Loading

Elämän edellytykset 7. luokan maantietoa

Oppimisvinkkejä

KARTTA (kpl 1,2 ja 3)

Opi ja opeta ryhmässä!

Map Race - peli

Viiden kysymyksen kisat

Tutki ja ihmettele!

VALO JA LÄMPÖ (kpl 4 ja 5)

Katso Avaruuskansiot Maa.

Keskeisimmät sisällöt
Jonin (7C) käsitekartta. Jos osaat selittää käsitekartan asioita omin sanoin, olet todennäköisesti oppinut.

Kertaavia kysymyksiä oppikirjan kappaleista 4 ja 5

Huomaatko?

Kun kirjoitat vihkoon jokaisesta luvusta väliotsikot ja niiden alle kysymyksen, johon pikkukappale on vastaus, saat vihkoon tiivistelmän keskeisistä asioista ja kysymyksen, jonka avulla voit varmistaa oletko oppinut ne.

 • Maailmankaikkeus on äärettömän suuri: Mitä osia maailmankaikkeuteen kuuluu
 • Planeetat kiertävät tähtiä: Mitä osia aurinkokuntaan kuuluu?
 • Maa on elämälle sopiva planeetta: Miksi maapallo on sopiva elämälle? / Mitkä ovat elämän edellytykset maassa?
 • Ilmakehä suojaa maapalloa: Miksi ilmakehä on elämälle välttämätön?
 • Kasvihuoneilmiö pitää maapallon lämpimänä: Mikä on kasvihuoneilmiö ja miten se syntyy maapallolle?
 • Magneettikenttä torjuu hiukkassäteilyä: Miksi magneettikenttä on elämälle välttämätön?
 • Maan pyörähdys akselinsa ympäri kestää vuorokauden: Miten vuorokaudenajat (yö ja päivä) syntyvät?
 • Maa kiertää Auringon ympäri vuodessa: Kuinka kauan maa kiertää Aurinkoa?
 • Auringon säteily jakautuu maapallolle epätasaisesti: Mitä seuraa siitä, että maapallo on pyöreä?
 • Maapallon akselin vinous saa aikaan vuodenajat: Miten syntyvät vuodenajat (kevät, kesä, syksy, talvi)?
 • Kellonajat määräytyvät aikavyöhykkeen perusteella: Mitä ovat aikavyöhykkeet ja miten ne syntyvät?

ILMA (kpl 6,7 ja 8)

Keskeiset sisällöt
Käsitekartta ILMA-kokonaisuudesta

Ilmastot ja sääolot vaihtelevat maapallolla (kpl 6)

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuuteen (kpl 7)

Tehtävä: Pidä yhteyttä isovanhempiisi ja haastattele heitä ilmastonmuutoksesta. Mitä mieltä he ovat ilmastonmuutoksesta? Miten ilmasto on muuttunut heidän lapsuusajoista tähän päivään. Mieti, mitä muuta voisit kysyä. Kirjoita kysymykset ja vastaukset oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tutki alla olevia videoita ja verkkosivuja. Tee oppimispäiväkirjaan luettelo ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Tehtävä: Osallistu WWF:n Earth Houriin lauantaina 28.3. kello 20.30-21.30. Näytä valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta ja sammuta tarpeettomat valot. Voit osallistua siihen yksin, kotijoukkojen kanssa tai vaikka järjestämällä online-tapahtuman kavereiden kanssa. Voitte pelata lautapelejä kynttilänvalossa, leikkiä pimeäpiilosta tai vaikka vain jutella. Kirjoita oppimispäiväkirjaan kuvaus siitä, miksi osallistuit Earth Houriin ja mitä teit sen aikana.

Tehtävä: Tee Sitran Elämäntapatesti yhdessä kotijoukkojen kanssa (jos mahdollista). Mitä vinkkejä elintapoihinne saitte? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Selvitä, mikä on sinun ilmastovaikutuksesi. Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tee juliste ilmastonmuutoksesta. Julisteita voi tehdä monella sovelluksella (esimerkiksi Snapchatissa, Canvalla tai Adobe Postilla) tai ihan piirtämällä. Katso alla olevasta julisteesta mallia. Tallenna tekemäsi juliste oppimispäiväkirjaasi.

