Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 144, ianuarie 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Proiectul „România Educată“ —— Pactul Ecologic European —— Sondaj privind utilizarea platformelor E+PRP și CE PRP —— Gala Ligii Studenților Români în Străinătate - 2020 —— #DiscoverEU – Ediția a V-a —— Premii pentru tine și echipa ta —— Codul PIC devine ID organizațional (OID) —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană —— Premiile europene „Jan Amos Comenius“ ——////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma —— Calificarea la locul de muncă prin stagii de practică de calitate – domeniul mecanică ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: ERASMUS : O perspectivă personală asupra schimbării ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: ANDROID+iOS = ANDRiOS, o încercare de succes —— ////—— Educație școlară în Erasmus+: Parteneriat de schimb interșcolar Erasmus+ ——////—— Tineret în Erasmus+: Despre JOB SHADOWING sau A fost odată… un proiect al A.C.T.O.R. numit ME+ntor —— ////—— Proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate: Youth for Democracy – un proiect al Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA ——////—— Eurodesk România te informează —////—Multilingv. Multicultural ——////Publicațiile Eurydice

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Proiectul „România Educată”

Pe 29 ianuarie, la Palatul Cotroceni, a avut loc evenimentul de lansare a celor patru documente de politică publică privind educația, realizate de OCDE, cu finanțarea Comisiei Europene, in cadrul proiectului "România Educată".

Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. – Klaus Iohannis – Președintele României

„România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică.

În educație trebuie să existe consens, viziune și continuitate. O Românie Educată este construită de fiecare român în parte și de toți românii la un loc. De aceea, acest proiect este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniu. La baza sa au stat principii clare: fiecare actor interesat trebuie să poată avea ocazia de a contribui și, prin aceasta, proiectul să își câștige legitimitatea și stabilitatea unei viziuni pentru educație asumate la nivel național. În acest fel, oricine ar avea putere de decizie în viitor ar transpune rezultatele proiectului în proiecte concrete, la presiunea cetățenilor României.

Andreas Schleicher, Director al Direcției pentru Educație și Competențe al OCDE a subliniat în intervenția sa "Un tânăr din comunitățile dezavantajate are o singură șansă în viață și aceasta înseamnă să aibă parte de un profesor bun și de o școală de calitate. Dacă nu are parte de aceste lucruri, totul e, aproape, în zadar!"

Pactul Ecologic European

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Susținut de investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi, Pactul ecologic poate fi o nouă strategie de creștere a economică a UE. Succesul său depinde în mare măsură de implicarea și angajamentul publicului și al tuturor părților implicate.

Mai presus de toate, Pactul ecologic european stabilește o cale de tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. El este conceput în așa fel încât marea transformare care ne așteaptă să nu lase în urmă pe nimeni – niciun om, nicio regiune.

Sondaj privind utilizarea platformelor E+PRP și CE PRP

Pe 4 decembrie 2019, Comisia Europeană a publicat Raportul privind rezultatele sondajului realizat în rândul utilizatorilor platformelor de prezentare a rezultatelor proiectelor finanțate prin programele Erasmus+ (E+PRP) și Europa creativă (CE PRP).

Evaluarea include informații privind profilul utilizatorilor, nevoile acestora și gradul de satisfacție în ceea ce privește starea actuală a platformelor. Sondajul a fost efectuat online, între 20 septembrie și 12 noiembrie 2019 și s-a adresat tuturor utilizatorilor platformelor. În plus, sondajul a fost promovat și prin intermediul IntraComm, Yammer și prin notificări trimise beneficiarilor. S-au primit 743 de contribuții din partea beneficiarilor Erasmus+ PRP, cu 206 mai puține (-22 %) decât în anul anterior.

Referitor la platforma E+PRP, câteva dintre aceste rezultate subliniază că:

 • motivele principale de utilizare a platformei rămân acelea legate de explorarea rezultatelor proiectelor finanțate prin Erasmus+ (55 % dintre respondenți) sau de a găsi inspirație pentru un proiect Erasmus+ (52 % dintre respondenți), cu valori stabile, în comparație cu 2018.
 • rata medie globală de satisfacție în ceea ce privește platforma este de 3,7 din 5 (exact aceeași rată din 2018). 70 % dintre respondenți au un punctaj de cel mult 4 sau mai mult (76 % în 2018).
 • 80 % dintre respondenți declară că au găsit ceea ce căutau pe platformă (este exact aceeași valoare ca în 2018).
 • scorul mediu de evaluare a satisfacției privind noua funcționalitate de căutare a rezultatelor este de 3,7 din 5. 61 % dintre respondenți au punctat funcția de căutare cu 4 sau mai mult. Nu există date comparative față de 2018, deoarece este vorba despre o funcție nouă, introdusă pe platformă în 2019.

Gala Ligii Studenților Români în Străinătate – 2020

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a fost lansată oficial pe 8 ianuarie 2009. Membrii LSRS sunt studenți și absolvenți români ai unor universități din străinătate sau tineri din România care doresc să-și continue studiile în străinătate. LSRS – asociație neguvernamentală, apolitică și echidistantă – are 13.000 de membri în peste 50 de țări și este construită 100% de peste 300 de voluntari activi.

Pe 7 ianuarie 2020, la Palatul Parlamentului a avut loc ediția cu numărul 11 a Galei LSRS. În toți acești ani de activitate, prin intermediul Galei LSRS, zeci de tineri cercetători și profesori, studenți, masteranzi sau doctoranzi români care învață sau fac stagii în universități de pe toate continentele, au primit o recunoaștere importantă. În fiecare an, unul sau chiar două dintre premiile Galei merg către studenții Erasmus care s-au remarcat prin calitatea experiențelor lor de învățare, despre care relatează în eseurile de candidatură.

Emisiunea IClasa include un interviu cu Ioana Cotrău din Cluj-Napoca, laureată cu mențiune la Categoria Student Erasmus pentru performanțele științifice din domeniul dreptului internațional. Ioana Cotrău a beneficiat de o bursa Erasmus de studiu, în Olanda.

#DiscoverEU – Ediția a V-a

30.000 de tineri vor avea posibilitatea de a călători în Europa în cea de-a cincea rundă a inițiativei Uniunii Europene - DiscoverEU

Inițiativa DiscoverEU, care se află deja la a cincea ediție, oferă tinerilor de 18 ani oportunitatea de a călători în Europa, de a descoperi bogățiile culturale pe care le oferă continental nostru, de a cunoaște alți oameni, dar și pentru a se descoperi pe ei înșiși. De la prima rundă a inițiativei DiscoverEU, din iunie 2018, 70000 de tineri au avut posibilitatea să călătorească în Europa.

Sunt eligibili să participe tinerii care au 18 ani la 12 martie 2020 (născuți între 1 iulie 2001, inclusiv, și 30 iunie 2002, inclusiv). Solicitanții care nu au fost selectați la runda precedentă pot să candideze din nou dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate (încă au 18 ani).

Înscrierile pentru a cincea runda vor începe joi, 12 martie 2020, ora 12:00 CET și se vor încheia joi, 26 martie 2020, ora 12:00 CET. La această rundă vor fi oferite 30000 de premise de călătorie.

Participanții se pot înscrie individual sau ca membri ai unui grup de maximum 5 persoane. Orice candidat este un potențial lider de grup și poate invita până la 4 persoane să se alăture grupului.

În principiu, fiecare participant are dreptul la un permis de călătorie cu o valoare maximă de 258 de euro și poate călători doar la clasa a 2-a.

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe Facebook, în care vă recomandăm să vă înscrieți pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători.

Premii pentru tine și echipa ta

SALTO Participation - Information (SALTO - PI) caută cele mai bune practici care să reprezinte o sursă de inspirație pentru:

 1. Participarea tinerilor
 2. Educația pentru media și alfabetizarea informațională funcțională (Media and Information Literacy)
 3. Comunicare

Termenul de depunere a proiectelor este februarie 5.

De asemenea, se vor realiza câteva mini-documentare ale acestor proiecte inspiraționale care ar putea încuraja mai mulți factori de decizie, tineri, cadre didactice și alte persoane să se concentreze mai mult asupra participării tinerilor, a MIL și a promovării acțiunii civice în general.

Se oferă o gamă diversă de premii, constând în bilete de călătorie Interrail, camere foto și premii în bani care pot susține proiecte viitoare. Informații suplimentare în materialul video, dar și aici:

Codul PIC devine ID organizațional (OID)

ID-ul Organizațional (Organisation ID - OID) reprezintă un cod unic de înregistrare de care aveţi nevoie în toate etapele unui proiect Erasmus+ (de la selecţie până la raportare). Acest număr este necesar pentru interacţiunea cu bazele de date online folosite la nivel european pentru gestiunea programului de către Agenţiile Naţionale. În acest fel se evită solicitarea de informaţii în mod redundant şi datele pot fi actualizate automat.

Cum se obţine?

Prin intermediul unei baze de date online numită Sistemul de Înregistrare a Organizațiilor (Organisation Registration System - ORS). Odată înregistraţi nu mai este nevoie de completarea acestor date în formularul de candidatură şi codul poate fi folosit pentru orice proiect Erasmus+ sau ESC depus în sistem descentralizat – la o Agenție Națională – în care organizaţia va fi implicată indiferent dacă este coordonator sau partener. Aceeaşi baza de date se va folosi şi pentru actualizarea datelor (dacă este necesar).

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Premiile europene „Jan Amos Comenius“.

De curând, a fost lansat apelul la candidaturi pentru prima ediție a Premiilor europene „Jan Amos Comenius“. Cele 28 de premii, în valoare de 8,000 EUR fiecare, vor fi distribuite școlilor gimnaziale câștigătoare, câte una din fiecare stat membru al UE, care vor reuși să demonstreze calitatea deosebită a predării tematicii legate de Uniunea Europeană.

Pentru a primi premiul, va fi nevoie ca școlile participante la concurs să demonstreze că utilizează metode de predare ce pot deveni surse de inspirație pentru instituțiile de același nivel și că îi angajează pe elevi într-o învățare active și creativă cu privire la Uniunea Europeană.

Termen-limită: 06 februarie 2020, 17: 00 (ora Bruxelles-ului)

Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană

Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

 • Nu sunt necesare garanții.
 • Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
 • Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.

În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Pe site-ul Comisiei Europene găsești informații despre cum poți să îl finanțezi cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!

Studenții trebuie să depună la FINS cererea de finanțare.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma

Calificarea la locul de muncă prin stagii de practică de calitate – domeniul mecanică

Promotor de proiect: Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut

Partenerul de proiect: Agentul economic Interagroaliment SRL

Organizația de primire din Norvegia: Gand Videregående Skole

Obiectivul general al proiectului (2018-EY-PCVET-R1-0007): Stagii de practică de calitate care să ajute elevii la absolvire pentru o încadrare rapidă pe piața muncii

Obiective specifice:

 • Îmbunătățirea calității actului educațional și a stagiilor de pregătire practică la locul de muncă pentru domeniul mecanic (învățarea la locul de muncă) prin: dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, schimbul de bune practici la nivel managerial și internaționalizarea instituției
 • Abordarea practică a învățării și corelarea competențelor achiziționate cu cerințele pieței muncii, respectiv a agentului economic, în vederea creșterii ratei de inserție socio-profesională a absolvenților din domeniul mecanic.

Rezultate principale:

 • 7 profesori și 2 reprezenanți ai agentului economic participanți la vizita de studiu din Norvegia;
 • 9 profesori+reprezntanți ai aentului economic cu abilități dezvoltate privind organizarea stagiilor de practică;
 • 9 participanți la vizita de studiu cu competențe de comunicare în limba engleză îmbunătățite;
 • 4 curricula la decizie locală realizate în proiect;
 • 1 manual de bune practici (ghid pentru tutorii de practică)
 • 5 portofolii de practică;
 • 5 caiete de practică ce vor fi transpuse în format electronic;
 • 5 acorduri de învățare;
 • 1 platformă educațională digitală pentru calificarea mecanic auto;
 • 1 ghid comparativ privind școlarizarea în domeniul mecanic;
 • 1 site al proiectului.

