Loading

Igualtat Diversitat Inclusió al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)

Un entorn inspirador per a les ciències de la vida i la recerca biomèdica

Com un dels majors centres de recerca en ciències de la vida al sud d'Europa, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) té com a objectiu proporcionar un entorn que doni suport a tots els científics i científiques per a realitzar una excel·lent investigació. Ens sentim orgullosos de ser una comunitat diversa i que s'esforça per promoure la igualtat d'oportunitats per a que tot el personal es desenvolupi professionalment i acadèmica, i per aconseguir un bon equilibri entre la feina i la vida personal.

Per tal de millorar la igualtat de gènere al PRBB, diverses accions s'han dut a terme i se segueixen desenvolupant. Cadascun dels centres d'PRBB té iniciatives específiques, com ara programes de mentoring, formació sobre prejudicis de gènere o pautes de reclutament no discriminatòries.

Comitè d'Igualtat diversitat i inclusió del PRBB

Amb membres dels sis centres de parc, el comitè està encarregat de catalitzar el desenvolupament d'iniciatives i activitats interinstitucionals per crear consciència i promoure un entorn real d'igualtat d'oportunitats en tot el parc.

IBE: Rosa Fernández i Daniel J. Richter

IMIM: Laia Rabal i Vicky Puig

ISGlobal: Gemma Perelló

CRG: Sonja Reiland

UPF: Andrés Ozaita i Regina López

EMBL: Kristzina Arató

PRBB i coordinació: Maruxa Martínez

Contacte: gender@prbb.org

Instal·lacions

El PRBB busca constantment millorar les instal·lacions i els recursos disponibles per a facilitar que tothom pugui fer la seva feina i sentir-se el més còmode possible. Aquests són alguns exemples:

Sala de lactància

El PRBB ofereix a les mares lactants un lloc còmode, privat i segur per extreure llet materna o alimentar els seus nadons. Aquesta sala de lactància està oberta per al seu ús per part de qualsevol membre de personal del PRBB o els seus centres (IMIM, DCEXS-UPF, CRG, ISGlobal, IBE, EMBL), així com per a qualsevol persona que participi en un esdeveniment organitzat en el parc.

La sala de lactancia es pot tancar amb clau i té un còmode sofà, una taula petita i una cadira. També hi ha accés a una presa de corrent. Tot i que no hi ha lavabo, la sala està just al costat d'un lavabo que es pot fer servir per rentar-se les mans, o netejar recipients.

La sala no té nevera / congelador, de manera que no es pot deixar llet a la sala després d’utilitzar-la.

La sala es troba a la planta baixa (sala 073.04), al passadís entre les sales de seminaris Marie Curie i Charles Darwin. La clau està disponible a la recepció del pis 0.

Llar d'infants

El PRBB ha arribat a acords amb dues de les llars d'infants locals, que són molt a prop (10 minuts). En ambdós casos, el personal del PRBB i els seus centres, així com les persones que assisteixen a esdeveniments al parc, poden gaudir d'un descompte en les tarifes habituals.

Chiquitín La Vila

Escola Bressol Vila Olímpica

Lavabos neutrals

Per millorar la inclusió d'aquells que no s'identifiquen amb una classificació de gènere binària, el PRBB actualment compta amb lavabos mixtes en cada un dels pisos de l'edifici, a més de banys específics per a homes i per a dones.

Conferències

Qualsevol conferència que tingui lloc al PRBB hauria de ser inclusiva i oberta a tothom, sense discriminació de gènere, orientació sexual, ètnia, discapacitat, aspecte físic, nacionalitat o religió. Per tant, no es tolerarà cap forma d'assetjament a l'edifici. En aquest sentit, es recomana a les conferències incloure un codi de conducta.

També recomanem als organitzadors de les conferències que s’esforcin per assolir el millor equilibri possible de gènere respecte als ponents convidats. Per exemple, un 30% de dones com a ponents o panelistes hauria de ser considerat un mínim, sempre que sigui possible.

Us animem a què tingueu en compte les nostres recomanacions per aconseguir un equilibri de gènere en conferències (document en anglès):

Recommendations For Achieveing Gender Balance in Conferences

Recursos

El Comitè d'Igualtat, Diversitat i Inclusió del PRBB ha desenvolupat una sèrie de recursos gratuïts amb l’objectiu d’augmentar la visibilitat de les dones científiques i fomentar que qualsevol infant (independentment de gènere, ètnia, etc.) s’interessi per la ciència. Per obtenir més informació o demanar els recursos, si us plau poseu-vos en contacte amb gender@prbb.org.

Joc “Qui és qui” (presentació i fitxes per imprimir)

Unconscious bias roll-up

Powerpoint presentation for primary schools

Enllaços d’interés

Guia de comunicació inclusiva i Guia d'ús no sexista del llenguatge (Ajuntament de Barcelona)

Recruitment bias in research institutes (video, CERCA)

From microaggressions to sexual harassment (video, CERCA)

Diversity in science (Royal Society)

Diversity and inclusion (Wellcome Trust)

ERC Working Group in Gender Issues

Women in Science (EMBO)

Women in Biology Speakers List (CSHL)

European Platform for Women Scientist

Gender equity: Continuing the Conversation on Gender Equity During the COVID-19 Pandemic

aKIDemiclife: empowering parents to navigate live and academia

Mothers in science: supporting mothers, empoweing women

STEM-fatale: Taking action towards Gender Equality in leadership positions (Austria)

Articles sobre gènere en la recerca (UPF Igualtat)

Per obtenir més informació sobre el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, consulteu: