Loading

Henk en Linda in NL juni 2020

Leuk dat je onze nieuwsbrief leest. Dit keer schrijven we vanuit Nederland, waar we zijn sinds de dag dat Zuid-Afrika in lockdown ging, inmiddels 3 maanden geleden. (Mocht je de nieuwsbrief op je telefoon lezen, dan komen de foto's beter uit bij een horizontaal beeld.)

In Zuid-Afrika stijgt het aantal Corona besmettingen op dit moment snel en zet men zich schrap voor wat komen gaat. In maart ging Zuid-Afrika helemaal op slot, voordat er ook nog maar iemand aan corona was overleden. President Ramaphosa kreeg veel lof voor die aanpak. De strenge lockdown duurde 5 weken en sinds 1 mei bouwt de regering hem weer in fases af, want de economische schade werd te groot en het steunpakket van de overheid kon niet verder worden uitgebreid.

De lockdown kon een corona uitbraak niet voorkomen, maar gaf wel enigszins de tijd aan de gezondheidssector om voorbereidingen te treffen, zo zijn er noodziekenhuizen ingericht en afspraken gemaakt met de privé ziekenhuizen. Ook zijn er 200 artsen uit Cuba ingevlogen, maar desondanks is er nog steeds een groot tekort aan zorgpersoneel. Door de overbelasting van laboratoria duurt het op dit moment al minstens een week voor de uitslag van een corona test bekend is. En in de sloppenwijken blijft afstand houden een probleem. Ook in de wijken waar wij werken is nu de eerste persoon opgenomen op een intensive care met - zeer waarschijnlijk - corona.

Tijdens de lockdown heeft ons team dagelijks avondeten uitgedeeld en een ontbijt voor de kinderen. Er was gekozen voor maaltijden en geen voedselpakketen, omdat pakketten makkelijk door te verkopen zijn en een gedeelte van de mensen in verleiding zou kunnen komen om het pakket te ruilen voor drugs. Nu de lockdown in stappen wordt opgeheven is ons team over gegaan op het uitdelen van voedselpakketten, zodat de mensen weer zelf kunnen gaan koken en de stap naar het zelf organiseren van maaltijden weer kleiner wordt.

Ook zijn er wekelijks materialen uitgedeeld aan de mensen die meededen in onze programma's. Dit is iets waar wij ook op afstand aan konden bijdragen door bijvoorbeeld de groet en bemoediging vanuit de Bijbel te schrijven.

Een aantal weken terug hebben we vanuit Nederland een 'tikkie-actie' gedaan waarbij we €2035,- mochten ophalen! Hiermee konden we luiers kopen en kleine activiteitenpakketjes voor al de kinderen tot 18 jaar in de vier verschillende wijken waar Hosa werkzaam is. Op onze website en via Facebook hebben we een korte terugkoppeling gegeven, maar omdat sommige nieuwsbrieflezers dit misschien gemist hebben, hierbij nog een aantal foto's.

We kunnen nog ongeveer twee dagen per week voor Hosa bezig zijn. Binnen Hosa hebben we verschillende clusters. De clusters waar wij bij zijn betrokken zijn Hope Men, Hope Ladies, Recovery & Restoration, Afterschool en First 1000 Days. Door de vergaderingen via Zoom kunnen we betrokken blijven en mee blijven denken. In de afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het schrijven van de nieuwe actieplannen per cluster.

Tot voor kort sliepen de zes mannen op onderstaande foto op straat in Muizenberg. Tijdens de lockdown was er een verbod op de verkoop van alcohol. Hierdoor zijn deze mensen sinds enkele weken nuchter en zien ze dit zelf als de kans op een nieuwe start. De naderende winter heeft ze misschien een laatste zetje in de rug gegeven om nu hulp aan te nemen. In ieder geval een bijzonder gevolg van de crisis dus.

In samenwerking met U-turn zijn er plannen om een service-centre voor daklozen te openen in Muizenberg. De grote uitdaging is tot nu toe om een geschikte locatie te vinden. Prachtig nieuws is dat deze zes mannen nu rechtstreeks naar een afkickkliniek in de buurt van Muizenberg wilden en mochten gaan. Tegelijkertijd hebben we een kerk (die vanwege de corona crisis leeg staat) gevonden die bereid is om negen vrouwen die op straat leefden op te vangen en tijdens de winter een dak boven hun hoofd te bieden.

We hopen dat de komende tijd een tijd zal zijn van herstel voor deze mensen. Het was mooi om met meerdere partijen samen te werken en naar oplossingen te zoeken. We hopen ook dat we samen voor de lange termijn iets moois mogen opzetten voor de rest van de mensen die nu nog op straat leeft in Muizenberg.

Met ons als gezin gaat het goed. Henk is parttime gaan werken bij de de Smid, een winkel in ijzerwaren en gereedschappen in Bunschoten. Het is super dat hij hier met flexibele werktijden aan de slag mocht gaan, zodat hij dit kan combineren met het werk voor Zuid-Afrika.

Micha heeft in Nederland leren fietsen en gaat met plezier naar de Groenschool. Ik, Linda, vind het fijn dat het toch op afstand lukt om een bijdrage te blijven leveren aan het werk van Hosa. Verder geniet ik ook van de kleine dingen die hier mogelijk zijn; met Felie en Liane even de eendjes voeren of naar de bibliotheek lopen, 's avonds een rondje joggen en de enorme keuze in de supermarkt. :)

Op dit moment is het nog moeilijk in te schatten wanneer we terug kunnen gaan. We hopen uiteraard dat het niet lang gaat duren voordat het aantal nieuwe besmettingen per dag weer gaat terug lopen en de grenzen van Zuid-Afrika weer open gaan.

Wilt u/wil je bidden voor de situatie in Zuid-Afrika? Er zijn zoveel kwetsbare mensen en de dreiging van de corona crisis is groot. We begeleiden een aantal jonge zwangere vrouwen en een jonge meid die kortgeleden een kindje heeft gekregen met een waterhoofd. Het is erg zwaar voor hen, wilt u ook voor hen bidden? Ook vragen we graag gebed voor de 15 voormalig daklozen uit Muizenberg. Wilt u bidden dat dit moment voor hen een nieuwe start mag betekenen?

Liefs van ons!

Onze website is www.henkenlindainafrika.nl

Created By
Linda van de Geest
Appreciate