Loading

Trives best på hjemmebane Samuel Sahin-Radlinger

To meter aggressiv og spillelysten østerriker – det er hva SK Branns motstandere må overliste dersom de har ambisjoner om å score på Bergens stolthet denne sesongen. Samuel Sahin-Radlinger (25) er «tøff i trynet» på banen, men privat er han en vennlig, rolig og hjemmekjær type.

Ordtaket om å «hoppe etter Wirkola» får et nytt liv i Bergen denne sesongen. For Samuel Sahin-Radlinger handler det om å hoppe etter Pjotr – den polske sprellemannen som gjorde livet surt for mange av Branns motstandere de syv årene han voktet målet for rødtrøyene. Og Samuel har ambisjoner om å gjøre minst like god figur som keeper i Brann som sin forgjenger – og helst bedre.

Målvakter har ofte et ry på seg å ha et snev av positiv galskap i seg – kanskje en anelse uortodoks og vill i væremåten, både på og utenfor gressmatten.

Men på tomannshånd virker ikke Sportsklubben Branns sisteskanse som noen utpreget villbasse, snarere tvert imot. Den røslige karen er vennligheten selv – og han innrømmer at nest etter fotballbanen, er hjemmet det beste stedet for ham å være.

Etter noen få måneder i Bergen har Branns nye målvakt slått seg ned i Sandviken sammen med sin kone Sila Sahin.

Helt i vannkanten, med storslått utsikt over sjøen, har paret funnet sitt nye hjem – et hjem som de to virkelig trives i.

– Jeg kan faktisk sitte i sofaen timer av gangen og bare se på utsikten. Det gir sjelefred og ro – og er en utmerket restitusjon, forteller han.

Vi treffer Radlinger på Brann Stadion - en grå og sur dag i mars. A-laget har nettopp avsluttet treningen, og etter en kjapp lunsj i Players Longe tar han seg tid til en prat med BOBs utsendte. Vi ønsker å prate med Samuel om litt andre ting enn bare fotball, og lurer derfor hva som er viktig for ham når det gjelder valg av bolig.

– I tillegg til praktisk og god beliggenhet, er det viktig at boligen formidler en god aura – eller stemning om du vil. Dette er noe du merker med en gang du krysser dørstokken til et hjem. Du skal føle en litt udefinert ro og komfort i et hjem. Heldigvis har vi hatt den følelsen de stedene vi har bodd, også her i Bergen, understreker han.

NÆR TO METER: Samuel Salin-Radlinger (25) har lært seg Nystemten, og innrømmer at han får gåsehud av å spille på Brann Stadion foran et engasjert hjemmepublikum. Og når han ikke er i trenings- eller kampmodus, er det hjemmehygge med konen Sila som står i fokus.

På spørsmål om hva han ikke kan unnvære i hjemmet, kommer det kjapt: – Kjøkken og TV. Selvsagt også bad, soverom og den slags – men et godt utstyrt kjøkken er særdeles viktig. Sila liker godt å lage mat, og sørger for at det alltid vanker et godt måltid når jeg kommer hjem fra trening eller kamp. Samuel, som er vegetarianer – og ikke spiser hverken kjøtt eller fisk, trekker frem ulike pastaretter som favorittmat, gjerne med innslag av godt, sterkt krydder.

Paret har i løpet av tiden i Bergen bare vært ute på byen for å spise en håndfull ganger. De trives best med å spise hjemme i ro og fred.

– Hvordan tror du din fremtidige bolig blir? Blir det et høyteknologisks hjem – eller noe mer retro-inspirert?

- Vanskelig å si, men jeg tror det vil bli en miks av gammelt og nytt – noe tradisjonelt og funksjonelt, men også med innslag av «high tech». I leiligheten vår i dag har vi eksempelvis et lydanlegg med skjulte høyttalere i taket – styrt av smarttelefonen. Jeg simpelthen elsker den slags teknikk, sier han engasjert.

I ledige stunder slenger han seg gjerne ned på sofaen fremfor TV-en, enten for å kikke på aktuelle TV-program, eller med en spillemaskin. Han tar seg regelmessige, men korte – bedyrer han – omganger med PlayStation-spilling. Da handler det ofte om on-line-spilling med kompiser i Tyskland eller hjemme i Østerrike.

