Loading

BETT-messuilla Lontoossa 22.-26.1.19 Opetusteknologiamessukokemuksia lukion aineenopettajan näkökulmasta

Ennen matkaa

Opetan Tampereen teknillisessä lukiossa filosofiaa, psykologiaa, uskontoa ja eeteetä. Käytän opetuksessani digitaalisia oppimisympäristöjä ja olen kirjoittanut sähköisiä oppikirjoja. Hyödynnän digitaalisuutta opetuksessani aina, kun siitä on pedagogista etua (emme tuijota kuitenkaan pelkästään näyttöjä). Olin todella inoissani mahdollisuudesta lähteä BETT-messuille haistelemaan opetusteknologian uusia tuulia ja oppimaan uutta.

Tampereen lukiokoulutuksen 10 hengen porukan matka Lontoon opetusteknologiamessuille alkoi tiistai-iltapäivänä 22.1.19. Aluksi pähkäilimme rautatieasemalla, ehdimmekö pakkasen vuoksi myöhässä olevalla junalla Helsinki-Vantaan lentokentälle. Onneksi saimme järjestettyä liput toiseen junaan ja saavuimme ajoissa perille. Siitä singahdimme Norwegianin punavalkoisin siivin Lontooseen.

Jotakuinkin tällaisen näkymän näimme bussin ikkunasta

Lentokentällä oli vastassa matkanjärjestäjä ILONA IT.n matkaopas. Puolentoista tunnin bussimatka Gatwickin lentoasemalta Russell Squarella sijaitsevaan hotelli Presidentiin kului nopeasti 16 vuotta Lontoossa asuneen matkaoppaan kertoessa elämästä Lontoossa ja Iso-Britanniassa yleensä - brexitiä unohtamatta. Matkan varrella näimme myös vilauksen Big Benistä, St. Paulin katedraalista sekä London Eye-maailmanpyörän.

Kohti messuja

Suunta kohti Excel-areenaa

Lähdimme keskiviikkoaamuna koko porukalla suunnistamaan kohti BETT-messuja. Matka kesti tunnin ja metrolinjaa piti vaihtaa kolme kertaa. Ylipäätään kaikkeen liikkumiseen Lontoossa pitää varata todella paljon aikaa ruuhkien vuoksi.

Pixabay

BETT-messut pidettiin Excel-areenalla, joka oli jättimäinen. Messuille oli rekisteröitynyt 35000 vierailijaa. Paikan päällä oli onneksi hyvät järjestelyt ja valtava opettaja-, kehittäjä-, rehtori-, kouluttajajoukko pääsi messualueelle etukäteen printattuja badgeja näyttämällä.

BETT-messujen avajaistilaisuus

Ständit

Messuilla oli valtavasti katsottavaa ja tutkittavaa. Ärsyke- ja informaatiotulva oli melkoinen. Suurinta alaa hallitsivat sponsorit Microsoft ja Google vaikuttavine ständeineen, mutta kaikkinensa teknologia-alan yrityksiä oli satoja. Myös muutamia koulutuksen järjestäjiä oli esittelemässä koulutustarjontaansa. Muun muassa Arabiemiraattien delegaatio kertoi ilmiöoppimisesta ja Moskovan yliopisto omista kurssivalikoimistaan.

Microsoftin ständialue

Microsoftin ständiltä löytyi paljon kaikkea mielenkiintoista kuten tekoälyllä toimiva mehubaari, AI Juice Bar. Asiakkaalle näytettiin muutamaa maisemakuvaa, ja kuvien yläpuolelle kiinnitetty kamera kuvasi samalla asiakkaan kasvoja. Kamera tallensi asiakkaan reaktioaikaa sekä mikroilmeitä. Näistä reaktioista sovellus teki analyysin ja tarjosi sellaista mehua, jota asiakas juuri siinä hetkessä tarvitsi. Olin tämän kokeen mukaan "creator" ja sain appelsiini-mangomehua. Se oli hyvää ja piristi! Tällainen mehubaari olisi varmasti suosittu sekä opiskelijoiden että henkilökunnan keskuudessa koulullamme. :)

