Loading

joris pollet Oostendenaars in tijden van corona

De wereld verkeert momenteel in woelige tijden. Het coronavirus beheerst niet alleen het nieuws maar ook ons dagelijkse leven. Hoe trachten we desondanks alles onze routines verder te zetten of hoe passen we ons aan? UiT in Oostende stak zijn licht op bij enkele bekende en minder bekende Oostendenaars. Deze keer geven we de micro aan Paulusfeesten-programmator Joris Pollet.

door Tim Heddebauw

Hoe ervaar je deze coronacrisis? En hoe dichtbij is corona volgens jou?

De snelheid waarmee dit alles verloopt is onwezenlijk. Bij wijze van spreken was er eergisteren op het nieuws nog een griepvariant in Wuhan, kon er gisteren in Italië nog geskied worden, maar vandaag zitten we met z’n allen thuis en weten we dat er morgen geen evenementen of reizen meer zullen zijn. De impact is enorm: naast het menselijk leed zien we ruim één miljoen tijdelijke werklozen, de economie ligt wereldwijd stil. Volgens de app Waze wordt er 80 procent minder kilometers gereden met de auto. Anderzijds ben ik blij verrast door de manier waarop de maatregelen opgevolgd worden door de meeste mensen. Als we dit samen volhouden, komen we er wel. Ik denk dat iedereen zijn verhaal heeft rond corona en dat we daarvoor open moeten staan om er het beste van te maken. Mijn vrouw werkt in AZ Damiaan en ziet elke dag de impact van het virus. Een van mijn collega’s is overleden aan corona, een andere collega is net terug thuis uit het ziekenhuis. Gelukkig is er nog niemand in de familie getroffen door het virus.

Mijn vrouw werkt in AZ Damiaan en ziet elke dag de impact van het virus.

Hoe hou je je bezig dezer dagen? En welk vervelend klusje heb je intussen al kunnen doen?

Ik werk van thuis uit, via videoconferentie. Het is aanpassen, maar met de nodige afspraken en voorbereiding lukt dit aardig. Mijn collega’s wonen verspreid over het hele land. Fantastisch hoe technologie mensen bij elkaar brengt en ik ben ervan overtuigd dat dit nog maar het begin is qua mogelijkheden. Voor mijn dochter hebben we een heel fijne onthaalmama. Onze zoon maakt intussen zijn schoolwerk en zit naar onze zin veel te veel naar zijn tablet te staren. Elke crisis brengt opportuniteiten met zich mee. Nu we nergens heen kunnen, is het klussen en opruimen geblazen. Daarnaast maak ik graag tijd om een boek te lezen en gelukkig mogen we nog buiten: mijn uitlaatklep is hardlopen. Ik hou ook van ontspannende fietstochtjes met het gezin. De kust en de polders zijn prachtig in deze periode van het jaar. Elke avond hebben we een videogesprek met familie of vrienden.

Wat moet je momenteel missen in Oostende? En wat is het eerste dat je zal doen als deze crisis achter de rug is?

Oostende, dat zijn het strand en terrasjes, veel mensen bij elkaar in vakantiestemming, muziek en cultuur. Dat valt allemaal weg en het is zo vreemd om op een lege zeedijk te lopen. Een café- en restaurantbezoek staat bovenaan onze lijst (zeker ook om de middenstand te steunen). En concerten bijwonen uiteraard! Maar bovenal willen we onze vrienden en familie terug fysiek ontmoeten, ze eens goed vastpakken en blij zijn dat iedereen gezond en wel is.

Helaas geen Paulusfeesten dit jaar. We verschuiven alles naar 2021.

Vorige week werd bekend dat er geen massa-evenementen mogen plaatsvinden tijdens de zomer. Slecht nieuws voor de Paulusfeesten dus…

Helaas geen Paulusfeesten dit jaar. We verschuiven alles naar 2021, mits we de nodige kosten kunnen verwerken die gepaard gaan met dit uitstel. Stad Gent heeft intussen de nodige maatregelen voorgesteld voor de Gentse Feesten. Wij bekijken samen met Toerisme Oostende, onze partner binnen de stad, hoe we dit gaan aanpakken. Met de 48ste editie staan we op een zucht van 50 jaar Paulusfeesten. Dat moet een fantastisch feest worden. We kijken positief vooruit. Onze vzw draait op vrijwilligers, dat is onze sterkte. In hen willen we blijven investeren, ook in tijden van corona. Het zit in kleine maar leuke zaken zoals een barbecue (zodra dit terug mag), een eigen Facebookpagina waar ze naar hartenlust weetjes kunnen delen, enz.

Heb je nog een goede raad voor de mensen?

Iedereen ervaart corona op zijn manier. Samen oren hebben naar die individuele beleving zorgt hopelijk voor begrip en dialoog. Ik zit niet graag stil en voor mij mag het allemaal ‘groot’ en ‘veel’ zijn qua uitdaging. Toch erkennen dat alles wat trager gaat, dat we leven in een kleinere bubbel: aanvaard het als een uitdaging, geen bedreiging.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Foto’s: Joris Pollet en Benny Proot

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate