Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 149, iunie 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățareRe-Open EU —— #evaluămonline – Sisteme de management al învățării - evaluare și testare online —— Aplicații gratuite pentru persoanele cu deficiențe de vedere —— Apel la propuneri de bune practici în domeniul incluziunii —— #ErasmusDays2020 —— Pactul Ecologic European —— #DiscoverEU —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— ////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma —— Îmbunatățirea stagiilor de instruire clinică prin model norvegian - un proiect al Colegiului UCECOM „Spiru Haret“ ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Reluarea mobilităților între România și alte state pentru studenți și personal universitar —— Noi soluții în sprijinul desfășurării mobilităților în domeniul universitar ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Competențe pentru viață, competențe pentru viitor cu Erasmus+ ——////—— Educație școlară în Erasmus+: Proiectul EDUCAȚIE+ un PLUS de calitate și un plus de farmec în viața școlii ——////—— Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților și experiențe din perioada pandemiei: Parenthood Awareness before Conception – Un moment de reflecție ——////—— Tineret în Erasmus+: TimKult – un proiect pentru tineri —— ////—— Corpul European de Solidaritate: Cum transformăm un sat pentru tineri prin voluntariat și acțiune colectivă ——////—— Eurodesk România te informează —////—Multilingv. Multicultural: Certificatul Lingvistic European 2020 – Apel pentru depunerea de candidaturi ——////Publicațiile Eurydice ——////—— Recomandările lunii iunie ——////—— Utile

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Re-Open EU

Pe 15 iunie, Comisia Europeană a lansat „Re-Open EU”, un instrument interactiv care oferă cetățenilor UE informațiile necesare pentru a-și planifica călătoriile în Europa, rămânând în același timp sănătoși și în siguranță. Informațiile sunt disponibile în 24 de limbi, sunt actualizate și detaliate în mod constant.

Acesta face parte din planul de redresare instituit de Comisia Europeană și poate avea un impact pozitiv asupra programelor UE care se bazează pe călătorii și mobilitate, precum Erasmus+ și Corpul european de solidaritate.

În 2020, în lupta împotriva COVID-19, Uniunea Europeană arată că puterea sa rezidă în solidaritate și stabilitate, iar criza o vom putea depăși doar împreună. Vă recomandăm în continuare să vă informați doar din surse oficiale și să verificați știrile în posesia cărora intrați.

Sisteme de management al învățării - evaluare și testare online

evaluămonline

Un sistem de management al învățării (Learning Management System – LMS) este o aplicație sau un produs software destinat administrării, documentării, urmăririi, raportării, automatizării și furnizării de conținuturi educaționale, cursuri, programe de formare sau programe de învățare și dezvoltare. [Sursa definiției] Conceptul de Sistem de management al învățării a apărut direct din conceptele definite prin teoria e-Learning care se referă la totalitatea principiilor determinante pentru învățare, prin introducerea și utilizarea TIC. Deși primul LMS a apărut în sectorul învățământului superior – la sfârșitul anilor 1990, în prezent majoritatea sistemelor sunt finanțate și funcționează pe piața corporatistă, reprezentând cel mai extins segment al pieței sistemelor de învățare.

Cel mai cunoscut și mai famliar LMS este platforma Moodle – un mediu de învățare virtuală, dezvoltat inițial de Martin Dougiamas, cu scopul de a ajuta profesorii să creeze cursuri online cu accent pe interacțiune și construcție colaborativă de conținut. Prima versiune de Moodle a fost lansată pe 20 august 2002. În prezent proiectul Moodle este condus și coordonat de Moodle HQ, o companie australiană formată din 50 de dezvoltatori de sofware, care este susținută financiar de o rețea de 84 de companii de servicii (Moodle Partner) din întreaga lume. Dezvoltarea platformei a fost, de asemenea, determinată și influențată decisiv de activitatea programatorilor open-source.

Sistemele de management al învățării au fost concepute și pentru a identifica lacunele existente în formarea cursanților și în sistemele clasice de învățământ. Utilizând date analitice și date detaliate de raportare, LMS-urile sprijină atât învățarea dar și testarea și evaluarea. Pe această temă, în decembrie 2019, prof. Roberto Vișan publica pe E-Learning România articolul cu titlul „Testarea online a cunoştințelor“, anticipând nevoile celor care – peste doar câteva luni din momentul publicării acestuia – urmau să experimenteze intensiv platformele LMS în activitățile lor de predare/învățare. De aceea, ne-am gândit că datele din articol ar putea susține organizarea mai eficientă a evaluării pentru perioadele următoare, în care platformele online vor putea prelua cel puțin o parte din activitatea curentă a cadrelor didactice.

Aplicații gratuite pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Printr-un click pe o fotografie/imagine se primește imediat descrierea elementelor din imagine

Alicația identifică în timp real culorile și transmite utilizatorului culoarea exactă, inclusiv valoarea hexagimală a culorii, precum și cea mai apropiată denumire a acesteia (în engleză).

Lupă și lanternă – cel mai simplu de folosit pentru a citi meniul la restaurant sau compoziția unui medicament la farmacie.

Reunoaște adresa unde se găsește utilizatorul și poate face recomandări privind obiective din proximitate (de exemplu şcoli, gări, restaurante etc.). Permite salvarea unor mesaje audio care sunt transmise când utilizatorul se află în apropierea locului salvat în mesaj. Oferă posibilitatea de partajare a locului curent prin intermediul mesajelor.

*) selecție realizată cu sprijinul Alinei Gimbuță - CCD Bistrița - Năsăud

Apel la propuneri de bune practici în domeniul incluziunii

Rețeaua europeană care promovează inovația în domeniul incluziunii caută bune practici de promovare a capacității de inserție profesională (într-o activitate independentă sau plătită) care să poată conduce la identificarea locurilor de muncă favorabile incluziunii și antreprenorilor care dezvoltă activități favorabile incluziunii.

Pentru organizația care implementează proiectul declarat câștigător la categoria sa, Rețeaua Europeană va organiza o vizită de studiu, iar primele două organizații clasate la fiecare dintre cele două categorii vor fi invitate să participe la festivitatea de acordare a premiilor, de la Madrid. Astfel, posibilitățile de scalabilitate, transferabilitate și viabilitate ale celor mai bune proiecte vor fi sporite în mod substanțial.

Solicitanții ar trebui să fie înregistrați mai întâi ca membri ai Rețelei europene care promovează inovația în domeniul incluziunii. Înregistrarea este complet gratuită.

Termenul limită până la care se pot depune candidaturile este 6 iulie 2020.

#ErasmusDays2020

Organizează și înscrie un eveniment în baza #ErasmusDays 2020!

Ediția a IV-a se va desfășura pe 15, 16 și 17 octombrie 2020. Puteți descărca sigla evenimentului, în două alternative cromatice, pentru a începe promovarea acestuia pe site-ul organizației sau al instituției pe care o reprezentați, precum și pe canalele de comunicare socială pe care le utilizați în relațiile cu partenerii și cu colaboratorii.

