Loading

GEHACKT? Wat nu.. EEN VEILIG DIGITAAL SPECIAL

Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers en het netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Bij hacken worden bijvoorbeeld websites of computernetwerken platgelegd of misbruikt.

We staan er niet dagelijks bij stil, dat hackers ieder moment kunnen toeslaan. Hacken lijkt ook steeds ' makkelijker' te worden. Onder jongeren zou je hacken het nieuwe gamen kunnen noemen. Jongens of meiden die er een sport van maken om in te breken in computers of systemen. Vanaf hun slaapkamer kunnen ze urenlang doorgaan en na verloop van tijd leren ze steeds beter hacken. De toenemende interesse voor hacken en de digitalisering maken de risico's groter dat je een keer gehackt gaat worden. We weten lang niet allemaal wat er gedaan moet worden bij een mogelijke hack.

Wat moet je doen bij een hack?

Een belangrijke eerste stap is om je apparaat niet uit te zetten. Als je dit wel doet, gaat er misschien belangrijke informatie verloren. Een tweede stap is om direct de verbinding met wifi te verbreken. Niet alleen het gehackte apparaat, maar ook de andere apparaten.

______________________________________________________________

Je Facebookaccount is gehackt, wat nu?

Wat kun je doen als je denkt dat je Facebookaccount gehackt is? En: hoe kun je controleren of iemand anders toegang heeft tot jouw profiel? Wanneer kan je account gehackt zijn?

 • Je e-mailadres of wachtwoord is aangepast;
 • Je naam of geboortedatum is gewijzigd;
 • Er zijn vriendschapsverzoeken verstuurd naar onbekende Facebookgebruikers;
 • Er zijn berichten geplaatst / verstuurd die jij niet hebt geschreven.
Controleer je actieve sessies

Via actieve sessies kun je controleren waar je bent aangemeld op Facebook. Zie je daar apparaten tussen staan die je niet herkent? Of zie je dat je ooit vergeten bent uit te loggen op een openbare computer? Klik dan op de drie bolletjes naast de onbekende sessie en kies voor 'Afmelden'.

Wat kun je doen?

Via deze pagina kun je aan Facebook laten weten dat je denkt dat iemand anders toegang heeft gekregen tot jouw Facebookaccount. Je kunt dan aangeven waarom je denkt dat je profiel gekraakt is. Volg vervolgens de stappen om je account te beschermen.

E-mailadres aangepast?

Als je e-mailadres is veranderd naar een onbekend mailadres, dan kun je dat zelf terugdraaien. Check de mailbox van het e-mailadres dat je aan je Facebookprofiel had gekoppeld. Je ontvangt daar een bericht om de wijziging ongedaan te maken.

_____________________________________________________________________

Je Instagram-account is gehackt, wat nu?

Het kan erg vervelend zijn als je account van Instagram gehackt is of dat je een vermoeden hebt dat je account in verkeerde handen is gevallen. Hieronder lees je een stappenplan hoe je te werk moet gaan om weer toegang te krijgen tot je Instagram-account. Een belangrijk onderscheid daarbij is wel dat de eerste stap is om na te gaan of je nog wel kunt aanmelden.

Maatregelen om je account veilig te houden

Wanneer je nog wel kunt aanmelden, maar het vermoeden hebt dat je account gehackt is, is het raadzaam de volgende dingen te doen om je account zo veilig mogelijk te houden.

 • Schakel tweestapsverificatie in voor een extra beveiliging.
 • Verander je wachtwoord.
 • Check welke verdachte externe apps toegang hebben om je account en trek de toegang van deze apps in. Open hiervoor je account en klik op het tandwiel om je accountopties te openen. Onder het kopje tabblad gekoppelde accounts kun je vervolgens zien welke apps toegang hebben.
 • Maak voor de zekerheid een backup van je Instagramgegevens. Dan heb je in ieder geval nog je gegevens mocht je account toch verwijderd worden. Zo download je al je Instagram-data.
Stappenplan om je gehackte account te herstellen

Als het je niet lukt om aan te melden bij je account, kun je extra hulp krijgen via de Instagram-app.

 1. Open op je telefoon de Instagram-app.
 2. Klik op het aanmeldscherm op 'Hulp bij aanmelden' onder 'aanmelden'.
 3. Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in.
 4. Tik onder 'Aanmeldlink versturen' op 'Meer hulp nodig?' en volg de instructies op het scherm.

Daarnaast is het ook zinvol om in je inbox van je e-mail te kijken. Check vooral ook je spammap. Als het gekoppelde e-mailadres voor je Instagram-account is gewijzigd, krijg je hier een melding van. Mocht deze wijziging niet kloppen of je vertrouwt de wijziging niet, dan kun je de wijziging terugdraaien door te klikken op 'revert this change'.

____________________________________________________________________

Twitteraccount gehackt, wat kun je doen?

Kun je niet meer inloggen in je Twitteraccount? Dit kun je doen.....

Reset je wachtwoord, dat kan via deze link. Let op: het moet het e-mailadres zijn dat je gebruikt voor Twitter! Zie je dat iemand anders tweets / privéberichten namens jou heeft verstuurd? Of zie je vreemde volgers in de lijst staan? Is je wachtwoord veranderd, maar heb je dit niet zelf gedaan? Of heb je een melding gehad van Twitter dat je account mogelijk is gehackt? Volg dan dit stappenplan:

 1. Verander je wachtwoord ;
 2. Check of jij de enige bent met toegang tot het e-mailadres dat gekoppeld is aan je Twitter;
 3. Check welke andere apps toegang hebben tot jouw account, staan daar toepassingen tussen die je niet herkent? Verwijder deze dan!
 4. Staan er apps tussen die je wel vertrouwd? Dan kan het zijn dat je ook dit wachtwoord moet aanpassen;
 5. Zijn er tweets of berichten verstuurd namens jou, dan kun je deze verwijderen;
 6. Scan je computer op virussen en malware, zeker wanneer er nog steeds problemen zijn nadat je je wachtwoord hebt veranderd, en installeer een virusscanner;

Je kunt ook gebruik maken van tweestapsverificatie, er wordt dan een code naar je toegestuurd zodat je kunt inloggen. Voor meer tips, check Twitter.

___________________________________________________________________________________

Linked-in gehackt

Een gehackt account melden

Als u nog toegang hebt tot uw account, maar denkt dat iemand anders mogelijk toegang heeft verkregen tot uw account, verricht dan de volgende handelingen:

 • Wijzig uw wachtwoord.
 • Schakel dubbele verificatie in, waardoor onbevoegde toegang tot uw account wordt voorkomen, zelfs als iemand in het bezit is van uw gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Controleer uw actieve sessies. Als u een bepaalde aanmelding of een bepaald apparaat niet herkent, wijzigt u uw wachtwoord en meldt u zich af bij die sessie.
 • Controleer alle e-mailadressen (bijv. Gmail of Yahoo Mail) en telefoonnummers op uw LinkedIn-account en verzeker u ervan dat deze up-to-date en niet gecompromitteerd zijn.
 • Controleer uw persoonlijke e-mailadres(sen) en verzeker u ervan dat deze niet gecompromitteerd zijn. U kunt altijd voor de zekerheid ook de wachtwoorden van deze accounts opnieuw instellen.

Als u geen toegang hebt tot uw account met uw gebruikelijke aanmeldingsgegevens en u merkt dat er wijzigingen worden aangebracht in uw account, vult u zo snel mogelijk het formulier "Een gehackt account melden" in. Vermeld ook de URL voor het gehackte profiel als u deze URL hebt. Men zal controleren of u de eigenaar van het account bent en u helpen weer toegang te krijgen.

_________________________________________________________________________________

Outlook.com-account is gehackt

Als uw account is gehackt, betekent dit dat iemand uw wachtwoord heeft gestolen en mogelijk uw account gebruikt om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens of om ongewenste e-mail te verzenden.

Hoe kan ik mijn accounts herstellen?

U kunt uw account via uw telefoon of een andere pc opnieuw instellen, maar veel hackers verkrijgen uw wachtwoord met malware die buiten uw medeweten op uw pc wordt geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u virussen en malware van uw pc verwijdert voordat u uw wachtwoord wijzigt. Als u uw account opnieuw wilt instellen via uw telefoon of een andere pc, gaat u naar account.microsoft.com.

 1. Verwijder virussen en malware van uw pc voordat u uw wachtwoord wijzigt Als u een goed antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, controleert u of dit up-to-date is en voert u vervolgens een volledige scan van het systeem uit.
 2. Uw wachtwoord wijzigen of opnieuw instellen. Nadat u de antivirus-app hebt uitgevoerd, meldt u zich aan bij uw account en wijzigt u uw wachtwoord. Zorg ervoor dat u een sterk wachtwoord maakt. Als u zich niet kunt aanmelden, stelt u uw wachtwoord opnieuw in.
 3. Uw accountinstellingen controleren. Omdat iemand anders toegang tot uw account heeft gehad, heeft Microsoft enkele van de instellingen van uw account opnieuw ingesteld. Als u uw accountinstellingen wilt controleren en wijzigen, gaat u naar verbonden accounts, doorsturen en automatische antwoorden.
 4. Verwijderde e-mail en contactpersonen terugzetten. Zodra Microsoft vaststelt dat uw account mogelijk is gehackt, beginnen Microsoft uw verwijderde berichten op een veilige plaats op te slaan. Voor het herstellen van uw berichten doet u het volgende:
 • Selecteer de map Verwijderde items.
 • Selecteer bovenaan de pagina Verwijderde items herstellen.

Outlook zal zoveel mogelijk berichten herstellen en deze in uw map Verwijderde items plaatsen. Alle berichten die niet worden hersteld, zijn definitief verloren. Let op: E-mail die uit accounts van kinderen is verwijderd, kan niet worden hersteld. Op die manier kunnen ouders erop vertrouwen dat berichten die zij uit de accounts van hun kinderen verwijderen, ook verwijderd blijven.

Als contactpersonen zijn verwijderd, kunt u deze mogelijk nog terugzetten. Zie Een contactpersoon verwijderen of herstellen. Zie Uw e-mailaccount van Outlook.com helpen beschermen als u wilt voorkomen dat uw account in de toekomst wordt gehackt.

Als uw Outlook.com-account is gehackt en u wilt deze sluiten, moet u uw Microsoft-account sluiten. Als u zeker weet dat u uw account wilt sluiten, lees dan uw e-mailaccount van Outlook.com sluiten.

_______________________________________________________________________________________________

e-mailaccount gehackt,wat nu.....

Verstuurt uw e-mailaccount spam? Krijgen uw relaties e-mail die u niet heeft verzonden? Dan is wellicht uw Outlook, Gmail of server besmet óf heeft een hacker vat op uw e-mailaccount.

 • Controleer uw e-mailinstellingen. Bekijk of het herstel e-mailadres onveranderd is. Het herstel e-mailadres is er om ervoor te zorgen dat u weer toegang krijgt tot u account als u niet kunt inloggen omdat u bijvoorbeeld het wachtwoord bent vergeten. Soms verandert een hacker uw wachtwoord én het herstel-emailadres. Zo kan hij of zij uw wachtwoord, bij verkeerde instellingen, opnieuw veranderen.
 • Verander uw wachtwoord en maak hem ijzersterk.
 • Stel vrienden, relaties, partners, collega’s en eventueel klanten op de hoogte van de hack. Hackers verspreiden mogelijk vanuit uw adres malafide software en besmetten zo andere computers. Wellicht zijn de computers van uw contacten al besmet. Vraag hen de computer te scannen en alert te zijn op verstuurde e-mails vanuit uw account.
 • Om u weerbaarder te maken in de toekomst kunt u ‘inloggen met een twee-staps-verificatie’ instellen. Naast uw wachtwoord is uw telefoon dan nodig om in te loggen op uw account.

Verder is het ook van belang om aangifte te doen bij de politie. Zo kan de dader worden opgespoord en is er een bewijs voor de verzekeraar bij eventuele ontstane schade.

_________________________________________________________________________________

snapchat account gehackt

Gebeuren er rare dingen met je Snapchataccount, Zoals:

 • Er wordt spam verzonden vanaf jouw account.
 • Je kreeg bericht dat er iemand is ingelogd op jouw account vanaf een andere locatie, een ander IP-adres of een ander apparaat.
 • Je moet steeds opnieuw inloggen bij de app.
 • Er zijn contacten aan jouw lijst toegevoegd zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven.
 • Het telefoonnummer of het e-mailadres dat je aan je Snapchataccount hebt gekoppeld, is zonder jouw toestemming gewijzigd.

..........het kan zijn dat je account is gehackt. Als je denkt dat je account is gehackt, voer dan zo snel mogelijk de volgende stappen uit:

 • Wijzig je wachtwoord zo snel mogelijk. Kies het liefst een beetje een ingewikkeld en uniek wachtwoord van minstens acht tekens lang. Gebruik een combinatie van cijfers, symbolen en letters (hoofd- en kleine letters). Gebruik in je nieuwe wachtwoord niet je naam, gebruikersnaam, telefoonnummer, geboortedatum of andere persoonlijke gegevens. Als je hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt voor andere diensten, dan raden we je aan om ook die wachtwoorden te veranderen in iets unieks.
 • Controleer of het e-mailadres en het telefoonnummer die aan je account zijn gekoppeld correct zijn in je Snapchat-instellingen. Je kunt jezelf een sms of e-mail laten toesturen met een reset-link door op 'Wachtwoord vergeten?' te tikken in het inlogscherm.

