Loading

FC Twente na de degradatie De weg omhoog........

Kampioenen!

Het is weer niet best, maar het is genoeg. FC Twente speelt met 0-0 gelijk tegen Jong AZ en omdat Sparta Rotterdam met 0-2 onderuit gaat bij Jong PSV, wordt FC Twente kampioen. De opluchting is voelbaar in De Grolsch Veste dat nog een aantal keer met ingehouden adem zag hoe Jong AZ dicht bij een goal was. Maar omdat Joël Drommel opnieuw een prima niveau haalt, blijft het 0-0. Genoeg voor de titel in de eerste divisie. FC Twente is terug!

Van Heekplein éen groot feest

En niet alleen in De Grolsch Veste is het feest. Ook op het Van Heekplein in Enschede waar duizenden supporters zich hebben verzameld om het duel op grote schermen te bekijken wordt uitbundig feest gevierd.

Unieke prestatie

Volgens Wout Brama, aanvoerder van FC Twente, is het een wonder dat FC Twente kampioen is geworden. Als speler levert Brama een unieke prestatie. Hij is de eerste speler in het Nederlands betaald voetbal die de eredivisieschaal, de KNVB Beker, de Johan Cruijffschaal en de kampioensschaal van de eerste divisie heeft gewonnen en ook nog eens met dezelfde club. Opluchting en blijdschap; Brama voelt alles door elkaar.

Marino Pusic: Het is de ultieme beloning. Ik kan niet beschrijven wat ik van binnen voel.

Ultieme beloning

Marino Pusic huilde aan het eind van vorig seizoen nog dikke tranen na de degradatie. Dit seizoen levert hij een uitstekende prestatie door na één seizoen al weer terug te keren met FC Twente. Of hij volgend jaar nog de trainer is? Pusic heeft een contract dus waarom niet? Naast technisch directeur Ted van Leeuwen zit tijdens het kampioensduel wel technisch adviseur Fred Rutten op de tribune. Pusic besteedt er weinig aandacht aan. "Ik kan het niet beschrijven wat ik van binnen voel. Het is alleen maar positief. De ultieme beloning."

De nuchterheid zelve

Technisch directeur Ted van Leeuwen is geen tukker, maar direct na het kampioenschap is hij de nuchterheid zelve. FC Twente is een klus voor hem. Eén waar veel van af hing maar omdat hij niet uit Twente komt, voelt hij dat minder. Met de titel op zak kan de technisch directeur aan de slag om volgend seizoen een eredvisiewaardige ploeg neer te zetten.

Seizoensoverzicht

Ted van Leeuwen kan dus aan de slag met het FC Twente van vorig seizoen. Dit seizoen was er echter één om nooit te vergeten, op verschillende fronten. Op sportief gebied gaat er een dik uitroepteken achter. FC Twente deed wat het moest doen onder extreem moeilijke omstandigheden. Het is kampioen geworden van de eerste divisie en keert dus terug naar het hoogste niveau. Het seizoensoverzicht in beeld van het seizoen 2019/2020.

Terugkijken: strijd op leven en dood

Natuurlijk, FC Twente is aan het begin van het seizoen een logische keuze in het rijtje van favorieten voor de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Gezien de status van FC Twente is de club voor velen zelfs topfavoriet. Maar in De Grolsch Veste is daar afgelopen zomer niemand mee bezig. De blik is gericht op het stadhuis. FC Twente wil een garantstelling van zeven miljoen euro van de gemeente Enschede. Komt die er niet, dan gaat de club failliet, dreigt directeur Erik Velderman. De begroting is na de degradatie gedaald van dertig naar achttien miljoen euro. FC Twente hangen miljoenenclaims boven het hoofd van de belastingdienst en van een makelaar van oud-speler Jesus Corona. Zonder hulp gaat FC Twente ten onder.

In de weken na de degradatie vecht de landskampioen van 2010 voor haar bestaan, opnieuw. Maar wethouder Eerenberg is heel duidelijk: FC Twente vraagt te veel van de gemeente.

Om FC Twente van de ondergang te redden is een bedrag nodig van 21 miljoen euro stelt Dennis Schipper, waarnemend voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Twente. Geld dat niet alleen van de gemeente Enschede hoeft te komen, maar ook van investeerders.

Wat ook snel duidelijk wordt: supporters van FC Twente laten de club niet in de steek. 'Wij blijven', is het motto. Ruim 19.000 seizoenskaarten verkoopt FC Twente na de degradatie. Zo'n duizend meer dan een seizoen eerder, toen FC Twente nog in de eredivisie voetbalde. Ook belangrijke sponsors blijven de club trouw.

Maar op het veld moet het gebeuren. En niemand weet hoe de selectie van FC Twente bij de competitiestart er uit ziet. Lijstjes, ja die heeft technisch directeur Ted van Leeuwen wel, maar geen geld. Bij de eerste training van het seizoen staan Marino Pusic en zijn assistent Gonzalo Garcia Garcia met nog geen twintig spelers op het veld.

Waar FC Twente in een verklaring meldt dat er "constructieve gesprekken gaande zijn met de gemeente en potentiële investeerders over herfinanciering van de club, laat PvdA-raadslid Arjan Kampman weten dat hij geen haast heeft. Ook al dreigt een faillissement van FC Twente. "Wij laten ons niet opjagen", aldus het raadslid. De handelswijze van Velderman wordt niet gewaardeerd in de raad. "Dit is niet netjes", oordeelt SP-fractievoorzitter Maxim van Luttikhuizen.

Wij laten ons niet opjagen. (PvdA-raadslid Arjan Kampman)

Irritatie dus in de politiek over de werkwijze van FC Twente. Andere geluiden zijn er ook. Zo vindt bankier Martin Landkroon het moment waarop FC Twente vraagt om een garantstelling 'superslim' gekozen. "Het is kort na de gemeenteraadsverkiezingen en er is nog geen nieuwe coalitie. De wethouder die er nu zit, gaat hier zijn vingers niet aan branden", aldus Landkroon.

Na weken onderhandelen ligt er een akkoord. Uiteindelijk heeft FC Twente een deal met de gemeente waarin 'slechts' is opgenomen dat de club twee jaar geen rente en aflossingen hoeft te betalen, een bedrag van vier miljoen euro. Er komt geen garantstelling van zeven miljoen euro van de gemeente. De investeerders komen over de brug met een bedrag van veertien miljoen euro. "We hebben de rollen omgedraaid", aldus wethouder Eerenberg. "Nu doen de investeerders de grootste stap." De gemeenteraad van Enschede moet er nog wel een besluit over nemen.

Met de rug tegen de muur stemt de gemeenteraad van Enschede in met het voorstel van het college om FC Twente voor een periode van twee jaar geen rente en aflossing te laten betalen.

"Anders zien we de eerder geleende 25 miljoen euro nooit terug", vat Marc Teutelink, fractievoorzitter van Burgerbelangen Enschede het gevoel van de partijen in de gemeenteraad van Enschede het best samen.

"Anders zien we de eerder geleende 25 miljoen euro nooit terug." (BBE-raadslid Marc Teutelink)

Vreemdelingenlegioen

Door geldgebrek moet technisch directeur Ted van Leeuwen wachten. Hij ziet naar eigen zeggen zijn lijstje met geschikte spelers voor FC Twente 'verdampen', maar slaagt er nog wel in spelers naar Enschede te halen. Vooral buitenlanders; Van Leeuwen heeft zijn blik gericht op Zuid-Europa.

Uiteindelijk trekt FC Twente twaalf nieuwe spelers aan. De bekendste: middenvelder Wout Brama die in 2010 nog landskampioen werd met FC Twente. Verder keert Tim Hölscher terug naar FC Twente. En ook Xandro Schenk, Javier Espinosa, Ulrich Bapoh, Rafael Ramos, Matthew Smith, Ricardinho, Rafik Zekhnini, Cristian González, Nacho Monsalve en Aitor Cantalapiedra versterken de uitgedunde selectie van trainer Marino Pusic.

