Loading

Keho, mieli ja hevonen Ratsastusterapia tuo esille mielen salaisuudet

Haukiputaalaisella ratsastustallilla käy iltapäivän tunneilla kova tohina. Hevoset odottavat heinää karsinoissaan, muutama hirnahteleekin nälän merkiksi. Myös hetkisen päästä alkavalle lasten ratsastustunnille tulevat oppilaat alkavat saapua paikalle. Taikaterapiat Oy:n toiselle omistajalle Anu Hanhelalle päivä on tavanomainen, sillä töitä tallilla riittää aamusta iltaan saakka.

Ratsastusterapiaa, toimintaterapiaa sekä ratsastustunteja tarjoava Taikaterapiat Oy sijaitsee vain kivenheiton päässä Haukiputaan keskustasta. Maneesia ja tallia ympäröivä kaunis maalaismaisema metsineen ja peltoineen luokin mitä otollisimmat ympäristöt mielen ja kehon terapialle. Taikaterapiat Oy:llä vaikuttavuutta terapiaan tuovat hevoset, joita käytetään sekä ratsastusterapiassa että toimintaterapiassa.

"Toimintaterapiassa lähtökohtaisesti ei ole sitä hevosta, mutta toki toimintaterapiaa voidaan tehdä myös hevosavusteisesti", Hanhela kertoo.

Liikuntakyvyn haasteiden kanssa kamppailevalle hevosen käynti ja liike tuo kehoon tarvittavia impulsseja, joiden avulla esimerkiksi käveleminen tai lihasten jäykkyys helpottuu.

Terapiahevosen koulutus

Ratsastusterapiassa hevosen merkitys puolestaan on paljon suurempi, ja sen vuoksi mikä tahansa hevonen ei käy terapiahevoseksi. Ratsastusterapiassa käytettävän hevosen tulee olla hyvin ratsukoulutettu. Terapiahevosen tulee myös sietää monenlaisia tilanteita, sekä vastaanottaa monia erilaisia tunteita.

”Hevonen saa myös olla herkkä. Joskus terapiahevosista voi olla virheellinen käsitys siitä, että ne eivät saa reagoida mitenkään tai mihinkään, mutta päinvastoin, kyllä niiden pitääkin reagoida. Varsinkin psykiatrisessa ratsastusterapiassa hevosten täytyykin olla herkkiäkin reagoimaan eri tilanteisiin. Sitä kautta päästään käsittelemään semmoisia vaikeitakin asioita, mitkä ei todennäköisesti ilman hevosta tulisi edes esille.”

Vuorovaikutuksen tärkeys

Hanhela harvoin kuitenkaan pyytää asiakkaitaan sanallistamaan omia tunteitaan, sillä esimerkiksi vaikeiden kokemusten, tai tunteiden vahva sanoittaminen voi olla monille hankalaa. Vuorovaikutus on sen sijaan tärkeässä roolissa ratsastusterapiassa.

”Hevosen kanssa työskentely on niin tehokasta liikevuorovaikutuksen ja tunnevuorovaikutuksen osalta, että siinä tapahtuu sitä työskentelyä niiden vaikeiden asioiden kanssa koko ajan, vaikka niitä sanoja ei aina olisi.”

Ratsastusterapiassa asiakkaan, terapeutin sekä hevosen välillä vallitsee terapeuttinen kolmio. Terapeutin lisäksi myös hevonen toimii aktiivisena terapeuttina.

”Se on aina niin, että vaikka en taluttaisi ratsastajaa siinä tunnin aikana ja vaikka ratsukko olisi toisessa päässä maneesia, niin se terapiakupla on koko ajan olemassa. Eli läsnäolo ja vuorovaikutus ovat todella tärkeitä, ja myös se, että terapiakupla on semmoinen, joka joustaa. Vaikka olisimme ihan vierekkäin, tai sitten vähän kauempana toisistamme, niin tietynlainen kontakti säilyy.”

Talli ympäristönä

Ympäristönä talli tarjoaa monipuoliset puitteet terapialle. Maastossa tai maneesissa ratsastamisen lisäksi terapian yhtenä osana voi olla myös tavallisia tallitöitä, kuten hevosen harjaamista. Hanhela kertoo, että monille myös jo pelkästään tallin äänimaisema kavioiden kopseineen ja heinän rouskutuksineen tarjoaa omanlaisensa terapeuttisen vaikutuksen.

”Täällä tulee vastaan usein myös monenlaisia erilaisia arjen kohtaamisia, kun pääsee olemaan tekemisissä hevosten, ja muiden ihmisten kanssa. ”

Ratsastusterapia on hyvin kehollinen terapiamuoto, joka lähentää mielen ja kehon yhteyttä. Ratsastusterapialla on vaikutuksia muun muassa ihmisen minäkuvaan, itsetuntoon ja kehotietoisuuteen.

Hanhela kertoo, että ratsastusterapiaan saatetaan tulla monesti vasta kun on huomattu, ettei muista terapiamuodoista ole ollut apua. Hanhela on huomannut myös yhä useamman asiakkaan itse ilmoittaneen kiinnostuksensa ratsastusterapiaa kohtaan, vaikka esimerkiksi lääkäri ei olisi sitä ehdottanut tai suositellut.

”Joskus ihan ihmettelen itsekin ääneen, miten joku nuori, jolla on ollut vaikka tosi vaikeita tai hankalia asioita elämässä, esimerkiksi masennusta tai kiusaamista ja vaikka milloin mitäkin, on itse osannut ottaa puheeksi, että haluaisi kokeilla ratsastusterapiaa.”

Hanhela iloitsee myös siitä, että ratsastusterapiassa prosessien pituudet vaihtelevat. Joskus terapiat saattavat kestää useamman vuodenkin.

Terapian turvallisuuden vuoksi myös ratsastusterapeutilla tulee olla vahva ymmärrys hevosen käyttäytymisestä, sen käsittelystä sekä hyvinvoinnista. Suomessa ratsastusterapeutiksi voi kouluttautua Ypäjän Hevosopiston ja Suomen Ratsastusterapeutit ry:n järjestämässä kolmivuotisessa koulutuksessa. Koulutukseen pääsemiseksi vaaditaan terveys- tai sosiaalialan korkeakoulututkinto sekä vähintään kahden vuoden työkokemus. Ennen ratsastusterapeutin koulutuksen suorittamista Hanhela opiskeli toimintaterapeutiksi. Tällä hetkellä Taikaterapiat Oy:llä työskentelee Hanhelan lisäksi kolme toimintaterapeuttia sekä ratsastuksenohjaaja. Anu Hanhela omistaa Taikaterapiat Oy:n yhdessä Jarkko Hanhelan kanssa.

Created By
Riina Koskikero
Appreciate

Credits:

Kaikki kuvat: Riina Koskikero