Loading

DOMEINREGISTRATIE ZO WERKT HET

Hoe een domein registreren?

Als je een .nl-domein wilt registreren, kun je hiervoor meestal contact opnemen met een webhostingprovider. Naast het gewenste domein ontvang je andere diensten, zoals een geschikt e-mailadres en de benodigde webspace voor je eigen website. Om een domeinnaam te registreren, moet een provider een licentie hebben als registrar. Alle .nl-registrars werken samen met SIDN, het centrale register voor alle .nl-internetadressen. SIDN bepaalt grotendeels haar eigen beleid, maar staat onder coördinatie van de ICANN, die hiervoor wereldwijd verantwoordelijk is. Maar wat zijn nu de precieze verantwoordelijkheden van de twee organisaties? En hoe werkt domeintoewijzing?

Wat is de ICANN?

De non-profitorganisatie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) in Los Angeles is verantwoordelijk voor het toewijzen en beheren van internetadressen. Ze werd opgericht in 1988 en ontstond uit een andere organisatie, de IANA (Internet Assigned Numbers Authority). De IANA bestaat nog steeds, maar is nu een afdeling van de ICANN.

Een van de hoofdtaken van de ICANN is het beheer van TLD's (de topleveldomeins, zoals .nl) en het domeinnaamsysteem. De ICANN is dan ook een belangrijke organisatie: ze coördineert alle bestaande internetadressen en zorgt ervoor dat elk domein slechts eenmaal bestaat, uniek identificeerbaar is en toegankelijk is via de webbrowser. De ICANN houdt zich echter niet bezig met de daadwerkelijke registratie van al deze adressen.

Domain name registry: partner van de ICANN

Het beheer van domeinregistraties ligt bij geautoriseerde ICANN-partners. De certificering van klanten als domeinhouder is de verantwoordelijkheid van een uitbesteed register, dat domain name registry (ook wel gewoon registry) of NIC (network information center) wordt genoemd. Een TLD wordt altijd door slechts één registry bijgehouden. Zo valt .org onder het toezicht van de public interest registry. Maar omgekeerd kan één registry meerdere TLD's coördineren. Verisign is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de extensies .com, .net en .tv.

De door ICANN geautoriseerde registry’s beheren zowel de Whois-server als sommige nameservers voor de verantwoordelijke TLD. Een Whois-dienst geeft informatie over de beschikbaarheid van een domein en de eventuele domeinhouder, terwijl een nameserver alle domeinnamen op de desbetreffende extensie koppelt aan de juiste IP-adressen.

Slechts zelden houden registry’s zich nog bezig met het daadwerkelijke registratieproces, dus de communicatie met klanten die een domein aanvragen. Er zijn nog maar een paar registry’s die deze domeinregistratie rechtstreeks afhandelen, de rest werkt hiervoor samen met zogeheten domain name registrars.

Domain name registrar: lid van een registry

Registry's wijzen leden aan die de domeinregistratie voor klanten uitvoeren. Zo’n lid wordt een domain name registrar genoemd (vaak afgekort tot registrar). Een registrar voert het administratieve werk van de domeinregistratie uit. Vaak bieden ze zelf webhosting aan (STRATO is bijvoorbeeld een registrar) of werken ze samen met een internetprovider. Hierdoor kunnen klanten tijdens de domeinregistratie meteen de benodigde webspace en hosting bestellen en krijgen ze ook e-mailadressen bij het domein. Als je geïnteresseerd bent in een website, zal een registrar je meestal alles bieden wat je nodig hebt om je website online te zetten.

Verschil in het beheer van generieke en landspecifieke TLD’s

De ICANN coördineert voornamelijk de toewijzing van niet-gesponsorde generieke topleveldomeinen (gTLD’s). Daartoe behoren de bekende domeinextensies .com, .net en .org. Ook de nieuwe generieke TLD’s zoals .web of .shop vallen onder het beheer van de ICANN. Uiteindelijk is de ICANN verantwoordelijk voor de goedkeuring van al deze domeinextensies en bepaalt tevens de toewijzingscriteria.

De invloed van de ICANN op landspecifieke extensies (ccTLD’s) zoals .nl of .uk is kleiner. Weliswaar zet de non-profitorganisatie alle geregistreerde ccTLD’s online en draagt het registratieproces van de domeinen over aan een externe registratie-instantie, maar een ccTLD-registry bepaalt vervolgens de specificaties voor zijn extensie in grote mate zelf. Dit in tegenstelling tot gTLD-registers, die in veel opzichten exact moeten voldoen aan de ICANN-richtlijnen. Zo beslissen ccTLD-registers zelfstandig over criteria voor de toewijzing van domeinnamen (bijvoorbeeld blokkeringstermijnen) en voor de spelling van een webadres (bijvoorbeeld het minimum- of maximumaantal tekens, of mogelijke umlauts). In Nederland is de SIDN verantwoordelijk voor de .nl-domeinen.

Wat doet SIDN

SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) beheert het TLD .nl. Het heeft de status van centraal register voor alle internetadressen met de .nl-extensie. Daarnaast beheert SIDN de nameservers die de permanente beschikbaarheid van de vele miljoenen Nederlandse websites moeten garanderen. SIDN biedt ook een Whois-query aan voor alle .nl-adressen en andere informatiediensten.

SIDN heeft zijn eigen criteria vastgesteld voor de toewijzing van .nl-domeinen. Er is bijvoorbeeld besloten dat iedereen (particulieren, bedrijven en organisaties) een .nl-domein mag registreren als de administratieve contactpersoon (ook wel ‘admin-c’ genoemd) geregistreerd is op een adres in Nederland. SIDN heeft het hoofdkantoor in Arnhem en ondersteunt talloze Nederlandse registrars. Bij deze registrars kun je dankzij SIDN gemakkelijk een .nl-domeinnaam vastleggen.

Zo registreer je een .nl-domein

Wil je een .nl-domeinnaam registreren? Dan werkt dit als volgt.

Nadat je online hebt gecontroleerd of de domeinnaam nog vrij is, neem je contact op met een .nl-registrar. Bij de registratie heeft de registrar informatie van je nodig, die hij doorstuurt naar SIDN.

  • De registrar doet bij SIDN de aanvraag. Na akkoord kent SIDN de domeinnaam toe, tenzij iemand anders het domein al eerder heeft geregistreerd (aanvragen worden toegekend op volgorde van binnenkomst).
  • Daarna neemt SIDN de domeinnaam op in de .nl-zone. De persoonlijke gegevens die je aan de registrar hebt verstrekt, identificeren je als domeinhouder in de SIDN-directory.
  • Na registratie wordt de informatie van je domein naar de ICANN gestuurd. De ICANN beheert het DNS (Domain Name System) dat de bijbehorende host vindt als iemand op internet jouw domeinnaam in de browser invoert. De ICANN neemt je domeinnaam op in het DNS. Daarna is je .nl-website wereldwijd beschikbaar

Samenvatting

De ICANN is de wereldwijde overkoepelende organisatie voor alle registry’s. Deze registry’s zijn bijvoorbeeld SIDN voor Nederlandse ccTLD’s of DENIC voor .de-domeinen. Er is ook voor elk gTLD een verantwoordelijke registry.

Registry’s werken samen met organisaties of bedrijven die het proces van domeinregistratie uitvoeren. Dit zijn de zogeheten registrars – meestal internetproviders. Zij bemiddelen weer tussen de klanten die een domein willen registeren en de registry die verantwoordelijk is voor de respectievelijke TLD. Maar ook al nemen registry’s en registrars het grootste deel van het werk van domeinregistratie op zich, de ICANN blijft ervoor verantwoordelijk dat alle geregistreerde domeinen ook daadwerkelijk publiek toegankelijk zijn. De ICANN implementeert dus altijd de laatste stappen voor elke domeinregistratie - of het nu een gTLD of een ccTLD is.

De procedure van een domeinregistratie is altijd identiek, ongeacht welk TLD het internetadres heeft dat je wilt reserveren. Van de samenwerking tussen registrar en registry merk je meestal niets, dit regelt de registrar die voor jou een domeinnaam vastlegt. Je hoeft dus zelf eigenlijk alleen maar een goede domeinnaam te bedenken voor je toekomstige website.

(bron: Strato)

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate