat, o parte mai mare sau mai mică din activitate a fost automat reorientată.

La ce ne-a ajutat concret acest moment? Să ne înțelegem mai bine situația unii altora și să consolidăm spiritul de echipă, să aflăm ce este cu adevărat realizabil în următoarea perioadă, să facem cea mai bună strategie și să învățăm unii de la alții practici care funcționează în alte proiecte și pe care le putem aplica în ceea ce construim împreună.

Am făcut totodată o evaluare a riscurilor și am ajuns să discutăm chiar și oportunitățile prezentate de noul context pentru voluntariatul în familie, noile perspective pe care le creează această criză și repercursiunile sale asupra mișcării de voluntariat.

A fost evident pentru toată lumea că va trebui să amânăm activitățile de pilotare, dar că asta nu trebuie să ne oprească din a continua realizarea rezultatelor pe care ni le-am propus. Dacă va fi nevoie, vom pregăti unele rezultate intelectuale din experiența și cunoștințele acumulate și le vom completa apoi cu detaliile specifice care rezultă din pilot.

Am decis de asemenea că nu trebuie să oprim complet eforturile de pregătire a pilotului. Fiind o perioadă în care lumea se obișnuiește tot mai mult cu întâlnirile online, putem stabili legături valoroase dinainte, în această formă, cu posibili parteneri locali. Am revăzut împreună planificarea proiectului în timp și am agreat termene limită generoase, dar care nu pun în pericol activitățile planificate și obiectivele asumate ale proiectului.

Fiecare dintre noi, și personal și organizațional, trecem prin multe schimbări în această perioadă. Pentru noi a fost foarte important să le identificăm și să ne repliem în funcție de ele, ca să ne asigurăm că nu pierdem din vedere ce e cel mai important, și anume ce ne-am propus să realizăm.

Diana Bere, Asociația Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

AddictEDucation: Seminar și schimb de tineri despre dependențe

În vara și toamna anului 2019, Asociația de Tineri din Ardeal – Filiala Brașov a implementat la Brașov și în satul Cehețel (jud. Harghita) două mobilități de tineret Erasmus+. Proiectul intitulat ”AddictEDucation” a început în iulie cu un seminar de 6 zile, care și-a propus să sprijine 21 de lucrători de tineret din Belgia, Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania și Turcia în însușirea de noi metode, competențe și abordări legate de identificarea și prevenirea dependenței de droguri, alcool, țigări, internet și relații, în grupurile lor țintă, din comunitățile de proveniență, majoritatea lor fiind tineri NEET, aflați în situații de risc legat de aceste dependențe. A doua fază a proiectului a fost schimbul de tineret de 8 zile organizat în septembrie, cu scopul de a sprijini 35 de tineri și 7 lideri de grup (dintre care 5 lucrători de tineri participaseră și la seminar) cu informații și experiențe legate de aceleași 5 tipuri de dependențe și promovarea luptei împotriva acestora, prin crearea de filme prin metodologia Digital Storytelling și cunoașterea celor 7 culturi participante la proiect. Proiectul a mai avut ca scop și crearea și consolidarea de noi parteneriate între ONG-urile europene implicate în proiect.

Proiectul a fost conceput într-un parteneriat format din ONG-uri din Belgia, Italia, Spania, Turcia și Ungaria cu experiență în cele 5 tipuri de dependență, cărora li s-au adăugat asociația din Polonia – cu expertiză în educația non-formală și cea din România – asociația gazdă, noi – cu expertiză în facilitarea mobilităților pentru tineri și metodologia de Digital Storytelling. Reprezentanții Spaniei și Turciei au acoperit problematica dependenței de alcool și de internet iar grupurile din Ungaria, Belgia și Italia au organizat sesiunile privind dependența de relații, de țigări și de droguri.

Pe parcursul întâlnirii din iunie, participanții s-au lansat în dezbateri privind definiția dependenței și au discutat despre modurile în care munca de tineret poate veni în ajutorul luptei împotriva diferitelor categorii de dependențe.

