Kaupunkilaisten oma pelto Katso mistä on kyse ja liity porukkaan.

”Me kaupunkilaiset haluamme tietää, missä ruokamme kasvaa ja kuka sen kasvattaa. Niinpä päätimme vuokrata oman pellon ja palkata puutarhurin sitä viljelemään.”

Ruokaosuuskunta on vuonna 2011 perustettu, 100% osuuskuntalaisten omistama voittoa tavoittelematon organisaatio. Ruokaosuuskunnan Kaupunkilaisten oma pelto on Suomen ensimmäinen csa-maatila (community supported agriculture).

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

Viljelemme biodynaamisesti; meillä on luomu- ja Demeter-merkit. 3 hehtaarin pelto sijaitsee Vantaan Korson Valliojassa. Viljelyksiä hoitavat palkatut viljelijät eli personal farmerit.

Kausihuoneessa kasvatetaan mm. kurkku ja basilika.

Viljelemme noin 40 lajia mm. porkkana, pavut, kesäkurpitsa, kurpitsa, spagettikurpitsa, pinaatti, mangoldi, fenkoli, valkosipuli, keräkaali, kyssäkaali, lanttu, peruna, herne, härkäpapu, lehtikaali, talvikaali, punakaali, purjo, punajuuri, salaatti, nauris, parsakaali, palsternakka, sipuli, retiisi, kurkku, yrtit.

SATO-OSUUDET

Pellon sato jaetaan osuuskunnan jäsenten kesken. Viljelysuunnitelmat on tehty 190 sato-osuudelle vuonna 2016.

Viikon sato-osuus, vko 32 2015

Sadonjako alkaa kesäkuussa. Heinäkuussa pidämme tauon sadonjaosta, koska suurimmalla osalla jäsenistä on kesäloma. Satokausi jatkuu elokuun alussa ja jatkuu niinkauan kuin satoa riittää. Aikaisimpina vuosina satoviikkoja on ollut 20-21 viikkoa.

Satokautena syödään tuoreita kasviksia omalta pellolta.
SADONJAKOPISTEET

Sato kuljetetaan sadonjakelupisteisiin biokaasulla toimivalla pakettiautolla. Sadonjakelupisteet sijaitsevat Herttoniemessä, keskustassa, Kalasatamassa, Töölössä ja Arabianrannassa. Ja tietenkin myös pellolta eli Vantaan Korsosta voi sato-osuutensa hakea.

Sadonjakelupiste Herttoniemessä.

Sadonjakelu tapahtuu kerran viikossa. Herttoniemessä ja Kalasatamassa tiistaisin klo 16-18. Muissa sadonjakopisteissä sadonjako tapahtuu keskiviikkoiltaisin klo 16-18.

Uutena sadonjakopisteenä on Arabianrannassa sijaitseva päiväkoti Arabianhelmi.
TALKOO-OSUUS

Jokaisella jäsenellä on 14 tuntia talkoominimi. Talkootyötä voi tehdä pellolla, sadonjaossa, jäsenhankinnassa ja monissa muissa tehtävissä.

Pellolla punajuurien lajittelua.

Pellon talkoita järjestetään ohjatusti kerran viikossa iltatalkoina ja noin kerran kuukaudessa on isommat viikonlopputalkoot. Tervetuloa peltogymiin.

Yhdessä tekeminen on sitä paitsi hauskaa.
OHEISTOIMINTA

Vuosittain järjestämme sadonkorjuu- eli kekrijuhlat. Juhlimme onnistunutta satokautta ja kiitämme pellon työntekijöitä satokaudesta.

Suositut ruokaosuuskunnan hortoiluretket Herttoniemessä.

Ruokaosuuskunta pyörittää Herttoniemen ruokapiiriä, jonka kautta on mahdollista ostaa luomulihaa, juustoja, jäätelöä, kalaa yms. suoraan tuottajilta.

Yhdessä pystymme vaikuttamaan asioihin, jotka koemme tärkeiksi.
LIITY RUOKAOSUUSKUNNAN JÄSENEKSI

Otamme uusia jäseniä. Ruokaosuuskunnan jäsenmaksu on 170 euroa (sis. 70€ osuusmaksu ja 100€ liittymismaksu). Tämä maksu on kertaluontoinen, joka maksetaan osuuskuntaan liittyessä. Vuosittainen maksu on satomaksu, joka on 450 euroa vuonna 2016. Kun jatkaa jäsenyyttä seuraavan vuonna niin maksettavaksi jää vain satomaksu, jonka suuruus päätetään vuosittain yhdessä osuuskunnan kokouksessa.

TERVETULOA MUKAAN TOIMINTAAN!
Kuvat: Veikko Somerpuro & Ruokaosuuskunta

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.