Loading

Stedentrip Rome 3 Villa d'Este in Tivoli

Zoals eerder gememoreerd, is

Marianne in de zeventiger jaren met vriendin Inge en haar moeder in Rome geweest. Inge's zus Madeleine was destijds stewardess bij AlItalia en woonde in Ostia. Zij liet ons heel Rome zien in haar Fiat 500. Een dag gingen ze naar Tivoli, een kilometer of dertig ten oosten van Rome, om daar de Villa d'Este te bekijken. Dat maakte grote indruk op Marianne, die toen nog helemaal geen tuingek was. Misschien is toen het zaadje gelegd?

Het plan om een Fiat 500 voor één dag te huren voor de rit naar Tivoli is omgezet in een tocht met de trein. Het huren van deze auto is toch teveel gedoe en de auto moet weer op tijd terug want de volgende ochtend hebben we weer vroeg een toer met een Nederlandse gids.

Een treinreis blijkt

overigens niet zo eenvoudig te zijn, wel goedkoop. Eerst per tram naar het treinstation in Trastevere, dan een trein naar het knooppunt Tiburtina. Helaas moeten we 1,5 uur wachten op de trein naar Tivoli. Die trein gaat via een omweg en doet er ruim 3 kwartier over.

Wel rijden we die 30 km ten oosten van Rome door prachtig landschap.

Dan moeten we nog een aardig eindje omhoog lopen in het dorp Tivoli. We besluiten eerst een hapje te eten op een plein, want het is inmiddels 12.45 uur.

Maar zo lunchen kan ook ... scholieren zitten netjes in groepjes op het plein voor de ingang van de tuin.

De Villa d'Este is met zijn paleis en tuinen één van de beste voorbeelden van de geraffineerde cultuur van de renaissance. Het paleis en de tuinen zijn daarom opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

We lopen eerst door het paleis en zijn onder de indruk van de rijk versierde zalen en de muralis (wandschilderingen). Helaas zijn de kamers en zalen allemaal leeg, er staan geen meubels in. We zijn nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit paleis en de tuin en vinden informatie in andere blogs.

Kardinaal Ippolito d’Este

'solliciteerde’ 5 maal naar de functie van Paus, maar werd uiteindelijk gouverneur in Tivoli. Een schrale troost, maar d’Este ging niet bij de pakken neer zitten. Hij stortte zich op de verbouw van een aangekocht klooster tot een prachtige villa met nog bijzondere tuinen: Villa d’Este.

D’Este gaf de Napolitaanse architect Ligorio in 1560 de opdracht aan de slag te gaan op zijn cadeau gekregen grond. Ligorio moest daarvoor al zijn kennis over water uit de kast halen. Om de plannen van D’Este te kunnen realiseren, moest de rivier Aniene een stukje omgeleid worden. Zo kon de rivier de villa én de tuinen van water voorzien.

Bij de villa moest namelijk een tuin vol waterpartijen en fonteinen komen. Nog steeds vormt de tuin het hoogtepunt van een romantisch bezoek aan de Villa d’Este. Je waant je bijna in het paradijs, vol groen, water en beelden.

Spectaculair is het waterballet van de Fontana dell’Organo, de orgelfontein, of de fontein van Neptunis, die elke bezoeker weet te betoveren! We hebben geen muziek gehoord, helaas. Dit is de belangrijkste, meest gezichtsbepalende en meest dramatische fontein van Villa d’Este. Deze is in 1927 gerealiseerd omdat de oorspronkelijke waterval van Bernini helemaal verweerd was. Het ontwerp past harmonisch in de tuin alsof het er altijd heeft gestaan.

De visvijvers.

Langs dit rechte pad van zo’n 100 meter lang ontspringen maar liefst 244 fonteinen. Marianne weet nog dat ze hier liep, als 17/18 jarig meisje. Het valt op dat de spuitende dierenkopjes verschillend zijn. Er boven staan beelden van adelaars. Het water verzamelt zich in waterlopen, die weer in elkaar overlopen en stroomt zo naar beneden. Het is prachtig om hier even te zitten en te luisteren naar het water.

Alle dierenkopjes zijn verschillend.

Zo romantisch!

De fontein van Tivoli. Helaas mag je er nu niet meer achter langs lopen, dat mocht vroeger wel. Daar heeft Marianne nog een foto van.

Het hek verspert de ingang naar de achterkant van het water. Zo jammer!

Wat is dit voor struik? Geen idee!

De uitgebloeide bloemen zijn wit.

Bomen vol met sinaasappels, zo mediterraan!

Altijd betoverd mooi, de blauwe regen!

Ook hier maakt Bernard een foto van een stel uit Rusland. Ze zijn hem zeer dankbaar.

Gelukkig heeft een aardige conductrice op ons verzoek de tijden van de retourtrein genoteerd, zodat we de terugreis goed kunnen plannen.

We hebben vandaag 12,5 km gelopen en 25 verdiepingen gedaan. Het tuinbezoek van 2-3 uur blijkt overigens voldoende te zijn.

Created By
Benmar
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.