Videojocs TERMES CLAU

Barcelona acull anualment la Gamelab, la Fira Internacional del Videojoc i l’Oci Interactiu i la Barcelona Games World, dos dels esdeveniments més importants d’aquest sector a nivell mundial, tant pel que fa al desenvolupament com al consum.

L'àmbit dels videojocs és avui un fenomen de massa i ha esdevingut una indústria cultural i d'entreteniment líder. En els territoris de parla catalana hi ha una dinàmica activitat professional dels estudis de desenvolupament de videojocs i una intensa interacció entre l'ampli col·lectiu de jugadors, tant ocasionals com experts i professionals.

Segons l’Institut Català de les Empreses Culturals, l’any 2014 a Catalunya hi havia 93 empreses dedicades al sector dels videojocs, amb un total de 1.180 treballadors i una facturació de 152 milions d’euros. Pel que fa als consumidors, es calcula que aquell mateix any un 21,8 % de la població de Catalunya jugava a videojocs.

És per aquest motiu que des del TERMCAT posem al vostre abast un recull de prop de 300 termes amb les denominacions i la definició en català i amb els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany.

QUINS GÈNERES DE VIDEOJOCS HI HA?

  • jocs de plataformes, en què el jugador ha de superar obstacles físics situats a diverses alçades, vèncer enemics i recollir objectes en diferents escenes, habitualment en un temps limitat
  • jocs de guerra, en què es recreen conflictes bèl·lics històrics o imaginaris i en els quals la missió del jugador és conquerir el territori de l'adversari
  • jocs de trets en primera persona, en què el jugador veu l'acció a través dels ulls del seu personatge, des d'un pla subjectiu sostingut
  • jocs educatius, creats com a eines d'aprenentatge amb finalitats educatives, de conscienciació, de difusió o de prevenció
  • jocs de simulació de volen què es recrea el pilotatge d'una aeronau
  • jocs de cursa infinita, en què el jugador està en moviment constant en una mateixa direcció i en què l'objectiu és fer-lo avançar tant com sigui possible abans de morir
  • etc.

TENDÈNCIES

Les últimes tendències del sector estan relacionades tant amb la realitat virtual (RV) —és a dir, amb el conjunt de sensacions òptiques i acústiques, generades per mitjà d'un ordinador, que es perceben amb uns dispositius especials que recreen una situació amb un cert grau de realisme— com amb la realitat augmentada (RA) —definida com la tecnologia que permet tenir una imatge d'un entorn físic en el món real combinada amb elements virtuals afegits per a la creació d'una realitat mixta a temps real. De segur que faran acte de presència a la fira productes com ara ulleres, cascs de realitat virtual i altres elements que permetran endinsar-se en un entorn immersiu.

Un sector en auge és el joc retro, que recupera videojocs generalment publicats entre les dècades de 1970 i 1990 per a un ús actual. Els jugadors retro es deleixen per reviure els títols més importants de l’època, ja sigui per mitjà de les plataformes de joc originals o bé en plataformes de joc actuals, en aquest cas mitjançant l'ús d'emuladors o de reedicions.

ESPORTS ELECTRÒNICS

Cal tenir en compte que els videojocs van més enllà de la finalitat merament lúdica, i la consolidació de l’esport electrònic (en anglès, e-sport) n’és un bon exemple. I és que paral·lelament al sector amateur, la pràctica dels jocs multijugador amb finalitats lucratives s’estén amb força sota la forma de competicions, ja siguin tornejos o lligues, en què jugadors professionals s'enfronten per a esdevenir campions i aconseguir premis econòmics.

EL CATALÀ EN ELS VIDEOJOCS

Tot i així, són pocs encara els videojocs que incorporen el català, tot i l'esforç d'algunes empreses per fer-ho possible i l'interès de moltes comunitats de jugadors per participar en la traducció i subtitulació dels jocs.

TOTS, doncs, tenim un paper destacat per continuar treballant en la normalització i presència de la nostra llengua en aquest sector cultural tan rellevant.

Article elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Agraïm la cessió d'imatges feta per: Alike StudioPantumaca BarcelonaAltered MatterDabadu GamesKaneda GamesInfinigon GamesBeautifun GamesLiga de Videojuegos ProfesionalBlowing MindsLince Works

Credits:

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.