Het hing al langer in de lucht, maar het gebeurt enkele dagen nadat de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college om FC Twente voor twee jaar vrij te stellen van het betalen van rente en aflossing; Algemeen directeur Erik Velderman van FC Twente vertrekt.

Velderman lag al langer onder vuur. Hij werd niet meer gepruimd op de werkvloer. Bovendien lag hij niet goed bij de technische leiding van de club. Ook de Raad van Commissarissen drong aan op het vertrek van Velderman die niet alleen algemeen directeur was, maar ook financieel directeur. In die laatste functie mag Velderman blijven maar daarover bereikt hij geen akkoord met de club en trekt dus de deur van De Grolsch Veste achter zich dicht.

Tussen al het financiële geweld, ontslagen bij de club en onderhandelingen tussen FC Twente, investeerders en gemeente wordt er ook nog gevoetbald. FC Twente begint matig aan het seizoen. De ploeg van Pusic trapt in De Grolsch Veste af met winst op Sparta Rotterdam, maar speelt het tweede duel gelijk bij Helmond Sport. Een week later volgt winst op Roda JC gevolgd door een thuisnederlaag tegen Top Oss. Na vier duels staat de teller op een magere zeven punten.

Voor FC Twente breekt een betrekkelijk rustige periode aan waarbij de focus vooral ligt op voetbal. In de Keuken Kampioen Divisie moet het elftal vooral wennen. Wennen aan het niveau, aan de kleine, lege stadions bij uitwedstrijden, maar vooral ook wennen aan elkaar. Trainer Pusic kreeg een deel van zijn spelers pas enkele weken voor de start van de competitie bij de groep. Hij moet van dat vreemdelingenlegioen een elftal smeden. Het is dan ook zaak om de eerste competitiehelft vooral niet te ver achterop te raken bij Go Ahead Eagles dat vanaf speelronde één koploper is.

De nieuwe algemeen directeur van FC Twente, Paul van der Kraan (foto: RTV Oost)

Dat het betrekkelijk rustig is rond FC Twente wil niet zeggen dat er op de achtergrond niet van alles gebeurt. Zo presenteert FC Twente in december een nieuwe algemeen directeur. Het is Paul van der Kraan. Saillant detail: Van der Kraan is op dat moment nog directeur bij het verrassend goed presterende FC Den Bosch. Van der Kraan was eerder in dienst van onder meer Vitesse en Fortuna, clubs die werden overgenomen door buitenlandse investeerders. Ook FC Den Bosch is in onderhandeling over een overname door een buitenlandse investeerder. Dat zal bij FC Twente niet gebeuren, bezweert de club.

Bestuurlijk lijkt de club weer op de rit te komen, op het veld beleeft FC Twente een sportief dieptepunt. In eigen huis wordt kansloos verloren van Jong Ajax. Het wordt 2-5. Een vernedering, dat was het.

Wout Brama legt de vinger op de zere plek. Het moet anders en het gaat anders. Het duel met de Amsterdammers lijkt een wake up call voor FC Twente. Een week later wint FC Twente, zij het met het nodige geluk, van FC Volendam. Het is de start van een uitstekende serie.

Het duel na de nederlaag tegen Jong Ajax, uit bij FC Volendam, wordt bijgewoond door maar liefst 1400 supporters van FC Twente. FC Volendam stelt de hele lange zijde van De Dijk beschikbaar voor de supporters van de bezoekende club. De lange zijde is zo gevuld, ook op vrijdagavond. Waar de club ook gaat in de Keuken Kampioen Divisie, altijd is het uitvak vol. De supporters zijn op ontdekkingsreis door de wondere wereld van de Keuken Kampioen Divisie.

Het voelde vandaag weer als een thuiswedstrijd. (Wout Brama)

Die steun wordt enorm gewaardeerd door de spelers, voor wie het een niveau lager dan de eredivisie ook wennen is.

In elk stadion waar FC Twente komt, zitten de supporters overal. In Volendam lopen de spelers van FC Twente na de wedstrijd zelfs een ereronde.

Zijn we in Enschede of Volendam? Geweldig. (Peet Bijen)

FC Twente blijft winnen. Toch zijn de beleidsmakers in Enschede voorzichtig. In het programma Groot Onderhoud op Radio Oost zegt waarnemend voorzitter Dennis Schipper van de Raad van Commissarissen van FC Twente dat hij kiest voor het gezond maken van FC Twente als hij moet kiezen tussen een financieel gezonde club en promotie naar de eredivisie. De voorzitter weet dat hij zich met deze boodschap wellicht niet populair maakt bij de supporters, maar vindt dat FC Twente dit goed moet uitleggen aan de achterban. "Een lange termijn-strategie is belangrijk. Je moet je niet laten afleiden als een succes op korte termijn even niet lukt."

Het heeft even geduurd, maar na speelronde 22 mag FC Twente zich de nieuwe lijstaanvoerder noemen van de Keuken Kampioen Divisie. Het is voor het eerst dat FC Twente bovenaan staat. Almere City wordt met 1-3 verslagen.

FC Twente dendert door in de Keuken Kampioen Divisie. In een rechtstreeks duel met Sparta Rotterdam zet de ploeg van Marino Pusic één van de belangrijkste concurrenten in de strijd om de titel op acht punten.

Het gat met Sparta groeit later zelfs naar elf punten, het verschil met Go Ahead naar twaalf punten. En Den Bosch wordt zelfs op twintig punten gezet.

Hoewel het sportief uitstekend gaat met FC Twente, staat de club bestuurlijk nog wel voor een aantal uitdagingen. Er moet een schuldsaneringsplan komen, waar alle partijen (FC Twente, gemeentebestuur van Enschede, gemeenteraad en investeerdersgroep Noabers) zich in kunnen vinden. Dat plan had er 1 maart moeten zijn, maar die datum redt FC Twente niet. De club krijgt uitstel van de gemeente.

Voor FC Twente is dat schuldsaneringsplan cruciaal. Lukt het niet om op tijd met zo'n plan te komen, dan kan de gemeente de eerder toegezegde opschorting van rente en aflossing intrekken. Dat zou kunnen leiden tot het faillissement van FC Twente

Dat FC Twente duidelijk aan de beterende hand is, blijkt in februari als de club van de KNVB toestemming krijgt om Frans Weghorst plaats te laten nemen in de Raad van Commissarissen (RvC). Weghorst is een Noaber, een ondernemer die heeft geïnvesteerd in het reddingsplan van de club. Het was tot voor kort onmogelijk dat iemand met geld in de club zitting kon hebben in de RvC. Het mocht niet meer van curator Ben Knüppe die in 2016 onderzoek deed naar de misstanden bij FC Twente die waren ontstaan tijdens het beleid van Joop Munsterman. "Maar FC Twente heeft de afgelopen twee jaar laten zien dat de club zich normaal kan gedragen", zegt Koen Groenewold, lid van de RvC van de club. Dat goede gedrag is voor de KNVB reden om toestemming te geven. Ook het gemeentebestuur van Enschede is akkoord.

FC Twente heeft de afgelopen twee jaar laten zien dat de club zich normaal kan gedragen. (Koen Groenewold, RvC FC Twente)

Om Frans Weghorst de mogelijkheid te geven om als investeerder zitting te nemen in de Raad van Commissarissen is een wijziging van de statuten nodig. Die statutenwijziging willen het college en FC Twente al doorvoeren voordat er een definitief akkoord is over het schuldsaneringsplan. Maar de raad zet de hakken in het zand. Eerst moet er een akkoord komen over het schuldsaneringsplan van FC Twente. Daarna is toetreding van Frans Weghorst geen probleem.

GroenLinks houdt in de persoon van raadslid Robin Wessels vast aan harde principes. Geen personen met financiële belangen in de RvC van FC Twente luidt zijn boodschap in een amendement, dat geen meerderheid krijgt in de raad.

Rond de wedstrijd FC Twente - Den Bosch staan de supporters van FC Twente met een sfeeractie stil bij de hulp die FC Twente, opnieuw, heeft gekregen van de gemeente. Het duel met FC Den Bosch is zo goed als uitverkocht.

De supporters laten zich ook gelden tijdens dat duel. Centraal in de liederen van de harde kern staat de haat die in heel Nederland te voelen is ten opzichte van FC Twente, dat altijd maar weer steun krijgt van de gemeente.

De Spaanse spelers van FC Twente voelen zich helemaal thuis in de sfeervolle Grolsch Veste. Ze hebben het naar hun zin en kunnen ook 'aardig' zingen blijkt.

Intussen onderhandelen de gemeente Enschede en FC Twente verder over het schuldsaneringsplan dat van FC Twente uiteindelijk weer een gezonde club moet maken. Enschede wil FC Twente financieel tegemoet komen door de club onder meer 5 miljoen euro kwijt te schelden. "Een heel lastig dilemma", zegt verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg. "Maar beter iets doen, dan niets doen. Er staat 25 miljoen euro op het spel."

Het plan houdt de gemoederen in de raad flink bezig, vooral bij de oppositie die vinden dat FC Twente veel te veel geld krijgt kwijtgescholden. De oppositie is er van overtuigd dat behalve de vijf miljoen euro die FC Twente niet meer hoeft terug te betalen, de gemeente ook niks meer terug ziet van de negen miljoen euro die wordt achtergesteld. Dat betekent dat FC Twente geen rente en aflossing meer hoeft te betalen. Daar zie je nooit meer iets van terug concluderen meerdere oppositiepartijen.

Toch lijkt een meerderheid van de raad akkoord te gaan met de kwijtschelding van vijf miljoen euro en het achterstellen van negen miljoen euro die de gemeente heeft geleend aan FC Twente.

Terwijl de gemeenteraad vergadert over het schuldsaneringsplan lijdt FC Twente voor het eerst in maanden weer een nederlaag. En weer een gevoelige. Bij RKC Waalwijk verliest de ploeg van Marino Pusic met maar liefst 4-1. De voorsprong op de enig overgebleven concurrent Sparta Rotterdam is nu acht punten met nog zes duels te gaan.

Zand in de motor

Waar zelfs de meest pessimistische supporter van FC Twente al eens voorzichtig in zijn agenda had gekeken om te kunnen bepalen wanneer FC Twente kampioen zou worden, lijkt de ploeg het winnen ineens verleerd. Want na de harde nederlaag tegen RKC Waalwijk volgt een nieuwe domper. een 0-1 thuisnederlaag tegen FC Dordrecht. Zeventiende op de ranglijst maar te sterk voor de haperende ploeg van Marino Pusic.

Gemeenteraad Enschede helpt FC Twente

Een belangrijke overwinning wordt wel geboekt in de raadszaal. Niet zozeer door FC Twente, wel door wethouder Eerenberg die het schuldsaneringsplan van de club door de raad loodste. Misschien op het oog een eenvoudige klus voor Eerenberg die de collegapartijen en dus een meerderheid achter zich heeft staan, maar de raad is kritisch op het plan. De coalitie houdt de rijen gesloten en dus kan FC Twente verder. Er staat echter nog steeds een club die financieel nog lang niet gezond is.

Belangrijke voorwaarde van de coalitie om akkoord te gaan is de verhuizing van het trainingscomplex van FC Twente van Hengelo naar Enschede, terug naar het Diekman. Het besluit van de gemeenteraad van Enschede doet in Den Haag overigens de wenkbrauwen fronsen. 'Hoeveel gemeenschapsgeld is er de afgelopen jaren in FC Twente gestoken? En mag dat juridisch wel?' Dat willen Tweede Kamerleden Westerveld en Özütok weten. De leden van GroenLinks hebben Kamervragen gesteld over de redding van FC Twente door de gemeente Enschede.