Impact:

 • Impactul asupra instituției, ca urmare a rezultatelor așteptate, și beneficiile pe termen lung, constau în:
 • Creșterea prestigiului unității în comunitate;
 • Creșterea calității învățării la locul de muncă, măsurată prin inserția beneficiarilor direcți pe piața muncii;
 • O mai bună corelare a conținutului teoretic cu partea practică și cu cerințele pieței muncii;
 • Internaționalizarea unității de învățământ;
 • Îmbunătățirea colaborării dintre școală și agentul economic

La nivelul elevilor impactul constă în:

 • Îmbunătățirea competențelor și abilităților practice ale elevilor în domeniul mecanic auto;
 • Creșterea ratei de inserție socio-profesională a absolvenților calificării mecanic auto.

Învățământ universitar în Erasmus+

ERASMUS : O perspectivă personală asupra schimbării

Do not follow where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.” (Ralph W. Emerson)

Pentru mine, experiența Erasmus reprezintă începutul unei noi etape, atât în plan profesional cât și personal. Pasionată de medicină, deschisă spre nou, spre dezvoltarea abilităților practice, dar și spre cercetare și performanță academică, am considerat că următorul pas în parcursul meu educațional este o bursă de studii Erasmus. Destinul m-a îndreptat spre Universitaté de Rouen Normandie din Franța, unde am avut ocazia să studiez medicina, în cel de-al doilea semestru al anului universitar 2018-2019.

Însă, povestea mea nu începe odată cu debutul mobilității la Rouen, ci cu câțiva ani în urmă, odată cu prima mea bursă de plasament Erasmus, din vara anului 2017. Am avut parte atunci de o experiență deosebită, în secția de medicină internă a spitalului Marina Baixa din Alicante, unde am învățat ce înseamnă o relație sănătoasă medic-pacient și care mi-a servit drept ghid șii model pentru anii petrecuți lângă patul pacientului, în anii clinici de facultate.

De mică am avut o afinitate față de Franța și față de cultura franceză, pe care mama mi-a insuflat-o, astfel că în anul 2018 am ales ca destinație pentru următoarea mobilitate Parisul. După un proces anevoios de selecție, cu ajutorul unui medic român, am ajuns să fac practica de vară la Hôpital Cochin din Paris, unul dintre cele mai mari spitale din capitala franceză și să devin student al Université Paris Descartes, o universitate de prestigiu care duce mai departe numele facultății de medicină a Universității Paris fondată în 1200.

Am fost integrată de îndată în echipa medicală, fără prea mult timp de acomodare, astfel că am participat la toate activitățile medicilor rezidenți: operații, gărzi, urgențe și consultații. Venind dintr-un sistem în care studentul este mai mult un observator decât un participant activ, a trebuit să muncesc mult pentru a mă ridica la nivelul așteptărilor. Primul contact cu sistemul francez a rămas cea mai dificilă experiență din parcursul meu academic de până atunci, mai ales datorită presiunii faptului că eram o studentă străină. Cel mai mult îmi doream să las o impresie bună, astfel încât colegii din România care urmau să ajungă în acel spital să fie primiți cu brațele deschise. Ceea ce am și reușit, iar în anul 2019 am obținut din nou o convenție de stagiu la același spital, de data aceasta în secția de oftalmologie.

Aceste două experiențe Erasmus m-au determinat să aplic pentru o bursă de studii pentru semestrul al doilea al anului universitar 2018-2019. Deși nivelul academic era extrem de ridicat, experiența anterioară m-a motivat să studiez la o universitate din Franța, închizând astfel cercul experiențelor internaționale prin cea educațională. Deși sfătuită să aleg o țară în care pretențiile sunt mai mici față de studenții Erasmus, dorința mea era să studiez cot la cot cu studenții francezi, pentru a îmi demonstra atât mie cât și lor că studenții români sunt de valoare și au potențial.

După nopți nedormite și zile petrecute în biblioteca facultății am promovat toate examenele, la întoarcere fiind bursieră, printre primii studenți din an. În decursul celor cinci luni petrecute la Universitatea Rouen Normandie am descoperit noi metode de învățare, mi-am desăvârșit limba franceză, am legat prietenii, am călătorit și am avut ocazia de a vedea lumea prin ochii colegilor francezi, dar și a celor cu care împărțeam calitatea de student Erasmus.

Am învățat să îmi apreciez rădăcinile, indiferent de cât de departe sunt de țară, să relaționez cu oamenii indiferent de fondul lor cultural și am realizat că limitele pot fi întrecute în contexul potrivit. Am realizat cât de mult înseamnă să pui preț pe educație, artă și cunoaștere în societate, astfel că vizitând obiective turistice, muzee, galerii de artă și citind despre istoria Franței, am înțeles mai bine istoria Europei dar și a României și mi-am redescoperit pasiunea pentru pictură.

Totodată, căutând să mă dezvolt cât mai mult din punct de vedere profesional, am participat la primul simpozion international pe tema medicinii de precizie "The first P2M Rouen International Symposium: Pathways to precision medicine, from rare to common disesses”, organizat de Universitatea din Rouen. Un simpozion cu o temă extrem de inovatoare, care reprezintă viitorul medicinii și care promovează tratarea pacienților în mod personalizat. Au participat profesori universitari din SUA, Canada, Franța, Olanda, Germania, Elveția și Suedia, care au prezentat cele mai recente studii și descoperiri: de la proiectul “Human Protein Atlas” până la provocările etice ale medicinii individualizate, eu fiind unul dintre puținii studenți prezenți în sală. Această experiență m-a adus și mai aproape de visul meu de a face cercetare în domeniul medical, de a mă pune în legătură cu oameni valoroși din toată lumea și de a-mi deschide perspective asupra cercetării de viitor, pe care nu le-aș fi putut cunoaște în România.

Nu în ultimul rând, mobilitatea Erasmus care a urmat în lunile iulie-august 2019 la Paris, în secția de oftalmologie, mi-a deschis noi orizonturi în vederea alegerii specializării pe care o voi urma la rezidențiat. Având în vedere experiența acumulată în celelalte stagii Erasmus, am devenit unul dintre stagiarii de bază ai Ophtalmo-polului parizian, unde am avut oportunitatea de a lucra cu aparatură oftalmologică de ultimă gererație și de a lua parte la intervenții chirurgicale alături de somități din domeniu.

Sunt mândră că am fost apreciată și îndemnată să aleg această specialitate și să mă întorc pentru a mă perfecționa în timpul rezidențiatului, lucru care cântărește enorm în deciziile legate de viitorul meu profesional.

Pentru mine experiența Erasmus a însemnat maturizare: am înțeles dinamica europeană a sistemului medical, mi-am schimbat perspectiva asupra profesiei pe care mi-am ales-o și am ajuns să cunosc îndeaproape cultura franceză. Îmi doresc ca, prin prisma poveștii mele, să fiu un ambasador al experiențelor interculturale pe care să le fructific și în viitoarea mea carieră ca mentor pentru alți studenți și tineri medici.

Andrea Sorana Mărgăraș, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș

Educație și formare profesională în Erasmus+

ANDROID+iOS = ANDRiOS, o încercare de succes

Lumea noastră merge înainte iar noi suntem norocoși, deoarece nu trebuie să „(re)inventăm roata” ci doar să învățăm unii de la ceilalți cum să o folosim. Pe de altă parte, școala, noi profesorii avem obligația să oferim elevilor noștri „nativi digital” acele competențe cu care ei vor fi capabili să țină pasul cu dezvoltarea, să devină mai competitivi și de succes.

O modalitate care stă la dispoziția instituțiilor școlare din România de a oferi elevilor o pregătire profesională completată cu competențe care nu pot fi dobândite în cadrul orelor de curs, este de a beneficia de avantajele proiectelor de mobilitate VET, finanțate prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

O parte dintre elevii Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Tîrgu-Mureș au avut ocazia să trăiască experiența unei mobilități în cadrul proiectului VET Erasmus+ „ANDRiOS viitorul este în programarea dispozitivelor mobile” (2018-1-RO01-KA102-048460), care a fost implementat în perioada 15 septembrie 2018 – 14 ianuarie 2020.

Grupul țintă al proiectului sunt elevii liceului din clasele X-XI, profil real, secția matematică – informatică. Selecția participanților s-a realizat pe baza unui concurs iar participanții au beneficiat de formare profesională în două fluxuri, oferite de firma „Alfatraining” din Germania și de firma InForTraining din Portugalia cu sprijinul partenerului intermediar, Asociația Interculturală „Mobility Friends”, tot din Portugalia.

În perioada februarie – mai 2019, elevii selectați au urmat un program de pregătire profesională, pedagogică, lingvistică și culturală, de asemenea, au participat la dezbateri și ateliere de lucru.

În primul flux, organizat în orașul Karlsruhe (Germania), cei 16 participanți au învățat să dezvolte aplicații pentru instrumente mobile pe sistemul de operare Android. Ei au lucrat în grupuri a câte 4 persoane și au reușit să creeze patru aplicații: “FiveDice” (un joc în care jucătorul aruncă cu zarurile, iar scorul cel mai mare este câștigător, se poate juca single sau multiplayer), “Shopping List” (este o aplicație care simulează o listă de cumpărături), “TicTacToe” (celebrul joc X și 0, transpus în versiune digitală) și aplicația “Music player” (este o aplicație cu care se poate selecta și asculta muzică).

Cei 17 participanți la cel de-al doilea flux, în orașul Barcelos (Portugalia), au învățat să dezvolte aplicații pentru instrumente mobile pe iOS. Din Portugalia, participanții s-au întors cu alte 4 aplicații, de asemenea lucrate în echipe: “LxiR” (aplicație care oferă sugestii de tratamente naturiste problemelor comune de sănătate), “Money Cure” (aplicație de monitorizare a propriului buget pentru utilizator), “Benefit” (după introducerea datelor personale, oferă sfaturi pentru un stil de viață mai sănătos) și “Moments” (cu ajutorul ei utilizatorul își planifică evenimentele și timpul liber).

Unele dintre aceste aplicații sunt deja disponibile pentru descărcare în Google Store.

Cele două firme furnizoare de formare au asigurat o formare profesională de calitate, limba de comunicare timpul stagiului în ambele cazuri a fost limba engleză.

În urma reușitei elevilor, liceul nostru se bucură de creșterea prestigiului școlii datorită integrării experienței europene în formarea elevilor.

După cum mărturisesc participanții, un alt beneficiu, pe lângă dezvoltarea competențelor profesionale și lingvistice, a fost dezvoltarea abilităților personale cum ar fi lucrul în echipă, respectarea ideilor și părerilor altora, conviețuirea cu alte persoane, depășirea propriei zone de confort, adaptare la un alt mediu cultural, administrarea propriului buget.

Sunt convins că cea mai importantă experiență din perioada de mobilitate a fost cea acumulată în timp ce lucram în echipă. Am avut șansa să demonstrez că sunt util echipei și că pot contribui cu ideile și experiența mea la proiectul final. Am fost foarte mândru de echipa mea, pentru că fiecare dintre noi a încercat să ajute cum a putut mai bine și am reușit! A fost o experiență foarte utilă să fiu departe de casă timp de 3 săptămâni, simt că am reușit să devin mai independent. Un alt câștig a fost experiența administrării banilor, fiindcă a trebuit să-mi administrez propriul buget în această perioadă și am fost singurull responsabil pentru banii mei. Cred cu tărie că această experiență mă va ajuta cu adevărat în viitor!” (Derzsi Dániel, participant la fluxul din Germania)

O recomandare pentru viitorii participanți ar fi să aibă răbdare. Încercați să nu vă plângeți de lucrurile care nu vă plac, o să fi mai bine pentru toată lumea dacă veți căuta partea bună chiar și a lucrurilor incomode. Dacă mergeți într-o altă țară, oamenii locului sunt diferiți, obiceiurile lor sunt diferite, deci fără răbdare și voința de a te adapta la ele, veți avea parte de momente foarte neplăcute. Dar dacă vă adaptați la situație și acceptați că există anumite lucruri care diferă de cultura voastră, veți petrece momente foarte bune și vă garantez că vă veți bucura de fiecare minut al perioadei voastre de mobilitate.” (Nagy Szabolcs, participant la fluxul din Portugalia)

Prof. Irma-Tünde Jakab, Coordonator de proiect, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, Tîrgu-Mureș

Educație școlară în Erasmus+

Parteneriat de schimb interșcolar Erasmus+

Liceul de Arte „Bălașa Doamna“, Târgovişte, implementează, începând cu 1 septembrie 2019, prin programul Erasmus+, un parteneriat de schimb interșcolar, cu titlul „Transmitting Our Cultural Heritages to New Generation“, finanțat de Comisia Europeană cu suma de 25.860 euro. Coordonator al proiectului este „Ődemiș Ticaret Odasi Anadolu Lisesi“ din Turcia, iar parteneri sunt alte patru instituții de învățământ preuniversitar, din Italia, Letonia, Portugalia, Slovacia.

În perioada 9-13 decembrie 2019, doi profesori și patru elevi din Liceul de Arte au participat la întâlnirea transnațională din proiect din Turcia. În prima zi a întâlnirii, cea mai importantă activitate a elevilor a fost participarea la un workshop cu titlul “Moștenirea culturală a fiecărei țări”, prin intermediul căruia au aflat detalii despre cultura țărilor partenere, precum și despre modul cum ea poate fi păstrată pentru generațiile viitoare.

În cea de-a doua zi a întâlnirii, elevii și profesorii, după ce au lucrat pe platforma eTwinning, în cadrul proiectului, au vizitat vechea cetate Efes, pentru a primi informații valoroase despre moștenirea istorică, arheologică și arhitecturală din țara-gazdă, precum și despre modalitățile de conservare a acesteia.

În următoarea zi, elevii din toate țările participante la proiect au prezentat, la școală, materiale despre cele mai importante aspecte culturale ale țării, orașului și ale școlii din care provin, prin intermediul cărora au evidențiat unicitatea și bogăția culturală a acestora. După aceea, au participat la un workshop susținut de dr. prof. universitar Inci Turkoglu, de la Universitatea Pamukkale, având ca temă transmiterea moștenirii culturale.

A patra zi a întâlnirii din proiect a debutat cu un atelier de lucru. Elevii au învățat să picteze în stilul artei Ebru, utilizând o tehnică tradițională din țara-gazdă. În după amiaza aceleiași zile, elevii au învățat despre istoria vechii capitale a regiunii în care se află școala parteneră din Turcia. În localitatea Birgi, au primit informații valoroase de la directorul Muzeului de Istorie, au vizitat orașul și un monument de arhitectură, cu o vechime de 250 de ani.

În ultima zi a întâlnirii de proiect, elevii au lucrat în echipe, pentru realizarea unor semne de carte, tot prin intermediul artei Ebru, apoi au vizitat Muzeul de Arheologie. Au învățat ceea ce presupune munca de arheolog, lucrând în echipe, într-un sit arheologic, apoi în laboratorul Muzeului de Arheologic din Ődemiș.

După amiaza a fost dedicată vizitării unor noi obiective istorice și arhitecturale, din fosta cetate antică elenă, cunoscută sub numele de Smirna, azi Izmir.

Toate activitățile din cele cinci zile au pus în evidență multiculturalismul și felul în care moștenirea fiecărei țări are o importanță esențială pentru noile generații. Toate activitățile derulate au permis elevilor să conștientizeze importanța moștenirii culturale a fiecărei țări, să descopere ceea ce înseamnă bogății culturale tangibile și intangibile ale lumii, iar pe de altă parte, să-și îmbunătățească abilitățile de colaborare, de comunicare în limba engleză și să le crească stima de sine.

Prof. Mihaela Corina Nicolae, Liceul de Arte ”Bălașa Doamna”

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Despre JOB SHADOWING sau A fost odată… un proiect al A.C.T.O.R. numit ME+ntor

Implementarea activităților cu ajutorul tinerilor voluntari internaționali aduce un plus de atractivitate pentru toate categoriile de beneficiari, amplificând impactul pe care organizațiile îl au în atingerea misiunilor lor. Și dacă proiectele cu voluntari locali se implementează pe baza unor reguli de management specifice, pornind de la nevoile comunității de tineri, proiectele de voluntariat cu caracter intercultural, impun măsuri care trebuie să țină cont de interacțiunea valorilor culturale ale comunității locale beneficiare și cele ale tinerilor voluntari. Aceștia din urmă, folosindu-se de oportunitățile de finanțare din fostul Serviciu European de Voluntariat și al mai noului Corp European de Solidaritate, vor să aibă o experiență de învățare prin voluntariat, într-un loc în care să exploreze cum pot să trăiască independent de familiile lor, în altă țară. Intenția lor este rareori structurată, astfel că realitatea se dovedește de cele mai multe ori departe de așteptările aventuroase pe care le-au avut. Aceasta “amăgire” se transformă în prima parte a stagiului în “dezamăgire”. Când spunem “dezamăgire”, ar putea părea că asistăm la un dezastru… dar aceasta este un fapt extrem de pozitiv, este un conflict “așteptat”, căci este nevoie să-l înțelegem ca pe o oportunitate de învățare. Și aici ne referim la învățarea naturală, din greșeli atent procesate, “tratate strategic” și cu profesionalism. Printre multe alte formule obligatorii în procesarea experiențelor conflictuale în vederea învățării, apare un personaj cheie: MENTORUL. El este cel care are datoria să încurajeze, să susțină și să faciliteze procesul de învățare în contextul stagiilor de voluntariat european.

