Digiloo-digilei #18 HH AOKK:n digilehtinen - Webinaarit osa1

Tervetuloa digiloon PARIIN!

Käsi ylös kaikki, jotka tuntevat olonsa epävarmaksi ennen AC-webinaaria! Ainakin täällä nousi käsi. Olen niin harvoin emännöinyt webinaareja, max 2 vuodessa, että aina on olo kuin säkkipimeässä kävelisi. Parin viikon päästä minun olisi kuitenkin tarkoitus avustaa opiskelijoitani vetämään webinaareja aiheesta Learning at Work. Siihen mennessä pitäisi saavuttaa rauha ja varmuus, etten tulisi omalla hermostuneisuudellani säikyttäneeksi webinaariummikkoja.

Digitalfacilitation.net on oiva paikka lähteä perehtymään erilaisten verkkoneuvottelujen ja isompien häppeningien valmisteluun ja fasilitointiin. Sieltä etsin ideoita. Seuraavaksi menin YouTubeen katselemaan Adobe Connect-kanavalla julkaistuja tutoriaaleja. Sitten aloin testailla nappulatekniikkaa AC-huoneessani. (jollet ole aikoihin käyttänyt Adobe Connectia, voi olla vaikeaa edes löytää, miten sinne pääsee. Tässä on suora linkki It-palveluitten AC-sivulle, Intrassa monen mutkan takana). Siinä menikin sitten niin pitkään, että koko Digiloo-teksti melkein jäi naputtamatta! Tässä kuitenkin muutamia mietteitä tässä vaiheessa. Huom! Lopussa vetoomus teille kaikille! Lisäys! Merja jeesas kaveria ja vinkkasi vielä kaksi muuta paikkaa, joissa webinaarin rakentamiseen kannattaa perehtyä: Designing interactive webinars ja Tips for better virtual facilitation.

Ennen webinaaria ainakin nämä

 • Mieti tapahtuman koreografia: mitä vaiheita, mikä rytmi?
 • Suunnittele myös osallistujien aktiviteetit, ei pelkästään omia kalvoja (vrt. ei lähipäiväsuunnittelukaan ole pelkkien kalvojen tekoa)
 • Kirjoita tilaisuuden ohjelma ja lähetä se etukäteen osallistujille
 • Laita samaan viestiin ohjeet ennakkoon tutustuttaviksi
 • Vie tarvitsemasi materiaalit webinaarihuoneeseen (esityskalvot, videot, ”odotussalilukemistot”...)
 • ”Sisusta” huone, sisääntulosivulle kannattaa sijoittaa päivän ohjelma notena, johon myöhemmässä vaiheessa kirjoitetaan yhdessä muistio
 • Kertaa toiminnot: miten nauhoitus laitetaan päälle? Miten esitysmateriaalit jaetaan näytöllä ja ladattaviksi? Miten lähetyksen laatua lasketaan, jos osallistujalle tulee bandwithin kanssa pulmia?

Webinaarin aikana

 • Jos mahdollista, värvää mukaan kaveri, joka auttaa tekniikan kanssa. Hän esim. seuraa chattejä, kun itse esität yms. (vrt. tiimiopettajuus on livenäkin kivempaa kuin yksin puurtaminen, sama verkossa)
 • Varaa alkuun liukuva saapuminen, että kaikkien kanssa saadaan tsekattua äänenet. Varaa odotustilaan luettavaa (Files-pod), katsottavaa (YouTube-linkki) tai tehtävää .
 • Muista laittaa nauhoitus päälle, jos olet sellaisen luvannut (minä usein unohdan!)
 • Suorita pikainen esittelykierros joko kertomalla itse kaikista osallistujista jotain, pyytämällä osallistujia sanomaan pari sanaa tai lisäämään tervehdyksensä viestin chattiin (riippuu väkimäärästä, mihin on aikaa)
 • Vaihda uuteen leiskaan, jonne on valmiiksi ladattu näkyville esityksesi (max 10 - 15 minuuttia!)
 • Ryhmätyössä voi jalkautua ”ulos luokkahuoneesta” esim. Padletiin tai Poppletiin ideoimaan. Vrt. nettipelaajat pääasiassa pelaavat ja käyttävät esim. Skypeä vain puhumiseen siinä rinnalla. Myös AC:tä voi käyttää pelkkänä puhekanavana ja tehdä varsinaisen homman siihen paremmin sopivassa paikassa. Jos on paljon osallistujia -> jaa ryhmät Breakouteihin ennen kuin lähtevät ulos puuhaamaan. Silloin vain oman ryhmän puheet kuuluvat.
 • Laita kello päälle ryhmätöiden alkaessa ja huolehdi, että aikataulu pitää.
 • Tuotosten jakamista varten voi suunnitella oman layoutin, jos tahtoo
 • Lopuksi kannattaa vielä koota yhdessä muistio (esim. samaan noteen kuin esityslista). Huoneen emäntä/isäntä voi spostittaa muistion itselleen AC:ta ja toimittaa muille sovitulla tavalla.
 • Lopeta nauhoitus ja sulje huone.
 • Nauhoitteet löytyvät jälkikäteen Meeting-valikosta kohdasta Manage Meeting information. Nauhoitteen saa myös offline-muotoon (hyvä tietää esim. vientihommissa, missä osallistujilla ei ole aina nettiä)
näkymä harjoitteluhuoneeni sisääntuloaulasta

Miten te olette itse onnistuneesti käyttäneet webinaareja? Millaisiin hyviin webinaareihin olette osallistuneet? Näitä ideoita pyydämme tuomaan mukaan ensi perjantain yksikkökokoukseen, jossa digijumpan teemana on webinaari.

Työ jatkuu siis yksikkökokouksessa, mutta lisäksi voisi olla hyvä perustaa pieniä vertaisryhmiä harjoittelemaan ja testailemaan yhdessä. Itse ajattelin harjoitella viikolla 8. Jos joku haluaa liittyä joukkoon, ota yhteyttä Irmeliin, niin sovitaan yhteinen aika!

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.