Loading

yel ratajczak Oostendenaars in tijden van corona

De wereld verkeert momenteel in woelige tijden. Het coronavirus beheerst niet alleen het nieuws maar ook ons dagelijkse leven. Hoe trachten we desondanks alles onze routines verder te zetten of hoe passen we ons aan? UiT in Oostende stak zijn licht op bij enkele bekende en minder bekende Oostendenaars. Aan het woord: fotografe Yel Ratajczak.

door Robine Vanderhaeghe

Hoe ervaar je deze coronacrisis en hoe dichtbij is corona volgens jou?

Deze crisis is natuurlijk wel heftig, in de eerste plaats voor alle getroffenen. Ik hou me aan alle maatregelen, dat is het minste wat we kunnen doen uit respect voor de mensen die nu in de zorg werken. Zelf probeer ik er positief mee om te gaan en vooral in te zetten op fit blijven.

Hoe houd je je bezig dezer dagen?

Om fit te blijven ga ik veel fietsen, lopen en wandelen — liefst op mijn blote voeten aan de vloedlijn, zelfs bij koud weer — en ik doe ook yoga en surf-stretchoefeningen. ‘s Avonds lees ik of bekijk ik een film. Ik zag onlangs ‘The Boy’ van Craig William Macneill en dat is zo’n film die echt aan je vel blijft plakken. Elk shot is uitgewerkt als een geweldige foto. Echt een aanrader als je van fotografie houdt!

Wat moet je momenteel missen in Oostende? En wat is het eerste wat je zal doen als deze crisis achter de rug is?

Surfen! En binnenlopen bij De Grote Post. Ik ga graag even kijken hoe het gaat met de vrijwilligers van Viraal. Dat is het multimedialab van De Grote Post.

Welk vervelend klusje heb je nu (eindelijk) kunnen doen?

Alle dakgoten uitkuisen.

Ik vertoef nu vaak in een bubbel om te filosoferen over fotografie.

Welke impact heeft de crisis op jouw werk als fotografe?

Door de coronacrisis zijn al mijn opdrachten opgeschort. Zelf voel ik momenteel ook niet de behoefte om te fotograferen voor een eigen project, maar ik laat me wel graag inspireren. Op dit moment vooral door Gunter Caus. Die Oostendenaar plaatst elke dag interessante filmpjes over fotografie op Facebook. Ik zit in de zetel met mijn laptop en mijn oortjes in. Dan vertoef ik in een bubbel en denk ik na over bijvoorbeeld de relatie tussen fotografie en wanderlust die Alex Soth benoemt (Facebookpost van zaterdag 27 maart / 12:29 / fotograaf Alec Soth), of de stelling die Victor Burin aanneemt: er zijn al te veel foto’s gemaakt in de wereld (Facebookpost van woensdag 25 maart / 19:08 / Victor Burin / Tateshots)… allemaal werkwijzen, stellingen, sferen, kadrages… die aanzetten tot filosoferen over fotografie. Misschien wordt er hierdoor wel een nieuw zaadje geplant en krijg ik een idee voor een eigen project.

Gunter Caus op Facebook

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2020)

Foto’s: Yel Ratajczak

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate