Loading

Van voetbal naar afval De groene column

“Thuis gaat er geen shampoofles de afvalbak in, voordat ik het materiaal gecontroleerd heb. Ook mayonaise-emmers en ander kunststof huis-, tuin- en keukenafval neem ik mee naar ‘mijn’ Oldebroekse voetbalclub OWIOS.

Sinds dit voorjaar worden op de voetbalclub, waarvan Van Werven een van de hoofdsponsors is, harde plastics ingezameld. In totaal zorgen achttien vrijwilligers ervoor dat het ingebrachte afval op de juiste manier gescheiden wordt. Direct toen ik over het initiatief hoorde, heb ik me als vrijwilliger aangemeld. Ik heb bij OWIOS gevoetbald, later werd ik trainster, ik heb achter de bar gestaan en ik ben momenteel leidster van dames twee. Sinds ruim een jaar werk ik bij de kunststofrecycling in Biddinghuizen.

"IK STA GRAAG TUSSEN DE OUDE TROEP TE TREKKEN"

Deze combinatie is hartstikke handig. Ik word regelmatig tijdens mijn werk gebeld door een vrijwilliger. Er bestaan veel verschillende soorten kunststof, maar niet alles mag in de containers bij OWIOS. Als ze mij bellen of appen, hebben ze snel een antwoord. En weet ik het zelf niet, dan vraag ik even een collega. Als administratief medewerker zit je veel achter een computer. Ik vind het dus heerlijk om af en toe het terrein over te lopen en te zien wat er van het afval gemaakt wordt. Op zaterdag mag ik graag zelf tussen de oude troep trekken en de verschillende kunststoffen scheiden. Zo doe ik productkennis op.

De inzameling bij OWIOS gaat boven verwachting. Op zaterdag komen de voetballers met hun sporttas en een tasje met kunststofafval. Ook halen we kunststof op bij bedrijven in het dorp. OWIOS wil de inkomsten gebruiken voor de bouw van een duurzaam clubhuis. Maar het grootste succes is de bewustwording. In Oldebroek, maar ook bij mezelf. Door mijn baan zie ik welke nieuwe producten er van kunststofafval worden gemaakt. Ik heb niet alleen een groen/geel hart gekregen, maar ben helemaal groener geworden door Van Werven.”

Germa Tanghe, administratief medewerker backoffice