Minkälaisen julisteen sinä tekisit ilmastonmuutoksesta? Jos teet julisteen, muista tallentaa se oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Katso Yle Areenasta Prisma Ilmanlaadun vaikutuksista (49 min). Kirjoita oppimispäiväkirjaan lyhyet muistiinpanot ilmansaasteiden vaikutuksista.

Ilmansaasteet tappavat kymmeniä tuhansia ihmisiä joka päivä. Erityisesti suurissa kaupungeissa tilanne on ilmeinen, mutta uusien tutkimuksien valossa ongelma on laajempi, kuin olemme tähän asti uskoneet. Pienikin saastealtistus voi tutkijoiden mukaan paitsi aiheuttaa hengitystiesairauksia, myös kulkeutua aina aivoihin asti aiheuttaen dementiaa.

ILMA-käsitekartta tuli tutuksi Nearpodin tehtävien avulla.

Kertaavia kysymyksiä oppikirjan kappaleista 6,7 ja 8

6. ILMASTOT JA SÄÄOLOT VAIHTELEVAT MAAPALLOLLA

 • Ilmasto on pitkäaikaisten säähavaintojen keskiarvo: Mitä eroa on säällä ja ilmastolla? Kerro esimerkkien avulla.
 • Alueen ilmastoon vaikuttavat monet tekijät: Mitkä tekijät vaikuttavat alueen ilmastoon, esimerkiksi Suomen ilmastoon?
 • Meret vaikuttavat rannikoiden ilmastoon: Miten meret vaikuttavat a) rannikoiden ilmastoon ja b) mantereiden sisäosien ilmastoon (eli lämpötiloihin ja sademääriin)? Miten Golfvirta vaikuttaa Suomen ilmastoon?
 • Ilmastoalueet (kuvat): Miten esimerkiksi sademetsäilmasto eroaa välimerellisestä ilmastosta?
 • Suomen sää on vaihteleva: Kuvaile Euroopan säätä oppikirjan sivun 44 sääkartan avulla.

7. ILMASTONMUUTOS VAIKUTTAA TULEVAISUUTEEN

 • Maapallon historiassa on ollut suuria vaihteluita: Mitkä asiat vaikuttavat luonnollisiin ilmastonmuutoksiin eli siihen, että maapallolla vuorottelevat jääkaudet ja lämpökaudet?
 • Ihminen muuttaa ilmastoa nopeasti: Mitä ovat fossiiliset polttoaineet ja mitä niiden käytöstä seuraa?
 • Kasvihuoneilmiö (kuva): Mikä aiheuttaa a) luonnollisen kasvihuoneilmiön ja b) kasvihuoneilmiön voimistumisen?
 • Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat maailmanlaajuisia: Mitä ilmastonmuutoksesta eli ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä seuraa eri puolilla maapalloa?
 • Ilmasto muuttuu Suomessakin: Mitä ilmastonmuutoksesta seuraa Suomessa?
 • Ihmiset pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta: Millä keinoilla sinäkin voit hillitä ilmastonmuutosta?
 • Ilmastonmuutokseen pitää varautua: Miksi ja miten ilmastonmuutokseen pitää varautua?

8. IHMISEN TOIMINTA VAIKUTTAA ILMANLAATUUN

 • Ihmisen toiminta vaikuttaa ilmanlaatuun: Millä tavoin ihmisen toiminta vaikuttaa ilmanlaatuun?
 • Teollisuus ja liikenne heikentävät ilmanlaatua: Mitä teollisuuden ja liikenteen ilmansaasteet vaikuttavat luontoon ja ihmiseen?
 • Maailman suurkaupungeissa kärsitään heikosta ilmanlaadusta: Miksi isoissa kaupungeissa ilmanlaatu on heikko? Kerro esimerkkejä kaupungeista, joissa ilmanlaatu on heikko.
 • Ilmassa on monia epäpuhtauksia: Mitä epäpuhtauksia ilmassa voi olla - myös Salon seudulla?
 • Ilmansaasteet vahingoittavat terveyttä: Miten sinä voit vaikuttaa ilmanlaatuun?

