Loading

Palazzo Sciarra Streetart uit de 19de eeuw

Op steenworp afstand van de Via del Corso en de Trevifontein, midden in de drukte van de hoofdstad die duizenden toeristen en Romeinen dagelijks doorkruisen staat “Galleria Sciarra” een parel van Art Nouveau stijl.

Twee gebouwen waren in 1610 door de Milanese architect Flaminio Ponzio samengevoegd. De façade stamt uit 1641, maar in de 18de eeuw werd het gebouw in opdracht van kardinaal Prospero Colonna door architect Luigi Van Vitelli aangepast aan de mode van die tijd. Tussen 1871 en 1898 werd op verzoek van prins Maffeo Sciarra, het gebouw aanzienlijk verkleind. Galleria Sciarra is werk van de architect Giulio De Angelis die ook verantwoordelijk is geweest voor het Palazzo della Rinascente in Rome.

De Angelis ontwierp een vierhoekige voetgangersbinnenplaats, bekroond door een ijzeren gewelf en versierd met gietijzeren kolommen bij de ingangen.

De fresco's gerealiseerd met encaustiek techniek, een schildertechniek, waarbij pigmenten vermengd worden met hete bijenwas, hars en nog een paar stoffen, werden toevertrouwd aan de Romeinse schilder Giuseppe Cellini. Fresco’s van figuren die de vrouwelijke deugden uit het leven van de 19de eeuw vertegenwoordigen, een eerbetoon aan Carolina Colonna Sciarra, de moeder van Prins Maffeo.

Villa Sciarra

De Amerikaanse diplomaat George Wurts en zijn vrouw Henrietta Tower waren in 1902 de laatste privé eigenaars van Villa Sciarra. Wurts was een grote tuinliefhebber, hij maakte er een botanische tuin van en bouwde een reusachtige ijzeren volière voor het fokken van witte pauwen. Het park werd versierd met sculpturen uit de achttiende eeuw afkomstig uit Castello Visconti di Brignano d’Adda in Bergamo.

Het romantische park is gelegen op de helling van de Gianicoloheuvel, ingeklemd tussen de wijken Trastevere en Monteverde Vecchio en is zelfs voor vele Romeinen een volkomen onbekende plek. Een oase van rust, rijk aan prachtige oude bomen, waar vooral omwonende even met hun hond wandelen of hun krantje lezen. Het verhaal van Villa Sciarra begint reeds vóór de Romeinse tijd toen zich hier een heiligdom bevond dat was gewijd aan de nimf Furrina. In de Romeinse periode ontstonden hier de beroemde Orti di Cesare, de keizerlijke tuinen, die vanaf Monteverde omlaag liepen in de richting van de Tiber.

Created By
Redactie Dolcevia
Appreciate

Credits:

Olga Bibi Segaar; Comune di Roma; Archihouse Blog

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.