På musikkfronten er det stort sett gjeldende hit-lister som strømmes, i tillegg til favorittartisten – Xavier Naidoo, en tysk soul og R&B-artist – også kjent under scenenavnet Kobra.

Min kone og meg prøver hele tiden å finne på noe nytt å gjøre sammen. Vi har faktisk ikke hatt mange dager der vi ikke har vært på noe sammen. Når en kommer til et nytt sted er stadig nye steder å utforske, og vi elsker å farte rundt omkring og oppleve naturen, menneskene og severdigheter. Så du kan godt si at jeg er en hjemmekjær type.

– Dere venter deres første barn om ikke så lenge. Tror du det vil endre deg som person?

KLAR FOR BRANN: Samuel intervjues på Gran Canaria i februar, da det ble kjent at han skulle overta som førstekeeper i Brann. Til venstre står Brann-trener Lars Arne Nilsen og mediesjef i sportsklubben, Gorm Nattlandsmyr.

– Helt sikkert, og det på en positiv måte. Jeg kan selvsagt ikke si mer konkret om hvordan det vil endre meg, men alle som blir foreldre må tilpasse seg et nytt liv der det ofte blir andre prioriteringer. Men siden Sila og meg trives godt i hverandres selskap, er jeg overbevist om at det å få et barn sammen bare vil forsterke kjernefamilien, sier han.

Samuel vokste opp i byen Ried im Innkreis – en by i Oberösterreich i det nordlige Østerrike. Han begynte å spille fotball som femåring – som var rimelig naturlig da han bodde like ved baneanlegget til SV Josko Fenster Ried, forkortet til Ried, som spiller i toppdivisjonen i østerriksk Bundesliga.

– Vi spilt så ofte vi kunne, og ga oss ikke før det ble mørkt. Det var en fin, ubekymret tid, erindrer han. Samuel gikk gradene gjennom aldersbestemte årsklasser, hele tide som utespiller. Men på gutte- og tidlig juniornivå begynte han å skyte i været, rent kroppslig.

– Jeg ble høyere og tregere, og fikk signaler om at høyden min ville kunne bli et problem i forhold til å bli en god fotballspiller. Jeg var egentlig veldig nær å legge fotballen på hyllen totalt da keepertreneren foreslo at jeg kunne prøve meg som målvakt. Jeg skjønte relativt raskt at det var tingen for meg. Og fra da av var det full fokus på treningen igjen, og ting løsnet liksom, sier Samuel, som er glad for at nevnte trener så et stort potensiale i den høyreiste ungdommen.

Han gikk via den østerrikske klubben Union St. Florian, Rapid Wien og deretter til tyske Hannover 06. Han var også målvakt på aldersbestemte landslag i hjemlandet, med en rekke gode prestasjoner, bl.a. i VM for U20-lag i Colombia i 2011.

Og nå er han godt i gang hos sin nye arbeidsgiver i Bergen – i første omgang på utlån.

– Tiden vil vise om jeg gjør meg fortjent til en fast plass i Brann, og om utlånet fra Hannover gjøres om til en mer permanent overgang. Jeg trives alt svært godt i Bergen, og har funnet meg godt til rette, sier Samuel.

Han forteller at det stort sett har handlet om fotball for ham i alle år frem til nå, men innrømmer at han har «luktet» på andre yrkesvalg tidligere – bl.a. som utplassert forsikringskonsulent/trainee i forbindelse med utdanning i hjemlandet.

- Men jeg konkluderte rimelig raskt at forsikringsbransjen ikke helt var min greie. Uansett – en forsikring skal jeg likevel kunne tilby – og det er overfor Brann-fansen: Jeg skal gjøre mitt aller beste for å hindre at motstanderne i Eliteserien lager mål mot oss denne sesongen.

BOB er synlig på Stadion

BOB er sammen med Sparebanken Vest, Frydenbø og Bergen Fiber sesongpartner for Branns hjemmekamper i 2018. Det betyr bl.a. at vi vil være godt synlig i «fan-sonen» utenfor stadionsmurene før hver hjemmekamp. Her vil det være en rekke aktiviteter for store og små.

I tillegg vil vi være kampsponsor for hjemmekampene mot Tromsø (6. mai), Vålerenga (10. juni) og Strømsgodset (4. november).

Tekst og foto: Kenneth Ø. Monsen

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.