VESI (kpl 9,10 ja 11)

Keskeiset sisällöt

Vesi kiertää maapallolla (kpl 9)

Tehtävä: Tutki, miten sade syntyy. Laita isoon lasipurkkiin kuumaa vettä (se toimii tässä tutkimuksessa merenä tai järvenä). Sulje purkki tiiviisti muovikelmulla tai muovipussilla. Laita muovin päälle lunta, jäätä tai vaikka pakastevihannespussi (ne toimivat tässä tutkimuksessa kylminä ilmakerroksina ja pilvinä). Mitä purkissa tapahtuu? Miksi? Ota kuvia tutkimuksestasi. Tee raportti tutkimuksestasi oppimispäiväkirjaan.

Meret ovat yhteisiä (kpl 10)

Tehtävä: Tutustu Deep Sea - grafiikkaan ja tutki mitä eläimiä maailman merissä elää. Valitse jokin itseasi kiinnostava meren eläin ja etsi siitä tietoa. Mitä kiinnostavia tietoja löysit? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaan.

Merien muoviongelma

Tehtävä: Ratkaise ristikko MERTEN MUOVIROSKAT. Ota kuva ratkaisusta ja liitä se oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tutki alla olevia verkkosivuja ja katso videot. Etsi lisää tietoa esimerkiksi hakusanoilla meret muoviroskat. Tee käsitekartta merien muoveista. Sijoita käsitekarttaan muun muassa seuraavia asioita: merien muoviintumisen syitä, seurauksia ja keinoja, joilla voisit vähentää omaa muovin kulutusta. Liitä käsitekartta oppimispäiväkirjaan.

Tehtävä: Tutki Deep Sea - verkkosivua ja valitse jokin itseäsi kiinnostava eläinlaji. Tee valitsemallesi meren eläimelle kolme lupausta, jolla pyrit suojelemaan sen elinympäristöä.

Itämeri

Tehtävä: Katso alla olevat videot. Mitä Itämeri kertoisi meistä? Käsikirjoita Itämeren puheenvuoro ja tee siitä äänitallenne oppimispäiväkirjaan. Voit tehdä Itämeren puheenvuorosta myös podcastin, vlogin, uutislähetyksen jne.

Viisi keinoa, jolla voit vähentää merien muoviroskaantumista.

Tehtävä: Katso Yle Areenasta Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom - sarjan osia. Mitä keinoja he löytävät Itämeren pelastamiseksi? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Katso Yle Areenasta Selkämeri - dokumentteja ja ihastu meidän mereen! Kirjoita oppimispäiväkirjaan, mitkä dokumentit katsoit ja mitä ajatuksia tai kysymyksiä niistä heräsi.

Tehtävä: Lähde retkelle rannalle, veden ääreen. Ota mukaan eväät ja mahdollisuuksien mukaan sopivasti (huomaa ajankohtaiset rajoitukset ja suositukset) seuraa. Tutki rantaa tarkasti (kääntele kiviä, kokeile veden lämpötilaa, haistele, kuuntele ääniä ja niin edelleen). Jos rannalla on roskia, voit kerätä ne mukaasi. Ota kuvia retkestäsi. Tee esimerkiksi Sway-kuvaesitys retkestäsi rannalle ja linkitä se oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Plogging on roskajuoksua. Sana plogging tulee ruotsin kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimiminen). Lähdetään yhdessä kevyelle ploggingille. Ota mukaan iso muovipussi ja jonkinlaiset työkäsineet. Ploggaa noin 20 minuutin ajan lähiympäristössäsi ja ota saaliistasi kuva. Liitä kuva oppimispäiväkirjaasi.

Puhdas vesi on välttämätön (kpl 11)

Tehtävä: Monessa Afrikan maassa on pulaa vedestä. Maaseudulla vettä pitää hakea jopa kilometrien päästä. Perinteisesti veden hakeminen on ollut naisten ja tyttöjen vastuulla. Kokeile, kuinka raskasta veden kantaminen on. Täytä ämpäri vedellä ja kävele sen kanssa pihalla esimerkiksi 5 minuutin ajan. Miltä veden kantaminen tuntui? Tallenna tehtävä esimerkiksi videona tai kuvina oppimispäiväkirjaan.

Tehtävä: Kuvittele, että asut jossakin Afrikassa maaseudulla, jossa ei ole saatavilla puhdasta vettä. Tarvitset kuitenkin puhdasta vettä pestäksesi kädet. Millä tavoin saisit puhdistettua luonnosta löytämäsi veden käyttövedeksi? Mitkä kodin välineet, voisivat auttavaa puhdistuksessa? Hae siis luonnosta vettä isoon juomapulloon ja selvitä, miten saisit sen puhdistettua kotikonstein. Ota kuva vesipullosta ennen ja jälkeen puhdistuksen. Tee raportti tutkimuksestasi oppimispäiväkirjaan. Liitä raporttiin kuvia ja/tai videoita.

Tehtävä: Tutustu tuotteiden vesijalanjälkiin linkistä löytyvien korttien avulla. Miten sinä voisit vaikuttaa siihen, että vettä säästyisi maapallolla? Selvitä, mistä farkkujen vesijalanjälki - 10 850 litraa - muodostuu. Monetko farkut sinulla on? Kirjoita muistiinpanot oppimispäiväkirjaan.

Tehtävä: Kokeile yhden päivän elää normaalia vähemmällä veden määrällä. Kirjoita muistiin oppimispäiväkirjaan, mihin päivän aikana kuluu vettä. Missä tilanteissa voisit säästää vettä? Mihin käyttäisit vettä, jos sinulla olisi vain 5 litraa päivässä käytettävissä?

Tehtävä: Etsi luonnosta alla olevat asiat. Ota kuvat ja tee kuvista kuvakollaasi, jossa etsittävät asiat ovat kuvina samassa järjestyksessä kuin alla olevassa ruudukossakin. Ei haittaa, jos et löydä kaikkia! Liitä kuva oppimispäiväkirjaasi.

Kertaavia kysymyksiä kappaleista 9, 10 ja 11

9. VESI KIERTÄÄ MAAPALLOLLA

 • Missä maapallolla on makeaa vettä?
 • Mikä saa veden haihtumaan?
 • Miten sade syntyy?
 • Mistä pilvet muodostuvat?
 • Miten joet syntyvät?
 • Millä tavalla vesi kiertää maapallolla?
 • Miten pohjavettä muodostuu?
 • Mihin sinä käytät pohjavettä?
 • Miksi merivesi on suolaista?
 • Mitkä tekijät aiheuttavat tulvia?

10. MERET OVAT YHTEISIÄ

 • Mitä tarkoittaa merenpinnantaso?
 • Minkälaisia maailman valtameret ovat?
 • Miten a) lämpimät merivirrat ja b) kylmät merivirrat vaikuttavat ilmastoon?
 • Miten Golfvirta (lämmin merivirta) vaikuttaa Suomen ilmastoon?
 • Miten ihmiset hyötyvät meristä?
 • Minkälaista Itämeren vesi on?
 • Mitkä tekijät aiheuttavat Itämeren rehevöitymistä?
 • Mitä Itämeren rehevöitymisestä seuraa?
 • Miten Itämeren pohjaan voi syntyä happikato?
 • Mitkä asiat uhkaavat maailman meriä?
 • Miten sinä voit vaikuttaa merien tilaan ja siten suojella merissä eläviä eliöitä, kuten hylkeitä ja merikilpikonnia?

11. PUHDAS VESI ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ

 • Mihin eri tarkoituksiin käytät vettä päivittäin?
 • Miten suomalaisten vedenkulutus eroaa esimerkiksi somalialaisen vedenkulutuksesta?
 • Miten pohjavettä syntyy?
 • Mikä yhteys on käsitteillä pohjavesi, lähde, keidas ja kaivo?
 • Mitä on pintavesi ja mitä sille pitää tehdä ennen kuin sitä voidaan käyttää juomavetenä?
 • Mikä on kehitysmaiden lasten yleinen kuolinsyy ja mistä se johtuu?
 • Mitä hyviä vaikutuksia kaivojen rakentamisella on kehitysmaissa?
 • Kuvittele itsesi kehitysmaan lapseksi, joka hakee vettä kilometrien päästä kotoaan. Mitä miettisit pitkillä vedenhakumatkoilla?
 • Miten jätevettä syntyy?
 • Mihin jätevesi kulkeutuu kodin viemäristä?
 • Miksi jätevesiä puhdistetaan?
 • Mitä siitä seuraa, jos jätevesiä ei puhdistettaisi?
 • Mitä tarkoittaa vesijalanjälki?
 • Miksi suomalaisilla on suuri vesijalanjälki?
 • Miksi farkkujen vesijalanjälki on suuri, jopa 10 000 litraa vettä?
 • Miten voisit pienentää omaa vesijalanjälkeäsi?

MAANKUORI (kpl 12, 13 ja 14)

Keskeiset sisällöt
Oppikirjan kappaleiden 12,13 ja 14 keskeiset käsitteet

Maapallolla on kivinen kuori (kpl 12)

Tehtävä: Tutki Muinainen Maa- sivuilla, miltä maapallo näytti 750 miljoonaa vuotta sitten tai 430miljoonaa vuotta sitten.

Tehtävä: Katso alla oleva video maaperästä. Kirjoita oppimispäiväkirjaasi ainakin viisi asiaa maaperästä - kokonaisin lausein.

Kaivostoiminnasta on hyötyä ja haittaa (kpl 13)

Tehtävä: Katso Yle Areenan Ulkolinjan dokumentti (52 minuuttia) verikännyköistä. Pohdi vastauksia alla oleviin kysymyksiin. Vastaa oppimispäiväkirjaasi.

 • Mitä puhelimien valmistuksessa tarvittavia mineraaleja louhitaan Kongossa?
 • Mistä puhelimen valmistuksessa tarvittavia mineraaleja louhitaan?
 • Voiko puhelimissamme olla mineraaleja, joiden myynnillä rahoitetaan veristä sisällissotaa Kongossa? Perustele.
 • Mitä ihmisoikeusrikkomuksia mineraalien louhimiseen liittyy?
 • Miksi 16-vuotias Chance aloitti työt kaivoksissa? Minkälaista työ kaivoksissa oli? Mitä vaaroja kaivostyöhön liittyi?
 • Miten voitaisiin tulevaisuudessa varmistaa, että puhelimissamme ei käytettäisi mineraaleja, joilla rahoitetaan verisiä sisällissotia?
 • Mitä ajatuksia tai kysymyksiä sinulle heräsi, kun katsoit dokumenttia?

Luonnonvaroja kulutetaan liikaa (kpl 14)

Kertaavia kysymyksiä kappaleista 12, 13 ja 14

12. MAAPALLOLLA ON KIVINEN KUORI

 • Minkälainen on maapallon rakenne?
 • Mistä maankuori muodostuu?
 • Miten kallioperä eroaa maaperästä?
 • Millä tavoin maankuoren laatat liikkuvat toisiinsa nähden?
 • Mitä ilmiöitä maankuoren laattojen liikkeistä seuraa?
 • Mitä ilmiöitä maankuoren laattojen törmäyksestä seuraa?
 • Millä maankuoren laatalla Suomi sijaitsee?
 • Miksi Suomessa ei ole maanjäristyksiä ja toimivia tulivuoria?
 • Missä päin Eurooppaa on maanjäristyksiä, poimuvuoristoja ja toimivia tulivuoria?
 • Miten hautavajoamat eroavat keskiselänteistä?
 • Mikä on magman ja laavan ero?

13. KAIVOSTOIMINNASTA ON HYÖTYÄ JA HAITTAA

 • Mistä maankuoren kallioperä koostuu?
 • Mitä tarkoittaa rapautuminen ja miten se liittyy ravinteisiin, esimerkiksi kalsiumiin?
 • Mitä tarkoittaa eroosio ja miten se liittyy rapautumiseen?
 • Mitkä ovat maapallon a) uusiutumattomia luonnonvaroja ja b) uusiutuvia luonnonvaroja?
 • Mitä maankuoren uusiutumattomia luonnonvaroja ihmiset (sinäkin) hyödyntävät? Miten niitä hyödynnetään? Kerro esimerkkejä.
 • Mitä tavaroita sinulla ei olisi ilman maankuoren luonnonvaroja?
 • Mitä ongelmia kaivostoimintaan voi liittyä?
 • Mitä hyötyä kaivostoiminnasta voi olla?

14. LUONNONVAROJA KULUTETAAN LIIKAA

 • Mitä maapallon uusiutumattomien luonnonvarojen kuluttamisesta seuraa?
 • Mitä tarkoittavat tuotteiden a) elinkaari ja b) ekologinen selkäreppu?
 • Mitä vaiheita kuuluu puhelimen elinkaareen?
 • Mitä vaiheita kuuluu t-paidan tai farkkujen elinkaareen? (Suositus: Katso Yle Areenen dokumenttisarja Verta, hikeä ja t-paitoja.)
 • Minkälaisia ihmistarinoita liittyy puhelimen tai t-paidan valmistukseen?
 • Miten sinä voit vähentää luonnonvarojen kulutusta? Kerro mahdollisimman monta keinoa.
 • Mitä ovat vastuullisesti valmistetut tuotteet ja miten voit tunnistaa ne kauppojen hyllyiltä?

ravinto (kpl 15, 16 ja 17)

Keskeiset sisällöt

Tehtävä: Testaa, millainen ruokapersoona olet.

Ravintokasveja kasvatetaan erilaisilla kasvillisuusalueilla (kpl 15)

Tehtävä: Ota kuvia kodista löytyvistä ravintokasveista. Tee niistä kuvakollaasi, jossa kuvan alla kerrot mikä ravintokasvi on kyseessä ja mistä päin maapalloa se on kotoisin. Lisää kuvakollaasi (esitys) oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tutustu Pelasta pörriäiset - sivuihin (alla olevat linkit). Tee muistiinpanot oppimispäiväkirjaan seuraavien otsikoiden alle:

 • Mitkä eläimet ovat pölyttäjähyönteisiä?
 • Mikä on pölyttäjähyönteisten tärkeä rooli luonnossa ja miten se liittyy opiskeltavaan aiheeseen?
 • Miksi pölyttäjien määrät ovat vähentyneet huolestuttavasti? Luettele syitä pölyttäjien määrän vähenemiseen.
 • Mitä pölyttäjien määrän vähenemisestä seuraa? Luettele mahdollisimman monta seurausta.
 • Mitä sinä voisit tehdä pölyttäjien pelastamiseksi? Luettele ainakin viisi keinoa, joiden avulla voisit suojella pölyttäjiä.

Tehtävä: Toteuta pörriäisteko! Rakenna kotisi pihaan pölyttäjäpysäkki tai hyönteishotelli. Tai vaikka molemmat.

Tehtävä: Kasvata ruokasi.

Tehtävä: Katso Yle Areenan dokumentti Kitkerä totuus suklaasta (46 min). Mitä ihmisoikeusrikkomuksia suklaan valmistukseen voi liittyä? Mitä ajatuksia tai kysymyksiä sinulle heräsi dokumenttia katsellessasi?Vastaa oppimispäiväkirjaasi.

Tehtävä: Tutustu suklaasta, maissista ja lihasta kertoviin infograafeihin. Millaisia vaikutuksia niiden tuotannolla ja kulutuksella on meitä ympäröivään maailmaan?

Maailmassa syödään monenlaista eläinravintoa (kpl 16)

Tehtävä: Tee testi Totta vai tarua eläinten hyvinvoinnista.

Tehtävä: Millä tavoin voisit lisätä lemmikkieläimesi hyvinvointia?

Ruoka jakautuu maailmassa epätasaisesti (kpl 17)

Kertaavia kysymyksiä kappaleista 15, 16 ja 17

15. RAVINTOKASVEJA KASVATETAAN ERILAISILLA KASVILLISUUSALUEILLA

 • Mitkä asiat vaikuttavat alueen kasvillisuuteen?
 • Mihin kasvillisuusalueeseen Suomi kuuluu?
 • Mitkä kasvit ovat ravintokasveja?
 • Mitkä ravintokasvit kasvavat sademetsäalueella?
 • Mitkä ravintokasvit kasvavat monsuunialueilla?
 • Mitkä ravintokasvit kasvavat aavikkoalueilla?
 • Mitkä ravintokasvit kasvavat kasvavat välimerellisillä alueilla?
 • Mitkä ravintokasvit kasvavat aroalueilla?
 • Mitkä ravintokasvit kasvavat lauhkeilla alueilla?
 • Mitä edellä mainituista ravintokasveista olet syönyt?
 • Mitkä asiat vaikeuttavat ravintokasvien kasvatusta Suomessa?

16. MAAILMASSA SYÖDÄÄN MONENLAISTA ELLÄINRAVINTOA

 • Millä kahdella tavalla maatalous tuottaa ravintoa ihmisille?
 • Mitä eläinravintoa ihmiset syövät?
 • Mitkä ovat Suomen tuotantoeläinlajeja?
 • Mitä tarkoittaa tehotuotanto ja mitä ongelmia siitä seuraa?
 • Millä tavoin tuotantoeläinten hyvinvointia voidaan lisätä?
 • Millä tavoin voisit syödä ympäristö- ja ilmastoystävällisemmin?

17. RUOKA JAKAUTUU MAAILMASSA EPÄTASAISESTI

 • Missä päin maailmaa elää eniten ruokapulasta kärsiviä ihmisiä?
 • Missä valtioissa aliravittujen osuus on yli 25 prosenttia väestöstä?
 • Mistä ruokapula johtuu? Mitkä asiat haittaavat maataloutta?
 • Mitä ruuan puutteesta seuraa?
 • Mitä ruuan liiallisesta syömisestä seuraa?
 • Miksi kouluruoka on/olisi hyvä asia myös köyhissä maissa?

Toimi ja vaikuta! oma vaikuttamisprojektini

 • Minkä asian haluaisit muuttaa?
 • Mihin asiaan haluaisit vaikuttaa?

Suunnittele ja toteuta jokin vaikuttamisprojekti, joka liittyy lähiympäristösi viihtyisyyden parantamiseen tai ympäristön monimuotoisuuden säilyttämiseen. Voit keksiä projektisi aiheen itse, valita jonkin alla olevista tai etsiä ideoita esimerkiksi nuortenideat.fi - sivuilta.

 • ilmastomielenilmaisu
 • pikavaatehanke / älä osta - hankevastamainoksia pikamuodista
 • ympäristömerkit - tuote-esittely
 • roskista taidetta
 • kodin muovin kierrätys / muovien käytön vähentäminen
 • my green day / 10 ilmastotekoa - vlogit, blogit, podcastit
 • reilun tuotteen / risainatun tuotteen suunnittelu ja mainoskampanja
 • tutkimus kodin hävikkiruuasta
 • kasvisruokahaaste tai vähemmän lihaa - viikko
 • oman ruuan kasvattaminen - perheprojekti
 • lemmikkien hyvinvointipäivä
 • pölyttäjäpysäkit, hyönteishotellit: #pelastapörriäinen
 • siilien suojeluprojekti: rakenna siilille asuntoja
 • eläinten hyvinvointiin liittyvä kansalaisaloite
 • matelijoiden uusi brändi
 • sammakoiden suojeluprojekti
 • ploggaustapahtuma
 • siistikotibiitsi - talkoot
 • elektroniikkajätteen keräyskampanja
 • lähiympäristö viihtyisämmäksi - talkoot
 • purkkaprojekti: purkkaroskikset risainatusta kierrätysmuovista koulun pihalle
 • Flash mob pihalla tai onlinena

Vaikuttamisprojektin ohjeet

1. Suunnittele, miten toteutat vaikuttamisprojektisi. Kirjoita suunnitelma oppimispäiväkirjaan. Kirjoita suunnitelmaan alla olevat otsikot ja niiden alle lyhyet kuvaukset. Käytä selkeää fonttia ja fonttikokoa 12-14.

Suunnitelma:

 • projektin nimi
 • projektin tavoite
 • mitä projektissa tapahtuu
 • missä se toteutetaan
 • mitä toimintatapoja käytetään
 • ajankohta
 • aikataulu
 • dokumentointi
 • yhteistyötahot ja yhteydenotto
 • työnjako
 • tarvittavat materiaalit ja tietolähteet

2. Esittele suunnitelma opettajalle ja tee tarvittaessa muutoksia suunnitelmiin.

3. Toteuta projekti ja dokumentoi sen eri vaiheita kuvaamalla ja kirjoittamalla muistiinpanoja.

4. Kirjoita vaikuttamisprojektistasi raportti alla olevien otsikoiden mukaan. Huomaa, että voit päivittää projektisi suunnitelman raportiksi.

 • Projektin nimi
 • Projektin tavoite
 • Projektin suunnitelma (liitä tekemäsi suunnitelmat mukaan)
 • Projektin toteuttaminen ja dokumentointi (kuvaile projektisi eri vaiheita ja lisää mukaan kuvia ja videoita projektin eri vaiheista)
 • Projektin arviointi (arvioi projektisi toteutumista: miten suunnitelmat pitivät, mihin olit tyytyväinen jne.)

5. Valmistaudu esittämään projektisi muille.

Created By
Rita Keskitalo
Appreciate

Credits:

CC BY-SA Rita Keskitalo