Loading

novastar solo Word’s Out Tour

Een concert van de talentvolle Joost Zweegers ofwel Novastar zullen we de komende weken helaas niet live kunnen bijwonen. Zweegers hield normaal met zijn Word’s Out Tour op zaterdag 18 april halt in CC De Grote Post, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Onderstaand interview werd gepubliceerd in de UiT in Oostende van april, maar die hebben we jammer genoeg niet kunnen verdelen op de gekende locaties in de stad. Toch wilden we jullie het gesprek met de sympathieke muzikant niet onthouden.

door Myleen Visser

Je hebt samen met de zangeres Geike Arnaert aan haar album ‘Lost in Time’ gewerkt. Ze verzorgt ook je voorprogramma tijdens de Word’s Out tour. Hoe verloopt jullie samenwerking? Wat vind je van haar muziek?

Ik vind Geike een hele intrigerende, integere zangeres. Zowel haar stem als haar persoonlijkheid spreken me erg aan. Onze samenwerking kwam toevallig tot stand. Ik kende haar eigenlijk niet zo goed, tot een gemeenschappelijke vriend haar aan mij voorstelde. Ze had wat hulp nodig om muziek te schrijven. Hoewel ik zelf niet veel tijd heb, zei ik op een gegeven moment: ‘Kom maar af en ik zal je begeleiden op de piano.’ Daar kwam al vlug een heel mooie song uit. Ik dacht toen: ‘Als we op die manier voortdoen, dan kunnen we zeker een album creëren!’ Dat is uiteindelijk ook gebeurd. De samenwerking is uitgemond in een mooi album dat nu heel succesvol is. Ondertussen staat Geike veertig keer in mijn voorprogramma en het lijkt erop dat het publiek dit enorm kan smaken. Elk concert wordt enthousiast onthaald en daar ben ik toch wel trots op!

Bij elk concert krijg ik het gevoel dat ik een nieuw schilderijtje aan het maken ben.

Je speelt het liefst solo. Hoe komt dat?

Ik ben oorspronkelijk een straatmuzikant. Ik trok door heel Europa. Ik ben iemand die heel graag en meestal ook alleen werkt. Na een concert vind je mij niet op café, maar wel in mijn kelder thuis waar ik dikwijls tot 4.00 uur ’s morgens werk aan nieuwe songs. Ik heb de laatste twee jaar in een geweldige band gespeeld en dat zal volgend jaar opnieuw het geval zijn, maar ik rond een tournee altijd af met soloconcerten. Het woord ‘solo’ klinkt heel singer-songwriter, maar bij mij is dat niet het geval. Wanneer ik solo speel, breng ik altijd een heel krachtige show. Soms zelfs nog krachtiger dan mét een band. De shows zijn ook ietsje anders wanneer ik solo optreed. Ik laat me dan onbewust ‘samenvloeien’ met de ruimte. Ik heb alleen een piano en een paar gitaren ter beschikking en uiteraard mijn stem die in de ruimte weergalmt. Tijdens mijn soloconcerten leef ik volledig in m’n eigen wereldje. Het voelt dan precies of ik terug zestien jaar ben. Elke soloshow is anders en ik ben dikwijls ook stikkapot na zo’n concert.

Tijdens je concerten switch je voortdurend tussen gitaar en piano. Hoe ervaar je dat?

Bij elk concert krijg ik het gevoel dat ik een nieuw schilderijtje aan het maken ben. Ik ben een autodidact en kan eigenlijk geen noten lezen. Ik laat me vooral leiden door mijn buikgevoel. Ik ben trouwens gepassioneerd door instrumenten. Tijdens deze tour neem ik een zestal gitaren mee, waaronder een gitaar uit de jaren ’60. Elke gitaar heeft een eigen verhaal en is voor mij heel belangrijk. Ik heb zeker veertig gitaren in mijn collectie (lacht). Het zijn gitaren die ik in de loop der jaren verzameld heb. Ze zijn niet per se heel duur. Een gitaar kopen doe je op basis van je gevoel. Ik speel ook altijd op een CP-piano. Dat is een heel atypische piano die niet zoveel gebruikt wordt. Het is noch een akoestische noch een digitale piano. Van een digitale piano krijg ik niet de ‘terugslag’ die ik zou willen. Ik heb een instrument nodig waar ik bij wijze van spreken op kan kloppen en die daardoor ‘trilt’. Op die manier maak ik het mezelf wel wat moeilijker, maar het draagt bij tot de romantiek van het concert. Tijdens het concert wissel ik inderdaad voortdurend tussen gitaar en piano. Want als ik mijn gitaar beu ben, dan speel ik verder op de piano en omgekeerd. Dat houdt alles fris. Hetzelfde geldt voor solo spelen of in band. Ik hou van afwisseling.

Welke song speel je het liefst tijdens je tour?

De songs die ik speel tijdens mijn tour verschillen van concert tot concert. Enkele zitten wel vast in de setlist. Vroeger deed ik dat niet en begon ik gewoon met spelen. Nu zijn er ondertussen zoveel songs die het publiek wil horen. Er is een ‘kern’ zeg maar en dan fiets ik er een beetje om heen. Het gebeurt af en toe dat het publiek een song roept en dan ga ik er soms op in door het effectief te spelen. Zelf hou ik vooral van het begin en het einde van de set. Ik open met Tides en The Laines. Die songs speel ik op een elektrische gitaar die al heel lang meegaat. Daar begin en eindig ik de show mee en dat vind ik zelf een heel mooi moment. Het liedje ‘Closer To You’ van mijn vorige plaat betekent ook heel veel voor mij. Dat liedje heeft mij tot Engeland gebracht. Hoe dan ook, al mijn liedjes zijn mijn kindjes. Ik speel ze even graag en met evenveel passie.

Je speelt de Word’s Out Tour in zowel België als Nederland. Merk je verschillen tussen het Belgische en het Nederlandse publiek?

Ik heb ondertussen al heel wat shows achter de rug en het valt me juist op dat het publiek redelijk gelijkaardig reageert, want het Nederlandse publiek kan toch wel uitbundig zijn. Uiteraard hangt het er ook van af of het concert zittend of staand is. Als het staand is, dan is in Nederland bijvoorbeeld altijd de bar open en dan is het publiek een stuk uitbundiger. Nu speel ik in theaterzalen waar het publiek moet zitten en dan is de sfeer rustiger.

Ik verwacht dat ik eind dit jaar klaar ben met mijn album en volgend jaar opnieuw ga toeren.

Wat zijn de toekomstplannen?

In de zomer zijn er nog een aantal soloconcerten gepland en daarna neem ik twee à drie weekjes rust om er dan opnieuw volledig in te vliegen! Na mijn vakantie trek ik richting Brighton voor de opnames van mijn nieuw album. Ik heb de voorbije twee en een half jaar songs geschreven voor mijn nieuw album. Ik gebruik maar tien procent van wat ik maak, want ik schrijf praktisch elke nacht aan songs. Ik verwacht dat ik eind dit jaar klaar ben met mijn album en volgend jaar opnieuw ga toeren.

Heb je een speciale band met Oostende?

Ik hou heel erg van Oostende! Wanneer ik er kom, dan kan een bezoekje aan het strand niet ontbreken. Ik kom dikwijls met mijn vrouw en kinderen naar Oostende om op restaurant te gaan en te wandelen langs de Gaanderijen. Ik ben tijdens de krokusvakantie zelfs naar Fort Napoleon geweest met mijn gezin voor de tentoonstelling ‘De Waanzinnige Boomhut’. Ja, Oostende is heel erg happening!

Kun je niet wachten om Novastar live aan het werk te zien? Bekijk dan hier zijn livesessie op Radio 1!

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Foto’s: Serge Leblon

Meer interessant leesvoer op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate