Loading

Elämän edellytykset 7. luokan maantietoa

Oppimisvinkkejä

KARTTA (kpl 1,2 ja 3)

Opi ja opeta ryhmässä!

Map Race - peli

Viiden kysymyksen kisat

Tutki ja ihmettele!

VALO JA LÄMPÖ (kpl 4 ja 5)

Katso Avaruuskansiot Maa.

Keskeisimmät sisällöt
Jonin (7C) käsitekartta. Jos osaat selittää käsitekartan asioita omin sanoin, olet todennäköisesti oppinut.

Kertaavia kysymyksiä oppikirjan kappaleista 4 ja 5

Huomaatko?

Kun kirjoitat vihkoon jokaisesta luvusta väliotsikot ja niiden alle kysymyksen, johon pikkukappale on vastaus, saat vihkoon tiivistelmän keskeisistä asioista ja kysymyksen, jonka avulla voit varmistaa oletko oppinut ne.

 • Maailmankaikkeus on äärettömän suuri: Mitä osia maailmankaikkeuteen kuuluu
 • Planeetat kiertävät tähtiä: Mitä osia aurinkokuntaan kuuluu?
 • Maa on elämälle sopiva planeetta: Miksi maapallo on sopiva elämälle? / Mitkä ovat elämän edellytykset maassa?
 • Ilmakehä suojaa maapalloa: Miksi ilmakehä on elämälle välttämätön?
 • Kasvihuoneilmiö pitää maapallon lämpimänä: Mikä on kasvihuoneilmiö ja miten se syntyy maapallolle?
 • Magneettikenttä torjuu hiukkassäteilyä: Miksi magneettikenttä on elämälle välttämätön?
 • Maan pyörähdys akselinsa ympäri kestää vuorokauden: Miten vuorokaudenajat (yö ja päivä) syntyvät?
 • Maa kiertää Auringon ympäri vuodessa: Kuinka kauan maa kiertää Aurinkoa?
 • Auringon säteily jakautuu maapallolle epätasaisesti: Mitä seuraa siitä, että maapallo on pyöreä?
 • Maapallon akselin vinous saa aikaan vuodenajat: Miten syntyvät vuodenajat (kevät, kesä, syksy, talvi)?
 • Kellonajat määräytyvät aikavyöhykkeen perusteella: Mitä ovat aikavyöhykkeet ja miten ne syntyvät?

ILMA (kpl 6,7 ja 8)

Keskeiset sisällöt
Käsitekartta ILMA-kokonaisuudesta

Ilmastot ja sääolot vaihtelevat maapallolla (kpl 6)

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuuteen (kpl 7)

Tehtävä: Pidä yhteyttä isovanhempiisi ja haastattele heitä ilmastonmuutoksesta. Mitä mieltä he ovat ilmastonmuutoksesta? Miten ilmasto on muuttunut heidän lapsuusajoista tähän päivään. Mieti, mitä muuta voisit kysyä. Kirjoita kysymykset ja vastaukset oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tutki alla olevia videoita ja verkkosivuja. Tee oppimispäiväkirjaan luettelo ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Tehtävä: Osallistu WWF:n Earth Houriin lauantaina 28.3. kello 20.30-21.30. Näytä valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta ja sammuta tarpeettomat valot. Voit osallistua siihen yksin, kotijoukkojen kanssa tai vaikka järjestämällä online-tapahtuman kavereiden kanssa. Voitte pelata lautapelejä kynttilänvalossa, leikkiä pimeäpiilosta tai vaikka vain jutella. Kirjoita oppimispäiväkirjaan kuvaus siitä, miksi osallistuit Earth Houriin ja mitä teit sen aikana.

Tehtävä: Tee Sitran Elämäntapatesti yhdessä kotijoukkojen kanssa (jos mahdollista). Mitä vinkkejä elintapoihinne saitte? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Selvitä, mikä on sinun ilmastovaikutuksesi. Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tee juliste ilmastonmuutoksesta. Julisteita voi tehdä monella sovelluksella (esimerkiksi Snapchatissa, Canvalla tai Adobe Postilla) tai ihan piirtämällä. Katso alla olevasta julisteesta mallia. Tallenna tekemäsi juliste oppimispäiväkirjaasi.

Minkälaisen julisteen sinä tekisit ilmastonmuutoksesta? Jos teet julisteen, muista tallentaa se oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Katso Yle Areenasta Prisma Ilmanlaadun vaikutuksista (49 min). Kirjoita oppimispäiväkirjaan lyhyet muistiinpanot ilmansaasteiden vaikutuksista.

Ilmansaasteet tappavat kymmeniä tuhansia ihmisiä joka päivä. Erityisesti suurissa kaupungeissa tilanne on ilmeinen, mutta uusien tutkimuksien valossa ongelma on laajempi, kuin olemme tähän asti uskoneet. Pienikin saastealtistus voi tutkijoiden mukaan paitsi aiheuttaa hengitystiesairauksia, myös kulkeutua aina aivoihin asti aiheuttaen dementiaa.

ILMA-käsitekartta tuli tutuksi Nearpodin tehtävien avulla.

Kertaavia kysymyksiä oppikirjan kappaleista 6,7 ja 8

6. ILMASTOT JA SÄÄOLOT VAIHTELEVAT MAAPALLOLLA

 • Ilmasto on pitkäaikaisten säähavaintojen keskiarvo: Mitä eroa on säällä ja ilmastolla? Kerro esimerkkien avulla.
 • Alueen ilmastoon vaikuttavat monet tekijät: Mitkä tekijät vaikuttavat alueen ilmastoon, esimerkiksi Suomen ilmastoon?
 • Meret vaikuttavat rannikoiden ilmastoon: Miten meret vaikuttavat a) rannikoiden ilmastoon ja b) mantereiden sisäosien ilmastoon (eli lämpötiloihin ja sademääriin)? Miten Golfvirta vaikuttaa Suomen ilmastoon?
 • Ilmastoalueet (kuvat): Miten esimerkiksi sademetsäilmasto eroaa välimerellisestä ilmastosta?
 • Suomen sää on vaihteleva: Kuvaile Euroopan säätä oppikirjan sivun 44 sääkartan avulla.

7. ILMASTONMUUTOS VAIKUTTAA TULEVAISUUTEEN

 • Maapallon historiassa on ollut suuria vaihteluita: Mitkä asiat vaikuttavat luonnollisiin ilmastonmuutoksiin eli siihen, että maapallolla vuorottelevat jääkaudet ja lämpökaudet?
 • Ihminen muuttaa ilmastoa nopeasti: Mitä ovat fossiiliset polttoaineet ja mitä niiden käytöstä seuraa?
 • Kasvihuoneilmiö (kuva): Mikä aiheuttaa a) luonnollisen kasvihuoneilmiön ja b) kasvihuoneilmiön voimistumisen?
 • Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat maailmanlaajuisia: Mitä ilmastonmuutoksesta eli ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä seuraa eri puolilla maapalloa?
 • Ilmasto muuttuu Suomessakin: Mitä ilmastonmuutoksesta seuraa Suomessa?
 • Ihmiset pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta: Millä keinoilla sinäkin voit hillitä ilmastonmuutosta?
 • Ilmastonmuutokseen pitää varautua: Miksi ja miten ilmastonmuutokseen pitää varautua?

8. IHMISEN TOIMINTA VAIKUTTAA ILMANLAATUUN

 • Ihmisen toiminta vaikuttaa ilmanlaatuun: Millä tavoin ihmisen toiminta vaikuttaa ilmanlaatuun?
 • Teollisuus ja liikenne heikentävät ilmanlaatua: Mitä teollisuuden ja liikenteen ilmansaasteet vaikuttavat luontoon ja ihmiseen?
 • Maailman suurkaupungeissa kärsitään heikosta ilmanlaadusta: Miksi isoissa kaupungeissa ilmanlaatu on heikko? Kerro esimerkkejä kaupungeista, joissa ilmanlaatu on heikko.
 • Ilmassa on monia epäpuhtauksia: Mitä epäpuhtauksia ilmassa voi olla - myös Salon seudulla?
 • Ilmansaasteet vahingoittavat terveyttä: Miten sinä voit vaikuttaa ilmanlaatuun?

VESI (kpl 9,10 ja 11)

Keskeiset sisällöt

Vesi kiertää maapallolla (kpl 9)

Meret ovat yhteisiä (kpl 10)

Tehtävä: Tutustu Deep Sea - grafiikkaan ja tutki mitä eläimiä maailman merissä elää. Valitse jokin itseasi kiinnostava meren eläin ja etsi siitä tietoa. Mitä kiinnostavia tietoja löysit? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaan.

Merien muoviongelma

Tehtävä: Tutki alla olevia verkkosivuja ja katso videot. Etsi lisää tietoa esimerkiksi hakusanoilla meret muoviroskat. Tee käsitekartta merien muoveista. Sijoita käsitekarttaan muun muassa seuraavia asioita: merien muoviintumisen syitä, seurauksia ja keinoja, joilla voisit vähentää omaa muovin kulutusta. Liitä käsitekartta oppimispäiväkirjaan.

Itämeri

Tehtävä: Katso alla olevat videot. Mitä Itämeri kertoisi meistä? Käsikirjoita Itämeren puheenvuoro ja tee siitä äänitallenne oppimispäiväkirjaan. Voit tehdä Itämeren puheenvuorosta myös podcastin, vlogin, uutislähetyksen jne.

Tehtävä: Katso Yle Areenasta Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom - sarjan osia. Mitä keinoja he löytävät Itämeren pelastamiseksi? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Katso Yle Areenasta Selkämeri - dokumentteja ja ihastu meidän mereen! Kirjoita oppimispäiväkirjaan, mitkä dokumentit katsoit ja mitä ajatuksia tai kysymyksiä niistä heräsi.

Tehtävä: Lähde retkelle rannalle, veden ääreen. Ota mukaan eväät ja mahdollisuuksien mukaan sopivasti (huomaa ajankohtaiset rajoitukset ja suositukset) seuraa. Tutki rantaa tarkasti (kääntele kiviä, kokeile veden lämpötilaa, haistele, kuuntele ääniä ja niin edelleen). Jos rannalla on roskia, voit kerätä ne mukaasi. Ota kuvia retkestäsi. Tee esimerkiksi Sway-kuvaesitys retkestäsi rannalle ja linkitä se oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Plogging on roskajuoksua. Sana plogging tulee ruotsin kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimiminen). Lähdetään yhdessä kevyelle ploggingille. Ota mukaan iso muovipussi ja jonkinlaiset työkäsineet. Ploggaa noin 20 minuutin ajan lähiympäristössäsi ja ota saaliistasi kuva. Liitä kuva oppimispäiväkirjaasi.

Puhdas vesi on välttämätön (kpl 11)

Tehtävä: Monessa Afrikan maassa on pulaa vedestä. Maaseudulla vettä pitää hakea jopa kilometrien päästä. Perinteisesti veden hakeminen on ollut naisten ja tyttöjen vastuulla. Kokeile, kuinka raskasta veden kantaminen on. Täytä ämpäri vedellä ja kävele sen kanssa pihalla esimerkiksi 5 minuutin ajan. Miltä veden kantaminen tuntui? Tallenna tehtävä esimerkiksi videona tai kuvina oppimispäiväkirjaan.

Tehtävä: Kuvittele, että asut jossakin Afrikassa maaseudulla, jossa ei ole saatavilla puhdasta vettä. Tarvitset kuitenkin puhdasta vettä pestäksesi kädet. Millä tavoin saisit puhdistettua luonnosta löytämäsi veden käyttövedeksi? Mitkä kodin välineet, voisivat auttavaa puhdistuksessa? Hae siis luonnosta vettä isoon juomapulloon ja selvitä, miten saisit sen puhdistettua kotikonstein. Ota kuva vesipullosta ennen ja jälkeen puhdistuksen. Tee raportti tutkimuksestasi oppimispäiväkirjaan. Liitä raporttiin kuvia ja/tai videoita.

Tehtävä: Tutustu tuotteiden vesijalanjälkiin linkistä löytyvien korttien avulla. Miten sinä voisit vaikuttaa siihen, että vettä säästyisi maapallolla? Selvitä, mistä farkkujen vesijalanjälki - 10 850 litraa - muodostuu. Monetko farkut sinulla on? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaan.

Tehtävä: Kokeile yhden päivän elää normaalia vähemmällä veden määrällä. Kirjoita muistiin oppimispäiväkirjaan, mihin päivän aikana kuluu vettä. Missä tilanteissa voisit säästää vettä? Mihin käyttäisit vettä, jos sinulla olisi vain 5 litraa päivässä käytettävissä?

Tehtävä: Etsi luonnosta alla olevat asiat. Ota kuvat ja tee kuvista kuvakollaasi, jossa etsittävät asiat ovat kuvina samassa järjestyksessä kuin alla olevassa ruudukossakin. Ei haittaa, jos et löydä kaikkia! Liitä kuva oppimispäiväkirjaasi.

MAANKUORI (kpl 12, 13 ja 14)

Keskeiset sisällöt

Maapallolla on kivinen kuori (kpl 12)

Kaivostoiminnasta on hyötyä ja haittaa (kpl 13)

Luonnonvaroja kulutetaan liikaa (kpl 14)

ravinto (kpl 15, 16 ja 17)

Keskeiset sisällöt

Tehtävä: Mitä asioita jo tiedät ruuasta ja ravinnosta? Mitä asioita olet oppinut muilla oppitunneilla tai muualla kuin koulussa?