Dar, cine poate fi mentor? Cum trebuie pregătit mentorul? Cum se poate dezvolta profesional cel care își asumă rolul de mentor?

De la aceste realități și mai apoi de la aceste întrebări am pornit când am inițiat un proiect foarte ambițios numit ME+ntor, în cadrul Acțiunii Cheie 1 a programului Erasmus+ - mobilitatea lucrătorilor de tineret, destinat nu numai mentorilor, dar și coordonatorilor de voluntari și managerilor de proiecte de voluntariat european din 12 organizații, din 11 țari. Partenerii aleși aveau diferite grade de expertiză în găzduirea și trimiterea voluntarilor europeni, dar un bun interes de a se implica timp de 7 luni într-o serie de peste 30 de activități de JOB SHADOWING de câte 7 zile, în care mentorii din organizațiile noastre să poată accesa direct realitățile din ”viața voluntarilor” aflați în timpul stagiilor. Astfel că, fiecare mobilitate s-a dovedit a fi o șansă de explorare a strategiilor de managementul voluntarilor, în contextul specific al realităților comunităților gazdă.

Colectarea și procesarea impresiilor participanților ne-a pus în fața oglindirii aspectelor specifice mentoratului și ne-a ajutat să avem o perspectivă extrem de complexă despre diversitatea de abordare a acestuia. Au fost revelate modalități pe cât de diferite, pe atât de primitive sau performante de implicare a comunității în viața voluntarilor sau de administrare a planificării, a monitorizării și a cuantificării procesului de mentorat. În cadrul unui curs de formare din finalul proiectului, toate aceste informații și resurse au generat un COMPENDIU cu instrumente și strategii mentorale descoperite și validate ca fiind utile tuturor mentorilor și organizațiilor care lucrează cu voluntari europeni.

Identificând faptul că profilul mentorilor este diferit de la o organizație la alta, că responsabilitățile lor sunt înțelese și ele diferit, în funcție de strategiile organizațiilor, a specificul beneficiarilor și al colaboratorilor locali ai voluntarilor, am înțeles încă de la început că într-un proiect ca acesta nu aveau sens numai activități formative ce implicau cooperarea bazată pe ”povestirea realităților”. El a avut sens numai când fiecare participant și-a putut seta în mod individual planul de cercetare, care să-i aducă răspunsuri la întrebări cât se poate de subiectiv personale.

Dincolo de succesul proiectului, în ceea ce privește caracterul de studiu al mentoratului în proiectele de voluntariat european, am descoperit valoarea extraordinară oferită de acest tip de oportunitate de învățare din Erasmus plus: Job Shadowing ca activitate în cadrul proiectelor de Erasmus+ de mobilitate a lucrătorilor de tineret (acțiunea KA105). Acest lucru a fost demonstrat atât în mobilitățile efectuate de membrii echipei noastre la organizațiile partenere, dar mai ales în cele pe care le-am găzduit. A fost extraordinar să observăm că fiecare mentor cu care am interacționat în timpul sesiunilor de Job Shadowing în A.C.T.O.R. a descoperit ceva cu totul diferit, deși oferta de activități a avut aceeași structură.

Ca urmare a acestei revelații, acest tip de mobilitate a fost adoptat de noi ca instrument de bază și într-un alt proiect Erasmus+ de mobilitate în domeniul tineretului – „YOUTHNETWORK RELOADED” – care țintea dezvoltarea calității managementului proiectelor de schimb intercultural de tineret, unde s-a dovedit a fi la fel de intens și de impact.

În concluzie, recomandăm fiecărei organizații care-și dorește dezvoltarea profesională autentică a echipei ce implementează proiecte europene să gândească modalități de a accesa acest tip de acțiune în proiectele Erasmus+ de mobilitate a lucrătorilor de tineret. Dacă este să facem o comparație metaforică – un curs de formare sau un seminar este pentru participant ca o haină pret a porter, iar un stagiu de Job Shadowing este ca o haină haut couture. Competențele câștigate sunt profunde și valoroase pentru ca o organizație de tineret să poată deveni performantă.

Eugenia Barbu, Președinte A.C.T.O.R.

Proiecte finanțate prin CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

Youth for Democracy – proiect al Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA

Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA a încheiat la sfârșitul anului 2019 proiectul „Youth for Democracy”, primul proiect de solidaritate implementat prin programul Corpul European de Solidaritate.

Printre direcțiile strategice pe care ADA și le-a asumat pentru anul 2019 s-au numărat promovarea participării tinerilor în viața comunității, cât și dezvoltarea conștiinței europene, a spiritului civic și a competențelor democratice ale acestora. Astfel, în contextul Alegerilor Europene din luna mai 2019, cât și a celor prezidențiale din România, ADA a organizat două schimburi internaționale de tineri, Power of Youth și YOUth Decide, cu peste 100 de participanți, cât și proiectul Youth for Democracy la nivelul județului Bacău.

„Youth for Democracy” a fost răspunsul și soluția unor voluntari ADA la nevoile tinerilor băcăuani de a conștientiza importanța participării active la alegeri, la viața democratică a societății în care trăim și la nevoia de dezvoltare a competențelor și atitudinilor democratice în rândul lor. Astfel, în 10 luni, au organizat 22 de activități pentru peste 800 de tineri din Bacău, Onești, Comănești, Moinești, Dărmănești, Târgu Ocna, Podu Turcului, Sascut și au publicat trei numere a unei reviste online, prin care au promovat proiecte și inițiative ale tinerilor.

În prima parte a proiectului, tinerii din grupul de inițiativă au organizat o campanie în județul Bacău, cu scopul de a promova democrația participativă și implicarea civică în rândul tinerilor băcăuani și de a-i informa cu privire la sistemul de funcționare al Uniunii Europene și Alegerile Europene din mai 2019.