Microsoftin Hacking Stem

Ihastelin Microsoftin Educationin sisällön tuottamisen pisteellä Hands On-aivotutkimusmenetelmää nimeltään Hacking Stem. Menetelmän käyttö on projektioppimista ja perustuu STEM-aihekokonaisuuteen (science, technology, engineering, math). Menetelmä toimii seuraavasti: Opiskelijat askartelevat aivot. Ne tehdään paperille printatusta aivohatusta sekä hatun alle vesi-ilmapallosta ja pienistä muljahtelevista palloista rakennetusta hötkyvästä, aivoilta tuntuvasta massasta. Tämän jälkeen eri aivoalueiden päälle teipataan piuhat (vähän kuin EEG), jotka kytketään tietokoneeseen, jossa on Hacking stem-ohjelma. Aivojen viereen rakennetaan tennispallosta ja narusta heiluri, jonka päätä voidaan tömäytellä aivoja kohti. Aivoihin kiinnitetyt piuhat rekisteröivät heilurin aiheuttamat tömähdykset ja kertovat, missä kohtaa aivoja esimerkiksi etuotsalohkoon osuva isku aiheuttaisi liikettä ja vaurion. Tämä data näkyy tietokoneella ja siitä saa myös excel-grafiikkaa. Tässä olisi esimerkiksi psykologian/biologian ja tietotekniikan/fysiikan teemaopintokurssille loistava menetelmä! Kyseiseltä sivustolta löytyy myös muita toiminnallisia projekti-ideoita ja tuntisuunnitelmia.

Liikkuvat robot

Pixabay

Messuilla esiteltiin valtava määrä erilaisia liikkuvia robotteja. Oli legoista koottuja ohjelmoitavia minirobotteja, jotka esittivät esimerkiksi levyjä pyörittävää DJ.tä tai käveleviä dinosauruksia. Oli yhteistä koreografiaa tanssiva robopoikabändiryhmä. Näin myös pöydälle rakennetussa mäkisessä ja mutkaisessa maastossa ilman ohjaajaa ajavan auton, joka "luki" ympäristöä ja oppi siitä.

Älytaulut

Messuilla esiteltiin paljon älyhuonekaluja luokkahuoneeseen. Erityisen paljon oli uusia älytauluja. Osa tauluista toimi siten, että erillistä projektoria ei enää tarvita, vaan äly tulee taulun sisältä. Mielestäni kätevin älytaulu oli sellainen (Prometheanin malli), jossa opiskelija voi suoraan jakaa oman tietokoneensa näytön taululle. Tämä toiminto nopeuttaisi todella paljon esimerkiksi esitelmien pitämistä tai kuvien, tekstien ja graafien vertaistarkastelua. Mielestäni hieno oivallus oli hybridiälytaulu, jossa samassa taulussa on sekä älytaulu että mustapohjainen "liitutaulu". Liitutaululle kirjoitettiin valkoisella tussilla ja näin opettajalla on sekä älyllä toimiva esitystekniikka että perinteinen kirjoitusalusta kätevästi yhteiskäytössä. Tämä näytti myös esteettisesti tyylikkäältä.

Ohjelmia

Kuuntelin monta esittelyä erilaisista ohjelmista. Eräs ohjelma mahdollistaa opettajan ja vanhempien yhteydenpidon siten, että opettaja voi lähettää lyhyitä videoklippejä päivän oppituntien aiheista, jotta vanhemmat pysyvät kärryillä nykyajan aiheista ja menetelmistä. Suomen Wilma-järjestelmää vastaavan ohjelman esittelyssä sain tiedon, että Iso-Britanniassa jokainen koulu vastaa omasta viestintä- ja opiskelijarekisteriohjelmasta, eikä kaikissa kouluissa sellaista välttämättä vielä ole.

Erilaisia uusia esitystekniikkasovelluksia oli esillä useita. Pidin kovasti mozaBook-sovelluksesta, jolla pystyi tekemään hienoja interaktiivisia aikajanoja sekä 3D-tyyppisiä malleja esimerkiksi aivoista. Sovellus sisältää ison kuvapankin, valmiita ja muokattavia kuvakokonaisuuksia sekä tehtäväpaketteja. Ohjelma oli englanniksi ja muita kielivaihtoehtoja oli vain muutama. Sain sovellukseen demotunnukset. Koska esimerkiksi psykologian kursseilla käsitteet opiskellaan suomeksi, voin hyödyntää kuvia muokkaamalla niihin itse tekstit suomeksi, mutta en valmiita kuvapaketteja sellaisenaan.

Emirates Airwayn kyydissä

Emirates Airway cable car

Excel-areenalle on mahdollista kulkea myös siten, että välttää osan matkasta ruuhkaisen metron ja testaa sen sijaan omaa korkeanpaikan kammoaan. :) Nousimmekin Excel-areenalta korkeuksiin Emirates Airway-gondolilla. Näkymät olivat hienot, vaikka päivä oli hieman harmaa.

Ilona-seminaari

Torstai-iltana osallistuin Ilona-seminaariin British museumilla. Ennen seminaaria oli mahdollisuus kiertää Bristish Museumin näyttelyitä, ja kävinkin ihastelemassa muun muassa Egyptin ja antiikin taidetta sekä ostamassa museokaupasta opetusmateriaalia.

Seminaari alkoi Googlen Liz Sproatin esitelmällä tekoälyn ja koneoppimisen hyödyistä opetuksessa. Aluksi hän kertoi, kuinka ihmisten kuvaaminen on muuttunut suhteellisen harvoin tapahtuvasta filmirullakuvaamisesta digitaaliseksi kuvavirraksi, jossa huomiota saa sellaisella kuvalla, jota on käsitelty esimerkiksi lisäämällä kasvokuvaan hassut korvat ja nenä. Hän esitteli muutamia kasvokuvien kuvankäsittelyn mahdollisuuksia Googlen sovelluksilla. Pohdin kriittisenä ihmisenä tässä välissä, mihin ja miten paljon näille kuvankäsittelyappseille käyttöluvan antaneina jaammekaan kuvamateriaalia itsestämme tekoälyn dataksi. Konehan oppii tunnistamaan esimerksi banaanin monia erilaisia banaanikuvia analysoimalla. Samalla tavalla kone oppii tunnistamaan erilaisia ihmiskasvoja.

Seuraavaksi Sproat kertoi internet of thingsin ja koneoppimisen merkityksestä ihmisen arjessa. Hän itse ohjaa lämminvesivaraajaansa etänä puhelimellaan (internet of things). Varaajassa oleva äly (machine learning) oppii tunnistamaan hänen päivärytminsä ja lämmittämään sopivan lämpöistä vettä oikeaan aikaan valmiiksi iltasuihkua varten.

Sproat toi esille, kuinka Gmail-ohjelma tekee sähköpostin kirjoittamisesta nopeampaa ennakoidessaan sanan ensimmäisistä kirjaimista, mitä kirjoittaja tarkoittaa ja syöttäessään sanavaihtoehdon valmiiksi. Tämän ohjelma pystyy tekemään, koska oppii kirjoittajansa käyttämät tyypilliset termit ja kirjoitustavan. Hän kertoi koneoppimisen mahdollistavan koulumaailmassa seuraavat asiat: oppimisen analysoinnin välineet, automaattisen yksilöllisemmän ohjauksen, sisältöjen muokkautuvuuden, opiskelijan vahvuuksien tunnistamisen ja harjoitusta vaativien osa-alueiden tukemisen. Näistä olisin kaivannut vielä enemmän esimerkkejä, koska aihe on todella kiinnostava.

Tulevaisuuden tutkija Jukka Halava painotti omassa puheenvuorossaan, että meidän työmme on taata kestävän tulevaisuuden rakentuminen. Maailman nykytila ei ole vaihtoehto, eikä tekoja voi siirtää tulevaisuuteen. Kestävä tulevaisuus mahdollistetaan rakenteellisen tuhlauksen lopettamisella ja digitalisaation täysimääräisenä hyödyntämisenä. Teknologiamyönteinen Suomi voi toimia mallimaana. Tämä ei vaadi elintason heikentämistä, eikä paluuta luonnontilaan.

Hän muistutti, että opetuksen ja oppimisen tulee perustua hyvin suunniteltuun strategiaan. Strategian pohjana tulee huomioida kestävän tulevaisuuden rakentaminen sekä työelämän muutos. Työelämä muuttuu, kun ihmiset antavat takaisin koneille niiltä varastamansa työt. Kun kone tekee koneen työn, ihmiset voivat tehdä luovia asioita. Tulevaisuudessa tulee olemaan töitä, joita ei ole vielä, mutta koulun tulee valmentaa nuoria siihen uuteen.

Kuuntelin tätä puheenvuoroa erityisellä innolla, koska olen ollut juuri kirjoittamassa Tampereen lukioiden globaali- ja kansainvälisyyskasvatuksen suunnitelmaa ja globaalit ekososiaalisen sivistyksen teemat on nostettu suunnitelmassa vahvasti esille. Nyt vain asiat suunnitelmasta ruohonjuuritason toimintaan!

The Magic of Finnish Education

Kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka puhui suomalaisen opettajuuden ihmeestä, jossa hyvin pienillä resursseilla saadaan opetuksesta irti parhaat tulokset. Hän huomautti, että uuden opetussuunnitelman kritisoijat ovat yleensä niitä, jotka eivät ole edes lukeneet opetussuunnitelmaa. Hän myös ihmetteli, kuinka uutta opetussuunnitelmaa voidaan kritisoida sellaisilla Pisa-tuloksilla, jotka on saatu ennen uuden opetussuunnitelman käyttöönottoa. Lonka kertoi ymmärtävänsä, että suomalaista opettajaa välillä väsyttää, kun kehitystyötä on paljon ja luokassa on paljon erilaisia oppijoita. Pääpainona esityksessä oli kuitenkin hienon tuloksellisuuden taika, jonka suomalaiset opettajat saavat työssään esiin. Hän kertoi, kuinka innoissaan Kiinassa ollaan suomalaisesta pedagogisesta osaamisesta ja kannusti suomalaisia koulutusvientiin Kiinan suuntaan.

Adoben opetusteknologiapäällikkö Ben Forta tiivisti kahden tunnin koulutuksen 20 minuutin esitelmään ja tikkasi asiaa hyvin tehokkaasti. Hän kertoi muun muassa LinkedIn-sovelluksen käytetyimmän hakusanan olevan "luovuus" ja kehotti opettajia pitämään huolta, että opetamme opiskelijoita tulevaisuuden, ei menneisyyden maailmaa varten. Hän listasi kolme tärkeintä työnantajan kriteeriä työnhakijalle: 1) teknologinen osaaminen, 2) digitaalisen ja sosiaalisen median vuorovaikutustaidot sekä 3) luovuus. Hän kertoi opiskelijoista, jotka innostuvat ja motivoituvat, kun pääsevät itse tekemään ja luomaan uutta, eivätkä joudu vain toistamaan mallista. Tällaista taitoa tarvitaan myös työelämässä, jossa koulussa opitut taidot ja itseohjautuvuus testataan käytännössä. Tästä puheenvuorosta sekä Samken Katin ja Annen esimerkistä inspiroituneena väsään tätä matkablogiani itselleni uudella Adoben Spark-ohjelmalla.

Seminaarissa esiteltiin myös Uusi Aika-hanketta (jonka yhtenä toteuttajana on Teklun Aimo), Ilonan uutta SCOO-sovellusta strategian jalkauttamiseen sekä VR-laseja.

Kouluvierailu Tomlinscote-yhtenäiskouluun

Lähdimme perjantaina klo 7.00 aamiaispussit kainaloissa kohti kahden tunnin ajomatkan päässä olevaa Surreyn Tomlinscote-koulua. Koulussa käytetään kaikessa opetuksessa iPadeja ja se onkin "Apple certified school". Kouluvierailu oli Ilona IT.n, Polkadotin ja Applen järjestämä.

Koulun opiskelijat kierrättivät meitä neljän hengen ryhmissä eri tunneilla ja näimme, miten liikunnassa, draamassa, fysiikassa, historiassa, saksassa ja kuvataiteessa hyödynnetään iPadeja. Fysiikan tunnin materiaali muistutti jossain määrin Tabletkoulua: opiskelija saa tekemistään tehtävistä ja osaamisestaan palautetta ja kone näyttää osaamisprosenttia. Opiskelijat harmittelivat väärin menneitä vastauksia ja katsoivat, mikä meni pieleen - ja sitten taas tuulettivat, kun tehtävä meni hyvin. Välitön palaute näytti aidosti motivoivan. Draamassa opiskelijat kirjoittivat jaettuun tiedostoon yhteistä näytelmän juonta. Kuvataiteen tunnilla opiskelijat tutkivat pädeiltä Gustav Klimtin taideteosten muotosarjoja ja jäljittelivät samantyylisiä kuvioita omaan paperiseen portfoliovihkoon. Saksan tunnilla opiskelijat äänittivät omaa puhetta pädeille opettajan kuunneltavaksi ja kommentoitavaksi. Historian tunnilla opiskelijat pohtivat orjuuden ongelmaa orjalaivan kapteenin näkökulmasta: kuinka orjien myyntiä voi tehostaa? (Erikoinen näkökulma, aiheen käsittely laajennee). Liikunnassa suunnistettiin pädien avulla kyseisellä tunnilla. Liikunnan opettaja kertoi myös opiskelijoiden kuvaavan erilaisia liikkeitä kuten trampoliinilla hyppimistä tai pallon heittoa, ja opettajan antavan kuvien perusteella palautetta liikeradoista.

Monella tunnilla iPad oli kuvien tutkimista tai lukemista varten, mutta kirjoittaminen ja tehtävät tehtiin vihkoihin. Opiskelijoilla on leasing-pädit ja yhden pädin käyttöikä on noin 3 vuotta. Tällä taataan, että kaikilla on laitteet, joissa uusimmat sovellukset toimivat. Lopuksi koulun iPad-opetuskoordinaattori esitteli koulun strategiaa, opettajien koulutusta ja toimintaa. (Opiskelijoita ei saanut kuvata, joten tunneilta ei siksi ole kuvia.)

BETT for Dummies

Olin itse ensimmäistä kertaa BETT-messuilla ja huomasin, että valtavan infomäärän sulattamiseksi on hyvä tietää muutamia seikkoja messuista, jotta voi luoda itselleen tehokkaan messustrategian. Tässä siis ohjeita aloittelijalle:

1. Huomioi, että tapahtuma on monta monta kertaa isompi kuin Educa. Myös tapahtuma-lavoja on useita. Itse olin tutkinut etukäteen ständejä sekä päälavojen ohjelmaa, mutta isoimmilla ständeillä on myös omat esityksensä ja työpajansa, joihin kannattaa ilmoittautua ennakkoon, koska ne täyttyvät nopeasti. Katso, mitä haluat oppia ja suuntaa sinne.

2. Jos opetat psykologiaa, sinun luullaan olevan yliopisto-opettaja, koska Britanniassa ei taideta opettaa psykologiaa lukiossa. Kannattaa tarkentaa, että on kiinnostunut esimerkiksi aivoihin liittyvistä asioista, niin saat esittelyä menetelmistä, jotka sopivat aineeseen "science". Tämä taikasana onkin kuuminta hottia, koska STEM-aihekokonaisuus oli messuilla vahvasti esillä luennoilla ja ständeillä.

3. Tiedosta, että moneen jännään tarvitaan lisenssi, joka maksaa. Kuten kirjoitin, innostuin jo kovasti esimerkiksi interaktiivisesta aikajana-sovelluksesta sekä 3D-kuvaohjelmasta, kunnes kuulin niiden lisenssihinnat koululle. Voit usein saada kuitenkin demotunnukset käyttöön pariksi kuukaudeksi kivaan ohjelmaan ja siinä aikana voit harkita, olisiko ohjelma hintansa väärti ja hyvä hankinta koko koululle. Messuilla esitellään kyllä myös kouluille maksuttomia ohjelmia.

4. Monet hauskat ohjelmat ovat vain englanniksi (tai käännetty suurille kielille kuten espanjaksi). Tämä ei liene ongelma, jos ohjelma on yleinen työkalu, mutta jos siinä on ainesisältöä (esim. käsitteitä), on tilanne haasteellisempi.

5. Jos olet omatoimimatkalla, ota hotelli sellaisen metrolinjan varrelta, josta pääsee suoraan messuille. Linjojen vaihtoon kuluu aikaa ja ruuhkat aamuisin ja iltapäivisin ovat suuret.

6. Varaa aikaa infomäärän sulatteluun. Moni asia kirkastuu jälkikäteen. :)

Vapaa-aika

Vapaa-ajalla ehdin käydä Victoria ja Albert-museossa ihastelemassa designia, eettisen ja epäeettisen muodin historiaa, eri uskontoihin liittyviä esineitä sekä laajempaa buddhalaisuutta esittelevää kokoelmaa.

Pistäydyin myös Sigmund Freud-museossa eli Sigmund Freudin Lontoon kodissa ja olin tästä aivan haltioissani. Näin muun muassa Freudin vastaanotolla olevan kuuluisan sohvan ja työpöydän - ja museokaupasta tuli ostettua taas opetusmateriaalia.

Matkan jälkeen

Pakkasin matkalaukkuun matkatavaroiden lisäksi esitteitä, messuilta ja museokaupoista hankittua opetusmateriaalia, uusia menetelmiä, paljon ideoita omaan opetukseen sekä koululle yhteisesti jaettavaksi, uusien tuttujen yhteystietoja ja monta ikimuistoista kokemusta. Reissu oli lyhyt, mutta intensiivinen. Ehdottomasti se oli hyödyllinen! Paluumatka alkoi lauantaiaamuna klo 5.00 taas aamiaispussit kainaloissa. Perille Tampereelle saavuttiin väsyneinä, mutta tyytyväisinä illan suussa.

Credits:

Created with images by chafleks - "london city london city" • Raw2Jpeg - "the eye london night photograph" • TheDigitalArtist - "hand human robot" • fly_kes123 - "underground london transport" • blickpixel - "lego wall-e figure"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.