We adviseren je verder om Inlogverificatie, ook wel twee-factorbevestiging genoemd, te activeren. Dit is een optionele functie waarmee je je Snapchataccount beter kunt beveiligen.

Belangrijk ⚠️ Vul je Snapchat-accountgegevens nooit in op een onofficiële website, want dan kunnen je account en je gegevens worden misbruikt. Sommige phishingwebsites lijken heel erg op de officiële Snapchat-website. Als je je accountgegevens wilt wijzigen, doe dit dan via de officiële app of door in te loggen op de officiële Snapchat-website.

_______________________________________________________________________________________

website gehackt.......

Het kan gebeuren, je gaat naar je website en opeens slaan er allemaal alarm bellen af van je Virus beveiliging. Of je wordt door verzonden naar een site die Malware verspreidt. Dat is natuurlijk heel vervelend en best wel eng, want wat nu?

tap nummer 1 is altijd een complete scan uitvoeren op je lokale PC met een up-to-date virusscanner.

Het kan voorkomen dat jouw website gehackt wordt. Hackers hebben dan malware code op jouw website gezet die malware of spam verspreidt. Dit kan gebeuren door een oud CMS systeem, onveilige scripts of een geïnfecteerde computer. Het doel van de hackers is om malware of spam te verspreiden, maar het komt ook voor dat ze dit doen om een religieuze of politieke boodschap te verspreiden. Vaak staan dergelijke geïnfecteerde bestanden op moeilijk vindbare plaatsen of zit de code goed verstopt in de bestanden. Je merkt zelf vaak niet direct dat er iets mis is, maar bezoekers van jouw website ervaren wel vreemde problemen met jouw website.

Herkenbaarheid

 • Bestanden die niet bij de standaard bestanden van het gebruikte CMS pakket horen.
 • Bestanden die je niet zelf hebt geüpload.
 • Let op de aanmaak- en bewerkingsdatum van de bestanden en met afwijkende datums.
 • Let op de bestandsnamen. Bestanden met "vreemde namen" (verkeerde spelling, hoofdletters, kleine letters en cijfers door elkaar) zijn verdacht.
 • Let op bestanden die beginnen met een punt. Dit zijn verborgen bestanden die vaak geïnfecteerd kunnen zijn.

Om een gehackte website op te schonen, zijn de volgende zaken van belang:

 • Schadelijke Bestanden Opsporen. Een hacker is je website binnengedrongen en heeft schadelijke HTML-code (malware) toegevoegd en daarnaast bijv. uw indexpagina verwijderd, zodat je website niet meer te zien is. Meestal achterhalen hackers wachtwoorden met behulp van virussen of keyloggers op uw lokale computer.
 • Zet de website tijdelijk offline
 • Scan eerst je eigen computer op virussen. Door schadelijke bestanden op te sporen, kan het veiligheidslek mogelijk ontdekt worden. Het zou zonde zijn als je alles netjes opgeschoond hebt en je website opnieuw gehackt wordt. Zorg er daarom voor dat je eerst je eigen pc op virussen scant.
 • Gebruik je virusscanner (mits up-to-date).Alléén het verwijderen van gehackte bestanden is niet voldoende. Aangezien de hacker over uw gegevens beschikt, kan diegene, ook na een virusscan zo weer op uw computer inbreken. Door ervoor te zorgen dat de verwijderde bestanden niet opnieuw geplaatst kunnen worden, en daarmee het veiligheidslek te dichten, los je de hack pas echt op.
 • Wachtwoorden wijzigen
 • Lek dichten, updates uitvoeren. Het is heel belangrijk om te achterhalen hoé de website gehackt kon worden om het veiligheidslek op te lossen.
 • Verwijder alle schadelijke bestanden Zo kunnen hackers je niet langer lastig vallen.
 • Voer upgrades uit Zorg dat je een virusvrije backup van je huidige website hebt. Voer vervolgens alle updates uit, zodat je over de nieuwste versies voor het CMS installatie, plugin, extensies en/of thema´s beschikt. Check hier je WordPress installatie veiligheid.
 • Voeg een nieuwe index.html toe. Indien je index.html niet meer vindbaar is, voeg dan een nieuwe index.html (homepagina) toe via FTP, zodat je website weer bereikbaar wordt.
 • Zet het oorspronkelijke IP-adres terug

Gehackt met scripts

Je kan zelf de volgende stappen doorlopen:

 • Om te beginnen dien je een back-up te maken van jouw website. Dit doe je via de FTP omgeving, hiervoor kun je het programma FileZilla gebruiken.
 • Als je ook een database gebruikt, kun je deze naar jouw computer exporteren via phpMyAdmin.
 • Zet alle bestanden van de FTP omgeving, bij voorkeur, op een USB stick en verwijder ze van je gewone harde schijf. Op die manier voorkom je dat bestanden zich zomaar op jouw computer plaatsen.
 • Scan de inhoud van de USB stick op virussen en malware zodat de infecties verwijderd worden.
 • Verwijder alle bestanden van jouw FTP omgeving. Let er op dat je de optie "Verborgen bestanden weergeven" hebt ingeschakeld in jouw FTP programma. Dit zorgt ervoor dat je daadwerkelijk alle bestanden verwijdert.

Je zal nu een nieuwe website moeten maken. Als jouw vorige website gemaakt is met een CMS zoals Joomla of WordPress, kun je de nieuwste versie van hun website downloaden en installeren op jouw FTP omgeving. We hebben hier een aantal stappen voor beschreven, zodat je wat makkelijker door dit proces kan:

 • Zet de bestanden weer terug op jouw FTP omgeving. Deze bestanden moeten in de map /public/sites/www.domeinnaam.extensie/ komen te staan. Hier kun je een FTP programma zoals FileZilla voor gebruiken.
 • Van je oude website, kun je alle media bestanden (afbeeldingen, video's, geluidsbestanden, en dergelijken) terug plaatsen in de bijbehorende map.
 • Volg de installatie van het CMS systeem en gebruik hier voor een nieuwe database.
 • Importeer met phpMyAdmin de oude database informatie die je wilt gebruiken in de nieuwe database. Zo behoudt je de inhoud van je vorige website en zet je deze op je nieuwe website zonder dat hier uren werk in zit.

Gehackt zonder scripts

Als je geen CMS gebruikt en geen scripts op je website hebt staan en je bent toch gehackt, dan is het waarschijnlijk zo dat jou computer geïnfecteerd is. Hierbij maakt het niet uit wat voor computer of besturingssysteem je hebt, alle computers kunnen virussen en malware bevatten. Uiteraard hebben ook hier handvatten voor, zodat je probleem, ook in dit geval, verholpen wordt.

Het kan zijn dat jouw computer, of je nu Windows, Linux of Mac gebruikt, toch is geïnfecteerd met malware. Deze malware verstuurt spam via jouw e-mailprogramma of heeft jouw inloggegevens weten te bemachtigen en misbruikt die om spam te verzenden.

Verder heb je 3 opties:

 • Restore een backup

Restore een backup van je webhosting voor de situatie. Klinkt misschien makkelijk maar dan weet je zeker dat alles weer goed teruggezet wordt. Een backup kan op verschillende wijzes gemaakt worden, alleen van de database is in de meeste gevallen niet voldoende. Wanneer je namelijk een WordPress of Joomla site hebt dan zijn vaak veel bestanden in de wwwroot overschreven met Malware. Maak gebruik van onze backup tool in het control panel of een scheduled task.

 • Schoonmaken

Indien je geen backup hebt gemaakt dan wordt het wat lastiger. De bestanden zullen handmatig schoongemaakt moeten worden. Het is makkelijk om in de filemanager in te zien op welke data de bestanden zijn aangepast voor het laatst, op die manier is snel te zien welke bestanden geïnfecteerd zijn. Vaak staat de Malware bovenaan of onderaan, echter is dat geen vaste regel. Als je een WordPress site hebt dan kan je het beste de “kale” Wordpress files ernaast houden om te vergelijken.

 • Begin met een schone lei

Wanneer je er niet uitkomt of er stond nog niks van waarde op je site dan is als laatste optie de site gewoon te verwijderen en opnieuw te beginnen. Dan weet je zeker dat er niets meer tussenzit wat kwaad kan doen.

_____________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Bekijk ook andere Veilig Digitaal specials

___________________________________________________________________________________

(bronnen: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Radar, VeiligDigitaal, Wilipedia)

© 2018 VeiligDigitaal

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.