Loading

Winterkost Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2017-4

Welkom

WINTERKOST was het thema van onze winterfotowedstrijd. Jullie lieten je inspireren door winterse dagen met sneeuw en kou. Door vogels die snoepten van de laatste bessen, of van voedertafels in de tuin. Het leverde honderden pracht-inzendingen op. We hebben een kleine twintig foto’s uitgezocht... hier komen ze!

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Tineke de Boer – Kiek... ik heb je wel gezien

Winnaar: Tineke de Boer

Tineke de Boer (1959) uit Vlaardingen schoot deze vos, ‘sneaky’ op zoek naar zijn maaltje, niet ver van huis in de Broekpolder. Het is een spannende foto; je hebt het idee dat je stilletjes achter de bevroren rietpluimen staat te loeren.

Klik, klik!

“Toen het net had gesneeuwd ben ik ‘s morgens vroeg met mijn camera op pad gegaan. Mooie plaatjes schieten! En als dat niet zou lukken, dan had ik toch een geweldige ochtend omdat de weersomstandigheden zo mooi waren: zon, sneeuw en nog heel veel ongerept witte ondergrond. Eventjes stond ik tussen het riet een boterham te eten. Opeens stokte mijn adem, omdat ik hier in de polder geen vos verwachtte! Boterham snel in mijn mond, de vos bleef me gelukkig aankijken en ik kreeg de kans om twee keer te klikken. Dit was foto nummer 1, bij de volgende klik draaide de vos zich en verdween hij even plotseling als dat hij gekomen was.”

“Jullie thema is WINTERKOST. Ik stond daar even een boterham te eten. Zou de vos daar op af zijn gekomen? Het was hoe dan ook een bijzondere ontmoeting!”

Ghita Pluijmaekers – Dorstig eekhoorntje

Winnaar: Ghita Pluijmaekers

Ghita Pluijmaekers (1970) uit Leiden kreeg verreweg de meeste stemmen van het publiek. Logisch wanneer je dit schattige eekhoorntje ziet! Niet alleen is de foto leuk om te zien, het is ook technisch een mooi beeld. Scherp op het koppie, terwijl de achtergrond vervaagt. De weerspiegeling in het water maakt de foto extra interessant.

Wak-water

“We hadden een observatiehut gehuurd en wilden vooral de vogels in het bos op de foto zetten. Op een gegeven moment zag ik deze eekhoorn naar een vijvertje lopen. Aan de rand van het bevroren deel van het water bleef hij staan om te kunnen drinken uit een wak. Deze foto geeft voor mij weer hoe moeilijk dieren het hebben als wij een echte winter met aanhoudende vorst zouden krijgen. Niet alleen het vinden van eten wordt moeilijker, ook water drinken wordt lastig voor ze.”

Eropuit

Ghita gaat er regelmatig met haar camera op uit. “Meestal naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar ook op de Veluwe en op het Noordzeestrand fotografeer ik graag.”

Raymond Bos – Ontwaken

Winnaar: Raymond Bos

Raymond Bos (1970) uit Alphen aan de Rijn maakte deze sfeervolle foto. Winterwitte weilanden, schapen die in hun dikste wollen pak rustig van het uitzicht genieten en een molen aan de horizon. Kan het Zuid-Hollandser?

’s Morgens vroeg

“Ik ben chronisch pijnpatiënt,” vertelt Raymond. “Fotograferen helpt mij omdat het me afleiding geeft. Ik ben dan geconcentreerd ergens anders mee bezig en dat leidt me af van de pijn. Het liefst ga ik er ’s morgens vroeg op uit. Dat hoeft niet ver te zijn, ik heb al heel wat mooie beelden gemaakt in en rond mijn woonplaats.”

Fotograferen is kijken

“Deze foto is genomen bij de Treinweg in Alphen aan den Rijn. Mijn ervaring is dat het eigenlijk niet uitmaakt waar je de foto’s maakt, maar je moet leren kijken om prachtige momenten vast te kunnen leggen.”

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Natalie Hens
Veel vogels vinden hun winterkost dicht bij onze huizen. Deze Vlaamse gaai komt even een pinda pikken. Het zal niet bij één pinda gebleven zijn!
Hans Braal
Hans stuurde een mooie serie op van pestvogels die eindeloos aan het snoepen waren van de Gelderse roos.
Dick van Egmond
Je kunt dan zelfs een roerdomp ‘zomaar’ voor je lens krijgen! “Hebbes!” schreef Dick van Egmond. “Na lang wachten had de roerdomp eindelijk zijn vis te pakken.” Ook het lange wachten voor de fotograaf werd dus beloond.
Manolito Speelman
Nog zo’n vogel die zich in de winter wat gemakkelijker laat zien: het baardmannetje.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil jij je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Ben Knoop
Een halve appel in de tuin: prima winterkost voor de kramsvogel. Vaak zie je ze ’s winters in groepen bij elkaar. Zoals de fotograaf schreef: “Een groepje kramsvogels in mijn tuin in Vlaardingen. Ruzie maken dat ze deden!” Straks vertrekken ze weer naar het noorden.
Wilhelmien Salari
Misschien dat deze knotwilgen langs de dijk bij Gouda in het vroege voorjaar weer geknot worden door vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap. Maar een paar weken geleden zorgden ze nog voor dit ijzingwekkend mooie plaatje.
Sandra Hofman - Stalman
Ook hier zorgen winterse wilgen voor een prachtig stilleven. Ze blijven fier overeind, net als de fotograaf. Zij trotseerde een sneeuwstorm om dit beeld vast te leggen.
Wim Alsemgeest
“Afgelopen december was ik op een morgen heel vroeg aan het wandelen in het natuurgebied aan de zuidkant van Delft tussen de Makro en de Delftse Schie. Het zat potdicht van de mist terwijl het die nacht gevroren had. Ik trof deze berenklauw die erom vroeg op de plaat gezet te worden.”
Hans Sluimer
Het Zuid-Hollandse landschap blijft inspireren: “Winterwonderland op een ochtend in Midden-Delfland,” aldus de fotograaf.
Alex Mastwijk
Ruim 25 km van Midden-Delfland, aan de Nieuwe Maas is sinds kort dit uitzichtpunt, de Beverbrug, te vinden. Landschapsfotografen zullen het uitzicht zeker kunnen waarderen! Zie ook: www.zhl.nl/beleef-de-zaag
Theo Hamoen
Oeps! Deze rover is overvallen door een portie sneeuw. Het zal vandaag lastig worden om ongezien een prooi te bemachtigen.
Mabel Bohms
Zelfs de grote grazers, onmisbare hulpen en hulpjes voor de beheerders van het Zuid-Hollands Landschap, hebben het soms lastig in de winter. Kont tegen de sneeuwwind – zo kun je je als pony het best wapenen bij een flinke sneeuwbui. En ondertussen graas je rustig je winterkost bij elkaar.
Adriaan de Ruiter
“De Boonervliet bij Maasland is een heerlijke vliet voor schaatsen, zeilen, roeien en kanoën,” aldus de fotograaf.
Petra Martens
Een winterse zonsondergang boven het oer-Hollandse rivierenlandschap. Met deze sfeervolle foto van de Lek geven we al een knipoog naar onze volgende fotowedstrijd.

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Doe je weer mee? Het thema van de nieuwe wedstrijd is OUDHOLLANDS. Koeien en grutto’s in de wei, lammetjes rond de boerderij, molens en boerderijen aan de horizon, razende wolkenluchten... we zijn razend benieuwd wat jij fotografeert.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Jos Arents (bessenijs).

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.