Loading

Adobe Spark -ohjeet Matleena Laakso (päivitetty 21.9.2021, CC BY-SA)

Adobe Sparkiin kuuluu kolme erinomaista ja helppokäyttöistä sovellusta. Sparkilla voi tehdä videoita, erilaisia kuvia, joihin saa vähän animointiakin sekä verkkosivuja tai julkaisuja.

Tämä julkaisu esittelee Sparkin työkalut. LUe ohjeet alta ja katso videot tai tutustu alle linkattuun diasarjaan.

Maksuton Vai Premium-lisenssi?

  • Maksuton lisenssi on suurelle osalle käyttäjiä riittävän monipuolinen. Adobe määrittelee ikärajaksi 13 vuotta.
  • Koulutuksen järjestäjät saavat GDPR-turvallisen Premium-lisenssin maksutta käyttöön liittämällä Sparkin käyttäjähallintaansa. Näin myös pienet lapset voivat käyttää sitä turvallisesti. Ks. Adoben ohjeet tietohallinnolle tai osta käyttöönottoprosessi IlonaIT Oy:ltä.
  • Kaupallinen hyödyntäminen on Adoben puolesta sallittua. Voit lukea siitä lisää artikkeleista Can I Use My Spark Project For Commercial Purposes? sekä Can I Use The Free Photos And Icons For Commercial Purposes? Muistathan, että vaikka tekijänoikeusvapaita sisältöjä (esim. Pixabay) saa käyttää markkinoinnissa, tarvitaan aina lupa, jos kuvassa tai videossa esiintyy tunnistettavissa oleva henkilö.
  • Premium-lisenssi tarjoaa enemmän mallipohjia etenkin Post-sovellukseen ja sen avulla saa pois Adobe Sparkin vesileiman. Premium mahdollistaa sekä organisaation että tiimin yhteisen visuaalisen ilmeen luomisen ja jakamisen. Jos käytössä on Adobe Creative Cloud, se sisältää Sparkin Premium-ominaisuudet.

Adobe Sparkin kolme sovellusta

Sparkilla luotavia sisältöjä voi muokata yksin tai yhdessä, tietokoneella tai mobiilisti. Tuotokset voi jakaa helposti piilotetulla linkillä. Tällöin voit päivittää sisältöjä linkin muuttumatta. Kuvat ja videot voit myös ladata itsellesi tiedostona tai jakaa kuvat suoraan mobiilisovellukesta esimerkiksi Instagramiin.

  • Spark Video on osoittautunut erittäin suosituksi opettajien täydennyskoulutuksissa ja se sopii hyvin myös oppijoiden työkaluksi. Mobiilikäyttöön tarvitaan iOS-sovellus.
  • Spark Post -sovelluksella luodaan kuvia yhdistelle tekstiä, kuvia ja grafiikkaa. Kuviin saa myös pientä animointia. Post on samankaltainen kuin Canva-sovellus, jota voi käyttää ilman erillistä kirjautumista ThingLinkin (ks. ohjeet) kautta. Postin mobiilikäyttöön tarvitset iOS- tai Android-sovelluksen.
  • Spark Page on käännetty verkkosivuksi, vaikka itse pidän sitä enemmän verkkojulkaisuna. Nämä ohjeet on tehty Spark Pagella. Se on samankaltainen kuin Microsoftin Sway-sovellus (ks. ohjeet). Mobiilikäyttöön tarvitset iOS-sovelluksen.

Spark Videolla luot videoita ja kuvatarinoita

Spark Videolla voi luoda videoita ja kuvatarinoita (suositus max 12 min). Voit aloittaa juttumallista tai tyhjästä pohjasta. Video kootaan aikajanalle perättäisiksi dioiksi. Niiden sisältöinä voi käyttää tekstiä, omia tai sovelluksesta löytyviä kuvia ja kuvakkeita sekä videoklippejä. Videot tuodaan videotiedostona ja yksittäisen videoklipin kesto on max 30 sek. Käytä omia videoklippejä tai lataa tekijänoikeusvapaita noin 10-20 sek videoita Pixabaysta.

Videon muokkausnäkymä, kun aloitetaan tyhjästä pohjasta.

Voit valita videoon taustamusiikin ja teeman, mikä määrittää mm. värimaailman, fontin ja tehosteet. Voit myös äänittää oman selostuksen, mikä tehdään yhteen diaan kerrallaan. Kun luot videon, sinulle näytetään minuutin ohjevideo. Sillä ja kokeilemalla pääset hyvin alkuun. Päivittyvistä Spark-ohjedioistani ja alle upotetusta videosta (11 min) löydät tarkemmat ohjeet.

Spark-videoista voi tehdä interaktiivisia ThingLinkin (esimerkki alla) tai H5P:n avulla. Näin saat lisättyä videoon esimerkiksi linkkejä lisätietoihin tai some-kanaville. Opetusvideoihin voi lisätä vaikkapa tehtäviä tai kyselyitä.

Spark Post yhdistää tekstin, kuvat ja grafiikan

Kaikki muut sisällöt paitsi Spark Video ja verkkosivu/julkaisu (=Page) tehdään Post-sovelluksella. Valmismalleja hyödyntäen voi luoda mm. eri palveluihin optimoituja somepostauksia, kuvakollaaseja, julisteita ja infograafeja. Koon ja mallin voi valita vapaasti, mutta ehdotuksia kannattaa hyödyntää. Niitä ovat esim. Facebook-tapahtuman tai LinkedIn-profiilin kansikuva sekä Instagram-julkaisu. Kuviin voi halutessaan lisätä pientä animointia. Alla on esimerkkejä Spark Postilla tekemistäni kuvista. Linkeistä löydät Thinglinkillä ja H5P:llä interaktiivisiksi tehdyt Spark-kuvat.

Esimerkkejä Spark Postilla tehdyistä kuvista. Näet kuvan suurempana, kun klikkaat sitä.

Syyskuussa innostuin tekemään Instagram-tarinoita, joista olen tallentanut osan profiilini kohokohtiin kolmen teeman alle (pyöreät kuvakkeet profiilin alla). Monissa tarinoissa pohjakuva on tehty Sparkilla ja sitten Instagramin työkaluilla on lisätty vielä esimerkiksi musiikki ja avainsanat. Videolla (3:33 min) näytän esimerkin tällaisen tarinan tekemisestä.

Spark Pagella luot verkkosivuja ja digijulkaisuja

Tämä Adobe Sparkin esittely on tehty Page-sovelluksella, jonka Spark on suomentanut verkkosivuksi. Itse kutsuisin tätä ennemminkin digi- tai verkkojulkaisuksi. Harva lienee huomannut, että otsikkoa klikkaamalla saa linkin julkaisun kyseiseen kohtaan: näin voit luoda oikopolkuja tai palata aiempaan, esimerkiksi tästä pääset Ilmainen vai maksullinen -alaotsikon kohdalle julkaisun alussa.

Voit tutustua myös Sparkilla tekemääni BETT-matkaraporttiini 2019 tai Ruokakuviin (2015), missä kikkailin ja kokeilin Pagen erilaisia ominaisuuksia.

Pagen luot valitsemalla PLUS-merkin ja sitten verkkosivun. Aloita lisäämällä otsikko, alaotsikko ja taustakuva. Vasta sen jälkeen voit vierittää sivua alaspain ja lisätä sisältöä seuraavan kuvan vaihtoehdoista: teksti, video, linkkinappi ja eri tavoin asetellut kuvat. Värimaailman, fontin ja tehosteiden valinta tapahtuu Spark Videon tavoin teeman valinnalla. Jos kaipaat tarkempia ja kuvallisia ohjeita, niitä löydät päivittyvästä Spark-diasarjasta.

Spark Pagen sisällön lisäämisen valikko.

Viimeisimmät Spark-bloggauksEni

Ruudunkaappauskuva Matleenan blogin koulutusdiojen ja ohjeiden sivulta.
Created By
Matleena Laakso
Appreciate

Credits:

Kansikuva: Daniel Dino-Slofer, pixabay.com. Muut kuvat ruudunkaappauksia sovelluksista tai tekijän omia Spark Postilla tekemiä kuvia.