Teleurstelling

De gemeente Hengelo is teleurgesteld dat de selectie van FC Twente in de toekomst niet meer bij het FBK-stadion traint. De verhuizing is één van de voorwaarden die de gemeente Enschede heeft gesteld in het reddingsplan. De Hengelose wethouder Claudio Bruggink noemt het besluit kapitaalvernietiging.

Aftellen naar de titel

Het aftellen naar de titel lijkt intussen écht te kunnen beginnen op vier wedstrijden van het einde. Waar FC Twente op vrijdag met pijn en moeite wint van laagvlieger Telstar, loopt Sparta Rotterdam op zondag tegen een onverwachte zeperd op in het thuisduel met TOP Oss. De Rotterdammers verliezen met 1-4 en zien het verschil met FC Twente dat de laatste wedstrijden was geslonken van elf naar zeven punten weer groeien naar tien punten. Met nog vier duels te gaan mag FC Twente dat niet meer laten lopen. Vrijdag 19 april kan FC Twente kampioen worden als het wint van Jong Ajax. Als Sparta Rotterdam opnieuw verliest is FC Twente hoe dan ook kampioen.

FC Twente viert de 1-0 tegen Telstart (Foto: ProShots)

Wel of niet op De Toekomst?

Die vraag dringt zich in de aanloop naar het duel met Jong Ajax steeds nadrukkelijker op. FC Twente had enkele weken eerder, toen FC Twente kampioen leek te kunnen worden in Amsterdam, de vraag als eens voorgelegd aan Ajax. Die werd minder actueel na de nederlagen van FC Twente tegen RKC Waalwijk en FC Dordrecht, maar doet plots weer ter zake door de onverwachte nederlaag van Sparta Rotterdam tegen TOP Oss.

En dus gaat er opnieuw een verzoek van FC Twente naar Ajax om het duel in de Johan Cruijff ArenA te spelen. Opnieuw geeft Ajax aan daar niet voor te voelen. FC Twente kan als het duel in het stadion van de hoofdmacht van Ajax wordt gespeeld veel meer supporters meenemen. In het stadionnetje op sportpark De Toekomst is slechts plaats voor 185 supporters. Omdat Vak-P dat geen goed uitgangspunt vindt, besluit de supportersvereniging in Amsterdam een homeless party te organiseren. Vak-P wil met zo veel mogelijk supporters naar Amsterdam afreizen om een feest te vieren in een kroeg in de stad, waar de wedstrijd bekeken zal worden.

Supporters van FC Twente vieren feest na het bereiken van het landskampioenschap in 2010

Dinsdag 16 april lijkt het er op dat duizenden supporters, zelfs uit Duitsland, naar Amsterdam zullen afreizen. Omdat de burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel in nauw overleg met de gemeente Amsterdam besluit de wedstrijd te verbieden, gaat dat feest niet door. De Toekomst ligt op het grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel. "Op basis van politie-informatie houden de burgemeesters Langenacker (Ouder-Amstel) en Halsema (Amsterdam) rekening met ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde als de wedstrijd doorgaat", melden de gemeenten. Omdat FC Twente en Ajax er niet in slagen een alternatieve locatie te vinden, kan de wedstrijd niet doorgaan.

Seizoensoverzicht

Het moet dan toch op 22 april gebeuren, tegen Jong AZ. Met een uitverkochte Grolsch Veste moet FC Twente daar een overwinning uit het vuur slepen, tenzij Sparta Rotterdam het laat liggen tegen Jong PSV. Dan is FC Twente, ongeacht de eigen uitslag kampioen. Maar het was geen makkelijke weg naar dat titelduel. Een audio-overzicht van het seizoen tot aan het duel met Jong AZ, hieronder.

Kampioenen!

Wout Brama houdt de schaal omhoog nadat hij die uitgereikt heeft gekregen door Blaise N'Kufo.
Created By
Pepijn Bolscher
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.