Adobe express -ohjeet Matleena Laakso (päivitetty 13.3.2024, CC BY-SA)

Adobe Express on monipuolisten työkalujen kokoelma verkkosisältöjen luomiseen. Express on hiljattain uudistunut ja mobiilisovelluksen päivitystä vielä odotellaan.

Adobe Express tarjoaa hyviä työkaluja verkkosisältöjen luomiseen (mm. kuvat, infograafit, somepostaukset, videot, verkkojulkaisut) niin opettajille, oppijoille kuin meille kaikille. Uusi versio on tuonut kaikki sisällöt yhden editorin alle ja esittelen niitä tässä verkkojulkaisussa. Tarjolla on myös uusia tekoälyä hyödyntäviä toimintoja etenkin kuvien generointiin ja editointiin.

Millainen lisenssi?

  • Maksuton lisenssi on suurelle osalle käyttäjiä riittävän monipuolinen, vaikka kirjautuville yritetäänkin kovasti tarjota maksullisen version ilmaista kokeilujaksoa. Ikäraja on 13 vuotta ja alaikäisiltä vaaditaan huoltajan suostumus.
  • K12-koulutuksen järjestäjät saavat Premium-lisenssin maksutta liittämällä Expressin käyttäjähallintaansa. GDPR-turvallisella lisenssillä sovellus sopii myös pienille lapsille. Lue lisää oppilaitoslisenssistä tai osta käyttöönottoprosessi IlonaIT Oy:ltä (400 €).
  • Korkea-asteelle on oma lisenssinsä (käytössä mm. TUNIssa).
  • Voit luoda kaupallisesti hyödynnettävää sisältöä myös maksuttomalla lisenssillä. Ks. esim. Can I Use My Spark Project For Commercial Purposes? sekä Can I Use The Free Photos And Icons For Commercial Purposes? Vaikka sisältöjä saa käyttää markkinoinnissa, tarvitaan lupa, jos mainoksessa esiintyy tunnistettava henkilö.
  • Premium-lisenssi tarjoaa enemmän ominaisuuksia ja mallipohjia ja sen avulla saa pois Adoben vesileiman. Lisäksi se mahdollistaa oman visuaalisen ilmeen. Premiumin hinta on yksittäiselle käyttäjälle noin 100 €/vuosi (tarjolla maksuton kokeilu).
  • Adobe Creative Cloud on maksullinen palvelupaketti ja se sisältää Premium-ominaisuudet myös Express-sovelluksiin.
  • Samankaltainen Canva: K12-oppilaitokset saavat myös Canvasta maksutta GDPR-turvallisen Pro-lisenssin. Se kannattaa tehdä koko koulutuksen järjestäjä tasolla, ei yksittäisen opettajan toimesta. Tosin Adobe Expressin käyttöönottoprosessi on yksinkertaisempi. Ks. päivittyvät Canva-ohjediat ja suosittelijan linkki sekä IlonaIT Oy:n Andrei Kolmakowin Canva-vinkit käyttöönotosta TVT-opetuksessa -ryhmän kommenteista.

Adobe Express -sovellukset

Expressin työkaluja käytetään selaimen kautta tai mobiilisovelluksilla, joita ollaan vasta päivittämässä uuteen versioon. Aiemmat kolme sovellusta (grafiikka, video ja verkkosivu) on nyt integroitu yhden editorin alle. Sillä luot sisältöjä melko tuttuun tyyliin, paitsi että suosittu videoeditori on uudistunut täysin. Vanhalla versiolla luodut videot ovat katsottavissa ja ladattavissa, mutta niitä ei enää voi muokata. Expressistä löytyy myös monipuolisia pikatoimintoja, esim. kuvan tai videon koon ja muodon muuttaminen. Näiden selainpohjaisten sovellusten lisäksi tarjolla on kaksi koneelle ladattavaa editointisovellusta (macOS, Windows, iOS, Android), joita en tässä tarkemmin esittele. Ne ovat Adobe Premiere Rush videoiden editointiin ja Adobe Photoshop Express kuvien editointiin.

Expressillä voi generoida ja editoida kuvia tekoälyn avulla

Adobe Firefly on generatiivisen tekoälyn sovellus mm. kuvien ja tekstitehosteiden generointiin ja muokkaamiseen. Sitä voi käyttää sen omalla verkkosivulla tai suoraan Expressillä tai maksullisella Photoshopilla ja Illustratorilla.

Firefly on koulutettu eettisesti vain kuvilla, joita Adoben on ollut lupa käyttää koulutusaineistona.

Kaikki käyttäjät saavat tietyn määrän tekoälyllä generointiin oikeuttavia krediittejä. Maksutta niitä saa 25 kpl/kk ja K12-lisenssillä 250/kk.

Luo videoita, kuvia ja verkkojulkaisuja

Sisältöjä voi muokata yksin tai yhdessä. Tuotokset voi jakaa helposti linkillä, jolloin sisältöjä voi päivittää linkin muuttumatta. Kuvat ja videot voi myös ladata itselle tiedostona tai jakaa suoraan someen.

  • Videoeditori muistuttaa nykyisin monia perinteisiä editoreita. Parannuksena aiempaan on, että tarjolla on valmiita videoklippejä, kun ne piti aiemmin ladata esim. Pixabaysta.
  • Erilaisten kuvien luominen onnistuu melko samoin kuin aiemminkin. Voi lähteä tyhjästä tai käyttää mallipohjia, joita muokkaa oman näköiseksi. Tekoälytyökalut monipuolisivat jatkuvasti.
  • Verkkojulkaisuista tämä ohjeistus toimikoon esimerkkinä. Tällaiset jaetaan linkillä, jolloin päivittäminen on helppoa ja lukijoilla on aina käytössä uusin versio. Työkaluna tämä on samankaltainen kuin Microsoftin Sway-sovellus (ks. Microsoftin ohjeet).
Expressin uusi käyttöliittymä selkeyttää sisältöjen luomista ja tuo tarjolle generatiivisen tekoälyn toimintoja.

Video uudistunut eniten

Uudella videoeditorilla voit luoda tarinoita omista tai sovellusten tarjoamista kuvista ja videoklipeistä. Mukaan saat helposti myös tekstiä, musiikkia tai oman selostuksen. Jos et löydä sopivia videoklippejä, voit etsiä tekijänoikeusvapaita klippejä myös Pixabaysta. Lataa ne ensin koneellesi ja tuo sitten Expressiin.

Uusi videoeditori: vasemmalta lisäät uusia elementtejä aikajanalle. Yläosasta voit valita mm. teeman, kutsua kanssamuokkaajia ja ladata tiedostona tai jakaa piilotetulla linkillä valmiin videon.

Ongelmia videoiden kanssa?

  • WebGL-virhe: Yleensä auttaa selaimen vaihtaminen tai päivittäminen. Myös koneen uudelleenkäynnistys voi auttaa. (Lue lisää englanniksi.)
  • Tiedostomuoto ei kelpaa: Videoissa voi käyttää tiedostomuotoja mp4, mov ja m4v. Toisinaan näidenkin kohdalla tulee ilmoitus, että tiedosto ei kelpaa ja pyydetään muutamaan se toiseen tiedostomuotoon. Kyse on siitä, että näidenkin tiedostomuotojen välillä on eroja eli esim. mp4-tiedostojen välillä on teknisiä eroavaisuuksia. (Lue lisää englanniksi.) Usein selaimen vaihtaminen auttaa.
  • Videon linkki ei toimi: Älä jaa linkkiä osoiteriviltä, vaan luo katsojille jaettava linkki kohdasta Jaa --> Julkaise. Vaihtoehtoisesti voit jakaa videon tiedostona esim. YouTubeen.
  • Jos YouTube huomauttaa musiikista, katso Adoben ohjeet

Videoeditorilla voi helposti lisätä tekstielementtejä, mutta Adobe Expressin tekstitystyökalu tekee maksutta automaattisen tekstityksen puheesta (video max 1 GT ja 5 min). Beta-versio löytyy jo Expressiin sisäänrakennettuna (ks. pikatoiminnot). Se ei vielä tarjoa tukea suomenkielelle, mutta ruotsi jo löytyy. Toki voit valita väärän kielen ja sitten käsin korjata tekstitykset, jos videosi on lyhyt (esim. animoi äänestä).

Videoista voi tehdä interaktiivisia ThingLinkin (ks. esim. Digi työtavaksi -hanke-esittely) tai H5P:n avulla. Tällöin saat lisättyä videoon linkkejä lisätietoihin tai someen. Opetusvideoihin voi lisätä vaikkapa tehtäviä tai kyselyitä.

Kuvat ja erilaiset Grafiikat

Voit luoda monipuolisesti erilaisia sisältöjä itse tai mallipohjia käyttäen tai hyödyntää tekoälyä. Luo mm. eri palveluihin optimoituja somepostauksia, kuvakollaaseja, diasarjoja, julisteita, infograafeja tai ajatuskarttoja. Koon ja mallin voi valita vapaasti, mutta ehdotuksia kannattaa hyödyntää. Voit optimoida kuvan esim. Facebook-tapahtumalle, LinkedIn-profiilin kansikuvaksi tai Instagram-tarinaksi. Kuviin voi halutessaan lisätä pientä animointia.

Pari vinkkiä:

  • Sosiaalisen median kuvakoot 2022, tekijä Esa Riutta eli @WebOpettaja.
  • Etsitkö tiettyä värikoodia? Nyt voit kopioida värin Expressin editorilla. Organisaation värikoodit löytyvät yleensä tiedotus- tai markkinointimateriaaleista (esim. TUNIn intra).

Alla on esimerkkejä Expressillä tekemistäni kuvista. Linkkinapeista löydät Thinglinkillä ja H5P:llä interaktiivisiksi tehdyt kuvat.

Esimerkkejä Expressillä tehdyistä kuvista. Näet kuvan suurempana, kun klikkaat sitä.

Olen tehnyt Instagram-tarinoita, joista osan olen tallentanut profiilini kohokohdiksi (pyöreät kuvakkeet profiilin alla). Monissa tarinoissa pohjakuva on tehty Expressillä ja Instagramin työkaluilla on lisätty esim. musiikki ja avainsanat. Videolla (3:33 min) näytän esimerkin tällaisen tarinan tekemisestä. Se on tehty vanhalla editorilla, mutta tämän työkalun osalta viime kesän muutokset olivat pieniä.

verkkosivut eli -julkaisut

Tämä Adobe Express ohjeistus on tehty tällä verkkojulkaisu-sovelluksella, jota Adobe kutsuu verkkosivuksi. Kesän 2023 päivityksessä tähän tuli vain pieniä ulkoasuun liittyviä muutoksia. Alla on ohjeet tekstinä ja videolla (13 min). Tein tällä työkalulla myös BETT-matkaraportin 2019 sekä ensimmäisenä kokeilunani kokosin yhteen Ruokakuvia (2015).

Verkkojulkaisun luot valitsemalla PLUS-merkin ja sitten verkkosivun. Aloita lisäämällä tiedoston nimi sekä otsikko, alaotsikko ja taustakuva. Niiden asetteluun on tarjolla kolme vaihtoehtoa. Tämän jälkeen vieritä sivua alaspäin ja lisää sisältöä seuraavan kuvan vaihtoehdoista: teksti, video, linkkinappi ja eri tavoin asetellut kuvat. Huomaa, että kuviin voi lisätä vaihtoehtoisen tekstin saavutettavuuden parantamiseksi. Teeman valinta, esikatselu ja jakaminen muokattavaksi tai katsottavaksi löytyvät yläosan valikoista. Jos teet muutoksia jakamisen jälkeen, päivitä julkaisu Jaa-kohdasta.

Sisältöjen lisäämisen valikko.

Viimeisimmät ExPress-bloggauksEni

Ruudunkaappauskuva Matleenan blogin koulutusdiojen ja ohjeiden sivulta.