Loading

Web alati u nastavi i eTwinning projektima

Svrha ovog e-vodiča je dati pregled mrežnih (web) alata koje možete koristiti u nastavi te time motivirati učenike za suradnju, aktivno učenje, samostalni rad u skupinama pa čak i podučavanje svojih vršnjaka.

Uz pregled pojedinih web alata, moći ćete pronaći i konkretne primjere na koji način ih koristiti u radu s djecom ili učenicima. Korišteni primjeri uporabe alata segmenti su eTwinning projekata, tj. aktivnosti koje su učitelji ili nastavnici proveli s učenicima na TwinSpaceu. Međutim, predstavljeni web alati mogu se koristiti i izvan eTwinning projekata kada želite u razredu ponuditi interaktivnije sadržaje i aktivirati djecu/učenike u procesu učenja.

Web alate najlakše možemo predstaviti po skupinama ako odgovorimo na pitanje što njima želimo postići u nastavi ili radu s djecom.

Za lakše snalaženje, u nastavku pogledajte popis web alata predstavljenih u ovom vodiču:

Rad učenika u okviru eTwinning projekta "Let`s be e-citizens"

WEB ALATI ZA IZRADU E-PUBLIKACIJA I PREZENTACIJA

Web alate opisane u nastavku možete koristiti za izradu različitih e-publikacija i prezentacija. Učenici mogu izraditi e-vodič kroz svoju školu ili ih mogu koristiti za predstavljanje sebe ili svog razreda na početku projekta ili nastavne godine. Umjesto izrade prezentacija u Power Pointu, uporaba ovih alata zabavnija je učenicima jer im predstavlja novinu i izazov.

ADOBE SPARK

Za početak korištenja ovog alata potrebno je izvršiti registraciju na adresi https://spark.adobe.com/sp/login.

Nakon registracije, prijavite se na stranici sa svojim korisničkim podacima i klikom na znak + otvara se opcija izrade stranice, posta ili videa.

Ako želite izraditi video, na raspolaganju su vam već gotovi obrasci prema vrsti sadržaja.

U slučaju izrade stranice, u gornjoj desnoj strani ekrana moguće je izabrati između ponuđenih tema. Na prikazu ekrana moguće je vidjeti unos naslova, a klikom na znak + otvara se izbornik za dodavanje teksta, fotografija, poveznica i drugih sadržaja.

SWAY

Za početak korištenja ovog alata, potrebno je upisati svoje Microsoft podatke budući da je Sway dio Microsoft Officea. Ako ne znate svoje podatke, možete izvršiti registraciju na adresi sway.com.

Pripazite na to da vam sustav može odbiti e-mail adresu ako se radi o adresi koju ste koristili za prijavu u Microsoft Office, a više ne znate lozinku. U tom slučaju, možete upisati vaš broj mobitela te ćete primiti SMS sa sigurnosnim kodom za upis.

Nakon dovršetka prijave, imate mogućnost odabrati novi dokument klikom na znak + ili odabrati između ponuđenih gotovih obrazaca:

U slučaju da odaberete neki od gotovih obrazaca, kliknite na gumb "Start editing this Sway" kako biste započeli s uređivanjem. Posebno je zanimljiv obrazac newslettera koji možete pokazati učenicima da predstave svoj slobodne aktivnosti, napišu članke na određenu temu koju obrađujete na nastavi ili u skupinama obrade neki nastavni sadržaj te ga predstave kolegama u razredu.

GENIALLY

Za početak korištenja ovog alata potrebno je izvršiti registraciju na adresi https://genial.ly/register i dati neke osnovne podatke (područje rada, uloga u školi i sl.).

Nakon registracije, možete pogledati radove drugih registriranih korisnika u rubrici Inspiration ili stvoriti vlastiti Genially klikom na znak +.

Na raspolaganju su vam brojni gotovi obrasci koje možete uređivati ili stvoriti novi iz početka.

Ovako izgleda ekran nakon odabira opcije Timeline:

Alat Genially najsveobuhvatniji je od predstavljenih alata jer nudi najveći broj gotovih obrazaca; od infografika, vremenskih crta, životopisa, kvizova, postera do prezentacija. Korištenje je jednostavno i učenici sami mogu izrađivati različite sadržaje za svoje vršnjake.

LOUPE COLLAGE

Posljednji u ovoj skupini je alat Loupe Collage koji služi za organiziranje fotografija u kolaže. Potrebna je registracija na stranici http://www.getloupe.com/create.

Nakon registracije, otvara se okvir za izradu kolaža. Kliknite za dodavanje fotografija kako je prikazano u nastavku:

Nakon toga otvara se prozor za učitavanje fotografija s računala ili niza servisa za pohranu (Google Drive, Dropbox i sl.):

Nakon učitavanja fotografija, otvara se alatna traka za organiziranje fotografija u različite oblike. Nakon što ste završili s uređivanjem, ne zaboravite kliknuti gumb Save.

Ova vrsta alata ima široku primjenu u eTwinning projektima. Možete ih koristiti u provedbi uvodnih aktivnosti za upoznavanje učenika i formiranje manjih timova na način da učenici zajednički izrađuju interaktivnu fotografiju (Genially) ili se predstave partnerima (Sway, Adobe Spark).

Ovdje možete vidjeti eTwinning projektni komplet IN-HERITAGE koji su izradili eTwinning ambasadori na temu kulturne baštine. Jedna od aktivnosti sastoji se u tome da partneri izrađuju rječnik kulturne baštine u alatu Genially.

WEB ALATI ZA DOBIVANJE POVRATNIH INFORMACIJA OD UČENIKA

Web alate opisane u nastavku možete koristiti za dobivanje povratnih informacija od učenika bilo u svrhu ponavljanja nastavnog gradiva, evaluacije projekta ili tijekom nastave kako bi učenicima bila zanimljivija i dinamičnija. Predstavit ćemo različite web alate od kojih se neki mogu ugraditi u TwinSpace projekta te pomoću njih možete motivirati učenike da se samostalno vraćaju u TwinSpace, komentiraju i ulaze u interakciju s partnerima.

COMMENT BUBBLE

Ovaj alat služi za davanje povratnih informacija na videozapise. Učenici mogu dodavati komentare na pojedine dijelove videozapisa te videozapis s prostorom za komentare možete ugraditi u TwinSpace projekta.

Prvo je potrebna registracija na https://commentbubble.com/ kako je prikazano u nastavku:

Nakon registracije možete odmah početi s radom. Kopirajte poveznicu videozapisa sa servisa Youtube ili Vimeo.

Nakon klika na gumb Apply, otvorit će se novi prozor za odabir opcija. Sami možete prilagoditi sadržaj povratnih informacija vašim potrebama, dopustiti ili onemogućiti anonimne komentare i sl.

Nakon klika na gumb Save, dobit ćete poveznicu koju možete podijeliti s vašim učenicima. Putem te poveznice moguće je ostaviti komentar i dati povratne informacije na videozapis.

Komentari su vidljivi s gornje desne strane ekrana kako je prikazano u nastavku:

Comment Bubble omogućuje i ugradnju ove poveznice u TwinSpace ili mrežnu stranicu vašeg projekta. Klikom na rubriku My Videos, te zatim na edit, otvara se nova stranica sa željenim videom te je na dnu potrebno kliknuti na Plugin tool.

Otvaraju se opcije za ugradnju videa, uključujući i poveznicu koju možete kopirati u vašu stranicu. Vodič za ugradnju videa i svih ostalih web alata koji imaju opciju ugradnje u TwinSpace projekta možete pogledati ovdje.

CHAT ROLL

Ovaj alat vam omogućuje ugradnju okvira za chat u TwinSpace vašeg projekta ili neku drugu mrežnu stranicu koju uređujete. Može poslužiti za angažiranje posjetitelja nekog događanja u vašem vrtiću ili školi, a također i za povećanje motivacije učenika da posjećuju TwinSpace ili mrežne stranice projekta, komuniciraju s partnerima i ostavljaju povratne informacije. Jednome ili više učenika možete dodijeliti ulogu koordinatora chata koji će paziti da se poštuju pravila internetskog bontona te da komunikacija teče glatko.

Nakon registracije na https://chatroll.com/, kliknite na gumb "Create a new live event".

Otvorit će se prozor za upis vaše prve poruke i naziva chata. Zatim je potrebno kliknuti na sljedeći korak.

Otvara se prozor s poveznicom za ugradnju (upute kako je ugraditi u TwinSpace projekta pronađite ovdje):

Klikom na sljedeći korak otvara se stranica za uređivanje vašeg okvira za chat - možete promijeniti ovlasti moderatora, promijeniti boju okvira i sl.

POLL MAKER

Svrha ovog alata je također dobivanje povratnih informacija od učenika, točnije glasanja za ponuđene opcije. Njegova prednost je u tome što nije potrebna registracija.

Posjetite stranicu https://www.poll-maker.com/ i upišete željeno pitanje i odgovore te kliknite na narančadti gumb "Create free poll".

Prva poveznica je ona koju dajete učenicima za glasanje, a druga je za prikaz rezultata:

Za ugradnju kliknite na rubriku "Embed" i kopirajte cijeli kod sa stranice u Vaš TwinSpace ili mrežnu stranicu:

Ovako izgleda anketa ugrađena u TwinSpace:

KAHOOT

Kahoot je popularan alat za izradu kvizova, a možete ga u nastavi koristiti za ponavljanje gradiva, uvod u temu ili planiranje učeničkih suradničkih aktivnosti (primjerice, stariji učenici smišljaju pitanja za mlađe). U okviru eTwinning projekta, Kahoot može biti zanimljiv načun upoznavanja partnera i partnerskih država tako što partneri pripremaju kviz o svojoj državi te ga zajednički odigraju tijekom videokonferencije.

Posjetite stranicu https://create.kahoot.it i ispunite kratki obrazac za registraciju.

Za stvaranje novog kviza, kliknite na gumb "New Kahoot" u gornjem dijelu ekrana:

Iako je Kahoot najpopularniji alat upravo za izradu kvizova, pomoću njega je moguće otvoriti i online raspravu ili anketu.

Odabirom opcije kviza, otvara se stranica za unos naslova i ostalih općenitih postavki. Nakon što ste sve unijeli, kliknite na gumb "Ok, go".

Zatim se otvara stranica za unos pitanja i odgovora:

Pitanje može biti i u obliku videozapisa ili fotografije, a bitno je i odrediti dovoljno vremena za unos odgovora (na prikazu 20 sekundi). Također postoji opcija dodjeljivanja bodova.

Pomoću rubrike My Kahoots u gornjem dijelu ekrana možete pristupiti kvizovima koje ste izradili i klikom na gumb Play pokrećete željeni kviz.

Možete odabrati opciju pojedinačne ili igre u timovima.

Kada ste odabrali način igre, kviz se pokreće i tek tada učenicima date sljedeću poveznicu i upute:

  • https://kahoot.it/ (poveznica je drukčija od vaše koju ste koristili za unos pitanja)
  • upisivanje PIN-a (brojčane oznake za pristup kvizu)
  • klik na Start kao što je prikazano niže:
  • odabir korisničkog imena
  • klik na OK, go!

Tada vi sa svoje administratorske poveznice možete provjeriti tko se uključio i pokrenuti kviz:

Nakon svakog pitanja i isteka vremena za odgovore pojavljuje se rang lista po bodovima. Bodovi se, osim za točnost, dodjeljuju i za brzinu odgovaranja.

Pripazite na to da sudionici kviza vide samo odgovore označene bojama, pa ćete vaše "administratorsko sučelje" trebati prikazati pomoću projektora ili čitati pitanja i ponuđene odgovore.

PRAĆENJE AKTIVNOSTI UČENIKA NA TWINSPACEU I MREŽNIM STRANICAMA

Vjerojatno vam se tijekom provedbe projektnih aktivnosti s učenicima ukazala potreba za praćenje posjeta TwinSpaceu ili mrežnoj stranici projekta, od strane učenika ili vaših partnera u projektu. Za to služe dva web alata koje ćemo predstaviti u nastavku i koje možete ugraditi u vaše stranice.

SIMPLE HIT COUNTER

Za korištenje ovog alata nije potrebna registracija već se odlaskom na stranicu http://www.simplehitcounter.com/ automatski otvara prozor za unos postavki: brojača posjeta i boje pozadine.

Klikom na Get counter code dobivate poveznicu za ugradnju koju kopirate u vašu TwinSpace ili mrežnu stranicu (detaljni vodič za ugradnju):

Ovako brojač posjeta izgleda nakon ugradnje:

Kako bi praćenje aktivnosti učenika ili specifičnih posjetitelja imalo smisla, preporučamo objavu barem jedne stranice na TwinSpaceu na način da je vide svi posjetitelji. Vodič za objavu stranica dostupan je ovdje. Također vam savjetujemo da u vaš TwinSpace projekta uključite učenike koji sudjeluju u projektnim aktivnostima kako biste povećali kvalitetu suradnje i komunikacije među vršnjacima iz partnerskih zemalja (kako to učiniti, pogledajte ovdje).

Za praćenje aktivnosti svih partnera po državama iz kojih dolaze, posebno je koristan alat Flag Counter. Više informacija pronađite u nastavku.

FLAG COUNTER

Registracija nije potrebna niti za korištenje ovog alata. Za razliku od alata Simple Hit Counter, ovaj alat omogućuje pregled zastava zemalja posjetitelja određene stranice. Odlaskom na stranicu https://flagcounter.com/, otvaraju se opcije za prilagodbu prikaza brojača posjeta.

Klikom na gumb "Get your flag counter", otvara se prozor za unos vaše e-mail adrese, međutim taj korak možete preskočiti i kliknuti na "Continue".

Otvorit će se stranica s prikazom koda za ugradnju koji kopirate u TwinSpace ili mrežnu stranicu projekta (upute pogledajte ovdje).

Ovako izgleda ugrađeni brojač na stranici TwinSpacea:

SURADNIČKO UČENJE

Uspostaviti kvalitetnu suradnju učenika iz više partnerskih zemalja jedan je od najvećih izazova u provedbi projekata u nastavi te samim time i na eTwinningu.

Projektne aktivnosti trebalo bi osmisliti na način da učenici surađuju u međunarodnim timovima, a ne samo izvršavaju zadatke u svakoj projektnoj skupini, odnosno partnerskoj državi zasebno. U nastavku možete istražiti web alate koji vam mogu pomoći u osmišljavanju suradničkih aktivnosti s vašim učenicima.

PADLET

Padlet je jedan od najčešće korištenih alata u nastavi jer na jednostavan način omogućava izradu plakata, postera ili razmjenu stavova i komentara učenika na određenu temu.

Potrebna je registracija na stranici https://padlet.com.

Moguća je i prijava putem Facebooka ili Google računa:

Nakon registracije i prijave s Vašim korisničkim podacima, otvara se Vaš osobni profil za izradu i uređivanje Padleta.

Nakon klika na gumb Make a Padlet, otvaraju se sljedeće opcije:

Razlike među njima su u izgledu i rasporedu kućica s komentarima; primjerice, u opciji Wall komentari se nižu jedan do drugoga u redove, dok u opciji Canvas sami možete odrediti njihov raspored.

Odabirom jedne od opcija, otvara se prazan Padlet:

Nakon odabira naziva Padleta i opisa, važno je odrediti opcije privatnosti kako je prikazano u nastavku:

Preporučamo označavanje opcije Can write tako da oni s kojima podijelite poveznicu za Padlet mogu upisivati komentare. Također postoji opcija objave Padleta (Public) ili opcije Secret kada je vidljiv samo onima s kojima podijelite poveznicu te preporučamo da tu opciju ostavite označenu.

Vaš Padlet je sada spreman za korištenje i komentari se u njega mogu upisivati dvostrukom klikom (otvara se prostor za unos) ili klikom na gumb + u donjem dijelu ekrana:

Klikom na gumb Share u gornjem desnom uglu ekrana, a zatim na karticu Share/Export/Embed ulazite u izbornik za dijeljenje Vašeg Padleta:

Odabirom opcije Copy link to this Padlet dobivate poveznicu koju možete podijeliti s Vašim učenicima. Opcija Embed in your blog or website omogućava ugradnju Padleta u TwinSpace Vašeg projekta ili neku drugu mrežnu stranicu. Upute za ugradnju možete pogledati ovdje.

U okviru besplatnog korištenja ovog alata, možete izraditi maksimalno 37 Padleta, ali stare uvijek možete izbrisati kako biste oslobodili prostor za nove.

Primjer korištenja Padleta u eTwinning projektu možete pogledati na ovoj poveznici. Radi se o projektnom kompletu "Rušimo barijere stereotipa i predrasuda". Izradili su ga eTwinning ambasadori, a u okviru prve aktivnosti planirana je uporaba Padleta kako bi učenici partnerskih zemalja zapisali svoje predrasude, sudjelovali u raspravi, te podijelili komentare, mišljenja ili iskustva.

FORUMI NA TWINSPACEU

Nakon što ste učenike uključili u TwinSpace projekta, možete koristiti rubriku Forumi za komunikaciju i suradnju među projektnim skupinama ili međunarodnim timovima učenika.

Osoba koja u TwinSpaceu ima ulogu učitelja administratora (Teacher Administrator) može otvoriti novi forum kao što je prikazano niže:

Klikom na naslov Foruma, učenici koji na TwinSpaceu imaju ovlasti administratora mogu u okviru foruma postavljati nove teme (thread).

Nakon klika na gumb za stvaranje nove teme, otvara se prostor za unos teksta:

Uz tekst mogu se dodati i datoteke prethodno spremljene u rubriku Materijali. Upute kako učitati datoteke u TwinSpace pogledajte ovdje.

Forumi na TwinSpaceu su koristan alat za komunikaciju među učenicima ili nastavnicima u projektu. Komentari i odgovori na pojedine teme su vidljivi svima u projektu, tako da je lako planirati rad u međunarodnim timovima poput, primjerice kolaborativnog pisanja priče. Jedna grupa učenika može početi s pričom a druga skupina se nadovezuje na ono što je već napisano. Forumi se mogu koristiti i za neformalno upoznavanje učenika u projektu, predstavljanje vršnjacima, učitavanje fotografija ili pisanje kratkih tekstova o sebi.

ADOBE CONNECT (RUBRIKA DOGAĐANJA NA ETWINNING LIVEU)

U sklopu vašeg osobnog profila na eTwinning Liveu sigurno ste primijetili rubriku Events/Događanja.

Klikom na navedenu rubriku možete zakazati i održati vlastito virtualno događanje (videokonferenciju) otvoreno za sve eTwinnere ili samo za one koje pozovete. Jedini je uvjet da sudionici budu registrirani na portalu. Kada zakažete ili sudjelujete u nekom od događanja na eTwinning Liveu, imate osiguran besplatan pristup programu Adobe Connect za održavanje videokonferencija.

Događanje može biti partnerski sastanak u sklopu eTwinning projekta, sastanak s potencijalnim partnerima koje ste kontaktirali na eTwinningu, webinar za kolege u školi, virtualno predstavljanje projekta koji je već u tijeku u svrhu promidžbe i širenja njegovih rezultata i sl. Događanje možete i snimiti.

U ovakvo događanje možete uključiti i učenike koji sudjeluju u projektu kako bi se upoznali na početku projekta ili zajednički proveli određenu aktivnost poput primjerice, učenja pjesama partnera, komunikacije na stranom jeziku na zadane teme ili izvođenja pokusa u nastavi kemije.

Kako biste saznali više o mogućnostima videokonferencija u nastavi, pogledajte kratki video o videokonferencijama provedenim u Osnovnoj školi Ludina u Velikoj Ludini i Osnovnoj školi Horvati u Zagrebu:

Kratki vodič o tome kako zakazati i provesti virtualno događanje (videokonferenciju) na eTwinning Liveu pogledajte ovdje: spark.adobe.com/page/YGzYj/.

WEB ALATI POGODNI ZA NASTAVU ODREĐENIH PREDMETA

U nastavku donosimo prikaz specifičnih web alata koji su posebno pogodni za nastavu stranih jezika, povijesti i zemljopisa, odnosno geografije. Međutim, budući da projektna nastava povezuje gradivo i nastavne metode različitih predmeta, vjerojatno ćete moći proširiti primjenu ovih alata i na neke druge predmete.

VOKI

Voki je alata koji vam omogućuje korištenje različitih likova (avatara) i dodavanje glasova po izboru. Stoga je osobito koristan za nastavu stranih jezika.

Klikom na gumb Login kako je prikazano gore te zatim na Sign Up, trebate obaviti postupak registracije, a verzija alata pod nazivom Creator besplatna je za korištenje.

U okviru verzije Creator, moguće je stvaranje do tri Vokija (uvijek možete izbrisati stare) te snimanje do 60 sekundi glasovnog materijala.

Klikom na rubriku Creator, a zatim na Create new otvarate prozor za stvaranje novog Vokija.

Otvorit će se prozor za odabir lika, pozadine i teksta, odnosno govora koji s učenicima možete snimiti.

Pazite da kod odabira avatara odaberete likove koji su besplatni, odnosno one koji nisu označeni sa zvjezdicom.

Kod dodavanja glasa odabranom avataru postoji mogućnost snimanja putem telefona, unos putem tipkovnice, snimanja pomoću mikrofona ili unos već spremne audio datoteke.

Za unos putem tipkovnice dostupan je velik izbor stranih jezika, svih koje hrvatski učenici uče kao strani jezik. Hrvatski jezik nije dostupan.

Nakon odabira svih opcija i klika na gumb Publish, otvara se prozor za odabir naziva Vokija i gumb Save.

Nakon toga se automatski otvara prozor za dijeljenje vašeg Vokija. Besplatne su opcije dijeljenja na društvenim mrežama te kopiranje poveznice koju možete staviti u vaš TwinSpace ili na mrežnu stranicu.

Izrada Vokija je zanimljiva učenicima jer dopušta oblikovanje po njihovom izboru te se često koristi na početku projekta za predstavljanje učenika svojim vršnjacima iz drugih partnerskih država.

Budući da je moguće snimanje glasa, vašim učenicima možete dati zadatak da izgovore nekoliko rečenica na zadanu temu te time aktivno koriste strani jezik koji predajete.

Alat Voki korišten je u eTwinning projektu Far or Close. Učenici OŠ Pujanki iz Splita koristili su ovaj alat kako bi se predstavili svojim vršnjacima iz Poljske, Cipra i Turske. Više o projektu možete pogledati na ovoj poveznici ili direktno na TwinSpaceu projekta (potrebna je prijava na eTwinning).

ZEEMAPS

Alat Zeemaps pogodan je za nastavu geografije, povijesti a može biti koristan i u nastavi ostalih predmeta ovisno o nastavnoj temi. Služi za izradu interaktivnih karata a dostupan je na adresi www.zeemaps.com.

Nakon brze registracije putem gumba Sign Up, klikom na opciju Create a Map otvara se prozor za unos željene mape.

Ako želite, možete odmah odabrati naziv mape, opis i startnu lokaciju, a sve te opcije možete dodati i kasnije.

Nakon otvaranja mape, klikom na rubriku Additions označavate željene lokacije na mapi ili imate opciju unosa lokacije. Nakon unosa kliknite na gumb Submit ili Preview ako još jednom želite pregledati unos.

Klikom na rubriku Print or Share, otvaraju se opcije dijeljenja poveznice za mapu ili ugradnje koda u vaš TwinSpace ili na mrežnoj stranici. Upute za ugradnju koda pogledajte ovdje. Mapu možete i ispisati ili podijeliti putem e-maila.

Primjer korištenja ovog alata možete pogledati u projektnom kompletu "Svijet kroz matematičke naočale" dostupnom putem ove poveznice.

Nadamo se da ste u ovom vodiču pronašli neke korisne alate za primjenu u nastavi.

Ponuda besplatnih web alata se mijenja, neki alati prestaju funkcionirati a neprestano se pojavljuju novi pa vas pozivamo na samostalno istraživanje i isprobavanje.

Ako biste željeli pokrenuti eTwinning projekt a niste sigurni kako krenuti, pogledajte već gotovu ponudu eTwinning projekata razrađenih po koracima na portalu eTwinning (projektnih kompleta). Kliknite na poveznicu https://www.etwinning.net/en/pub/projects.cfm i pretražujte projektne komplete po područjima, ključnim kompetencijama i ostalim parametrima.

Na raspolaganju su vam i projektni kompleti na hrvatskom jeziku a razvili su ih iskusni praktičari u nastavi, eTwinning ambasadori iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Možete ih pogledati na poveznici http://etwinning.hr/hr/sadrzaj/virtualni-projekti/projektni-kompleti/, a neki od njih su već spomenuti u ovom vodiču kao primjeri uporabe određenog web alata.

Želimo vam puno uspjeha u uvođenju inovacija u nastavu pomoću web alata, a također i u provedbi eTwinning projekata s vašim učenicima!

Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju na adresi elektroničke pošte etwinning@mobilnost.hr.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.