Albert Hammond De onbekende Hitmachine

The Air That I Breath, To All The Girls I've Loved Before, One Moment In Time, It Never Rains In Southern Californië, enzovoorts. De rij hits die Albert Hammond schreef, voor zichzelf of voor anderen, is eindeloos lang. Toch kennen veel mensen hem niet. Dat is niet zo gek, hij had zelf de meeste hits in de jaren '70. Van 1972 tot 1975 was hij niet van de televisie af te slaan. The Free Electric Band, I'm A Train, Down By The River; bijna allemaal werden ze 'alarmschijf' en eindigden ze in de hoogste regionen van de Single Top 100.

Hammond werd in Londen geboren in 1944, maar hij woonde het grootste deel van zijn jeugd in Gibraltar. Hij had op zijn 24ste zijn eerste hitje met Little Arrows, dat hij schreef samen met zijn compagnon Mike Hazlewood. De meeste liedjes werden geschreven voor andere bands. Pas toen het tweetal naar de Verenigde Staten verhuisde kreeg Hammond de kans om zelf een plaat op te nemen. It Never Rains In Southern California werd een wereldhit, gevolgd door zeven langspeelplaten vol hits. Mensen als Johnny Cash, Tom Jones, Elton John, Sonny & Cher en Glen Campbell namen nummers van hem op.

Vanwege zijn jeugd in Gibraltar spreekt Hammond ook vloeiend Spaans. De volgende stap in zijn muzikale loopbaan was dan ook een groot aantal Spaanstalige albums voor de Spaanse en Latijns-Amerikaanse markt. Naar aanleiding hiervan werkte hij met een paar coryfeeën uit de Spaanse muziekwereld, zoals Julio Iglesias, en voor de Spaanse versie van We Are The World met Gloria Estefan, Placido Domingo, Sergio Mendes en José Feliciano.

In de jaren '80 en '90 concentreerde Albert Hammond zich meer op zijn gezin, terwijl hij de ene hit na de andere uit zijn mouw schudde, maar nu vooral voor anderen. Nothing's Gonna Stop Us Now van Starship is van hem, net als Don't Turn Around (Aswad, Ace Of Bass) en het onsterfelijke To All The Girls I've Loved Before dat een wereldhit werd voor Julio Iglesias en Willie Nelson.

In 2008 werd Hammond opgenomen in The Songwriter's Hall Of Fame, in 2010 verscheen zijn album Legend, waarop hij sommige van zijn grootste hits opnieuw opnam met sterren als Cliff Richard en Bonny Tyler. Ook met zijn zoon Albert Hammond jr., die ook een succesvol sinter-songwriter is, nam hij een duet op.

Al met al is Albert Hammond dus al zo'n 50 jaar actief als muzikant. Hij is nog steeds een grote ster in Duitsland, maar ook in Nederland zien we hem graag. Daarom is hij op 9 november 2017 in Theater De Willem in Papendrecht te zien!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.