In de laatste editie heeft Ronald Loendersloot mij al een beetje aangekondigd. Laat ik beginnen te vertellen dat ik erg veel zin heb in deze nieuwe job als General Manager bij HMSHost. Ik weet zeker dat wij met een goede samenwerking het mooie succes op Schiphol en Rotterdam verder kunnen uitbouwen en optimaliseren.

Mijn naam is Ad Willemsen en ik ben al bijna 36 jaar getrouwd met mijn lieve vrouw Emmy. Wij hebben twee kinderen Robert en Dilian. Dilian is getrouwd met Bas Roordink en zij hebben samen twee fantastische kleinzoons Flynn en Bowie. Wij wonen in Oosterbeek, een mooi dorp in de buurt van Arnhem. Ik ben van huis uit banketbakker en heb in 1998 bij La Place het 2e La Place restaurant in Amstelveen als restaurantmanager succesvol geopend. Vervolgens heb ik mij binnen de La Place organisatie verder ontwikkeld tot de Manager die ik nu ben. In verschillende rollen heb ik meegewerkt aan een mooi en succesvol merk dat La Place nu is. Mijn kracht ligt in het feit dat ik mij goed kan inleven wat er op de werkvloer gebeurd. Ik heb het zelf allemaal wel een keer gedaan en/of meegemaakt in de praktijk en luister graag naar wat mij verteld wordt. Dit zal samen met jullie goede ideeën snel tot verbeteringen kunnen leiden. Ik ben een echte Bourgondiër en houd dan ook van lekker eten met een mooi glas wijn. Ik heb een goede productkennis en kan zelf goed koken wat ik dan ook graag doe voor een goed gezelschap. Ook het maken van mooie reizen is een van onze hobby’s. Daarnaast zijn mijn kleinkinderen mijn nieuwe hobby geworden.

Mijn passie is mensen en geloof dan ook heilig dat in ieder mens één of meerdere mooie talenten cq kwaliteiten schuilen. Het is dan ook aan mij en alle andere leidinggevende om samen deze talenten te ontdekken en verder te helpen ontwikkelen. Binnen HMSHost liggen goede kansen om door te groeien en hoe mooi is het om deze interne groeikansen te stimuleren. Hierdoor ontstaat veel meer passie en betrokkenheid vanuit alle teams. Er is al veel gesproken over gastronomie, over hoe we tevreden gasten krijgen. Om dit te bereiken moeten we altijd veel ballen in de lucht houden. Maar als echt tot de kern gaat, gaat het maar om een paar zaken waar we ons op moeten focussen; een lekker product maken en verzorgd worden door gepassioneerde en vriendelijke teams in een gezellige en onderscheidende ambiance. Al het andere is ook belangrijk, denk aan hygiëne, afspraken en procedures, hier kunnen wij allemaal onze bijdrage aan leveren.

Als je dit stukje leest, ben ik volop bezig met mijn inwerkperiode. Een tijd waar ik enorm veel zin in heb. Niet alleen om kennis te maken met velen van jullie, maar vooral ook om veel van jullie te leren. Ik ben een open persoon en je kunt altijd bij mij terecht als er vragen zijn. Als het vertrouwelijk is, zal dat ook zo blijven. Als het goede ideeën zijn, gaan we er samen mee aan het werk om het uit te voeren. Nogmaals, ik heb er erg veel zin in en hoop samen met jullie het mooie succes van HMSHost op Schiphol en Rotterdam Airport verder te continueren of waar kansen liggen verder uit te bouwen.

Met heel veel vriendelijke en gastvrije groeten, Ad Willemsen

Sinds afgelopen oktober zijn wij als HMSHost op twee Nederlandse luchthavens actief. Namelijk Schiphol Airport en Rotterdam The Hague Airport.

Voor de meesten zal Rotterdam The Hague Airport geen bekend terrein zijn, vandaar dat in deze Hostpitality de verkooppunten van HMSHost worden voorgesteld.

Rotterdam The Hague Airport is een relatief kleine luchthaven en niet te vergelijken met luchthaven Schiphol. Door de kleinschalig-heid van Rotterdam The Hague Airport is de sfeer hier dan ook heel anders dan die op Schiphol. De meesten mensen die Schiphol kennen vergelijken de luchthaven op Rotterdam dan ook met een gezellige grote ‘huiskamer’. Ter vergelijking: Schiphol verwerkt ongeveer 64 miljoen passagiers per jaar, Rotterdam ongeveer 1,7 miljoen passagiers per jaar.

HMSHost heeft een viertal verkooppunten op Rotterdam The Hague Airport, een counter-restaurant, een koffiebar voor de douane, een bar-concept, en een koffiebar achter de douane. Het counter-restaurant is hierbij de grootste. Hierbij moet gedacht worden aan een concept waarbij de gasten zelf hun producten kunnen pakken en deze vervolgens komen afrekenen bij de kassa. Enkele producten die hier verkocht worden zijn vers belegde broodjes, panini’s, warme maaltijden, smoothies, koffie, thee en frisdranken. Het bar-concept is gelegen op de 1e etage van de luchthaven en heeft naast een binnen-terras ook een buitenterras waarbij over het gehele platform gekeken kan worden. Vooral in de zomer is het hier dan ook erg druk. Beide genoemde koffiebars zijn concepten waarbij, zoals de naam al zegt, vooral koffie en thee wordt verkocht. Naast deze genoemde verkooppunten is er in de zomer ook nog een extra bar op het buiten-terras op de 1e etage achter de douane. Op de foto’s is deze bar te zien in de zomer. Door de overname van de horeca-verkooppunten door HMSHost is er een hoop veranderd, zo vertelt het personeel.

Astrid (ASM): ‘’Ik ben nu 4 jaar werkzaam binnen de horeca op Rotterdam The Hague Airport en heb hier altijd met veel plezier gewerkt. De overname door HMSHost kwam als een positieve verassing. Door de overname van HMSHost heb ik het gevoel dat er meer naar ons als medewerkers geluisterd wordt en waarbij nieuwe ideeën van medewerkers echt in overweging worden genomen’’. In de oude situatie was Astrid 1e medewerker wat inhield dat zij het eerste aanspreekpunt was van de medewerkers. Door de komst van HMSHost is Astrid benoemd als één van de Assistent Store Managers, waar zij naar eigen zeggen de mogelijkheden krijgt om zich te blijven ontwikkelen.
Annemarije en Michella (medewerkers): Ook deze twee dames waren al werkzaam op Rotterdam The Hague Airport voordat HMSHost deze horeca-verkooppunten heeft overgenomen. Op de vraag wat volgens hun het grootste verschil is met de oude werkgever en HMSHost gaven zij het volgende antwoord: ‘’Het eerste grote verschil is de kleding. De bedrijfskleding die we nu hebben past bij het bedrijf. We zijn nu onderdeel van een groot horeca-bedrijf, in dit soort kleine verschillen is dat echt te merken’’. Daarnaast vertelden zij dat zij zichzelf nu veel meer betrokken voelen bij het bedrijf. ‘’HMSHost is heel open en transparant over het delen van de cijfers van de verschillende verkooppunten. Wij vinden het leuk om te horen dat ons goede gevoel over de dag is te merken in goede verkoopcijfers, hierdoor voelen wij ons echt betrokken’’.
Demie (medewerker): Ook Demie was al werkzaam op Rotterdam The Hague Airport voordat HMSHost deze horeca-verkooppunten heeft overgenomen. Op de vraag wat hij het grootste verschil vindt tussen de oude en de nieuwe werkgever vertelde hij het volgende: ‘’ Er is hier binnen korte tijd veel veranderd, wat in het begin wel even wennen was maar het is uiteindelijk voor een goed doel. Ik heb vertrouwen in de veranderingen en ik verwacht dat deze dan ook positief uit zullen pakken. We zijn nu niet meer een klein bedrijf, maar echt onderdeel van een enorm groot bedrijf. Het bedrijf waar ik nu voor werk heeft veel ervaring met horeca en dat merk je in alles’’. Demie zijn favoriete plek is de bar bij het dakterras ‘’vooral in de zomer vind ik het erg leuk om achter de bar te staan. Het is hier dan gezellig druk!’’.
Op de eerste vraag van het gesprek “Wat wilde je vroeger worden?” antwoordt Erica dat ze iets in de zorg wilde gaan doen, “maar ik kwam er al snel achter dat ik meer een talenknobbel had en dat ik graag met mensen wilde werken was mij wel duidelijk.”asdaad

Tijdens haar rechtenstudie in Leiden en daarop volgende stage ontdekte ze dat een functie als bedrijfsjuriste een goede basis zou kunnen zijn voor een verdere carrière.

Maar het liep toch ietsje anders toen ze, werkzaam als weekendhulp bij Miss Etam tijdens haar studie, de stoute schoenen aantrok en een open sollicitatie stuurde naar de eigenaren van dit bedrijf. Op haar sollicitatie werd heel positief op gereageerd en Erica kon vrijwel direct aan de slag. Al snel kreeg ze het vak en de fijne kneepjes ervan onder de knie. Ze maakte binnen het bedrijf een groei door van weekendhulp naar Regiomanager en legde daarmee de basis voor haar carrière in de retailwereld. De jaren daarna ging ze aan de slag bij onder andere Prénatal waar ze de opdracht kreeg om in vijf jaar tijd alle winkels in te richten en dat is haar samen met een goed team in drie jaar tijd gelukt. Het verschil tussen horeca en retail is eigenlijk niet heel groot, aldus Erica. “In beide branches moet meer gekeken worden door de ogen van de gast. Wat zijn de wensen en waar is behoefte aan, zodat we hier van kunnen leren en beter kunnen inspringen op wat de gasten willen. In de horeca wordt het assortiment meer door de gast gestuurd in vergelijking met de retail waar het veel procesmatiger is. De branches raken elkaar op het gebied van het dagelijks blijven ontwikkelen van mensen en het zoeken naar de balans tussen processen en gastvrijheid. Het gaat er in principe om dat een gast die een winkel of restaurant binnenloopt zich welkom wil voelen en tevreden weer weg wil gaan.”

Erica zit nog midden in haar inwerkperiode. Haar eerste indruk is dat iedereen haar heel hartelijk verwelkomt op de verschillende afdelingen. Collega’s zijn heel nieuwsgierig en zeer bereid om je nieuwe dingen te leren. Ze ervaart de inwerkperiode dan ook als zinvol, omdat ze op deze manier alle verschillende concepten van HMSHost op Schiphol leert kennen. Ze ziet met eigen ogen wat de piekmomenten zijn en hoe de medewerkers omgaan met het handhaven van de kwaliteit. Ook ervaart ze hoe het is om als medewerker dagelijks op een paar vierkante meter werkzaam te zijn en hoe onze gasten voortdurend gastvrij te woord worden gestaan. Erica: “Het team van de Store EF-pier had een eigen inwerkprogramma voor mij gemaakt en daar heeft Quincy mij heel geduldig geleerd mijn eerste biertje te tappen. Na drie pogingen kon ik vol trots een large bier aan een gast overhandigen.” In haar functie als Operationeel Manager wil zij graag de mensen verder helpen ontwikkelen en kan zij een goede bijdrage leveren aan de integratie van retail in de horeca, want “dat zie je steeds meer op de luchthavens.” Schiphol is een unieke plek, vindt Erica. “Naast de verschillende concepten, trainingen en ontwikkelingen die worden aangeboden aan alle medewerkers, de verschillende culturen en reizigers is het een inspirerende plek om te mogen werken.”

“Tot slot wil ik mijn complimenten geven aan alle teams en hun bereidheid om mij een kijkje – open en transparant - in hun keuken te mogen laten nemen. Bedankt voor jullie steun en support. Ik zie jullie snel op de werkvloer.”

In de vorige editie stond de aankondiging van het aankomende ‘Do You Feel Good?’ medewerkerstevredenheidsonderzoek. Nieuw dit jaar was dat je de enquête ook op je telefoon kon invullen.

Uit de enquête van vorig jaar waren waardevolle en bruikbare informatie gekomen, die bij medewerker speelden. Iedere Store heeft de uitslag gedeeld in een werkoverleg en een hoop leuke acties zijn hier uit voort gekomen.

Bij Grand Café Plaza gaven de medewerkers aan te weinig te weten over de trainingsmogelijkheden binnen onze organisatie. Door het versturen van de maandelijkse trainingskalender hebben een aantal collega’s in overleg met hun leidinggevende een leuke training kunnen volgen.

Ondanks dat de afdeling Amsterdam Bread Company afgelopen jaar niet mee heeft gedaan aan de Do You Feel Good-enquête (ze waren immers nog niet open), hebben ze een eigen medewerkers enquêtes afgenomen. De feedback hieruit hebben ze verwerkt in een actieplan, waaruit een aantal leuke initiatieven een succes zijn geworden. Om werkprocessen en procedures efficiënter en beter te organiseren, implementeren ze maandelijks de beste en meest relevante ideeën uit de ideeënbox. Ze koppelen dit aan de teams terug door middel van een nieuwsbrief. Deze maandelijkse nieuwsbrief met updates wordt gemaakt door de medewerkers. Hierdoor wordt iedereen betrokken en stimuleren ze elkaar onderling, want zij weten het beste wat er op de werkvloer speelt. Ook hebben ze de betrokkenheid en erkenning aan medewerkers vergroot door een Wall of Fame te creëren. Hier hangen ze zowel complimenten op van gasten als van medewerkers. Ten tijden van het invullen van de enquête was Café Cocó nog niet zo lang open en waren ze net met het team op bezoek geweest bij leveranciers van Café Cocó in Frankrijk waar een hechte band was ontstaan. In het begin moesten zij meer routine krijgen en al snel kwamen er suggesties ter verbetering, maar zij realiseerden zich ook dat ze eerst de Store een kans moesten geven in de pas geopende lounge. Nu noteren ze alle feedback en suggesties van de gasten om zo bijvoorbeeld een goed idee voor de menukaart toe te voegen. Ook hebben zij een inspiratiebord ontwikkeld waar alle medewerkers hun suggesties kunnen opschrijven.

Zodra de resultaten van dit jaar bekend zijn, worden die uiteraard gedeeld met alle Stores.

Hoi lieve collega's. De vorige column was niet bepaald vrolijk. Daarom heb ik deze keer voor een vrolijker verhaal gekozen. Met sommige reizigers heb je weleens een gesprek over wat ze van Nederland vinden en wat ze hier hebben gedaan. Je krijgt ook vragen zoals: ‘Wat voor leuke dingen kan ik hier doen?’, ‘Waar ligt dit?’ en ‘Wat is dit?’. Een paar maanden geleden kreeg ik net zo’n vraag van een Amerikaans vrouwtje.

Ik was aan het werk bij Silverscreen en een Amerikaanse vrouw, rond de leeftijd van 50, kwam aan mijn kassa. Het was een slanke vrouw, ze was niet zo lang en had bruin haar geknipt in een bob. Zoals gewoonlijk begroette ik met: ‘Good afternoon’ en een vrolijke glimlach. En als antwoord kreeg ik natuurlijk: ‘Good afternoon, how are you?’ Ik weet nooit wat er is met Amerikanen en die vraag, want ik zeg dan ‘Good and how are you?’ en voordat ik de zin helemaal heb uitgesproken is hun aandacht alweer bij het eten. Bij deze vrouw gelukkig niet, ze was heel sympathiek en liet mij uitpraten. Het voelde heel goed dat iemand je laat uitpraten. Ze bestelde een jus d’orange met een croissantje. Na de bestelling bleef ze nog even met mij kletsen en vroeg toen: ‘Do you know where a coffeeshop is?’ Ik wist dat de vrouw terug naar Amerika ging, dus ik dacht dat ze het had over een coffeeshop op Schiphol en niet in Amsterdam. Misschien weet ze niet eens wat een coffeeshop is? Dus ik zeg voorzichtig: ‘Here at the Airport, there is no coffeeshop.’ De vrouw keek verbaasd en op dat moment denk ik bijna zeker te weten dat ze geen idee heeft wat ze eigenlijk vroeg. In mijn hoofd dacht ik, ‘hoe kan ik rustig zeggen dat wat ze zoekt niet helemaal is wat ze denkt dat het is zonder, haar te laten schrikken?’ De vrouw heeft door dat ze waarschijnlijk niet de goede betekenis van een coffeeshop weet. Ze vraagt voorzichtig: ‘What is a coffeeshop actually?’ Ik heb al door dat ze begrijpt dat het niet om koffie gaat wat ze daar verkopen. Ik moet een beetje lachen en leg uit dat je daar drugs kan kopen en dat het geen koffietent is. Aangezien je daar drugs kunt kopen, je ook geen coffeeshop op het vliegveld zult vinden. De vrouw kijkt verschrikt en schaamt zich een beetje dat ze het vroeg. Daarna begon ze te lachen. Ze vertelde dat ze nu begrijpt, waarom haar zoon zei dat ze niet terug naar Amerika moest gaan zonder naar een coffeeshop te zijn geweest. We moesten beiden er heel erg om lachen. Toen begon ze met grapjes te maken met : ‘Don’t report me and don’t go to the police’. Ik heb wel vaker gehad dat mensen vragen naar een coffeeshop op het vliegveld. De een meent echt een coffeeshop te bedoelen en de ander weet gewoon niet wat het betekent. De reactie van deze vrouw vond ik zo geweldig, omdat ze schrok van haar eigen woorden en haar zoon haar flink te pakken heeft gehad.

Op 26 januari namen 200 kinderen voor één dag de positie over van verschillende CEO’s, directeuren, burgemeesters en hoofdredacteuren van succesvolle bedrijven, waaronder HMSHost. Tijdens ‘Baas van Morgen’, een initiatief van JINC, ervaren kinderen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand hoe het is om de leiding te hebben en doen zij een waardevol contact voor het leven op. Met deze ‘superbliksemstage’ willen JINC en alle deelnemende bedrijven, laten zien dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor ál het talent van morgen vanzelfsprekend is.

Wesley Heckbert, een 2e klasser van het Sweelinck College mocht een dagje meelopen met Marga Hendriksen, HR Manager. “Na de rit van school naar Schiphol hebben we de kernwaarden van HMSHost doorgenomen. Tijdens een korte rondleiding op Plaza werden we hartelijk ontvangen door Jeroen Vreenegoor waar Wesley al snel merkte dat de passie er vanaf spat bij Jeroen en zijn team van Starbucks Plaza.”

Vervolgens mocht hij aan de slag bij LEON voor zijn opdracht van de dag: antwoord geven op de vraag wat vinden jongeren belangrijk in hun baan. Dankzij de enthousiaste begeleiding van Melchior en Hermi die vertelde over zijn werk en deelname aan de Horecava wedstrijd, kwam Wesley steeds meer los. Wesley vertelde dat hij ‘s nachts wakker gemaakt mocht worden voor een lekker vette hamburger omdat hij dat het allerlekkerste vindt. Na het maken van zijn eigen gezondere burger bij LEON, kon hij vol overtuiging zeggen dat de burger van LEON echt lekkerder was! En wat vindt Wesley als baas van morgen nu belangrijk voor jongeren in een baan? “Een leuk team, een gezellige sfeer en plezier.” En dat zat volgens hem wel goed bij Leon. De middag werd afgesloten met een conferentie met alle toekomstige bazen van Nederland en begeleiders. Hier werden ervaringen uitgewisseld, werd ‘over de lijn’ gespeeld en werd wijze raad gegeven, niet alleen aan de bazen van morgen maar ook aan de bazen van vandaag natuurlijk.

Op woensdag 15 maart zond 3FM live uit vanaf Bistrot Utrecht Centraal, om verslag te doen van het leukste stembureau van Nederland! Het stembureau werd geplaatst op de eerste verdieping van Utrecht Centraal, tussen Bar Centraal en Bistrot Utrecht Centraal. Veel mensen kwamen langs ook voor een goed kop koffie.
Wil je de hele Hostpitality bekijken? klik dan op de link hieronder
Created By
Rick Roering
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.