În urma participării la seminarul de la Brașov, Katalin O., lucrătoare de tineret din Ungaria, 43 ani, spune că: “Este greu să intri într-o cameră plină de oameni necunoscuți și să vorbești despre probleme sensibile, să împărtășești povești intime și adesea foarte emoționante. Așadar, faptul că a existat un echilibru bun între exercițiile pentru consolidarea echipei, comunități, exerciții energizante care au creat o atmosferă bună pentru păstrarea concentrării și dorința de a împărtăși sentimente, experiențe, povești personale au fost foarte prielnice seminarului.”

Maria P., lucrătoare de tineri din Polonia, 28 ani, spune că „Îmi amintesc cel mai bine activitatea în care pictam imaginea altei persoane și apoi ne-am uitat la punctele noastre puternice și slabe. A fost foarte util în dezvoltarea mea personală. De asemenea, sunt fericită că am putut practica activități de facilitare, deoarece sunt mai degrabă introvertită, dar am nevoie de facilitare ca parte a activității mele. Momentan fac o lucrare de doctorat despre dependențe și consider că prezentările fiecărei țări au fost foarte utile, deoarece arată perspective diverse.”

Schimbul de tineri din satul Cehețel – care a fost ales ca locație fiindcă este foarte liniștit, cu posibilități ideale de „terapie în natură”, a urmărit să se apropie mai mult de modul în care cei 35 de tineri participanți priveau dependența. Am continuat să explorăm dependențele cu care se confruntă tinerii și, prin activități nonformale dintre cele mai diverse – „cafenea mondială” și „podeaua silențioasă” în natură, atelier de sensibilizare corporală, „dezbatere dinamică” și „cafenea cu dileme” dar și discuții facilitate, momente de reflecție și după-amieze culturale.

Grzegorz D., lucrător de tineri, lider de grup din Polonia, 21 ani, spune: „Am fost liderul unui grup de cinci tineri, iar motivația și plăcerea lor mi-au întărit convingerea că proiectele Erasmus + sunt o modalitate minunată pentru ca tinerii să se dezvolte și să învețe. Cel mai memorabil moment din proiect a fost să vorbesc cu fostul toxicoman, experiența lui de viață a fost înspăimântătoare, dar îmi oferă o perspectivă mai largă. După proiect am folosit informațiile despre dependența de droguri în atelierele mele pe care îl conduc pentru deținuți.

Schimbul de tineri s-a finalizat cu producerea și vizionarea a 10 povestiri digitale, după care grupurile naționale au avut timp să reflecteze asupra procesului de învățare și să-și noteze rezultatele obținute. Participanții au primit apoi certificatele Youthpass, ceremonia fiind însoțită și de un tren de mesaje de rămas-bun. Dömötör I. din Ungaria, 19 ani, consideră că „Cea mai bună amintire rămâne cea a oamenilor fantastici cu care m-am întâlnit. Pentru prima dată nu m-am simțit ca un exclus, m-am simțit mereu ca parte a echipei.” iar Mustafacan S. din Turcia, 22 ani spune că după schimb „voi folosi metoda realizării unei povestiri digitală în activitățile de proiecte, pentru facultate.

Concluzii

Impactul asupra participanților a fost deosebit de puternic: 21 de lucrători de tineret cunosc acum mai multe metode de abordare a dependențelor în rândul tinerilor, pe care le pot și facilita; 35 de tineri au o înțelegere mai clară despre dependențe și au învățat cum pot să le evite; pot folosi editorul de fim Sony Vegas Pro și cunosc o nouă metodologie de creare a materialelor video – Digital Storytelling – cu ajutorul căreia au creat 10 filme. Andrea K., lideră de grup și lucrătoare de tineri din Ungaria, 28 ani, spune că „Pentru mine a fost prima dată când am lucrat atât de strâns cu tinerii de la casa de copii, a fost o oportunitate de dezvoltare personală ca lucrător profesionist de tineret. În ultima zi, întregul grup a urmărit filmulețele realizate în timpul schimbului și a fost o experiență minunată să văd cât de respectuoși sunt unul față de celălalt; ascultă și înțeleg cu adevărat mesajele ce sunt prezentate în filme. Când mi-am văzut grupul spunându-și la revedere noilor prieteni, mi-am dat seama cât de important a fost acest schimb pentru viața acestor tineri, cât de fericiți și conectați sunt. Și pot spune că acestea sunt conexiuni reale, unii dintre participanți încă țin legătura între ei.”