În urma unui sondaj, efectuat recent la nivelul agențiilor naționale care au organizat până acum #ErasmusDays și la care au răspuns ofițerii de comunicare responsabili cu gestionarea evenimentelor la nivel național, principalele subiecte ale acestei noi ediții ar trebui să se concentreze pe:

 1. Învățarea la distanță/Mobilitatea virtuală/Utilizarea noilor tehnologii
 2. Ecologie
 3. Sănătate/Reflecție cu privire la criza COVID și impactul acesteia asupra Programului Erasmus+

Vom reveni în numărul următor cu informații legate de derularea evenimentului în România.

Pactul Ecologic European

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Susținut de investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi, Pactul ecologic poate fi o nouă strategie de creștere economică a UE. Succesul său depinde în mare măsură de implicarea și angajamentul publicului și al tuturor părților implicate.

Mai presus de toate, Pactul ecologic european stabilește o cale de tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. El este conceput în așa fel încât marea transformare care ne așteaptă să nu lase în urmă pe nimeni – niciun om, nicio regiune.

#DiscoverEU

Dacă ești unul dintre câștigătorii unui permis de călătorie DiscoverEU, iar călătoria ta a fost amânată din cauza crizei generate de Covid-19, trebuie să știi că se analizează toate modalitățile pentru a te bucura de acest lucru.

A fost prelungită perioada de călătorie pentru tinerii care au câștigat un permis de călătorie DiscoverEU la runda din noiembrie 2019 până la data de 31 august 2021. Formularul de rezervare a fost redeschis în data de 22 iunie 2020.

Tinerii care au premise de călătorie DiscoverEU cu date de plecare în luna iunie 2020 pot să solicite schimbarea permiselor pentru perioade începând cu data de 1 august 2020.

Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu

De îndată ce va fi posibil, DiscoverEU va reveni cu o rundă care va oferi noi posibilități de a câștiga un permis de călătorie!

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe FacebookÎnscrie-te în grup pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători!

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Termenele limită pentru apelurile dedicate proiectelor din domeniul învățământului profesional și tehnic și componentei Roma s-au extins până în luna octombrie 2020

Îmbunatățirea stagiilor de instruire clinică prin model norvegian - un proiect al Colegiului UCECOM „Spiru Haret“

Problema căreia urmărește să-i răspundă proiectul Colegiului UCECOM „Spiru Haret“ face referire la numărul de ore de instruire practică, alocat pentru modulul de geriatrie și gerontologie, insuficient din punctul nostru de vedere, în condițiile în care îmbătrânirea populației în Romania, dar și în celelalte țări europene, se încadrează într-o curbă ascendentă, iar acest fapt face ca nevoile de îngrijire în acest domeniu să devină prioritare. Formarea unei atitudini potrivite unui viitor asistent medical pentru îngrijirea pacienților vârstnici devenind o prioritate pentru școala noastră. Din aceste considerente, am dorit îmbogățirea ofertei educaționale a școlii prin introducerea unui opțional (CDL) cu tema îngrijirea persoanelor vârstnice. De asemenea, folosind modelul norvegian, am dorit să îmbunătățim acordurile de instruire practică și memorandumul de înțelegere cu Hospice Casa Speranței, caietele de practică ale elevilor și documentele de evaluare folosite de tutorii de insturire practică, pentru asigurarea calității stagiilor de instruire clinică.

Șase profesori și profesori de insturire practică ai Colegiului UCECOM "Spiru Haret", alături de trei tutori de instruire practică din partea Hospice Casa Speranței, au participat în perioada 25-29.11.2019 la o mobilitate în cadrul școlii Glemmen videregående skol, din Fredrikstad, Norvegia. Participanții la mobilitate au beneficiat anterior mobilității de pregătire lingvistică - limba engleză, pregătire culturală și pregătire pedagogică. În timpul mobilității participanții au avut ocazia:

 • să cunoască structura și organizarea școlii Glemmen, cât și a sistemului de învățământ norvegian și a specificului școlilor vocaționale – VET;
 • să viziteze un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice Gressvik elderly home, unde au observat și activitatea desfășurată de către elevii școlii Glemmen care efectuau ore de instruire practică specifice anului lor de studiu;
 • să participe la o oră de terapie ocupațională, alături de elevii anului I, de la departamentul „health and social care”;
 • să viziteze un centru de zi, Holmen Elderly Center, dedicat persoane vârstnice;
 • să viziteze școala Borg Upper Secondary, unde au asistat la demonstrații pentru asistenții de farmacie, la o demonstrație practică în domeniul cosmetică, unde elevii efectuau proceduri cosmetice;
 • să viziteze școala Greaker Upper Secondary, unde au participat la o activitate de jobshadowing, la calificarea asistent medical, cu tema „Anatomia sistemului respirator și circulator”. În timpul acestei activități, profesorul a susținut o lecție de anatomie, elevilor din anul II. Profesorul a predat folosind o platformă on-line și aplicații on-line de specialitate, precum realitatea augmentată. La finalul lecției, evaluarea s-a făcut tot pe o platformă on-line, unde elevii răspundeau în timp real întrebărilor unui test al lecției predate;
 • să participe la o lecție deschisă cu elevii anului I. Tema lecției a fost „Redactarea unui raport zilnic pentru orele de instruire practică”. După prezentarea profesorului a urmat o dezbatere comună între elevi și delegația profesorilor români pe tema lecției.
 • să participe la o lecție interactivă - model de învățare-recapitulare-evaluare al unei lecții bazat pe joc.

Rezultatele proiectului, în urma participării la mobilitate: memorandum de înțelegere, caiet de practică pentru elevi, acorduri de instruire practică, CDL pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, și s-au actualizat documentele de evaluare folosite în stagiile de instruire practică, utilizând exemplele de bună practică ale sistemului norvegian.

de Valentina Otulescu

Învățământ universitar în Erasmus+

Reluarea mobilităților între România și alte state pentru studenți și personal universitar

Se pot relua mobilitățile individuale dinspre alte state către România pentru următoarele tipuri de acțiuni în cadrul programului Erasmus+: mobilitate în domeniul învățământului superior între țările programului (KA103) și mobilitate în domeniul învățământului superior cu țările partenere (KA107) cu respectarea următoarelor condiții:

