Loading

Kehyskudonta TAITO KESKI-POHJANMAA

Sahaa 4 kpl työn kokoista kehyksen sivupuuta ja kasaa haluamasi kokoiset kehykset niittipistoolin avulla, niittaa kaikki kulmat kehyksen molemmin puolin. Käytä tarvittaessa pahvinpaloja vahvistuksena kulmissa. Vedä naulakuja lyijykynällä keskelle kehyspuuta ympäri kehyksen.
Vasaroi ohuet, pienipäiset tukevat naulat keskelle kehyspuuta ympäri kehyksen 1-1,5 cm:n välein, käytä välitikkua.
Suunnittele loimi: valitse väri, tee yksivärinen loimi tai suunnittele omat raitavärit. Solmi loimikude alakulman ensimmäiseen naulaan. Jätä 5 cm langanpää. Kuljeta lanka suoraan yläkehyksen vastaavan naulan takaa ja palaa takaisin kiertäen alakehyksen toisen naulan takaa. Jatka kunnes olet kiertänyt kaikki naulat ala- ja yläkehyksessä. Solmi loimilanka viimeiseen naulaan tai tee kudelankaan pieni reikä ja työnnä reikä naulaan. Jätä lopuksi noin 5 cm:n langan pää.
Aloita kutominen. Valitse väri, voit kutoa yhdellä värillä tai voit kutoa raitoja. Voit käyttää pienessä kehyksessä isoa tylppäpäistä neulaa kudelangan pujottelussa. Isossa työssä voi pujotella kuteen käsin tai käärimällä kude sukkulalle. Jätä 5 cm:n langan pää kuteesta ja aloita pujottelemalla alareunasta vuorotellen loimen alta ja päältä. Kierrä kude molemmissa reunoissa naulan takaa. Pujottele toinen kerros päinvastoin kuin ensimmäinen. Kolmas kerros tehdään samoin kuin ensimmäinen. Tiivistä kude haarukalla kolmannen kuteen jälkeen ja jatkossa jokaisen kuderivin jälkeen.
Tarkkaile tiheyttä ja tiivistä kude jokaisen kuteen jälkeen haarukalla. Kude on helppo jatkaa tai voit vaihtaa väriä samalla tavalla: tee kuteeseen pieni reikä ja pujota reikä naulaan. Tee reikä myös uuteen kuteeseen ja pujota kude samaan naulaan edellisen kanssa. Langat päätellään kutomisen jälkeen.
Kudo kunnes yläkehyksen naulat tulevat vastaan. Pujottele viimeinen kude mahdollisimman lähelle nauloja. Jätä 5 cm langanpää työn loppuun.
Nosta työ varovasti naula naulalta pois kehyksestä. Tasaa tiheyttä reunoilta. Päättele alku- ja loppulangat ja muut mahdolliset langanpäät ohentamalla päät viistoten saksilla ja pujottele viereisen langan kanssa samaan väliin muutaman senttimetrin verran. Leikkaa langanpäät.
Keksi monenlaisia käyttötarkoituksia.

Kudonta on yksi suomalaisista perinnetekniikoista. Räsymatto on päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Credits:

Taito Keski-Pohjanmaa