Loading

Palladium 2004 - 2019

OMBYGGNADEN

År 2000 förvärvade NCC större delen av kvarteret Gyllenstjärna. Fyra arkitektkontor blev inbjudna att skissa på dess framtida utformning och innehåll. Till skillnad från de utredningar som föreslog att Palladium skulle ingå som en del i ett varuhus skisserade Greger Dahlström, arkitekt SAR/MSA på FOJAB en ombyggnad till konsertsal och auditorium. Att Martin Martinsson, dåvarande VD för Musik i Skåne, som idag är Musik i Syd, visade stort intresse för idén blev helt avgörande för att projektet skulle genomföras. En förutsättning för att regionen skulle gå in som finansiär för en ny scen var att det skulle vara ett hus för både musik och dans.

I det arkitektuppdrag som gavs av NCC, blev ambitionen att i största möjliga omfattning behålla karaktären hos biografsalong och foajéer. Det var viktigt att minimera ingreppen i det befintliga och att låta det nya bli synligt i form av tydliga tillägg som underordnar sig det gamla. Att omvandla en biograf med boaserade väggar, marmorerade pelare och jättelika kristallkronor, till en modern lokal för både konserter och dansföreställningar krävde en hel del ombyggnad.

I salongen ersattes all gammal stolsinredning med ny och den främre delen av rummet försågs med ett dansgolv på 14 x 14 m. Den del av golvet som ligger ovanför det tidigare orkesterdiket utformades till en höj och sänkbar scen. Publikgradängerna är betydligt brantare än de tidigare och står som en solitär i rummet. Den mycket flexibla salongen tar idag som mest 500 personer.

Publikgradängen

PALLADIUM - Ett hus för musik och dans

Sedan 2004 drivs Palladium Malmö av Musik i Syd i nära samarbete med Dansstationen. För att Palladium skulle förbli en scen var det en förutsättning att både musiken och dansen skulle få plats här. Scenen renoverades och anpassades för båda konstarterna, och det som från början sågs som en inte helt enkel kompromiss har gjort Palladium till den flexibla salong det är idag. Med den specialkonstruerade höj och sänkbar scenen, fasta fåtöljer kombinerat med flyttbara stolar kan vi ha en mindre sittning med 125-250 platser för intima konserter och dansföreställningar, men även möblera för större konserter och evenemang med upp till 500 platser. Palladium har också en akustik uppskattad av både artister och publik.

Virpi Pahkinen

Musik i Syd presenterar ett brett kvalitativt utbud av konserter med allt från jazz och klassiskt till folk- och världsmusik med både lokala, nationella och internationella artister. I vår genrebreda serie ”Levande scen!” ger vi nästa generation utrymme och det är en ung producent som bestämmer innehållet och bokar artisterna. Även andra typer av evenemang får plats såsom stand up och konferenser.

Miriam Aïda & Nils Landgren

Dansstationen gör visningar i nära format i studion, och på scenen varvas mindre och större gästspel från när och fjärran. Dansprogrammet bygger på kvalitet, mångfald, normkritik och diskussioner kring frågor om kropp, kön, ursprung och tillhörighet. Dansstationen har presenterat Vogue Ball med Malmö festivalen och utvecklar nu festivalen Stolt Scenkonst med sikte på World Pride 2021.

ur Lohengrin Dreams av Charlotte Engelkes

Tillsammans presenterar Musik i Syd och Dansstationen varje säsong dansgästspel med levande musik och även familjeserien ”Barn på Palladium” som är mycket uppskattad av barn och vuxna i alla åldrar. Vi har skolföreställningar för olika åldersgrupper och många musik och dansskolor kommer hit och har sina fina avslutningar här. Vi möter idag många som med lysande ögon berättar om när de som barn stod på Palladiums scen. Palladium har runt 250 evenemang om året och en sammanlagd publik på ca 35.000 besökare.

Ur barnföreställningen "Bolero"
ur föreställningen Chotto Desh av Akram Kahn
Vivian Buczek, Ale Möller, Jan Lundgren, Nina Persson, Oum, Marius Neset, Displacement/Mithkal Alzghair, Goldberg Variations/Örjan Andersson & Scottish Ensemble, Andreas Brantelid, Barnfoldern VT-2015.
Musik i Syd och Dansstationen

Palladium Malmö är en del av Musik i Syd som är en musikinstitution i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musik-upplevelser. Varje dag och varje vecka på året arbetar Musik i Syd med att presentera och förmedla musik på högsta professionella nivå för en ständigt växande publik i alla åldrar. Vi är visionära och innovativa och vårt utbud levandegörs på landsbygden och i tätorten, i skolor och konsertsalar, genom stora festivaler men också i de små och intima samman-hangen. Det är ett kulturpolitiskt uppdrag och del av en aktiv kulturpolitik. Musik berättar om livet – musik är en väsentlig del av livet. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg.

Tarabband

Dansstationen är Sveriges största fria gästspelsscen för samtida dans och mycket mer än så! Vi når kring 20.000 besökare årligen genom våra tre verksamhetsdelar: svenska och internationella dansgästspel på Palladium i Malmö, Turnékompaniets egenproduktioner för ung publik på turné i Sverige och utomlands, samt vår regionala barn- och ungdomsfestival Salto!. Dansstationen presenterar samtida dans sedan 1996, med stöd från region, stat och kommun, med tematik kring kropp, genus, sexualitet, identitet, delaktighet och utanförskap. Vi samproducerar också genom Dansnät Sverige och Slingan Tre Scener och vårt mål är att visa aktuell och utmanande danskonst för olika målgrupper i alla åldrar. Dansstationen brinner för dansen och vi vill vara er hållplats i dansvärlden.

ur Svansjön av Kajsa Giertz
R. OSA 10 Exercises For New Virtuosities/Silvia Gribaudi, AAA/Claire Parson, Future Legends/Doron Sadje & Tami Tamaki, The Ukulele Orchestra of Great Britain, Ann-Sofie von Otter, Svante Thuresson, Cassius Lambert, Viktoria Tolstoy, Jessica & me, Plateau effect/Cullberg & Jefta van Dinter, Jan Garbarek, Håkan Hardenberger, Jordi Savall, Lill Lindfors & Jaques Werup, Våroffer/Jeanette Langert, Pudel/Dorte Olesen, Nigel Charnok, Peking Opera, A talk/Jolika Sudermann & Alma Söderberg, Ultra/Martin Forsberg/Fors Works.