Din evaluările cu partenerii am aflat că ei acum au mai multă experiență în implementarea unor astfel de proiecte cu 2 mobilități, dobândind abilități noi de management de proiect, au câte 3 lucrători de tineri pregătiți să lucreze cu tineri cu diferite tipuri de dependență, au abilități mai bune de facilitare a activităților nonformale. Nu în ultimul rând, noi, cele 7 ONG-uri din proiect avem o rețea mai extinsă cu 6 noi parteneri de încredere și cel puțin 4 proiecte noi de colaborare între partneri. Luigi P., Italia, 34 ani, lucrător de tineri, lider de grup a declarat că „Cel mai bun lucru din proiect a fost că am putut faciliat și împărtăși sarcini. Sesiunile de conștientizare a corpului și a intimității, dar și teatrul forum, pe care le-am facilitat au fost cele mai memorabile pentru mine, deoarece am învățat multe de la participanți, iar feedback-ul lor m-a ajutat să-mi îmbunătățesc abilitățile. De asemenea, acest proiect a creat o rețea mare între ONG-uri și în rândul oamenilor. Cuvântul cheie este încrederea.

Schimb de tineri: Sport vs Violence

Proiectul “Sport vs Violenta” (1 – 11 august 2019) a implicat 37 de tineri și a fost coordonat de Centrul Educațional de Resurse și Training din Craiova, avându-i ca parteneri pe Aycicegi Genclik ve Egitim Dernegi (Turcia), Cilento Youth Union (Italia), Bulgarian Youth Association și EN ROOT (Franța). Proiectul a fost inițiat în urma constatării la nivelul parteneriatului a unor probleme constante în rândul tinerilor: lipsa activităților fizice și orientarea preponderent către activități sedentare, incapacitatea de preveni și combate comportamentul violent. Drept urmare, în implementare, ne-am orientat acțiunile pentru atingerea următoarelor obiectivele: îmbunătățirea nivelului competențelor și abilităților cheie în rândul tinerilor în ceea ce privește recunoașterea bullying-ului în viața de zi cu zi, prevenirea comportamentului violent folosind activități de sport în aer liber, promovarea sportului și a stilului de viața sănătos pentru 250 de locuitori de pe strada Campania, din orașul gazdă Craiova.

Activitățile au fost organizate în așa măsura încât, în fiecare zi, să fie practicate în echipe multiculturale, activități sportive în aer liber precum ciclism, tenis, fitness, aerobic, baschet, fotbal, carting, înot, volei și ping-pong. Pe lângă activitățile sportive – privite ca „arma” de combatere a violenței în rândul tinerilor, am analizat și observat gradul de violență prezent în fiecare țară parteneră, prin prezentări și metode de cercetare. Întrucât pentru o viață fizică și psihică sănătoasă este nevoie și de un stil alimentar echilibrat într-una dintre sesiunile desfășurate, susținută de un nutriționist, ne-am informat cu privire la adoptarea unui mod de viată sănătos bazat și pe o alimentație potrivită. La finalul ei, participanții au organizat o expoziție cu feluri de mâncare originale, inventate sau reinventate, respectând indicațiile oferite anterior de către nutriționistul invitat. Tinerii au continuat și acasă obișnuințele alimentare și sportive dobândite pe parcursul desfășurării proiectului, acesta fiind doar un imbold de a adopta un stil de viată sănătos și echilibrat precum și dezvoltarea unei vieți armonioase din punct de vedere fizic și psihic. Imagini și filmări din timpul derulării activităților au fost promovate în mediul online, bucurând-ne de aproape 530 aprecieri. Un alt rezultat al proiectului pe care l-am așteptat și pe care l-am dus la bun sfârșit este Ghidul „Sport vs Violence” ce conține statistici despre violența în rândul tinerilor și programele educaționale de prevenire, existente în fiecare țară reprezentată în proiect, precum și imagini din expoziția „Lent și sănătos. Mâncare” și din alte activități din proiect. Ghidul este postat pe grupul de Facebook al proiectului care are peste 100 de membri. Videoclipul realizat în cadrul proiectului conține momentele esențiale surprinse în timpul activităților și a fost vizualizat de peste 350 de persoane

Participanții la schimbul de tineri pot acum să interpreteze etichetele afișate pe alimente și să le selecteze pe cele potrivite pentru o hrană sănătoasă, utilizează mai des mijloace de transport în comun și bicicleta pentru reducerea consumului de combustibil și transmit mai departe principiile unei vieți active, așa cum au învățat în proiect.

Proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate

Cum transformăm un sat pentru tineri prin voluntariat și acțiune colectivă

Puterea unei comunități e dată de modul în care tinerii și adulții care o formează reușesc să creeze legături și să-și transforme comunitatea împreună. Acest lucru e cu atât mai relevant atunci când vorbim despre o comunitate din mediul rural. La aproximativ 25 de km de Cluj-Napoca, voluntarii din proiectul „Sînpaul – Un sat pentru tineri” au înțeles că acțiunea colectivă e cheia spre schimbarea comunităților lor.

Demarat în septembrie 2019, „Sînpaul-Un sat pentru tineri” este un proiect de solidaritate coordonat de Asociația Go Free și 7 tineri din grupul de inițiativă, care urmărește să diversifice oportunitățile de implicare pentru tinerii din comuna Sânpaul [n.r. numele comunei a fost schimbat recent cu â] și să promoveze voluntariatul în mediul rural. Activitățile planificate până la finalul lunii august 2020 urmăresc câteva direcții clare.

Pornind de la nevoile identificate în comunitate, printre care se numără și lipsa unei biblioteci funcționale dar și interesul scăzut al tinerilor pentru lectură, inițiativa și-a propus să expună mai mult tinerii la cultură, să-i atragă spre poveste și lectură prin ateliere și activități creative, care să le provoace curiozitatea. Amintim aici de biblioteca vie și seara comunitară organizată în satul Berindu, atelierul de storytelling de la școala din comună, proiecția de film după carte de la căminul cultural din Sânpaul, picnicul online maniFEST: 1 mai altfel - în care s-a citit și recomandat lecturi în ciuda pandemiei care a transformat planurile inițiale ale echipei.

În paralel, eforturile echipei de proiect s-au concentrat pe dezvoltarea și implementarea unui plan de promovare pentru muzeul etnografic creat prin contribuțiile localnicilor și pe promovarea muzeului privat de radio din Sânpaul. Tinerii din grupul de inițiativă au documentat istoria micului muzeu despre care puțini membri ai comunității știau, au realizat interviuri și materiale media pe care le-au folosit ulterior pentru a-i da vizibilitate. În spațiul online a fost creată o pagină de Facebook, Muzeul Etnografic din Sânpaul [@muzeulcomunitatii], gestionată în comun de către curatorul muzeului, învățătorul Augustin Merdan, și de tineri - printre care și Georgiana Jucan din satul Mihăiești, elevă la Liceul de arte vizuale din Cluj-Napoca. În perioada 21-27 februarie 2020, o expoziție de fotografie cu titlul „Muzeul comunității din Sânpaul” a fost găzduită în holul principal al Bibliotecii Județene Octavian Goga din Cluj-Napoca, pentru a promova muzeul și în rândul clujenilor. Pe 7 martie, cu puțin timp înainte de instaurarea stării de urgență, a fost organizată ziua porților deschise la muzeul localizat în căminul cultural din Sânpaul.

În următoarea perioadă, până la finalizarea proiectului, echipa se pregătește să implementeze un sistem pilot de 3 mini-biblioteci de poveste, realizate din lemn, care vor fi amplasate în comună, ca alternativă până la reabilitarea căminului cultural și redeschiderea bibliotecii comunale, și parte a unei campanii de advocacy. Librăriile, organizațiile sau instituțiile care doresc să sprijine inițiativa prin donații de cărți actuale, potrivite lecturii copiilor și adolescenților pot contacta echipa Go Free la adresa de email asociatiagofree@gmail.com.

Prin proiectul „Sînpaul – Un Sat pentru tineri!”, Asociația Go Free își propune să dezvolte și să implementeze un model de dezvoltare comunitară sustenabilă prin mobilizarea și implicarea tinerilor din comună, alături de autoritățile locale, reprezentanți ai mediului de afaceri din comună, cât și membri ai comunității care dețin sau administrează resurse care au valoare culturală sau educațională. Astfel, în implementarea activităților au fost implicați pe parcursul proiectului și au colaborat toți actorii de mai sus.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie va fi luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie va prezenta noua ediție a campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația Green Eurodesk va fi lansată anul acesta, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai duarbilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Premiul cetățeanului european

În fiecare an, Parlamentul European acordă „Premiul cetățeanului european” pentru realizări remarcabile în proiecte transfrontaliere sau transnaționale care promovează integrarea și cooperarea, care contribuie la consolidarea spiritului european. Alte proiecte eligibile sunt cele care dau o expresie concretă valorilor consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, și anume: demnitate, egalitate, solidaritate, justiție, drepturi și libertăți ale cetățenilor.

Sunt eligibili să își depună candidatura pentru Premiul cetățeanului european cetățeni, grupuri de cetățeni, asociații sau organizații, prezentând proiecte pe care le-au realizat, sau pot nominaliza pentru acest premiu un alt cetățean ori grup sau o altă asociație ori organizație.

Organizațiile și cetățenii sunt încurajați să nominalizeze și proiecte care au legătură cu lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Puteți să faceți o nominalizare sau să vă depuneți candidatura până la data de 30 iunie 2020.

Premiile #BeInclusive EU Sport

Concursul lansat de DGEAC urmărește o mai bună recunoaștere a organizațiilor care susțin incluziunea socială a grupurilor dezavantajate prin intermediul sportului.

Pot participa organizații publice sau private, comerciale sau nonprofit, care au dezvoltat cu succes proiecte sportive destinate incluziunii sociale a tinerilor cu background de migranți sau refugiați, minorităților etnice, grupurilor dezavantajate, marginalizate sau defavorizate, persoanelor cu dizabilități, persoanelor care provin din medii sociale dificile sau a altor grupuri care se confruntă cu circumstanțe sociale dificile. Acestea pot participa trimițând doar proiecte (texte, fotografii și videoclipuri sau alte materiale) aflate în derulare.

Vor fi acordate trei premii, iar câștigătorii și următorii 6 clasați vor fi anunțați la ceremonia care va fi organizată la Bruxelles, la 1 decembrie 2020. Fiecare organizație câștigătoare va primi un premiu în valoare de 10.000 de euro, iar alte șase proiecte vor primi 2.500 de euro fiecare.

Termen limită: 30 iunie 2020, 12:00 CET.

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

Cum să-ți muți acasă ora de engleză?

Așa cum am văzut în numărul trecut al ANewsengleza este limbile cu cei mai mulți vorbitori – peste 1,1 miliarde – sau aproximativ 15% din totalul populației pe glob. De aceea, vă oferim o serie de resurse și activități online pentru a ajuta profesorii, părinții, elevii și studenții să învețe cel mai bine de acasă această limbă.

3 idei pe lună ...

