Loading

#8 • SOCIAL SHOPPING SOS • DEEL 2 - SAMEN ONLINE STERK | INretail

WE GAAN VERDER

In de vorige editie van Samen Online Sterk vertelden we je alles wat je moest weten over hoe je online invloed kunt uitoefenen op het aankoopproces van je klant. Deze keer gaat het over social shopping. Hoe verkoop jij via jouw social media-kanalen? We doken in de boekenkast van Inspirator Harry Bijl en vonden een hoop titels die je vast zullen inspireren en helpen. Verder leggen we je piekfijn uit hoe je jouw webshop kunt koppelen aan Instagram. En hoe ga je eigenlijk live? En met de extra hulp van Google en onze collectieve partners heb je social shopping zo onder de knie.

GRATIS GOOGLE WEBINAR

'Focus op de feestdagen'

Als lid van INretail kun je deze week gratis een webinar van Google volgen waarin je opweg wordt geholpen met een contentstrategie en een contentplanning om je social kanalen (nog) beter bij je webshop te betrekken en je conversie zo te verhogen.

We willen ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis helpen - Martijn Bertisen, country manager Google Nederland"

HARRY'S BOEKENKAST

Duik jouw lokale boekhandel in en ga op zoek naar de boekentips van Inspirator Harry Bijl.

 • Zakelijke doelen bereiken met social media – Marco Frijlink en Wilco Verdoold
 • Mobiele eenheid – Brechtje de Leij
 • Super social – Elja Daae
 • ik.nl – Carlijn Postma
 • Vind ik leuk – Anne Raaijmakers
 • Sociosfeer – Michel Smiers
 • De power van een contentplatform – Cor Hospes
 • Dit is nu marketing – Seth Godin

DAGELIJKSE WORK-OUTS

Een goed gevuld en goed lopend Social media kanaal komt er niet vanzelf. Je moet er tijd in investeren. En elke dag een beetje geeft een beter resultaat dan sporadisch heel veel. Het werkt eigenlijk hetzelfde als goed voor je lichaam zorgen met elke dag wat beweging. Daarom stelden wij simpele dagelijkse Instagram en Facebook workouts voor je op.

Met Social media shopping bereik ik mijn huidige klant, en zorgt het voor minder retouren omdat ze merk en maat kennen." - Renée Reinders, Noir Maastricht.
#WISTJEDAT • Wist je dat Instagram twee weken geleden een nieuwe functie toevoegde aan de app, die voor jou als winkelier ook weer handig zou kunnen zijn? De functionaliteit heet ‘Instagram Gids’. - Embrosa

HOE KOPPEL JE JOUW WEBSHOP AAN INSTAGRAM?

Door Lies Timmering - Social media fanatiekeling, marketeer & docent bij Embrosa • Een etalage met producten waarnaar je kunt kijken, en die je niet alleen ook nog eens direct kunt aantikken, maar die je zelfs ter plekke direct kunt kopen. Zien. Tikken. Kopen! Instagram maakte een transformatie door van een sociaal netwerkplatform vol leuke foto’s, naar een succesvol saleskanaal. En met uitstek ook geschikt voor de zelfstandige ondernemers!

Wist je dat ruim 70% van de shopliefhebbers gebruik maakt van Instagram om producten te ontdekken? Kortom, het is het meer dan waard om Instagram Shopping AAN te zetten voor jouw winkel! Maar, hoe zet je dit nu in gang? Je hebt een paar zaken nodig, en daarna is jouw winkel eigenlijk in drie stappen klaar voor Social Shopping!

Dit heb je nodig!

 • Een zakelijk Facebook- en Instagram-account;
 • Shoppable beelden van de producten die je verkoopt. Mooie aantrekkelijke beelden die jouw producten tentoonstellen en die jij in een catalogus kunt gaan taggen;
 • Een webshop-omgeving (let op, die het ook mooi doet op een telefoon, want dat is waar deze persoon zich natuurlijk bevindt, in de app Instagram). Overigens is het hebben van een webshop geen vereiste meer met het gloednieuwe Instagram CheckOut! Met CheckOut kan je klant niet alleen jouw producten zien, aantikken, en doorgestuurd worden naar een betaalpagina, maar CheckOut maakt het mogelijk om zelfs binnen de Instagram app te betalen. Zonder tussenkomst van een webshop. Dus, je klant ontdekt, shopt, en betaalt binnen 1 app! Een one-stop-shop! Helaas is CheckOut nog zo gloedjenieuw, dat het nog niet overal beschikbaar is en op dit moment nog vooral actief in Amerika. Tot wij over deze functionaliteit beschikken is het dus nodig om een webshop te koppelen.

Stap één

Allereerst controleer je of je in aanmerking komt voor Instagram Shopping. Als lokale ondernemer met een winkel in fysieke producten is het antwoord gelukkig al snel JA! De belangrijkste beginstappen zijn dan:

 1. Ervoor zorgen dat je Instagram-account een zakelijk account is. Dat kun je gratis omzetten in je ‘profiel’, als je dat nog niet eerder deed.
 2. En daarna koppel je dit zakelijke Instagram-account aan je zakelijke Facebook-pagina. Niet gevreesd, Instagram loodst je hier stapsgewijs doorheen! Het klinkt allemaal heel technisch, maar Instagram is er natuurlijk bij gebaat dat het jou zelf zo snel mogelijk lukt.

Stap twee

Je registreert je in de Instagram app voor ‘Shoppen’. Je gaat naar je profiel - instellingen - je tikt op bedrijf, en dan op Instagram Shopping Instellen. De app neemt je dan mee op sleeptouw.

Je koppelt jouw ‘winkel’ aan een Facebookpagina • Je kiest een ‘catalogus’. Instagram geeft aan dat wanneer je producttags en -stickers wilt gebruiken, je moet kiezen voor een e-commercecatalogus. Deze ‘catalogus’ kun je zelf maken, of je gebruikt een partner die het voor je doet, zoals Shopify. De app laat je de opties zien.

Je voert je website/webshop in en je controleert je winkelgegevens • Dan verzend je de gegevens ter beoordeling aan Instagram en wacht je tot je bericht ontvangt (kan wel enkele dagen duren) dat je daadwerkelijk kunt starten met taggen en verkopen via je verhalen en berichten!

Stap drie

De leukste stap van alle stappen want nu kun je eindelijk aan de bak: je kunt beginnen met het taggen van je producten door middel van producttags en -stickers! Let op, je kunt maximaal 5 producten gebruiken in berichten met maar 1 afbeelding of video, en maximaal 20 producten in berichten met meerdere afbeeldingen. En een leuke pro-top: je kunt ook shoppingtags toevoegen aan berichten die al op je profiel stonden! In je ‘verhalen’ kun je nog iets creatiever worden: daar kun je wel maar 1 productsticker per verhaal gebruiken, maar daar kun je wel de kleur en de tekst van je productstickers aanpassen! De etalage verandert in een heuse winkel, de deuren gaan open en de verkoop kan beginnen!

Duizelt dit je allemaal en wil je rustig bij het begin beginnen? Doe dan mee met onze online cursus Instagram voor Beginners. In tien dagen, tien minuten per les, vertellen we je met plezier en liefde hoe jij Instagram voor je kunt laten werken. Een online cursus die zich richt op lokale ondernemers, om jou en jouw zaak eruit te laten springen op social media! En, via INretail ontvang je de cursus voor maar 30 euro, in plaats van de reguliere prijs van 49 euro! Volg je ons al op Instagram? Dan kunnen we jou op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en updates van de verschillende sociale netwerken, zoals Facebook en Instagram.

Er is geen on- en offline retail. Er is alleen 'New Retail'.

LIVESTREAM SELLING

Bij livestream selling lopen de off- en online wereld dwars door elkaar heen. In een winkel ga je bijvoorbeeld met je mobiel de winkel door en laat je mooie sets zien terwijl klanten live kunnen inbellen en vragen kunnen stellen.

Volgens Ed Sanders zijn dit de gouden regels voor goede livestream selling.

 1. De persoon die voor de camera staat is geloofwaardig;
 2. De persoon die voor de camera staat past bij de doelgroep;
 3. Dat je creatief bent en durft te experimenteren;
 4. Dat je harmonie creëert in wat je doet en dat makkelijk maakt.

Wil je zelf starten met livestream Selling? Lees dan deze tips!

TERUG IN DE TIJD; OP ZOEK NAAR JOUW GUNFACTOR

Naast lef, wat technische kennis, een goede collectie en doorzettingsvermogen is jouw gunfactor natuurlijk ook een hele belangrijke schakel voor jouw social succes. Kijk en luister SOS #6 'Ontdek jouw gunfactor' eens terug.

HOE GA JE LIVE OP INSTAGRAM?

Je hebt hierboven al het een en ander gelezen over livestream Selling. Maar, hoe ga je eigenlijk live? Dat is gelukkig enorm simpel, we leggen het je in 6 korte stappen uit.

 1. Open de Instagram App;
 2. Ga naar je profiel (rechts onderin)
 3. Klik op het plusje rechtsboven in je scherm;
 4. Kies voor het maken van een nieuw 'Verhaal';
 5. Swipe helemaal onderin je scherm van 'Verhaal' naar 'Live'. Dat doe je door 2x naar links te swipen;
 6. Klik op de witte knop om direct live te gaan in Instagram Stories.

Succes en vooral; heel veel plezier!

GOEDE VRAAG!

Mag ik zomaar foto’s van mijn merken en/of leveranciers op mijn eigen social-mediakanalen plaatsen? Marjan weet raad.

AAN DE SLAG

Heb je vragen over het thema 'Social Shopping' en wil je met een van ons sparren? Dat kan, geen vraag te gek! Neem contact op met jouw regio-adviseur of branchespecialist. Heb je een andere vraag over jouw winkel? Met 25.000 vragen en 5.500 adviesuren per jaar lossen onze adviseurs simpele en complexe kwesties op.

DOE ER JE VOORDEEL MEE

Als lid van INretail heb je veel voordelen. Zo ook bij onze collectieve partners.

Wil je graag een webshop ontwikkelen die gelinkt is met je voorraadsysteem? Of heb je hulp nodig bij je online marketing (strategie)? Bekijk deze mooie producten in onze Ledenwinkel.

 • Bijna 50% korting op een webshop van SHOPIQ
 • Voordelig gebruik maken van KLANTENVERTELLEN, marktleider in reviewmarketing
 • Korting op hulp en advies door online marketing bureau MULTIPLY. Zij helpen je met SEO, SEA, data en online marketing.
 • Eenvoudig en snel een website bouwen of laten bouwen? Maak gebruik van de kennis van de slimme ontwerpers en ontwikkelaars van PAGEWIZE. Kies uit mooie designs en bouw je website!