Ravintokasveja kasvatetaan erilaisilla kasvillisuusalueilla (kpl 15)

Tehtävä: Ota kuvia kodista löytyvistä ravintokasveista. Tee niistä kuvakollaasi, jossa kuvan alla kerrot mikä ravintokasvi on kyseessä ja mistä päin maapalloa se on kotoisin. Lisää kuvakollaasi (esitys) oppimispäiväkirjaasi.

Maailmassa syödään monenlaista eläinravintoa (kpl 16)

Ruoka jakautuu maailmassa epätasaisesti (kpl 17)

Toimi ja vaikuta! oma vaikuttamisprojektini

 • Minkä asian haluaisit muuttaa?
 • Mihin asiaan haluaisit vaikuttaa?

Suunnittele ja toteuta jokin vaikuttamisprojekti, joka liittyy lähiympäristösi viihtyisyyden parantamiseen tai ympäristön monimuotoisuuden säilyttämiseen. Voit keksiä projektisi aiheen itse, valita jonkin alla olevista tai etsiä ideoita esimerkiksi nuortenideat.fi - sivuilta.

 • ilmastomielenilmaisu
 • pikavaatehanke / älä osta - hankevastamainoksia pikamuodista
 • ympäristömerkit - tuote-esittely
 • roskista taidetta
 • kodin muovin kierrätys / muovien käytön vähentäminen
 • my green day / 10 ilmastotekoa - vlogit, blogit, podcastit
 • varainkeruuhanke: pop up - kioski tm.
 • reilun tuotteen / risainatun tuotteen suunnittelu ja mainoskampanja
 • tutkimus hävikkiruuasta: haastattele koulun ruokalan henkilökuntaa
 • kasvisruokahaaste
 • vähemmän lihaa - viikko
 • oman ruuan kasvattaminen - perheprojekti
 • lemmikkien hyvinvointipäivä
 • pölyttäjäpysäkit, hyönteishotellit
 • siilien suojeluprojekti: rakenna siilille asuntoja
 • luontopolku lähiluontoon / koulun pihalle
 • eläinten hyvinvointiin liittyvä kansalaisaloite
 • Instagram-kampanja syrjinnästä
 • mielipidekirjoitus lehteen koirapuiston tarpeellisuudesta tms.
 • matelijoiden uusi brändi
 • sammakoiden suojeluprojekti
 • ploggaustapahtuma
 • elektroniikkajätteen keräyskampanja
 • lähiympäristö viihtyisämmäksi - talkoot
 • purkkaprojekti: purkkaroskikset risainatusta kierrätysmuovista koulun pihalle
 • Itämeripeli
 • siistikotibiitsi - talkoot
 • Flash mob pihalla

Vaikuttamisprojektin ohjeet

1. Suunnittele, miten toteutat vaikuttamisprojektisi. Kirjoita suunnitelma Word-asiakirjaan. Kirjoita suunnitelmaan alla olevat otsikot ja niiden alle lyhyet kuvaukset. Käytä selkeää fonttia ja fonttikokoa 12-14. Jaa suunnitelma opettajalle.

Suunnitelma:

 • projektin nimi
 • projektin tavoite
 • mitä projektissa tapahtuu
 • missä se toteutetaan
 • mitä toimintatapoja käytetään
 • ajankohta
 • aikataulu
 • dokumentointi
 • yhteistyötahot ja yhteydenotto
 • työnjako
 • tarvittavat materiaalit ja tietolähteet

2. Esittele suunnitelma opettajalle ja tee tarvittaessa muutoksia suunnitelmiin.

3. Toteuta projekti ja dokumentoi sen eri vaiheita kuvaamalla ja kirjoittamalla muistiinpanoja.

4. Kirjoita vaikuttamisprojektistasi raportti alla olevien otsikoiden mukaan. Huomaa, että voit päivittää projektisi suunnitelman raportiksi.

 • Projektin nimi
 • Projektin tavoite
 • Projektin suunnitelma (liitä tekemäsi suunnitelmat mukaan)
 • Projektin toteuttaminen ja dokumentointi (kuvaile projektisi eri vaiheita ja lisää mukaan kuvia ja videoita projektin eri vaiheista)
 • Projektin arviointi (arvioi projektisi toteutumista: miten suunnitelmat pitivät, mihin olit tyytyväinen jne.)

5. Valmistaudu esittämään projektisi muille.

Created By
Rita Keskitalo
Appreciate

Credits:

CC BY-SA Rita Keskitalo