 1. Entrepreneurship is a personal growth engine disguised as a business pursuit.
 2. The 3 Levels of Employees: Level 1 — You do what you are asked to do. Level 2 — You think ahead and solve problems before they happen. Level 3 — You proactively look for areas of opportunity and growth, and figure out how to tap into them.
 3. The more control you have over your attention, the more control you have over your future.

(...de la James Clear – autorul cărții Atomic Habits, antreprenor și fotograf)

Cea de-a 18-a Olimpiadă Internațională de Lingvistică (IOL) care urma să aibă loc la Ventspils, Letonia, între 20-24 iulie 2020, a fost anulată

Cu toate acestea, puteți încerca să rezolvați problemele propuse în concursurile din anii precedenți!

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Predarea limbilor regionale sau minoritare în şcolile din Europa

În mai 2019, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o Recomandare pentru o abordare comprehensivă de predare și învățare a limbilor. Uniunea Europeană și statele sale membre se angajează să crească nivelul de ambiție pentru învățarea limbii în școală. Aceasta include alfabetizarea în limba (limbile) de școlarizare, precum și învățarea a două limbi suplimentare. În conformitate cu Recomandarea, cursanții pot dori să includă limbi mai puțin predate și învățate în portofoliul lor lingvistic personal. Multe abordări pedagogice interesante pot fi descoperite în regiuni bilingve și săli de clasă multilingvistice din Europa. Toate statele au diferite grade de diversitate lingvistică și diferite modalități de a gestiona această diversitate.

Raportul Eurydice referitor la Predarea limbilor regionale sau minoritare în şcolile din Europa, oferă o scurtă prezentare generală a eforturilor politice făcute în Europa pentru a sprijini predarea limbilor regionale sau minoritare în școli. Raportul este urmat de o prezentare generală a unora dintre proiectele finanțate din fonduri europene și de inițiativele care urmăresc să susțină predarea limbilor regionale sau minoritare în școlile din Europa.

Titlul original: The Teaching of Regional or Minority Languages in Schools in Europe

Recomandările lunii mai:

De ce avem nevoie de generații diferite la locul de muncă

Creșterea speranței de viață are ca rezultat o îmbătrânire a populației și o viață de muncă mai lungă, în special cu o creștere a vârstei legale de pensionare în multe țări. Aceste două tendințe modelează piața muncii în moduri diferite. Cel mai semnificativ, nu mai este de conceput să vă opriți cu învățarea și dezvoltarea abilităților la 20 sau 25 de ani. Accelerarea masivă a progresului tehnologic și a digitalizării face imperativă învățarea și formarea pe tot parcursul vieții.“, a declarat Jean-Dominique Senard, Președintele Comitetului director al Groupe Renault, la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial. (Material preluat de pe platforma EPALE a Comisiei Europene și publicat inițial pe Weforum.org)

3 minute de inovație

Utile

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Jannes Van den wouwer - "Berets against Brexit" • Frame Harirak - "Fireworks" • JESHOOTS.COM - "untitled image" • Josh Calabrese - "out of focus clarity" • Andrew Neel - "Woman working by a window" • Andreas Klassen - "Phone is ringing and we need to stay productive!" • Jace & Afsoon - "untitled image" • ALBERT RENN - "KEEN ON NEW" • Karen Zhao - "untitled image" • Alina Grubnyak - "untitled image" • Muhd Asyraaf - "untitled image" • Monica Melton - "I followed Don Kao, a Chinese American LGBT activist, around for weeks on an assignment from New York Times photo editor James Estrin. I captured this moment of Don helping a woman fill out paperwork. It exemplifies how hands on and willing to help Don is, especially among LGBTQ youth." • Austin Kehmeier - "untitled image" • Hugo Kemmel - "untitled image" • Duy Pham - "untitled image" • Devin Avery - "untitled image" • Maxime Naillon - "untitled image" • Charles Postiaux - "untitled image" • freestocks - "untitled image" • Juan Marin - "untitled image" • Markus Spiske - "untitled image" • Nathan Dumlao - "untitled image"