Loading

Kemi- protein, kolhydrater och fett Bra och utvalda elevarbeten

Eleverna i åk 6 har jobbat med ämnet livsmedelskemi med fokus på protein, kolhydrater och fetter samt vissa mineraler. De har fått presentera sina färdigheter genom valfri presentationsplattform:

 • Powerpoint
 • Digitalt textdokument (t.ex. i word)
 • Hemsida på Internet
 • Podcast
 • Sång
 • Kollage

Bedömningen

Kunskapsbedömningen utgår ifrån att eleverna laborerat praktiskt i livsmedelskemi, samlat in fakta om ämnet genom filmer, texter och föreläsningar samt hemkunskapslektioner som fokuserat på snarlika områden. Lärmatriser har använts för eleverna för att utveckla sitt arbete under arbetsgången och ev ge varandra och sig själv feedback. Allt detta har sedan ställts parallellt till läraren i ämnet som utgår från bl.a. följande kunskapsmatris (även slarvigt kallat för betygsmatris):

Detta är delar av kunskapsmatrisen för ämnet kemi i åk 6. Dessa ovanstående betygsområden har stor betydelse för nedanstående områdets bedömning i kemi, åk 6.

Elev - Tova

Rymdmat

I rymden så kan man inte bara ha med sig vanlig mat i en låda. Man måste ha specialgjord mat som vetenskapsmän/-kvinnor har skapat. Innan astronauterna åker upp i rymden så får dem alltid välja vad dem vill ha med sig. Olika maträtter dem kan ha med sig kan vara från frukter, yoghurt, rymdgodis osv. Maten dem ska ha med sig måste ge rätt näring, den ska smaka bra och vara skonsam för magen så att ingen får magsjuka. Astronauten Christer Fuglesang brukade äta yoghurt till frukost på sina rymdfärder. Han kunde inte ha med sig vanlig yoghurt från affären utan han fick ha med sig en speciell rymdyoghurt som dem kallar det. Det som också är speciellt med rymdmaten är tyngdlösheten. När Astronauterna ska äta sin mat så är det viktigt att den inte svävar iväg. Rymdyoghurten innehåller mycket kalcium som är väldigt viktigt för astronauterna för att urkalkningen av skelettet sker tio gånger snabbare i rymden som på jorden. Andra viktiga ämnen är som proteiner, fett, vitaminer och mineralämnen.

Ät vegetariskt

Människor kan få i sig all näring det behöver utan att äta djur. Det är bara onödigt att utsätta djuren för det lidande dem har på uppfödning och slakt! Så många som var fjärde svensk kan tänka sig att enbart äta vegetariskt. Kött innehåller förutom fullvärdigt protein också exempelvis mycket mineralämnen som järn och zink samt B-vitaminer. Persilja, broccoli och spenat innehåller mycket järn, t.ex. nötter innehåller zink. Många som äter kött tror att vi som äter vegetarisk mat får brist på massa näringsämnen, Men det är ju inte heller säkert att man äter näringsrikt för att man äter kött. Vegetarian kallas dem som avstår från att äta kött, Laktovegetarianer äter mjölkprodukter medans lakto-ovo-vegetarianer äter mjölkprodukter och ägg och Veganer som inte äter något från djur alls.

Elev - Melissa

Fett- bra vs dålig

Skulle du kunna vara med om en undersökning om att äta muffins i 7 veckor skulle äta tre muffins om dagen. Det fick precis 40 frivilliga som ställde upp i en studie i Uppsala fick göra. Fredrik Rosqvist var det som höll i undersökningen och han är en forskare vid Uppsala universitet.

Hans studier handlare inte bara att äta muffins utan att han ville få reda på mer om vad som händer med olika slags fetter när de kommer in i vår kropp. Att hälften fick äta muffins som bakats av palmolja som är kallat mättat fett. Den andra hälften fick som bakades av solrosoljan. Övriga åt helt vanlig kost.

Deltagarna fick lämna ett blodprov före studien. Efter att ha ätit muffins i 7 veckor fick de lämna ett till. Forskarna använde också en metod som kallas (MR). För de skulle mätta hur mycket fett som fanns i levena. Sedan jämförde de värdena. På så sätt kunde de se var fettet hamnade i kroppen. De såg att gruppen som åt mättat fett lagrade in mer fett i levern.

Gruppen som åt med fleromättat fett fick istället mer muskelmassa. Resultaten stödjer de nuvarande näringsrekommendation, där de bland annat föreslår att man ska byta ut en del mättat fett mot omättat fett i kosten, säger Fredrik Rosqvist.

De säger att det är inte är bra för vår hälsa att fett lagras inuti och runt organ inne i kroppen. Inte heller om man lagrar för mycket. Det finn ett samband mellan övervikt och sjukdomar i hjärta och blodkärl, en typ av diabetes och vissa former av cancer.

Fredrik Rosqvist förstår om olika slags fetter i maten och vad som händer med dem i kroppen.

Fettvävnaden kan ta upp lagra fett. Den kan också skicka ut fett om kroppen behöver.

Fredrik gör bland annat kemiska analyser på hur mycket olika fett. Det visar vad en person har ätit. De ser också om det finns ohälsosamma nivåer av någon fettsyra.

Elev - Shannon

Shannon har gjort en sammanfattad webbsida istället för en ren text i word. Du hittar sidan här:

Elev - Wiktoria

Linde äter bara vegetarisk

Linde van der Spoel, född i Groningen i Nederländerna (Holland). Linde kom till Sverige när hon var fyraåring. Linde är en vegetarian, hon äter inte kött. Eftersom föräldrarna lagade bara enbart vegetarisk mat samma sak var i skolan och vidare i gymnasiet och tills nu. Trots hon är en vegetarian äter hon ibland hemma kyckling eller lax men hon äter sällan andra sorters kött. Linde har koll på hur hon ska få i sig alla näringsämnen när hon avstår från att äta kött, köttet innehåller mycket protein och mineralämnen som järn och zink och B-vitamin.

Sammanfattning

Protein

Proteiner är organiska ämnen med hög molekylvikt. Tillsammans med polysackarider, fetter och nukleinsyror utgör proteinerna huvudbeståndsdelen i allt levande. Ett äldre namn är äggviteämnen. Kemiskt består proteinerna av långa kedjor av aminosyror hopbundna genom peptidbindningar.

Kolhydrater

Kolhydrater är en grupp näringsämnen och ett gemensamt namn för sockerarter och kedjor av sådana, inklusive stärkelse och ibland kostfiber. Även vissa derivat av sackarider och deras polymerer räknas till kolhydrater. Kolhydrater består endast av grundämnena kol, väte och syre.

Mineraler

Mineraler är grundämne som kroppen behöver. Dessa är fosfor, jod, järn, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, molybden, selen och zink.

Elev - Julia

Julia i åk 6 har valt att jobba med Powerpoint. Hennes arbete fick jag spara i nedanstående bilder. Läs och begrunda.

Av: Julia, åk 6

Elev - Roj (OBS - texten har blivit felkopierad av läraren. Denna måste korrigeras en smula först).

Protein + vegetarian (Linde van der Spoel) av Roj 6B

Linde van der spoel är född i Groningen i Holland (Nederländerna) 1999. Hon kom till Sverige med sin familj som fyraåring. Nu är hon 20 år gammal.

Varför är Linde van der Spoel vegetarian?

För Linde har det inte varit svårt att välja bort kött. Hon har nästan alltid ätit vegetariskt. Det e denna maten hon har vuxit upp med, eftersom hennes föräldrar enbart lagade vegetariskt.

-Jag vill inte äta kött för jag tycker inte att det är rätt. Människor kan få sig all näring de behöver utan att äta djur, säger Linde.

Vad äter Linde von der spoel?

Hon tränar mycket och måste tänka på vad hon ska äta så att hon får i sig proteiner.

Nu funderar Linde på att sluta äta även ägg och mjölkprodukter.

Proteiner:

 • Kött
 • Fisk
 • Ägg
 • Mjölkprodukter
 • Ärtor
 • Bönor
 • Linser
 • Fisk

Varför behöver kroppen protein?

Kroppen behöver protein till musklerna, hjärtat och andningen.

Fördelen ätt äta kött?

Veganer avstår helt från mat från djurriket. Om man är vegan får man inte i sig vitamin B12 eftersom det finns bara i animaliska livsmedel. Om man är vegan så kan man även få i sig vitamin B12. Man kan köpa tabletter från apoteket. Vitamin B12 behövs för många av kroppens funktioner, bland annat produktionen av röda blodkroppar och cellernas ämne som sättning. Kött innehåller också mycket mineralämne som järn och zink, samt B-vitaminer.

Elev - Ali, William, Hugo

Ali, William och Hugo går i samma klass i åk 6 och har gjort en "hälso-podd". Lyssna och njut av deras första podd!

Elev - Ibrahim och Eljon

Ibrahim och Eljon går i samma klass i åk 6 och har också gjort en podcast om hälsokemi. Lyssna på deras första podd!

Credits:

Har skapats med en bild av Monika Grabkowska - "It’s good to start or finish the day with delicious pancakes :)"