 1. responsabilitatea derulării mobilității în condiții de siguranță (de transport, sanitară) trebuie asumată în scris de către participant, instituția de trimitere și instituția de primire; în acest sens, înainte de plecarea în mobilitate, instituția de trimitere va contacta instituția gazdă pentru a avea o informare corectă și completă asupra măsurilor de siguranță și prevenție impuse de autorități în țara gazdă, astfel încât participantul să nu fie pus în situații de risc la sosire și pe parcursul derulării mobilității;
 2. toți participanții trebuie să aibă asigurări de sănătate valabile acoperitoare pentru perioada stagiului de mobilitate;
 3. în situația în care participantului i se impune o perioadă de carantină sau autoizolare în țara gazdă, această perioadă NU poate fi acoperită financiar prin grantul Erasmus+ deoarece plecarea trebuia să aibă loc în cunoștință de cauză, așa cum se menționează la pct. 1
 4. eventuale cheltuieli suplimentare legate de transportul de întoarcere din mobilitate nu vor mai fi suportate prin Programul Erasmus+ decât în eventualitatea în care se poate invoca un caz de forță majoră (invocarea unui termen general “pandemia Covid 19” nu mai este acceptată, în condițiile în care țările UE au anunțat/anunță măsuri de relaxare)

Instituțiile/organizațiile gazdă vor decide asupra posibilității de a primi participanți în mobilitate, luând în considerare asigurarea derulării mobilității în condiții de siguranță. În acest sens, înainte de începerea mobilității, instituția/organizația gazdă va contacta instituția/organizația de trimitere pentru a asigura o informare corectă și completă asupra măsurilor de siguranță și prevenție impuse de autorități în țara gazdă, astfel încât participantul să nu fie pus în situații de risc la sosire și pe parcursul derulării mobilității.

Atenție: există posibilitatea ca la revenirea pe teritoriul României să petreceți o perioadă în carantină sau autoizolare, în funcție de măsurile dispuse de autoritățile române.

Vă recomandăm să consultați periodic lista țărilor pentru care nu este necesară perioadă de carantinare/autoizolare. Mai multe detalii aici.

Noi soluții în sprijinul desfășurării mobilităților în domeniul universitar

Odată cu închierea actualului semestru universitar în care desfășurarea mobilităților Erasmus+ a fost perturbată de pandemia COVID-19, în spațiul european al învățământului superior se conturează numeroase întrebări cu privire la modul în care universitățile și studenții vor relua mobilitățile în următorul an academic și ce adaptări se vor putea face.

În ceea ce privește mobilitatea în domeniul universitar, prezența fizică la instituția sau organizația gazdă rămâne la baza programului Erasmus+ și a experiențelor pe care le oferă, ținând cont ca siguranța participanților să aibă întâietate. Pe măsură ce restricțiile de călătorie vor permite deplasările internaționale în condiții propice, studenții și personalul universitar vor putea relua participarea la mobilități Erasmus+, beneficiind de experiențele de educație și formare pe care le oferă. Ca măsură adițională, va exista și posibilitatea ca o mobilitate fizică să fie completată cu o perioadă în care activitățile planificate pentru mobilitate să fie realizate într-un format online (prin utilizarea metodelor de studiu la distanță, a instrumentelor digitale în format online etc.), venind în sprijinul participanților care s-ar putea confrunta cu eventuale restricții de călătorie în următoarele luni. Perioadele de mobilitate în format fizic și virtual vor fi luate în considerare pentru recunoașterea perioadelor de mobilitate efectuate de participanți și a rezultatelor de învățare obținute.

Totodată, European University Foundation (EUF) cu sprijinul Agenției Naționale Movetia din Elveția și a Universității din Porto au dezvoltat website-ul „Erasmus+ COVID-19 Mobility Status” care servește ca instrument online prin care universitățile din întreaga Europă pot oferi informații utile viitorilor studenți Erasmus+ cu privire la condițiile de organizare și găzduire a mobilităților la începutul anului universitar 2020-2021.

Platforma este conectată la Erasmus Dashboard, unul dintre instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului Erasmus without Paper care vizează transformarea digitală a Programului Erasmus+. Fiecare universitate cu acces la contul instituțional Erasmus Dashboard poate indica dacă intenționează să găzduiască studenți pentru mobilități Erasmus+ în toamna anului 2020, dacă vor oferi cursuri în format online pe durata mobilităților, precum și dacă există o pagină web unde studenții sau partenerii interesați pot găsi mai multe informații despre impactul COVID-19 asupra organizării mobilităților la nivel instituțional.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Competențe pentru viață, competențe pentru viitor cu Erasmus+

Dezvoltă-te cu Erasmus+. La Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita, Sibiu, vacanța de vară a debutat cu o nouă sesiune a proiectelor de mobilitate pe care unitatea le-a oferit-o elevilor. Destinate perfecționării profesionale și familiarizării cu exigențele muncii într-o firmă de profil din spațiul vest-european, activitățile proiectului s-au desfășurat pe parcursul a trei săptămâni, la țărmul Oceanului Atlantic, în Portugalia. Proiectul cu titlul ,,Stagiu de practică la nivel european pentru confecționer produse textile și tâmplar universal” are un grup țintă de 37 de elevi din clasele a XI-a. Scopul general al acestui proiect este creșterea calității formării profesionale prin stagii de practică în context european, în vederea creșterii șanselor de angajare la finalizarea studiilor, prin cooperare internațională și mobilitate în scop educațional. Selecția, pregătirea lingvistică, pedagogică și culturală s-au realizat în condiții foarte bune la nivelul școlii.

Studiu și practică cu Erasmus. Prima noastră ieșire din țară, gata de călătorie…. spre necunoscut, dar cu atâtea speranțe, temeri, emoții. Dimineață frumoasă de început de an 2019 – curtea colegiului, 20 de elevi selectați pentru primul flux, spre Budapesta –autocar – apoi Aeroportul Internațional din capitala Ungariei – 2.902 km – Porto în trei ore şi jumătate. Repetăm cuvinte uzuale în portugheză, conversăm în engleză și aterizăm în zona Minho din nordul Portugaliei, spre Oceanul Atlantic. Alt autocar până în campusul organizației din Barcelos, specializată în stagii de pregătire practică prin programul european Erasmus+. Orașul gazdă, Barcelos, este centrul unei importante regiuni agricole – lanuri de porumb și solarii se întind cât vezi cu ochii de jur împrejur. În ciuda absenței ploilor pe tot parcursul verii, uscăciunea este cu desăvârșire absentă, totul este verde și îngrijit. Stare de oboseală dulce, imagini ce se derulează haotic – de la peisaje la clădiri, frânturi, oamenii sunt de o ospitalitate nebănuită, calmi, deschiși, comunicativi, profesioniști – îți dau senzația de „aproape de casă“. Expresia căldura cuibului exprimă absolut minunat sentimentul de siguranță și liniște care ne înconjoară, încă de la început. Am efectuat un stagiu de 90 de ore de pregătire practică la firmele Com-prensa, Impressão Têxtil, Lda, Fusão Print, Manuel da Costa Gomes, & Ca, Lda şi IDM-indústria De Móveis Lda, care au asigurat un topos excepțional de lucru, permițând acumularea de cunoștințe, competente şi abilităţi absolut vitale în formarea antreprenorială, socială, civică, digitală, de comunicare într-o altă limbă, dar şi de sensibilizare, autocunoaştere, descoperire. Tutorii de practică au apreciat pregătirea, disciplina şi seriozitatea elevilor. În cadrul acestor firme elevii au putut exersa operații tehnologice cu utilaje şi tehnologii moderne, în conformitate cu standardele europene, și-au dezvoltat un comportament specific unui loc de muncă în care accentul se pune pe produse de înaltă calitate. Dincolo de bariera limbii, socializarea noastră a fost rapidă, eficientă şi laudativă pentru toţi elevii noştri, care au fost mereu primii în realizarea obiectivelor, cu un tonus ridicat şi foarte receptivi. Festivitatea de premiere, certificatele Europass, diplomele de participare, micile simboluri din zonă sunt doar partea vizibilă, concretă, palpabilă. Dincolo de ele rămân trăirile, momentele imprevizibile, fricile şi contactul cu altceva … care părea totuşi familiar.

Erasmus schimbă vieţi – deschide minţi – VET este o alegere. Asociaţia gazdă ASSOCIACAO INTERCULTURAL AMIGOS DA MOBILIDADE (A.I.A.M.) a organizat la fiecare sfârşit de săptămână excursii şi vizite la obiective din nordul Portugaliei: Erasmus schimbă vieţi – deschide minţi – VET este o alegere. Oraşele Guimarães, Braga, Porto, Valença do Minho, Tui (Spania), Viana do Castelo şi Ponte de Lima. Toate traseele au fost pline de semnificații majore pentru istoria ţării gazdă. Am avut ocazia să cunoaştem realizările poporului portughez de-a lungul istoriei sale, să vedem edificii şi monumente remarcabile, să mergem pe străduţe înguste şi pietruite de o rară frumuseţe. Am cunoscut oameni care ne-au umplut sufletul şi inima cu bucurie şi care ne-au învăţat să privim în jurul nostru lumea cu adevărat. Am avut şansa să conştientizăm că trăim într-o societate a cunoşterii, într-o Europă mobilă şi interculturală în care succesul nostru şi al tuturor depinde de voinţa şi capacitatea de a ne adapta lumii noi. Mobility Friends sunt adevăraţi profesionişti în domeniul lor de activitate, preocupaţi în permanenţă să asigure cele mai bune condiţii celor pe care îi găzduiesc.

Erasmus este o poveste despre oameni, prietenie şi curaj, dar ea se poate transforma într-o realitate palpabilă pentru că eroii s-au luptat cu zmeii, cu necunoscutul şi au învins – s-au maturizat şi s-au îmbogăţit profesional şi spiritual.

Daniela Elena Ionele, Coordonator de proiect, Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita

Profesionişti în alimentaţie publică prin stagii de practică europene – PROALIM UE

Învăţământul profesional a devenit o preocupare constantă la nivelul educaţiei preuniversitare, cât şi pentru piaţa muncii, respectiv operatorii economici. Aceştia îşi doresc personal calificat, care să fie deja capabil să efectueze sarcini complexe la un grad de responsabilitate ridicat. Ţînând cont de aceste solicitări, cadrele didactice de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, au urmărit adaptarea permanentă a curriculumului şcolar cu cerinţele pieţei muncii, optând pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică atât la agenţii economici din ţară cât şi din străinătate. În perioada 2017 – 2019, ca urmare a câştigării unei finanţări prin programul ERASMUS +, cu proiectul „Profesionişti în alimentaţie publică prin stagii de practică europene”, 2017-1-RO01-KA102-03 5835, 28 de elevi de la învăţământul profesional, domeniul de pregătire: alimentaţie publică, calificarea ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie publică, din anul III (clasa a XI-a învăţământ profesional), au participat la 2 stagii de pregatire practica CDL - Organizarea meselor festive, în anii şcolari 2017 - 2018 (14 elevi) si 2018 - 2019 (14 elevi), în Malaga (Spania) şi Paphos (Cipru).

Obiectivele specifice ale proiectului proiectate şi realizate în totalitate au fost: dezvoltarea competenţelor de organizare şi servire la diferite evenimente speciale pentru un număr de 28 elevi de la învăţământul profesional, calificarea ospătar prin stagiu de pregatire practică la nivel european; dezvoltarea competenţelor de adresare corectă într-o limbă străină (engleza, spaniolă şi greacă); manifestarea unei atitudini proactive faţă de noutăţile în domeniu şi propria evoluţie profesională; conştientizarea necesităţii respectării regulilor de protocol, de dezvoltare durabilă, de igiena, de siguranţă şi securitate în munca; adaptarea la un mediu profesional organizat şi înţelegerea standardele de calitate şi relaţiilor de muncă din companii. Partenerii principali ai Colegiului Economic au fost organizaţiile intermediare: SIC Malaga, Spania si cu Rivensco Consulting LTD, Cipru, precum şi organizaţiile de primire: Grupo Citron, Lechuga tapas S.L,Atarazanas Dreams Multiservices s.l.,Mensula La Malaguetas.l., Restaurante Trinidad Grund 28 S.L., Chinitas SA. (Malaga Spania) si St. George Hotels (Paphos, Cipru).

În anul şcolar 2017 – 2018, primul flux de 14 elevi a efectuat în perioada 22 aprilie – 12 mai 2018, un stagiu de 3 saptămâni de practică în cadru a 6 restaurante tradiţionale din Malaga, Spania. Pe parcursul perioadei elevii au aplicat practic cunoştinţele privind: prezentarea tehnicilor de decorare, întreţinere şi reîmprospătare a decorurilor pentru sălile de servire la mesele festive, caracterizarea diferitelor categorii de mese festive sau cu caracter special, descrierea etapelor de servire şi debarasare în cadrul meselor festive, caracteristicile diferitelor tipuri de bucătării internaţionale, regulile de servire a preparatelor în bucătăriile internaţionale, elementele definitorii ale preferinţelor diferitelor categorii de turişti străini, utilizarea instrumentelor şi modalităţilor de plată în diferite restaurante internaţionale, modalităţile optime de despărţire de clienţi, pentru dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor privind: organizarea meselor festive, alcătuirea meniurilor pentru mesele festive, servirea preparatelor şi băuturilor pentru turişti străini, decorarea sălii de servire pentru mesele festive, decontarea plăţilor pentru mesele festive. La evaluarea finală realizată în prezenţa firmelor spaniole elevii au demonstrat competenţele formate, antreprenorii fiin mulţumiti de prestaţia elevilor băcăuani.

În anul şcolar 2018 – 2019 s-a organizat şi derulat cel de al doilea flux, în Cipru, la St. George Hotel Spa & Golf Beach Resort, având ca partener organizaţia intermediară Rivensco Consulting LTD, cei 14 elevi implicaţi efectuând activităţi din acelaşi modul CDL Organizarea meselor festive.

Sustenabilitatea proiectului "Profesionişti în alimentaţie publică prin stagii de practică europene" s-a concentrat pe atingerea priorităţii pe termen lung de dezvoltare a dimensiunii europene a educaţiei, prin folosirea resursei umane şi a competenţelor acumulate în stagiile de formare europeană pentru a asigura specialişti calificaţi pe piaţa muncii. Pentru elevii de la învăţământul profesional, reintrodus în 2014, acest proiect este primul pas în planul de dezvoltare strategică a învăţământului profesional la nivelul colegiului. Având în vedere că absolvenţii acestei forme de învăţământ opteaza cel mai frecvent pentru o angajare imediată, experienţa acumulată în cadrul proiectului va reprezenta un atu major pentru a dezvolta o carieră internaţională în domeniu, o parte importantă dintre absolvenţii participanţi la proiect fiind deja angajaţi pe piaţa muncii.

Produsele proiectelor finanțate din Mecanismul financiar al SEE pentru Educație școlară

Proiectul ESSENCE al ISJ Iași și rezultatele sale

Lansat în cea de-a doua jumătate a anului trecut, Proiectul ESSENCE – ThE SchoolS neEd ageNts of ChangE! estima ca, la finalizarea sa, instituția coordonatoare – Inspectoratul Școlar Județean Iași – să dispună de o "echipă de schimbare" formată din 4 inspectori școlari, cu competențe necesare pentru susținerea noilor echipe de schimbare în școlile din județ. De asemenea, lista rezultatelor pe care proiectul intenționa să le obțină era completată de o colecție de practici inovatoare în ISJ și școli din regiune, o colecție de tehnici moderne pentru inspirație, facilitare și proiectare de curriculum și o serie de modalități de învățare noi, mai multă creativitate, conștientizare cu privire la inovație și risc în educație, îmbunătățirea competențelor lingvistice și conștientizarea multiculturală.

Finalizat recent, proiectul propune cadrelor didactice un instrument care să răspundă nevoii de inovație în educație. Broșura „Sunt agent al schimbării“ vorbește despre „acordarea de prioritate autonomiei instituționale și autonomiei profesorului în actul educațional“ concomitent cu „promovarea autonomiei elevilor în învățare și în școală, din perspectiva pregătirii lor pentru viața de dincolo de zidurile școlii“, așa cum declară Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector General, în deschiderea publicației.

5 elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, 8 cadre didactice și 8 directori de instituții de învățământ preșcolar și primar vorbesc despre modul în care se raportează la schimbare și o susțin prin activitățile lor.

Câțiva dintre agenții schimbării

Sunt agent al schimbării pentru că îmi doresc să revoluționez toate aspectele învățăturii și mediile existențe în prezent, prin care, putem dobândi cunoștințe folositoare.“ – spune Denisa-Elena Vieru din clasa a VI-a, Școala Gimnazială Șerbești, iar Carmen Zelinschi, directoarea Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară ”V. Adamachi” din Iași, după 30 de ani ca profesoară de fizică și 18 ca manager, admite că este agent al schimbării pentru că poate și vrea să facă din școală „un loc în care elevii să vină cu drag, în care să se simtă ca într-o mare familie, să se bucure de aparteneța la ea și să fie mândri de statutul lor.

Despre experiențele, proiectele, realizările, propunerile și toate celelalte fațete ale schimbării puteți citi în materialul menționat.

Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților

Parenthood Awareness before Conception – Un moment de reflecție

Asociaţia de Educaţie Prenatală din România este o organizaţie nonguvernamentală, neconfesională, apolitică şi non profit, al cărei scop este de a promova conceptul de educaţie prenatală şi de a oferi informații esențiale viitorilor părinți. Ne aflăm într-un moment de reflecție asupra derulării proiectului de parteneriat strategic în domeniul Educației adulților Parenthood Awareness before Conception to Enhance Offspring Health – E-learning Addressing Lifestyle to Transform Habits – PACE OF HEALTH (2019-1-RO01-KA204-063719).

După primele momente de bucurie împărtășită cu partenerii, la prima întâlnire transnațională a proiectului nostru adresat viitorilor părinți, ne-am concentrat pe aspectul cel mai provocator: cum să structurăm mesajele ca să ne atingem cu adevărat obiectivele, ținând cont de specificitățile și diferențele culturale dintre noi și dintre grupurile noastre țintă?

Experiența de lucru cu platforma educațională OMAEDU creată în proiectul anterior Parenting Education and Awareness of Community to Enable Social Inclusion of Teens Exposed to the risk of becoming parents – PEACE SITE (2017-1-RO01-KA204-037448) ne-a învățat că putem lucra ca o echipă găsind un numitor comun printr-o bună comunicare și prin respectarea principiilor educației adulților.

Întrebarea cea mai arzătoare pentru proiectul actual a rămas însă: cum să transmitem cât mai eficient mesajele către tineri, cupluri, persoane care își doresc în principiu să aducă pe lume un copil?

Informația circulă în zilele noastre foarte rapid, iar tinerii pot afla aproape instantaneu detalii despre ceea ce îi interesează. Cu toate acestea, la nivel global, câți viitori părinți decid să adopte un comportament sănătos cu mai multe luni înainte de concepție, dintre cei care, bineînțeles, își planifică cât de cât sarcina ? Câte viitoare mame și viitori tați renunță cu adevărat la condiționările lor, la fumat, consum de substanțe, alcool ? Câți își fac un examen de conștiință pentru a-și întemeia o familie după ce și-au transformat tiparele emoționale distructive și au vindecat efectele traumelor trecute ? Și totuși, foarte mulți dintre ei au un nivel de educație elevat ! Este clar că acumularea de informații, chiar dacă ajută, nu conduce neapărat la schimbarea comportamentelor.

În marea majoritate a cazurilor, părinții din întreaga lume doresc ce este mai bine pentru copiii lor, dar nu știu cum să transforme în realitate această dorință! În definitiv, indiferent de zona geografică, de etnie, statusul social, sau starea materială, majoritatea părinților își doresc un copil sănătos, plin de calități, care să devină fericit și realizat. De multe ori însă, mult mai târziu după naștere, își dau seama că au acționat, simțit, gândit într-o direcție diferită, iar rezultatul nu este chiar cel așteptat. Și din nou realizează cât de important ar fi fost să înțeleagă toate aceste condiționări înainte chiar de momentul concepției și să facă ceva pentru schimbarea situației.

Știm deja că prin formare un comportament se poate ameliora sau chiar schimba, dacă obiectivele educaționale specifice vizează deopotrivă transmiterea de cunoștințe, abilități și atitudini. Uneori, componenta atitudinală este ignorată, dar în cazul proiectului nostru, ea este esențială. Atitudinea stă de fapt la baza manifestării unei intenții. Intenția este rezultatul unui proces intern de analiză și decizie, realizat mai mult sau mai puțin conștient. Forța sa este superioară unui simplu gând sau a unei dorințe... Între ”mă gândesc să...”, ”doresc să... ” și ”intenționez să...” este evident o diferență din perspectiva șanselor de realizare! Dacă oamenii au o convingere, ei vor acționa în consecință!

Având informația, argumentele, luând în considerare avantajele și dezavantajele unui anumit comportament, fiind mobilizați de dorința de a a avea un copil sănătos, plin de calități, viitorii părinți ar putea lua decizii în cunoștință de cauză manifestând astfel intenția unei concepții conștiente și a unei sarcini trăite în armonie.

Cum să facem atunci? Știam deja în echipă că un modul e-learning bine structurat presupune un conținut teoretic îmbogățit cu diferite activități: întrebări, exerciții tip puzzle, studii de caz, materiale video, desene animate, menite să facă programul mai interesant. În plus, ne-am hotărât să oferim mai multe categorii de resurse care să atingă nu numai mintea ci și inima potențialilor participanți, prezentând argumente științifice, exemple și seturi de valori umaniste, tradiții și valori spirituale, utilizând chiar și o manieră euristică de descoperire a răspunsurilor - prin joc ! Am agreat împreună un anumit format pentru fiecare set de produse intelectuale, care să conțină toate aceste resurse, pe care fiecare partener să îl dezvolte în funcție de subiectul specific pe care și l-a ales.

Prin mesajele transmise direct sau indirect sub diferite forme, ne-am propus să catalizăm trezirea intenției la viitorii părinți pentru o concepție conștientă. Acest lucru se va putea realiza dacă prezentarea materialelor și resurselor în cadrul proiectului nostru va fi cât se poate de atrăgătoare. Și argumentul cel mai puternic în acest sens este oferit chiar de patronul nostru spiritual, Erasmus de Rotterdam, care afirma, în urmă cu aproape 530 de ani, un adevăr care este la fel de valabil și astăzi: ”În studiile noastre trebuie încorporat un element constant de bucurie, astfel încât să vedem învățarea ca pe un joc mai degrabă decât ca un fel de corvoadă, deoarece nicio activitate nu poate fi continuată mult timp, dacă nu oferă plăcere participantului!” traducere liberă din ”Letter to an unidentified friend” (1489), Collected Works of Erasmus (1974), p. 58

Indiferent de perioada pe care o parcurgem, ceea ce ne rămâne de făcut acum este să continuăm cu aceeași încredere să dezvoltăm activitățile pe care ni le-am propus, încurajați și ghidați de oportunitatea extraordinară adusă de proiectul Erasmus +, dar și de ambianța prietenoasă și stimulativă creată de profesioniștii din ANPCDEFP!

Lavinia Mihaela Nanu, Asociația de Educație Prenatală din România

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

TimKult – un proiect pentru tineri

Proiectul TIMKULT al Asociației „Teatru pentru Tine“ din Timișoara a început ca o inițiativă bazată pe dorința de a produce schimbări în comunitate, și mai ales în rândul tinerilor. Nu ne place cum arată educația în România de astăzi și am considerat că programul Erasmus+, unic prin anvergura și rezultatele sale poate fi instrumentul prin care noi să producem schimbare.

Astfel, am ajuns la concluzia că un proiect dezvoltat în parteneriat cu organizații din țări diferite va răspunde nevoilor unor tineri, dar ne va ajuta și să creăm instrumente educaționale transferabile și în alte contexte de învățare.

Activități ale proiectului TimKult

Proiectul Timkult s- a desfășurat pe parcursul a zece zile intense, la final de vară și început de toamnă, într-o pitorească localitate multietnică din județul Timiș (localitatea Bodo).

Proiectul a fost construit ținând cont de mai multe direcții artistice distincte: regie și actorie (traineri Marius Lupoian și Adrian Jivan), dramaturgie (trainer Adrian Jivan), coregrafie ( trainer Mircea Marta), film/videografie (Flavius Marușca), muzică (efervescența creativă a participanților și formația Pastiche).

Toate activitățile au fost dezvoltate conform unui program foarte clar stabilit. În ceea ce privește regia, Marius Lupoian a facilitat înțelegerea acestui domeniu, prin utilizarea conceptului de GAȘCĂ în care fiecare participant își asumă un rol important.

Pe partea de actorie, am adăugat personajelor, cu fiecare zi, noi valențe și caracteristici în urma unor studii amănunțite. Pe partea de coregrafie, Mircea Marta a abordat cu participanții diverse zone de mișcare de la dans contemporan la pantomimă și bineînțeles a structurat părțile de dans din spectacolul final.

În cadrul atelierului de dramaturgie, participanții au descoperit alături de Adrian Jivan cum se scriu scenele de teatru. Astfel după mai multe ședințe au fost capacitați să scrie propriul lor text de teatru care a stat la baza spectacolului final.

La capitolul film/videografie Flavius Marușca a adus în fața participanților diverse camere de filmat, pe care participanții au învățat să le utilizeze, au descoperit ce efecte se obțin etc, au fost filmați în timp ce spuneau lucruri personale. Spectacolul final a avut ceva din toate atelierele pe care le- au făcut pe perioada taberei.

Programul mobilității s-a încheiat cu spectacole prezentate în fața comunității locale, dar și în orașul cel mai mare din regiune, Timișoara. Tinerii au depășit emoții, trac și ezitări și au prezentat pe scenă spectacolul pe care împreună l-au construit timp de 10 zile.

Povestea acestui proiect se ascunde în spatele ideii de Gașcă/Gang. Așadar, încă de la început ne-am propus să folosim toate elemente din metode teatrale consacrate pentru a crea o gașcă de tineri care funcționează la unison, care se accepta și care trăiesc ca o familie. Așadar am pus omul/persoana și gașca nou formată înaintea noastră și înaintea tehnicilor de teatru consacrate. Am experimentat, i-am provocat pe participanți să creeze, să se descopere, nu doar în timpul atelierelor ci și pauzele sau momentele libere, pe care le-am folosit în aceeași direcție de consolidare a găștii. Fără o presiune evidentă, am reușit să facem dintr-un grup de străini o entitate vie, scenică, creatoare, care se vedea pe sine într-o lume nouă, neașteptată, în care totul este posibil, în care creativitatea, încrederea și libertatea de exprimare sunt normale. Nimeni nu ar fi vrut ca acele 10 zile să se termine, ceea ce înseamnă că Gașca a funcționat.

Ca dovadă incontestabilă a coagulării acestei Găști sunt fotografiile expuse și testimonialele acestora, dintre care amintim câteva.

Cristina Cătană din România cred că “The Strenght of the project was the way it united us all”.

Petya Hadghieva din Bulgaria ne spune și ea că “I was motivated by the positive environment and the fun exercises we made together”.

Paulius din Letonia simte faptul că “The main thing that motivated me the most during the project was the final result-the play, but also the amazing attitude of the organizers and the participants. It was great to feel the trust that the three of you put in us. I hope we gained it and it was worth for you.”

Iar Viktor Vasiliev, din Bulgaria a ajuns la concluzia că “The Erasmus project is wonderful. It brings together people from different countries with different mentalities and creates a big family where stereotypes disappear and we're all in this together, learning from the others and becoming more open to the world.” și aceasta este Gașca pe care ne-o dorim.

Proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate

Cum transformăm un sat pentru tineri prin voluntariat și acțiune colectivă

Puterea unei comunități e dată de modul în care tinerii și adulții care o formează reușesc să creeze legături și să-și transforme comunitatea împreună. Acest lucru e cu atât mai relevant atunci când vorbim despre o comunitate din mediul rural. La aproximativ 25 de km de Cluj-Napoca, voluntarii din proiectul „Sînpaul – Un sat pentru tineri” au înțeles că acțiunea colectivă e cheia spre schimbarea comunităților lor.

Demarat în septembrie 2019, „Sînpaul-Un sat pentru tineri” este un proiect de solidaritate coordonat de Asociația Go Free și 7 tineri din grupul de inițiativă, care urmărește să diversifice oportunitățile de implicare pentru tinerii din comuna Sânpaul [n.r. numele comunei a fost schimbat recent cu â] și să promoveze voluntariatul în mediul rural. Activitățile planificate până la finalul lunii august 2020 urmăresc câteva direcții clare.

Pornind de la nevoile identificate în comunitate, printre care se numără și lipsa unei biblioteci funcționale dar și interesul scăzut al tinerilor pentru lectură, inițiativa și-a propus să expună mai mult tinerii la cultură, să-i atragă spre poveste și lectură prin ateliere și activități creative, care să le provoace curiozitatea. Amintim aici de biblioteca vie și seara comunitară organizată în satul Berindu, atelierul de storytelling de la școala din comună, proiecția de film după carte de la căminul cultural din Sânpaul, picnicul online maniFEST: 1 mai altfel - în care s-a citit și recomandat lecturi în ciuda pandemiei care a transformat planurile inițiale ale echipei.

În paralel, eforturile echipei de proiect s-au concentrat pe dezvoltarea și implementarea unui plan de promovare pentru muzeul etnografic creat prin contribuțiile localnicilor și pe promovarea muzeului privat de radio din Sânpaul. Tinerii din grupul de inițiativă au documentat istoria micului muzeu despre care puțini membri ai comunității știau, au realizat interviuri și materiale media pe care le-au folosit ulterior pentru a-i da vizibilitate. În spațiul online a fost creată o pagină de Facebook, Muzeul Etnografic din Sânpaul [@muzeulcomunitatii], gestionată în comun de către curatorul muzeului, învățătorul Augustin Merdan, și de tineri - printre care și Georgiana Jucan din satul Mihăiești, elevă la Liceul de arte vizuale din Cluj-Napoca. În perioada 21-27 februarie 2020, o expoziție de fotografie cu titlul „Muzeul comunității din Sânpaul” a fost găzduită în holul principal al Bibliotecii Județene Octavian Goga din Cluj-Napoca, pentru a promova muzeul și în rândul clujenilor. Pe 7 martie, cu puțin timp înainte de instaurarea stării de urgență, a fost organizată ziua porților deschise la muzeul localizat în căminul cultural din Sânpaul.

În următoarea perioadă, până la finalizarea proiectului, echipa se pregătește să implementeze un sistem pilot de 3 mini-biblioteci de poveste, realizate din lemn, care vor fi amplasate în comună, ca alternativă până la reabilitarea căminului cultural și redeschiderea bibliotecii comunale, și parte a unei campanii de advocacy. Librăriile, organizațiile sau instituțiile care doresc să sprijine inițiativa prin donații de cărți actuale, potrivite lecturii copiilor și adolescenților pot contacta echipa Go Free la adresa de email asociatiagofree@gmail.com.

Prin proiectul „Sînpaul – Un Sat pentru tineri!”, Asociația Go Free își propune să dezvolte și să implementeze un model de dezvoltare comunitară sustenabilă prin mobilizarea și implicarea tinerilor din comună, alături de autoritățile locale, reprezentanți ai mediului de afaceri din comună, cât și membri ai comunității care dețin sau administrează resurse care au valoare culturală sau educațională. Astfel, în implementarea activităților au fost implicați pe parcursul proiectului și au colaborat toți actorii de mai sus.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie va fi luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie va prezenta noua ediție a campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația Green Eurodesk va fi lansată anul acesta, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai duarbilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Concursul de design pentru Eticheta calității privind informarea tinerilor europeni

RYICA – Agenția Europeană pentru Informarea și Consilierea Tinerilor invită tinerii să participe la concurs și să creeze “Eticheta calității privind informarea tinerilor europeni”.

Istoria ultimilor ani a arătat că avem din ce în ce mai multe informații și de multe ori este dificil să știm care sunt sursele de informare de încredere sau care dintre informațiile oferite sunt fiabile. Și tinerii se confrunta cu acestă situație și trebuie ajutați să recunoască cu ușurință sursele de încredere și să fie critici privind informațiile citite.

In acest context, “Eticheta calității privind informarea tinerilor europeni” abordează această provocare și poate deveni un simbol vizibil care indică tinerilor că anumite informații sunt verificate, adevărate și imparțiale și nu necesită verificări suplimentare.

Pentru a participa tinerii trebuie să creeze reprezentarea vizuală a “Etichetei calității privind informarea tinerilor europeni”, care să poate fi afișată de serviciile de informare și pe produsele de informare destinate tinerilor. Eticheta poate fi un logo sau o pictogramă, trebuie să fie o imagine ușor de recunoscut și prietenoasă pentru tineri, care transmite fiabilitatea informațiilor pe care le certifică în toată Europa.

Câștigătorul va fi premiat cu o cameră GoPro Hero, iar o altă creație remarcabilă va primi un smartwatch Xiaomi Amazfit.

Termen limită: 15 iulie 2020, 12:00 AM

“Greening Youth Information Services”

Eurodesk și ERYICA (Agenția Europeană pentru Informarea și Consilierea Tinerilor) și-au unit forțele pentru a crea un ghid și a oferi măsuri de bază pentru sectorul de informare a tinerilor, astfel încât acesta să ofere servicii verzi și să îi sprijine pe tineri în activitățile lor privind mediul.

Ghidul vizează explorarea rolului muncii de informare a tinerilor în contextul crizei climatice și oferă sfaturi concrete și exemple de bune practici pentru crearea unor servicii de informare verzi pentru tineri. Ghidul oferă exemple pentru serviciile de informare privind moduri de informare, implicare și împuternicire a tinerilor pentru un mediu durabil.

Publicația cuprinde și recomandări privind politici, exemple de activități de educație nonformală și un glosar verde.

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European 2020 – Apel pentru depunerea de candidaturi

Pe 22 iunie s-a lansat Apelul la propuneri de candidaturi pentru acordarea Certificatului Lingvistic European/European Language Label 2020. De aceea, vă invităm să trimiteți spre evaluare un proiect care se adresează predării/învățării limbilor străine și educației lingvistice în general, indiferent de context, de vârsta celor care învață și indiferent de sursa de finanțare a acestuia, prin completarea formularului de candidatură. Și în acest an, încurajăm participarea proiectelor eTwinning la competiție. În urma evaluării, proiectului dvs. i se poate acorda Certificatul lingvistic european (European Language Label) 2020.

Prioritățile pentru anul în curs se referă la:

 1. Dezvoltarea unor școli care să susțină incluziunea și educația de calitate și să sprijine profesorii și directorii școlilor în promovarea diversității.
 2. Eliminarea barierelor lingvistice cu scopul creării unor regiuni de frontieră mai dinamice.

Proiectul eligibil trebuie să fie depus de o instituție din România care a coordonat sau a fost parteneră în proiect. De asemenea, proiectul trebuie: a) să nu se fi încheiat dar să aibă deja rezultate a căror utilitate să fie clară, simplu de prezentat și de evaluat, sau b) să se fi încheiat recent, iar rezultatele sale să fie încă utilizate.

Rezultatele evaluării vor fi anunțate pe site-ul www.erasmusplus.ro iar certificatele se vor acorda în cadrul unui eveniment virtual de valorizare despre care veți fi anunțați ulterior.

Termenul limită de trimitere a candidaturilor este 28 august 2020.

Vă rugăm să aveți în vedere că accesul la formular se face doar pe baza unei adrese de Gmail și că formularul nu permite editarea ulterioară (fiecare candidatură va fi completată integral, într-o singură intrare).

Vă dorim mult succes!

Cei mai tineri traducători ai Europei - 2019/2020

Ceremonia de acordare a premiilor Juvenes Translatores a fost organizată și prezentată online de Comisia Europeană prin DG Translation. Vă invităm să urmăți înregistrarea evenimentului

Invitație de participare la webinare adresate educației lingvistice și multilingvismului

NESET a publicat recent un raport analitic important, intitulat „Viitorul educației lingvistice în Europa: studii de caz și practici inovatoare“ (disponibil în limba engleză), pe baza activității sale anterioare în acest domeniu – „Educația multilingvă în lumina diversității: lecții învățate“ (raport analitic disponibil, de asemenea, în limba engleză).

NESET este o rețea consultativă, internațională, de experți care lucrează la dimensiunea socială a educației și formării și care a fost înființată la inițiativa Comisiei Europene, Directoratul General pentru Educație și Cultură. Acest raport urmărește să sprijine punerea în aplicare a Recomandării Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor, adoptată de Consiliul Uniunii Europene în 2019. Acesta subliniază importanța educației lingvistice inovatoare într-o lume tot mai interconectată și interculturală.

Raportul include șase studii de caz privind modul în care profesorii și cursanții se pot inspira din metodele de predare a limbilor străine prezentate și din modalitățile în care politicile și instrumentele de lucru sunt implementate în diferite contexte din Europa și din lume.

Pe parcursul lunilor iunie și iulie 2020, NESET organizează o serie de 4 webinare, privind educația lingvistică și multilingvismul, în care vor fi prezentate și cele mai relevante concluzii ale acestui raport!

3 idei pe lună ...

In times of uncertainty, your habits can ground you.

 1. When you feel overwhelmed, practice 1 minute of mindfulness.
 2. When you feel restless, do a 1-minute workout.
 3. When the world seems uncontrollable, focus on what you can control.

(...de la James Clear – autorul cărții Atomic Habits, antreprenor și fotograf)

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Predarea limbilor regionale sau minoritare în şcolile din Europa

În mai 2019, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o Recomandare pentru o abordare comprehensivă de predare și învățare a limbilor. Uniunea Europeană și statele sale membre se angajează să crească nivelul de ambiție pentru învățarea limbii în școală. Aceasta include alfabetizarea în limba (limbile) de școlarizare, precum și învățarea a două limbi suplimentare. În conformitate cu Recomandarea, cursanții pot dori să includă limbi mai puțin predate și învățate în portofoliul lor lingvistic personal. Multe abordări pedagogice interesante pot fi descoperite în regiuni bilingve și săli de clasă multilingvistice din Europa. Toate statele au diferite grade de diversitate lingvistică și diferite modalități de a gestiona această diversitate.

Raportul Eurydice referitor la Predarea limbilor regionale sau minoritare în şcolile din Europa, oferă o scurtă prezentare generală a eforturilor politice făcute în Europa pentru a sprijini predarea limbilor regionale sau minoritare în școli. Raportul este urmat de o prezentare generală a unora dintre proiectele finanțate din fonduri europene și de inițiativele care urmăresc să susțină predarea limbilor regionale sau minoritare în școlile din Europa.

Titlul original: The Teaching of Regional or Minority Languages in Schools in Europe

Recomandarea lunii iunie:

Un economist despre creativitate

Tim Harford – economist și jurnalist britanic, autorul cărților “Fifty Things That Made the Modern Economy”, “Messy”, și al best-seller-ului “The Undercover Economist”. Este editorialist senior la Financial Times și prezentator al emisiunii “More or Less” pe canalul Radio 4. Este membru asociat al Nuffield College – Oxford și membru de onoare al Royal Statistical Society.

Utile

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Senjuti Kundu - "This is two-year-old Malki, her name means Queen in Yiddish. We were at the park playing with paint and bubbles and this shot was a remarkably lucky one since toddlers move so fast. This photo is important to me because it captures her innocence and reminds me how happy and carefree I was that day, hanging out with her." • Artem Beliaikin - "Open vintage sign broad through the glass of store window. Asia." • Jay Zhang - "untitled image" • Bud Helisson - "My Nature View" • Marten Newhall - "Bend man" • Jeffrey Betts - "untitled image" • Nine Köpfer - "A day at the sea. Family vacation with a lot of fun and wind ;) She is clothed with strength and dignity; she can laugh at the days to come. Proverbs 31,25" • Jp Valery - "On November 18th 2018, I organized the first Metro Photo Challenge in Montréal, QC. With over 30 participants, we wandered through the subway system of Montréal as every person was teamed up with random attendees and were tasked with capturing some random stations. Great pictures were captured, friendships were forged, and we’re all looking forward to the next event." • Alina Grubnyak - "untitled image" • Paul Schafer - "Read Between the Lines" • Ross Findon - "The most powerful word in the world pops up everywhere. Ironically, this is on Sandown Pier on the Isle of Wight (UK) — a place that has not changed for 30 years." • Alex Pasarelu - "Momma’s support your future" • Edwin Hooper - "The World is Closed" • Duy Pham - "untitled image" • Jo Jo - "Picnic with friends" • Maxime Naillon - "untitled image" • Charles Postiaux - "untitled image" • Nareeta Martin - "A collection of brightly colored national flags is strung around a yellow gazebo to attract attention." • Juan Marin - "untitled image" • Connor McSheffrey - "Wintry Yosemite road" • DICSON - "COVID 19"