Loading

Cedardale Health and Fitness-1440 Haverhill, MA

Project Category: Health & Wellness

Total Construction Cost: 22,000,000.00

Total Gross Square Feet: 85,000

Approximate Cost Per Square Foot: 259

How was the facility funded?: Private Funds

Project Description:

After a fire devastated the original Cedardale Health and Fitness, the Veasey familys goal was to rebuild a new state-of-the-art facility that would meet the needs of their members for the next 40 years. The end result after two years of hard work was more than they could have imagined. The electricity in the air on opening day was infectious!

The new club design has an industrial aesthetic accentuating the steel structure and bringing in more industrial materials. Then, in certain areas such as the locker rooms, the Mind/Body studio and the caf, more refined finishes accentuate the industrial club. As part of the industrial design aesthetic, concrete floors were polished, metal was left exposed, and light fixture selection leaned towards products that looked more like they belonged in a factory than a health club. The design of the new facility allows plenty of natural light into the building and the various spaces. The Mind/Body Studio was designed to be a showcase piece in the form of a wood box that floats over the main entry with picturesque views out into the landscape.

The elevated running track extends above 2 basketball courts as well as the strength and conditioning area. A turfed bridge with a stair from the training area up to the running track runs through the center allowing for more HIIT training opportunities where members can pull sleds, do sprints, and run stairs as part of their strength and conditioning workouts.

The second floor of the new club incorporates an area specifically for small group training located where both cardio and selectorized equipment users can see it and, by extension, encourage more people to partake in it. A large stretching area faces the main atrium. Even though it is in the center of everything, it affords members enough privacy that they do not feel as though they are on display.

A 4-lane indoor pool complements the existing outdoor pool providing for more programs and opportunities that serve an even larger audience. A hot tub and a warm water therapy pool were also added.