Loading

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

ΒΟΥΛΗ

Σχετικά με τη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ευθυγραμμιζόμενοι με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού περί της μη έχουσας πολιτικής επιρροής Προέδρου και των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, φέραμε νομοσχέδιο που αποκαθιστά τη νομιμότητα. Με την τροπολογία αυτή ανάγεται σε ασυμβίβαστο η στελέχωση της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής από πρόσωπα με προφανή πολιτική επιρροή, όπως η κ. Βασιλική Θάνου.

Επί προσωπικού στον Αλέξη Τσίπρα για το Ελληνικό και την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Προεκλογικά ο Τσίπρας εξέλεξε με τη Χρυσή Αυγή, Προέδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την πρώην Σύμβουλό του στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, κ. Θάνου, διόρισε ως Αντιπρόεδρο τη Διευθύντρια του γραφείου του κ. Παππά και ως συμβούλους, τη μισή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πολιτικά αμερόληπτης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι οξύμωρο να κατηγορούμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων τη στιγμή που τον ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαφθορά.

Για το διϋπουργικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει και την αρμοδιότητα πάταξης του παραεμπορίου και προφανώς τα κρατικά όργανα στο πλαίσιο αυτού, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και εντός του Πανεπιστημίου, ώστε να συλλαμβάνουν τους δράστες. Ασφαλώς ως προς την υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή. Στα πανεπιστήμια επικρατεί η βία της άκρας Αριστεράς που όσοι δεν είναι αρεστοί τους καίνε και τους δέρνουν. Δεν πρόκειται για άσυλο ιδεών, αλλά για άσυλο βίας.

Για τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Είχα την τιμή να παρουσιάσω τα προτεινόμενα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται για Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες με αξιοζήλευτα βιογραφικά και αξιέπαινες σταδιοδρομίες σε σημαντικούς θεσμικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με εξαιρετικά υψηλότερες αμοιβές από αυτές τις οποίες προβλέπει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα παράσχουν τις καλές τους υπηρεσίες και τεχνοκρατικές γνώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία αποτελώντας ένα είδος αντίστροφου brain drain, ένα brain gain. Προτείναμε για Πρόεδρο, τον κ. Ιωάννη Λιανό και τις κ. Μαρία Ιωαννίδου, κ. Μαρία-Ιωάννα Ράντου και κ. Καλλιόπη Μπενετάτου.

ΕΡΓΑ

Ελληνικό: Είχαμε θέσει ως στόχο, με τον Υφυπουργό κ. Παπαθανάση, την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο εντός του Αυγούστου. Στις 28 Αυγούστου εξεδόθησαν και οι δύο ΚΥΑ που επέτρεψαν τη διενέργεια του διαγωνισμού στην ώρα του.

Eldorado gold: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρήσαμε την επένδυση, εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες και διασώθηκαν οι θέσεις εργασίας.

