Loading

Henkilökuvassa Nelli Lindholm Teksti ja Kuvat: Helena Koivusalo

Nuori vaikuttaja näkee raviurheilun tulevaisuuden valoisana – ”kynnystä harrastuksen pariin pitäisi madaltaa”

Haukiputaalainen Nelli Lindholm on kasvanut hevosten parissa ja varttunut raviurheilun keskiössä.

– Olen jo neljännen sukupolven raviharrastaja perheessämme, kertoo 23-vuotias Lindholm.

Kotona on kasvatettu ravihevosia jo hänen lapsuudessaan, joten reitti lajin pariin oli luonteva valinta. Kuusivuotiaana ensimmäisen poninsa saanut Lindholm ajoi nuoruusvuosinaan kilpaa poneilla. Kuudessa vuodessa, 2006–2012, kertyi yhteensä 75 starttia.

Nelli Lindholm työskentelee nuorisovastaavana Oulun raviradalla.

16-vuotiaana nuori nainen hankki ensimmäisen oman hevosen. Nykyään treenauksessa on neljä lämminveristä ja myös hevosten ajolupa löytyy taskusta. Tällä hetkellä itse ohjastuksesta vastaavat kuitenkin vielä muut.

Monta rautaa tulessa

Nuori raviharrastaja on monessa mukana. Kotitallissa Haukiputaalla on 11 hevosta ja Oulun Äimärautiolla suvun tallissa asustaa kaksi omaa hevosta. Valmennuksen ohessa Lindholm työskentelee Äimäraution raviradalla nuorisovastaavana sekä perheyrityksessä kuljetusalalla, joten päivät ovat kiireisiä ja tekemistä riittää.

– Mielekäs työ auttaa jaksamaan. Myös perheen antama tuki on tärkeää ja mahdollistaa harrastuksen tässä mittakaavassa, Lindholm kiittää.

Erityisenä tukipilarina raviurheilussa on Lindholmille toiminut etenkin oma pappa, Matti Kalaja. Papan kanssa Lindholmilla on ollut yhteisiä hevosia, ja tälläkin hetkellä yhteisomistuksessa on kuusivuotias lämminveriravuri Roxanne Journey.

Lindholm asuu Haukiputaalla, mutta käy päivittäin hevosten luona Oulun Äimärautiolla.

Koti on yhä Haukiputaalla, mutta päivittäin Lindholm käy Äimärautiolla hoitamassa hevoset. Monen työn ohella Lindholm suorittaa parhaillaan myös agrologin opintoja Oulun ammattikorkeakoulussa.

Äimäraution nuorisovastaavana Lindholmin päävastuuna on ravinuorten toiminnan vetäminen.

– Tarvittaessa autan myös toimistolla, ja missä milloinkin apua tarvitaan, hän sanoo.

Oulun seudun ravinuoret kokoontuvat viikoittain kerhoon ja lisäksi nuorille järjestetään erilaisia kursseja. Nuorimmat osallistujat ovat kuusivuotiaita ja vanhimmat täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Vanhimmat nuoret toimivat kerhojen apuohjaajina ja viikoittaiseen toimintaan osallistuu Lindholmin mukaan 10 – 20 nuorta.

Mielekäs työ auttaa jaksamaan.

Valtakunnallista vastuuta

Aktiivinen nuori nainen on huomioitu myös valtakunnallisesti, sillä viime vuonna Lindholm valittiin mukaan Hippoksen tulevaisuustyöryhmään. Viiteen työryhmään jaetun tulevaisuustyöryhmän tavoitteena on kehittää raviurheilulle uutta strategiaa. Lindholm toimii nuorten vaikuttajaryhmän puheenjohtajana.

– Valinta tuli itselle yllätyksenä. Olen kiitollinen tällaisesta mahdollisuudesta, sillä koen lajin kehittämisen erittäin tärkeänä.

Lindholmin omana oppi-isänä raviurheilussa on toiminut myös papan veli, aktiivivalmentaja Tapio Kalaja.

– Haaveenani on itsekin työllistyä jonain päivänä ammattivalmentajaksi, Lindholm paljastaa. Vaikka Lindholmin polku harrastuksen pariin oli helppo, hän tiedostaa, ettei kaikilla näin ole.

– Kynnystä lajin pariin pitäisi madaltaa.

Kynnystä lajin pariin pitäisi madaltaa.
Impossible Joe eli Oulun oma Iiro

Oulussa työtä kynnyksen madaltamiseksi on jo tehty. Äimäraution maskotiksi hankittiin muutama vuosi sitten lämminveriruuna Impossible Joe eli Oulun oma Iiro, joka toimii tärkeässä tehtävässä tutustuttaen oululaisia hevosurheiluun.

Jutun videolla Lindholm kertoo lisää Oulun omasta Iirosta.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.