Loading

Riet Van Nerom over haar expo ‘Driven by Wood’

Houtkunstenares Riet Van Nerom is een ‘aangespoelde’ Oostendenaar. Ze wandelt graag langs de branding en onderweg verzamelt ze drijfhout, waar ze kunstwerken van maakt. Van 1 tot en met 9 mei kan je haar expo ‘Driven by wood’ (gedreven door hout, een project van wind, golven en getijden) bezoeken in galerie Anmigo. De expo staat volledig in het thema van de zee en al haar schoonheid.

door Virginie De Gendt

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik kom oorspronkelijk uit het Brusselse. Ik heb grafische vormgeving gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en ben al heel mijn leven actief als grafisch ontwerper. Ik werk als zelfstandige in mijn bedrijf LunaDesign. De naam verwijst naar het vele nachtwerk en de ideeën die ik krijg bij maneschijn. Op maandag- en dinsdagnamiddagen geef ik creatief atelier aan bejaarden en gedesoriënteerde bewoners in een antroposofisch woonzorgcentrum in Olen. Ik ben dus ook vaak onderweg.

Wat is het concept/thema van de expo?

Ik werk graag met hout, want het is zo’n dankbaar product! Ik werkte voor het eerst met hout toen ik in 2017 de signalisatie van de nieuwbouw van het woonzorgcentrum in Olen mocht uitwerken. Daar is mijn liefde voor het materiaal ontstaan.

Verder ga ik graag wandelen aan zee en tijdens een wandeling langs de branding ontspon zich het idee voor een expo. Ik zag er heel wat stukken drijfhout en besloot om het hout te sprokkelen. Drijfhout fascineert me omdat het zo grillig en mooi verweerd kan zijn en omdat het in zoveel soorten en tinten te vinden is. Al snel kwam ik op het idee om grote vissen en zeeplanten te maken.

Het hout heeft wel een aantal beperkingen, details vallen weg en je kan enkel met zeer gestileerde vormen werken. Op voorhand teken ik de basisvormen die ik in Nederland laat uitlaseren en als ondergrond gebruik. De stukjes drijfhout probeer ik zo weinig mogelijk te versnijden, ik hou het graag zo natuurlijk mogelijk. En eigenlijk ben ik ook wat bang van mijn bijtende bandzaag.

Wanneer ik op sprokkeltocht ga, verzamel ik niet enkel drijfhout maar ook plastic. Ik koester de vissen en de zee en ik wil ze vrijwaren tegen verdere vervuiling. Daarom krijgt plastic ook een kleine insteek in de expo. In een van de kunstwerken verwijs ik naar de plasticsoep.

Drijfhout fascineert me omdat het zo grillig en mooi verweerd kan zijn en omdat het in zoveel soorten en tinten te vinden is

Hoe komen je werken tot stand?

Alle werken hebben met de zee te maken, en al snel kregen ze ook een persoonlijke invulling. Op dit moment ben ik een reuzezeeschildpad (tartaruga) aan het maken. Een twintigtal jaar geleden heb ik een rondreis gemaakt door Brazilië samen met mijn twee kinderen. We hebben er een opvangcentrum bezocht voor babytartaruga’s want jammer genoeg waren deze schildpadden toen al een bedreigde diersoort. Het kunstwerk refereert naar de harde realiteit maar ook naar de prachtige reis met mijn tieners die ondertussen al prille dertigers geworden zijn.

Ik heb ook een blauwvintonijn uit drijfhout gemaakt. Mijn dochter is veganist en kaart vaak aan dat ik beter geen tonijn meer eet omdat het ook een bedreigde diersoort is. Zo kwam ik op het idee. Elk kunstwerk heeft wel een emotionele waarde en sommige vissen hebben zelfs een eigen naam omdat ze de link vormen met persoonlijke verhalen.

Waarom een expo in de stad Oostende?

Ik heb een druk leven gehad als grafisch ontwerper, vol deadlines en nachtwerk. Het doet deugd om aan zee te zijn en te ontspannen. Vroeger ging ik vaak naar Wenduine met mijn familie. Daar hadden we leuke zomers, maar voor mij was het er een beetje te doods tijdens de wintermaanden. Ik heb nood aan bedrijvigheid. Stad Oostende is een stimulerende stad vol cultuur en muziek. De combinatie met de zee is voor mij ideaal, het is hier heel fijn om te wonen. Daarbij ontstond het idee voor de expo in Oostende zelf, en past het thema perfect bij de locatie.

Wat wil je bereiken met de expo?

Of de expo een groot succes wordt of niet, dat valt nog af te wachten in deze rare coronatijden. Voor mij was het alleszins een leuk maar ook een zeer arbeidsintensief project waar ik veel plezier aan beleefd heb. Het zijn unieke stukken die ik gemaakt heb met elk een aparte aanpak. Ik heb veel moeten nadenken over technische aspecten. Het belangrijkste is dat mensen blij worden van mijn project. Mijn zus heeft bijhorende weetjes per vis verzameld. Zowel voor volwassenen als voor kinderen is het tof om zoveel mogelijk te ontdekken over ‘het geheime leven van vissen’!

Misschien hoop ik ook wel een beetje op bewustwording in verband met plastic. De plastic soep is een groter probleem dan velen denken. Via de expo wil ik deels sensibiliseren zonder moraliserend te zijn. Als iedereen zijn klein steentje bijdraagt komen we al een heel eind verder, denk ik altijd.

Wat zijn je ambities?

Ik ben al heel mijn leven creatief bezig en ik zou dit graag verder zetten tot lang na mijn pensioen. Daarnaast ben ik vrij nieuwsgierig van aard en nogal handig, ik kan een beetje van alles. Ik werk verder met mijn houtpuzzels maar het zou ook goed kunnen dat ik volgend jaar opnieuw een expo organiseer, maar dan bijvoorbeeld met collages of schilderijen in acryl. Als er maar een leuk verhaal en een stevige rode draad inzit, dan kan ik er compleet voor gaan!

Door mijn verhuis naar de kust heb ik op gebied van grafische vormgeving nog maar een paar klanten, waardoor alles wat vrijer kan. Wie weet ontmoet ik nieuwe klanten in Oostende en blijft de zee voor goed mijn vaste stek? We zien wel, no problems ahead. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst; ik denk niet meer aan gisteren en morgen bestaat nog niet.

Werk van Riet Van Nerom

De expo ‘Driven by Wood’ van Riet Van Nerom is te bezoeken van 1 tot en met 9 mei 2021 in galerie Anmigo, Witte Nonnenstraat 61, van 11.00 tot 18.00 uur.

Hou bij je bezoek rekening met de geldende coronamaatregelen.

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2021)

Foto's: Riet van Nerom / Tom Hofman

Meer artikels op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate