Loading

Album dr. Rada Primica stareslike.cerknica.org, februar 2021

Za objave na strani Stareslike smo v skeniranje dobili album dr. Rada Primica. Album ima 20 listov, na 41 straneh so nalepljene fotografije, katerih avtor je. Strani so poleg fotografij opremljene z listki, na katere je dr. Primic zapisoval podatke, kot so: datum, imena in čini oseb, kraj in pogosto tudi kratek opis.

dr. Rado Primic

Fotografije so v albumu predstavljene kronološko. Nastale so med februarjem 1915 v zaledju vzhodne fronte in majem 1916 na Soški fronti .

Album smo fotografirali, da smo dokumentirali vrstni red fotografij, njihovo razporeditev na strani in položaj listka z opisom fotografij. Potem smo vse fotografije poskenirali v visoki resoluciji in jih shranili brez obdelave. Fotografije bomo obdelali glede na obliko objave.

Tu predstavljamo zgolj eno stran izmed 41, kolikor jih vsebuje celoten album dr. Primica. Izbrali smo 23. stran, fotografije te strani obdelali in jih tu objaviljamo v polni resoluciji. Poleg smo priložili še nekaj izrezov, na katerih so predstavljene zanimive podrobnosti, ki jih s klikom na sliko lahko povečamo.

Tako izgleda stran 23/40.
Korite, 6. 1. 1916, za iz fronte došlo pehoto pripravljamo taborišča v kraških dolinkah.
Cronberg pri Gorici, 4. 1. 1916. Ruski ujetniki delajo cesto mimo gradu.
7. 1. 1916 Motorni vlak Dutovlje - Kostanjevica
Motorni vlak Dutovlje - Kostanjevica zavozi iz tira

Fotografije so v albumu nalepljene samo po zgornjem robu. Tako lahko fotografijo odvahnemo. Opazili smo, da ima veliko fotografij na zadnji strani zapisane podatke. Zadnje strani nalepljenih fotografij smo fotografirali s pomočjo ogledalca, ne da bi jih odlepili. Postopek fotografiranja smo že predstavili v posebnem prispevku.

Zadnje strani fotografij na strani 23.

Strani albuma so fotografirane, fotografije so poskenirane in shranjene. Delo še ni končano. Upamo, da bomo lahko s pomočjo sodelavcev na strani Stareslike uspeli objaviti kaj več od dr. Primicu, dogodkih in krajih, ki jih je zabeležil s svojim fotoaparatom.