Loading

Kaislapurje TAITO KESKI-POHJANMAA

Pistele pahvin keskelle pituussuuntaan naulalla tai puikolla 5 reikää suoraan riviin 3 cm:n päähän toisistaan. Pujota pajut reikien läpi paksumpi tyvipää edellä. Pajut saavat tulla pahvin läpi 3-4 cm:n verran. Teippaa maalarinteippi pahvin alapuolelle jokaisen pajun päälle taka-ja etupuolelle. Pajut pysyvät näin kutoessa paremmin paikoillaan. Sido pajujen ohuet päät yhteen langanpätkällä läheltä latvoja.
Kiinnitä pahvi pöytään pika- tai ruuvipuristimella. Kääri kaislat kostean pyyhkeen sisään 1-2 tunniksi. Leikkaa kaislan paksuin pää pois, ohenna kaislan pää leikkaamalla siitä viistoon puolet pois reilun viiden cm:n matkalta.
Aloita kutominen kaislan paksulla päällä pujottelemalla kaisla vuorotellen pystypajujen päältä ja alta. Taita ohennettu kaislanpää samaan väliin reunapajun ympäri. Käänny reunassa ja palaa takaisin pujottelemalla pitkällä kaislalla päinvastoin. Kolmas kierros tehdään samoin kuin ensimmäinen.
Tiivistä työtä painamalla sormella jokaisen kuteen jälkeen. Kudo kaislalla niin pitkään, kun se riittää. Liitä uusi kude työhön pujottamalla vanha ja uusi kaisla päällekkäin. Ohenna paksut päät. Pintaa voi rikastuttaa vaihtelemalla kaislan luontaisia värieroja ja paksuuksia. Voit jatkaa joko ohuella tai paksulla kaislalla. Kudo kapenevaan muotoon 25-30 cm tai oman mallisi mukaisesti. Päättele kuteen loppupää kiertämällä reunapajun ympäri samaan väliin edellisen kanssa.
Poista apulanka pajujen latvoista ja kieputa kaislasolmu sen tilalle. Valitse ohut kaisla tai kaislan latvaosa.
Poista teipit pahvin alapuolelta ja nosta purje pois pahvista. Tasaa pajut alhaalta ja latvoista oksasaksilla.
Voit käyttää kaislan sijasta kuteena myös paperilankaa, heinää, ohutta pajua tai muuta luonnonmateriaalia. Keksi purjeelle hauskoja käyttötarkoituksia.

Kudonta on yksi suomalaisista perinnetekniikoista. Räsymatto on päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Credits:

Taito Keski-Pohjanmaa