Loading

HRVATSKI KRŠĆANSKI KORIJENI BOŽJA RIJEČ I KRŠTENJE

Mi nismo slučajno na ovome svijetu. Roditelji su nam darovali život i primili ga kao dar od Boga. Svatko od nas pripada svojoj obitelji i iz te obitelji vučemo svoje korijene.

Naši predci su nam predali kršćansku vjeru, običaje, pripadnost našoj domovini...

Na svemu tome smo im zahvalni. Zato ćemo im danas posvetiti posebnu pažnju. Istražiti ćemo svoje korijene.

Svaki narod ima neke svoje posebnosti, a najvažnije značajke pojedinog naroda jesu:

  • vjera
  • jezik i pismo
  • spomenici vjere i kulture

Sada ćemo upoznati značajke našega hrvatskoga naroda.

Vjera hrvatskog naroda

Kad su hrvati u sedmom stoljeću došli na svoje sadašnje prostore, primili su krštenje i postali su dio Katoličke Crkve. Oni su tada u ime svih nas, dali svečano obećanje vjernosti Bogu. Od toga obećanja nastala je drevna Zavjetna molitva Hrvata katolika, koja glasi ovako:

Spomenici vjere i kulture

Vjera i kršćanski život naših predaka zapisani su u kamenu i u knjigama. Najpoznatiji simbol krštenja hrvatskog naroda je Višeslavova krstionica.

Hrvatski jezik i pismo

Hrvati su od najranijih vremena imali svoj jezik i svoje pismo. Jedan od najstarijih spomenika hrvatskoga jezika jest Baščanska ploča. Pisana je hrvatskim glagoljskim pismom i na njoj piše da su naši predci svoj rad i život uvijek stavljali pod zaštitu Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Ploča se nalazila u crkvi svete Lucije kod Baške na otoku Krku.

Misa na narodnom jeziku

Hrvati su jedini katolički narod u Europi koji je od početka desetog stoljeća do danas slavio misu na svojem narodnom jeziku. Zato hrvatski narod ima posebne knjige na hrvatskom jeziku koje su se upotrebljavale za misu i druge obrede. Zovu se glagoljski misali.

Sada smo prošetali kroz bogatu povijest hrvatskoga naroda, kliknite na poveznicu PONOVI gdje ćete pronaći tekst koji treba nadopuniti pojmovima.

Created By
Katarina Paić
Appreciate