Loading

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Το Κινεζικό Νέο Έτος (επίσης γνωστό σαν Σεληνιακό Νέο Έτος ή το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ) είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές Κινεζικές εορτές και αργίες. Αποτελείται από μια περίοδο εορτασμών που αρχίζουν την Κινεζική Πρωτοχρονιά, την πρώτη ημέρα του Κινεζικού ημερολογίου. Η πρώτη ημέρα του Κινεζικού Νέου Έτους συμπίπτει με την Νέα Σελήνη μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Το Κινεζικό Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δεκάτη πέμπτη ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά.

Το Εαρινό Φεστιβάλ ξεκινά με την ημέρα της Προπαρασκευής, στα Κινεζικά Xiaonian. Στη Βόρεια Κίνα η ημέρα της Προπαρασκευής συμπίπτει με την έβδομη ημέρα πριν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (του Νέου Σεληνιακού Έτους). Στη Νότια Κίνα συμπίπτει με την έκτη ημέρα.

Την ημέρα αυτή, οι Κινέζοι αρχίζουν τις ετοιμασίες και τις σχετικές αγορές για την προετοιμασία του Φεστιβάλ. Επίσης, παραγματοποιούν σχολαστικό καθαρισμό των οικιών για να διώξουν την κακή τύχη.

Πριν την Πρωτοχρονιά οι Κινέζοι συνηθίζουν να αγοράζουν νέα ρούχα και υποδήματα. Επίσης κόβουν τα μαλλιά τους. Ιδιώτες και Επιχειρήσεις φροντίζουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αυτές οι συνήθειες πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη.

Πέντες ημέρες πριν την Παραμονή, οι Κινέζοι φτιάχνουν Τόφου (φαγητό που μοιάζει με το τυρί αλλά είναι κατασκευασμένο από σόγια). Ο θρύλος λέει ότι την ημέρα αυτή ο Επουράνιος Αυτοκράτορας (Jade Emperor) ή Επουράνιος παππούς, έρχεται στον γήϊνο κόσμο για να επιθεωρήσει την ζωή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι τρώνε Τόφου για να δείξουν λιτότητα βίου και την καλή διαχείριση των αγαθών τους.

Την τέταρτη ημέρα πριν την Παραμονή, οι Κινέζοι σφάζουν ένα γουρουνάκι και το προετοιμάζουν για την εορτή.

Την τρίτη ημέρα σφάζουν ένα κοτόπουλο. Επειδή η λέξη που χρησιμοποιείται στα Κινεζικά για το κοτόπουλο ηχεί το ίδιο με την λέξη «τύχη», πιστεύουν πως η κατανάλωση κοτόπουλου στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θα φέρει τύχη.

Δύο ημέρες πριν την Παραμονή, οι Κινέζοι ζυμώνουν ψωμί με προζύμι και το ψήνουν στον ατμό. Στολίζουν τις οικίες με κόκκινα πόστερ τα οποία περιέχουν ευχές για το Νέο Έτος.

Μία ημέρα πριν την Πρωτοχρονιά, οι Κινέζοι προσφέρουν θυσία στους Προγόνους.

Η μεγάλη ημέρα της Παραμονής του Νέου Σεληνιακού Έτους έφθασε. Την Παραμονή, οι Κινεζικές Οικογένειες ετοιμάζουν μεγάλο εορταστικό δείπνο και φτιάχνουν, εκτός των άλλων εκλεκτών εδεσμάτων, τα Jiaozi (Κινεζικά ζυμαρικά).

Οι οικογένειες παραμένουν στο τραπέζι μέχρι αργά την νύχτα περιμένοντας όλοι μαζί την έλευση του Νέου Έτους.

Την πρώτη ημέρα του Νέου Έτους, οι νεώτεροι επισκέπτονται τους γηραιότερους για να τους ευχηθούν. Οι ηλικιωμένοι δίνουν στους νεαρούς επισκέπτες χρήματα μέσα σε κόκκινο φάκελο. Το κόκκινο είναι για τους Κινέζους το χρώμα της χαράς αλλά και το χρώμα που διώχνει το κακό.

Την δεύτερη ημέρα του Νέου Έτους, οι έγγαμες γυναίκες, μαζί με τους συζύγους τους, επισκέπτονται τους γονείς τους και προσφέρουν δώρα σε αυτούς καθώς και στα παιδιά των συγγενών.

Την πέμπτη ημέρα του Νέου Έτους, εορτάζονται τα γενέθλια του θεού του πλούτου. Οι άνθρωποι καλούν στην οικία τους τον θεό του πλούτου (το είδωλό του) ή πηγαίνουν στο Ναό του θεού, για να προσευχηθούν για ένα πλούσιο σε υλικά αγαθά νέο έτος.

Τις επόμενες ημέρες ανοίγουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Για καλή τύχη καλούν συγκροτήματα για τον παραδοσιακό χορό του Λιονταριού και του Δράκου.

Την ένατη ημέρα εορτάζουν τα γενέθλια του Επουράνιου Αυτοκράτορα (Jade Emperor).

Την δεκάτη τρίτη ημέρα πηγαίνουν στην αγορά και ψωνίζουν φαναράκια για το Φεστιβάλ των Φαναριών. Την ημέρα αυτή τιμούν και τον θεό του Πολέμου (τον θρυλικό Στρατηγό Guan Yu). Θεωρείται ο προστάτης των επιχειρηματιών αφού όσο ζούσε είχε καταφέρει πάνω από εκατό νίκες σε μάχες.

Η δεκάτη πέμπτη ημέρα συμπίπτει με την πρώτη Πανσέληνο του Νέου Έτους.

Το βράδυ της ημέρας αυτή, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους βγαίνουν σε δημόσιους χώρους για να δουν την Σελήνη και να ανάψουν τα φαναράκια.

Την ημέρα αυτή κλείνει ο εορταστικός κύκλος της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι που είναι Χριστιανοί αντικαθιστούν τις Βουδδιστικές και Ταοϊστικές προσευχές και θυσίες στους Προγόνους με Χριστιανικές προσευχές και επισκέψεις στους Χριστιανικούς Ναούς.

κείμενα: Xinhua και Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής Νεκτάριος

φωτογραφίες: Xinhua

Created By
Metropolitan Nektarios of Hong Kong and South East Asia
Appreciate

Credits:

Xinhua

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.