Prin campania pe care am desfășurat-o în perioada februarie - mai 2019, ne-am propus să informăm tinerii din județul Bacău cu privire la sistemul electoral și alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, pentru ca aceștia să conștientizeze importanța prezenței la vot. În cadrul celor 11 activități, care au avut loc până pe 26 mai, am abordat teme precum democrația participativă, importanța implicării civice și prezenței la vot, cât și sistemul de funcționare al Uniunii Europene. Alegerile europarlamentare din acest an au avut cea mai mare rată de prezență, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național, fiind valabil și în cazul prezenței tinerilor la vot. Suntem convinși că acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără inițiativele și campaniile diferitelor ONG-uri, instituții sau grupuri de inițiativă, care au avut același scop: promovarea democrației participative și implicării active a tinerilor în comunitate.” - Bianca Cristina Butacu, coordonatorul proiectului.

Activitățile au continuat cu cinci simulări de Parlament European, care au avut ca scop creșterea interesului tinerilor față de subiectele dezbătute în prezent la nivel european. Scopul primelor patru activități a fost de a introduce participanții în atmosfera Parlamentului European, mai exact, de a-i înțelege modul de funcționare și ce presupune activitatea europarlamentarilor și a comisiilor de specialitate. În cadrul ultimei activități, tinerii băcăuani au putut participa la o simulare de ședință plenară, punctul culminant al activității Parlamentului, și au avut oportunitatea să experimenteze atmosfera discuțiilor grupurilor politice și dezbaterilor în plen care au loc într-o astfel de ședință. Activitățile au fost susținute de Biroul Parlamentului European în România, prin materiale de vizibilitate și informative despre Parlamentul European.

În perioada octombrie - noiembrie, au fost organizate șase workshopuri de democrație participativă, în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019. Prin aceste workshopuri, echipa Youth for Democracy și-a propus să stimuleze și să contribuie la creșterea nivelului de participare a tinerilor la alegeri, prin activități care să definească ce înseamnă „democrația participativă” și importanța participării active în comunitate.

Ultima activitate a proiectului a avut loc pe data de 21 decembrie 2019, în cadrul căreia au participat tineri implicați în activitățile desfășurate, reprezentanți din partea Federației Tinerilor din Bacău, cât și din partea autorităților locale. În cadrul evenimentului de încheiere, Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA a prezentat rezultatelor proiectului, dar și cum va continua proiectul în 2020, atât prin activități pentru tineri, cât și prin platforma www.youthfordemocracy.eu.

„Youth for Democracy a reprezentat peste 1000 de km parcurși in județul Bacău, unde ne-am intersectat cu peste 800 de tineri, care, sperăm noi, au înțeles de ce este important să fii un cetățean responsabil și de ce pentru o democrație veritabilă trebuie să fii parte activă din comunitate; dar mai ales, Youth for Democracy reprezintă munca, eforturile, motivația și aspirația de un an de zile a cinci tineri băcăuani care au vrut să fie ei înșiși cetățeni activi și implicați. Sunt încrezător că povestea și misiunea Youth for Democracy vor continua atât prin viitoarele activități și proiecte ale Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA, dar mai ales prin cei cinci tineri care au transformat povestea Youth for Democracy într-o poveste de succes.” - Victor Cătălin Toma, președintele Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA.

Scrierea unui proiect pentru Corpul European de Solidaritate - recomadări ale evaluatorilor

Corpul European de Solidaritate vs Erasmus+

Multe dintre candidaturile depuse pentru finanțarea prin Corpul European de Solidaritate conțin referiri la Erasmus+, desi nu este cazul . O perspectivă care ar putea fi mai bine exploatată de către candidați este aceea că, spre deosebire de Erasmus+, un program cu accent pe componenta educațională, Corpul European de Solidaritate reprezintă un pas înainte spre acțiune (voluntariat, solidaritate, impact în comunități). Astfel, se doresc rezultate clare / concrete, vizibile care să vizeze schimbări în comunitățile unde se desfășoară proiectele

Metode și activități

Selectarea metodelor potrivite arată ca solicitantul înțelege finalitatea procesului educațional pe care îl va desfășura. De exemplu, un program de activitate care folosește multiple metode asociate transferului de cunoștințe nu este credibil pentru formarea de atitudini și/sau abilități.

Diseminarea și exploatarea rezultatelor

Este necesar un plan coerent de diseminare și exploatare a rezultatelor, care să conțină referințe la un calendar de realizare a activităților, conținuturi promovate/diseminate, o adresabilitate clară către publicul țintă și organizațiile interesate, obiectivele urmărite și rezultatele previzionate. De asemenea, cuantificarea rezultatelor prin indicatori cantitativi și calitativi poate ridica numărul punctelor acordate capitolului privind diseminarea și exploatarea rezultatelor.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie va fi luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie va prezenta noua ediție a campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația Green Eurodesk va fi lansată anul acesta, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai duarbilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

3 idei pe lună ...

I. Qualities that lead to increasing intelligence:

 1. The curiosity to experiment and explore.
 2. The honesty to observe the world as it is, not as you wish it to be.
 3. The humility to kill your favorite ideas when you learn something new.
 4. The consistency to repeat this cycle for life.

II. The most effective networking strategy I’ve found has nothing to do with conferences, cocktail hours, cold emails, or any of the common ideas you hear.

 1. Do interesting things.
 2. Share them publicly.
 3. Repeat. Like-minded people will come to you.

III. In the long-run (and often in the short-run), your willpower will never beat your environment.

(... propuse de James Clear – autorul cărții Atomic Habits, antreprenor și fotograf)

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Profesia de cadru didactic în Europa: practicile, percepțiile și politicile

Profesorii sunt de o importanţă primordială în procesul de învăţare la şcoală. Nevoia de a le optimiza contribuţia la acest proces a fost, în mod natural, aprobată la nivel european ca prioritate de politică educaţională. Atât Comisia Europeană cât şi Consiliul Uniunii Europene au subliniat necesitatea de a îmbunătăţi formarea profesorilor, dezvoltarea lor profesională continuă în procesul de predare, precum şi atractivitatea profesiei didactice. Datele referitoare la ceea ce funcţionează şi cu privire la politicile care ar putea face faţă cu succes provocărilor viitoare sunt esenţiale în scopul de a îmbunătăţi eficacitatea, eficienţa şi relevanţa sistemelor educaţionale din Europa.

Acest raport se concentrează pe aproximativ 2 milioane de profesori care lucrează în învăţământul secundar inferior (ISCED 2) din Europa şi pe sistemele de educaţie în cauză. Acesta analizează relaţia dintre politicile care reglementează condiţiile de lucru ale cadrelor didactice şi propriile lor practici şi percepţii. Raportul se bazează pe analiza secundară a datelor de la Studiul Internaţional OECD cu privire la Predare şi Învăţare (OECD Teaching and Learning International Survey) (TALIS 2013), precum şi de la Eurydice şi Eurostat/UOE. Acesta reuneşte informaţiile cantitative şi calitative din surse foarte diferite, combinând datele factuale, punctele de vedere ale cadrelor didactice, precum şi conţinutul politicilor şi reglementărilor educaţionale.

Prezentul raport analizează mai multe aspecte care afectează în mod esențial calitatea predării în școli, precum și, eventual, recrutarea de noi cadre didactice. În acest sens, se concentrează pe învățământul secundar inferior (ISCED 2) în cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Norvegia, Serbia și Turcia, acoperind aproximativ 40 de sisteme de învățământ în total.

Raportul este structurat în cinci capitole.

Capitolul 1 stabilește, în primul rând, datele statistice privind profesorii din Europa, inclusiv vârsta lor, sexul și anumite aspecte ale condițiilor de muncă, cum ar fi statutul angajării lor, orele de lucru, salariile și vârsta de pensionare. Acesta este urmat de alte patru capitole care explorează răspunsurile profesorilor la chestionarul utilizat în studiul TALIS 2013, aspecte ale sistemelor educaționale în care lucrează și măsurile de politică de țară care afectează profesia lor (date Eurydice). De asemenea, acolo unde este posibil, capitolele examinează, relațiile dintre atitudinile, practicile, percepțiile pe de o parte și politicile și legislația pe de alta.

Capitolul 2 tratează formarea inițială a profesorilor (ITE) și sprijinul la începutul carierei. Acesta examinează modul în care este organizat ITE, inclusiv componenta alocată pentru formarea profesională și plasamentele în școală, ponderea cadrelor didactice care au absolvit ITE și cât de mult se simt pregătiți pentru munca lor. Acesta ia în considerare, de asemenea, măsurile de tranziție la profesia de cadru didactic (în special intrarea și mentoratul) și ponderea cadrelor didactice care au beneficiat de ele.

Capitolul 3 examinează Dezvoltarea Profesională Continuă (DPC), discutarea nevoilor de dezvoltare cantitative și calitative exprimate de profesori, precum și modul în care – și cât de departe – sunt implicați în DPC. De asemenea, discută despre modul în care reacțiile lor sunt parțial condiționate de modul în care DPC se încadrează în reglementări și care dintre stimulentele și măsurile sale de sprijin îmbunătățesc potențial implicarea lor.

Capitolul 4 tratează mobilitatea transnațională a cadrelor didactice în scopuri profesionale, atât în timpul ITE cât și odată ce devin profesori. Acesta ia în considerare aspectele legate de mobilitate cum ar fi participarea, cum poate depinde în parte de disciplina predată, diversele motive pentru a merge în străinătate, precum și sistemele de finanțare a mobilității internaționale.

În final, Capitolul 5 examinează factorii care condiționează atractivitatea profesiei, cum ar fi satisfacția pentru profesori și percepțiile lor referitoare la modul în care este evaluată profesia în societate, în general. Capitolul descrie, de asemenea, unele dintre măsurile luate de țări sau sisteme educaționale pentru a monitoriza penuria de cadre didactice și remedierea acesteia.

Raportul este completat de o Anexă în care aproape 60 de tabele conțin o mulțime de materiale statistice bazate, în principal, pe analiza secundară TALIS 2013.

Titlul original: The Teaching Profession in Europe: Practices, Perceptions, and Policies

Recomandarea lunii ianuarie:

Vă invităm la o întâlnire cu inovația în educație, cu organizații, personalități și evenimente menite să transforme acest domeniu. Luna aceasta: Andreas Schleicher, Director al Direcției Educație și Competențe, OECD). la Global Education & Skills Forum (24 martie 2019)

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Rodney, Gainous - "Year of perfect vision. #️⃣✍🏾#CodeSigned" • Element5 Digital - "untitled image" • Paweł Czerwiński - "I took the shot at home with Sigma 105 mm." • Andrew Neel - "Woman working by a window" • Becca Tapert - "Lost in Library" • Dan Roizer - "Tube train motion blur" • Marci Angeles - "golden keys with pink ribbon | for more free images please visit dragonflyave.com/free-goods" • Clarisse Croset - "untitled image" • Chiara Daneluzzi - "untitled image" • Lightscape - "Amazing light display from Mother Nature, very humbled and in awe to capture a multi-hued color Aurora at Tromso, Norway." • Camille Gicquel - "untitled image" • Szabo Viktor - "New folder view on iOS 13. If you like the photo please support! Print: http://bit.ly/32ds7QL Behance: http://behance.net/szaboviktor Blog: https://blog.szaboviktor.com Support: https://www.paypal.me/szaboviktor My presets: https://bit.ly/2TyvzRK " • NeONBRAND - "Say cheees!" • Guido Hofmann - "untitled image" • Maxime Naillon - "untitled image" • Dan Meyers - "When this gets a million views, I'm going to print out the stats and give them to the owner of this home. Random DIY signs are one of my favorite things. Think about it...what sort of intense need are these people satisfying when they decide the only course of action is to make their own signs and put them on public display? What's the story here? Why did they decide to have these face the 7-11 gas station? In all seriousness, I'm sure someone working in a mental health or suicide prevention field can make use of this stock photo. " • Edu Lauton - "Yelow" • Jon Tyson - "untitled image"