Morren dakdekkers extra in lr door infra communicatie

Rietdekken is een beroep waar liefde voor de ambacht de belangrijkste reden is om rietdekker te worden.

In 2009 zijn we ons rietdekkersbedrijf in Lunteren begonnen. Na ruim tien jaar ervaring als rietdekker bij dezelfde werkgever werd het de hoogste tijd om op eigen benen te staan en het vak dat we zo graag uitoefenen te perfectioneren.

Onder afbeeldingen kunnen opmerkingen geplaatst worden

Iedere rietdekker heeft naast de basistechniek die hij van zijn leermeester meekrijgt ook zijn eigen technieken waarmee hij zijn vakmanschap vergroot. Door onze basis in het onderhoud van rieten daken hebben we vele soorten daken onderhouden en de diverse technieken die de verschillende soorten rieten daken in zich hebben onder de duim gekregen. Ervaren rietdekkers dus! Hoewel we broers zijn, zit er wel duidelijk verschil tussen onze voorkeuren. Doordat we de administratieve kant en de ambachtelijke kant van de firma gescheiden hebben, kunnen we beiden uitblinken in onze werkzaamheden als rietdekker. We doen beiden wat we leuk vinden én waar we goed in zijn. Natuurlijk kunnen we wel helpen bij elkaars werk. Want bij drukte springt iedereen bij om de deadlines voor de klant te halen. En zo hoort het ook vinden wij.

nachtwerk

Vakmensen

Aftimmeren en beschotting aanbrengen

De schroefdakconstructie is een gesloten constructie. Het riet wordt op een dichte ondergrond geschroefd. Dit plaatmateriaal is meestal OSB plaat of multiplex van minstens 18mm dik. Er is geen spouw tussen het riet en de onderconstructie, het is luchtdicht gesloten. In deze constructie heeft het riet een goede isolerende waarde. Tevens is er een goede brandveiligheid . Als het plaatmateriaal wordt vervangen door een isolerend schroefpaneel stijgt de isolatiewaarde tot boven de Rc 2,5 norm (isolatiewaarde) in het bouwbesluit. Dit kan oplopen tot Rc=5 (W/m2K).

Door op te foto's te klikken krijgt u een grotere afbeelding te zien.

Rietdekken

Riet (Phragmites Australis) is een grassoort. Het groeit wereldwijd aan waterkanten in gematigde klimaten. Voor rieten daken gebruikt men zoet tot licht-brak waterriet. Riet loopt jaarlijks uit en rietstengels kunnen tot wel vier meter hoog worden. Er zijn geschriften waaruit blijkt dat er in de veertiende eeuw al riethandel werd bedreven. Riet was toen een veelvoorkomende en ook goedkope dakbedekking.

Wij geven de voorkeur aan riet uit Nederland of Oostenrijk, puur uit kwaliteitsoverwegingen. Het is ook nog mogelijk met kunstriet te werken. Vroeger kwam al het riet uit Nederland maar tegenwoordig komt riet ook uit landen als Roemenië, Oostenrijk, Oekraïne en Turkije. Het klimaat van het land van herkomst moet gematigd zijn en het riet moet zoetwaterriet zijn. Daarnaast bepaalt bijvoorbeeld ook de soorten draad (verzinkt of roestvrij staal) de prijs én de kwaliteit van de rieten kap.

Nokafwerking

De nok van rieten daken wordt in Nederland vrijwel overal hetzelfde afgewerkt. Er kunnen kleine verschillen zitten in details als de rondingen bij dakkapellen en afwerking bij dakramen. Ook bij de nokafwerking kunnen “regionale” verschillen zitten. Deze verschillen zijn de kleur van de nokpannen, geglazuurde pannen of niet en steeds vaker zien we koperen nokafwerkingen. Uiteindelijk bepaalt de smaak van de opdrachtgever de afwerking van het rieten dak.

Aan- en afvoeren van het riet

Doordat riet een seizoen product is, kan de kwaliteit van riet per jaar verschillen. Goed riet komt van een schrale voedingsbodem (zand of veen) en staat in licht stromend zoet water tot licht-brak water.

Wilt u meer informatie over het onderhoud van rieten daken of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van Morren Rietdekkersbedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Created By
Infra Communicatie
Appreciate

Credits:

Deze foto's zijn eigendom van Infra Communicatie. Ze dienen als voorbeeld en mogen alleen na toestemming van Infra communicatie gepubliceerd worden.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.