Διαπιστωτικές πράξεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αμέσως προχωρήσαμε στην αντικατάσταση της κ. Θάνου και της προηγούμενης ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τους γνωστούς λόγους της κομματικής τους επιρροής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΜΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με την Πρέσβειρα της Κίνας, κ. Zhang Qiyue, σε μια πολύ ωραία και εποικοδομητική συνάντηση για τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας- Κίνας που θα ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο μελλοντικά.
Με τον Πρέσβη του Κουβέιτ κ. Saud Faisal Saud Al-Daweesh συζητήσαμε για τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας- Κουβέιτ και την περαιτέρω προώθησή τους εστιάζοντας στον τομέα των επενδύσεων, ενώ θα ακολουθήσει και μεγάλη συνάντηση επιχειρηματιών τους επόμενους μήνες στην Αθήνα.
Με τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Jon Philp συζητήσαμε για ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβία,κ. Dušan Spasojević προχωρήσαμε σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζήτησα να μεταφέρει στον Σέρβο ομόλογό μου πρόσκληση να παραστεί στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Βερνίκο, εγκαινιάσαμε έναν δίαυλο διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου και του ΣΕΤΕ ώστε να επιλύσουμε το συντομότερο ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα.
Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο συζητήσαμε για σχέδια τα οποία θα δώσουν μία νέα, εντελώς διαφορετική ώθηση στη Βόρεια Ελλάδα.
Με τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανό Μιχάλαρο και στελέχη του ΒΕΠ μιλήσαμε για θέματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά
Με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεν. Μακεδονίας Κ. Γιουτίκα, εκπροσώπους βυρσοδεψείων και την Τράπεζα Πειραιώς για να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να μείνουν ανοιχτές οι εταιρείες που κινδυνεύουν με κλείσιμο στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων όσον αφορά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και την οριστικοποίηση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για το Ελληνικό.
Με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κ. Κόλλια και τον Προέδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Στασινό σε μια διεξοδική συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, κ. Μιχάλη Γιάγκα και στελέχη της Ο.Σ.Υ.Ε., συζητήσαμε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των επιμελητηρίων.
Με την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.), κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη και μέλη του Π.Σ.Ε. καθώς η στενή μας συνεργασία και η αύξηση των εξαγωγών αποτελούν πρώτη πολιτική προτεραιότητα.
Με την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Χρ. Σακελλαρίδη και τη Sr. Executive της Red Apple Group, Mrs. Eftihia Pylarinou-Piper σε μια διεξοδική συζήτηση για θέματα ανάπτυξης και εξαγωγών.
Με τον επιχειρηματία κ. Αγγελιάδη και την ομάδα του συμφωνήσαμε όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν την έναρξη της επένδυση στην Αφάντου.
Με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνη Αυγερινό. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να ευοδωθούν οι σκοποί του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνα Λαζή, τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τον Πρόεδρο της Dionyssomarble, κ. Hennes Alt, τον CEO της Stone Group, κ. Ηλία Ρηγόπουλο και τον Οικονομικό Διευθυντή της Κυριακίδης FHL Group, κ. Ελευθέριο Κονδύλη.
Με τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα του Πειραιά, όπως την απορρόφηση του ΕΣΠΑ – στην οποία ο Πειραιάς αποτελεί υπόδειγμα- και τη μεγάλη επένδυση της Cosco.
Με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργο Καββαθά και τον Γενικό Γραμματέα της, κ. Γιώργο Κουράση μιλήσαμε για τα βραχυπρόθεσμα, απαραίτητα βήματά μας, ώστε να ανασάνουν επιτέλους οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι είναι και η βασική κατηγορία των επιχειρήσεων που δέχτηκε το πλήγμα αυτής της δεκαετούς κρίσης.
Με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.), κ. Σοφοκλή Φάτσιο, μέλη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη συζητήσαμε πώς το Υπ. Ανάπτυξης, μέσω των μηχανισμών του, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες και να εξασφαλίσει πολύ καλύτερες συνθήκες συγκοινωνιών, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει και στο μέλλον υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) κ. Βασίλειο Μασσέλο και τον Γενικό Διευθυντή κ. Θεόφιλο Ασλανίδη καταλήξαμε σε μία οδό κι ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.
Με αντιπροσωπεία της πόλης Huzhou της Κίνας συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Με τον Πρόεδρο των Brown Hotels, κ. Shay Penso και τον κ. Meni Weitzman για θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος στο χώρο του Real Estate.
Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γιώργο Καρανίκα και μέλη του προεδρείου της συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια στενή ομάδα συνεργασίας για την πάταξη του παραεμπορίου, και να συνάντηθούμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
Με τον Αντιπρόεδρο του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, κ. Άγγελο Τσαβδάρη και μέλη του είχαμε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, η οποία και θα συνεχιστεί, για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων.
Σε θεσμική συνάντηση με τον Μακαριότατο μιλήσαμε για όλο το εύρος της εφαρμογής του νόμου για την από κοινού αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού! Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Φυσικά έλαβα και την ευλογία του.