Loading

Onni on palveluliikenne koronakevät 2020 ei pysäyttänyt autoja

Oulussa eletään kevättä 2020 ja Suomessa on otettu poikkeuslaki käyttöön, koronaepidemian pysäyttämiseksi. Onni-logolla varustetut värikkäät autot liikkuvat hiljentyneen liikenteen seassa omia reittejään. Vinkka News otti selvää, millaisista autoista on kysymys ja miten korona-aika on näkynyt niiden toiminnassa.
Onni autojen kuljettajat tauolla

Kaupungin infosivuilta löytyy kymmenen Onni linjaa reitteineen sekä niiden aikataulut. Pysäkeistä ei kuitenkaan näy mitään tietoa. Oulun kaupungin logistiikkapäällikkö Hannun Honkanen kertoo, ettei Onni pysäkkejä ole erikseen olemassa. Onni palveluliikenne tilataan etukäteen Matkapalvelukeskuksesta p. 08 5584 4015.

"Tilaus kannattaa tehdä etukäteen, vaikka jo muutama päivä ennen matkaa, mutta samana päivänäkin kyytiin ehtii. Paluukyydin voi tilata samalla kertaa, " Honkanen kertoo. Matkaa tilattaessa kannattaa kertoa, jos mukana on liikkumisapuvälineitä tai avustaja. Pyörätuolin käyttäjä ja saattaja pääsevät ilmaiseksi. Rollaaria käyttävät matkustajat kulkevat ilmaiseksi klo 10-14.

"Palveluliikenne on osa avointa joukkoliikennettä, mutta se on suunnattu asiakasryhmille, joilla on liikkumiseen liittyviä esteitä. Käyttäjinä on muun muassa ikääntyneitä ja huonokuntoisia asiakkaita, joille normaalin joukkoliikenteen käyttö on hankalaa," Honkanen selventää.

Honkasen mukaan Onni palveluliikenne on poikkeusaikana toiminut lähes tavallisesti, mutta tiettyjä normaalisti suoritettavia asiakaskyytejä ei ole enää ajettu. Esimerkiksi kaupungin päivätoimintaan liittyvät kyydit ovat sellaisia.

Muuten aikataulut ja reitit ovat myös pysyneet samana. Onni -palveluliikenne autot liikennöivät klo 7 -16.00 välisenä aikana. Hinta määräytyy vyöhykkeen ja palvelun käyttäjän mukaan. Walttikortti käy maksuvälineenä.

" Mukavinta tässä työssä on auttaminen ja asiakkaat" -kuljettaja Marko Helaakoski-

Onni palveluliikenne on Oulun kaupungin palvelu, jota ajavat tällä hetkellä kolmen liikennöitsijän kuljettajat. Liikennöitsijät ovat OTP Travel, Palvelutaksi Virpi Oy ja JS Matkat Oy. Honkanen korostaa, että kuljettajia koskevat tietyt vaatimukset. Kuljettajan tulee olla ammattitaitoinen ja hänellä tulee olla kuljettamansa ajoneuvon luokkaa vastaava ajo-oikeus, sekä tarvittava koulutus auton kaikkien teknisten laitteiden käyttöön.

"Bussikuskin työstä en lapsena haaveillut. Työskentelin pitkään It-alalla ennen tätä työtä. En ole kaivannut takaisin."- Kuljettaja Marko Helaakoski-

Kuljettajan on pukeuduttava asianmukaisesti. Hänellä kuuluu olla, myös riittävä suomenkielen taito. Avustaminen on osa työnkuvaa. Asiakkaiden turvallisuusnäkökohtien huomioiminen on tärkeää. Näihin kuuluu muun muassa avustaminen turvavöiden kiinnittämisessä, kyytiin nousemisessa ja poistumisessa. Asiakkaiden kantamusten kuljettamisessa autetaan myös.

"Tässä työssä vaaditaan vähän kaikkea. Aika vaativaa on tämä työ, aika ajoin" - kuljettaja Risto Heikura -

Honkasen mukaan Liikennöitsijöille jaettiin korona-ajan alettua tiedotteita, kuinka toimia koronatilanteen vuoksi. Lisäksi palveluliikenteen autoissa noudatetaan joukkoliikennejaoston päätöksiä. Kävimme jututtamassa kahta Onni Palveluliikenteen kuljettajaa, ja kyselimme millaista heidän työnsä käytännössä on. Kysyimme myös mitä muutoksia korona kevät 2020, on tuonut heidän työpäiviinsä.

Honkanen painottaa, ettei ikä ole este kyydin tilaamiselle, joten jos toimittajalla olisi vaikka jalka kipsissä, voisi hän tilata itselleen Onni kyydin. Onni palvelee myös lapsia saattajineen.

Onni kyytiin ei kannata nousta, jos epäilee sairastavansa koronaa ja on puhelimitse saanut ohjeen mennä koronatestiin, muistuttaa Honkanen. Hän korostaa kuinka tärkeää sekä asiakkaiden, että kuljettajien on noudattaa Suomen hallituksen ohjeistusta ja välttää kontakteja niin paljon kuin mahdollista.

Pyörätuolin käyttäjä ja saattaja kulkevat ilmaiseksi

Keväällä 2020 Onni palveluliikenteen kyydissä matkustaessa, asiakkaita on vähän. Pääsimme kuitenkin jututtamaan kahta asiakasta ja kysymään heidän kokemuksiaan palvelusta.

Kesällä 2020 korona tautitapausten määrä väheni huomattavasti koko maassa. Tämä näkyi välillisesti myös Oulun palveluliikenteessä, kertoo Honkanen.

"Kesän jälkeen kyytimäärät nousivat huomattavasti ja olivat alkusyksystä vain 10%-15% vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019. Syksyn edetessä, asiakasmäärät ovat lähteneet uudelleen laskuun."

Honkasen mukaan THL: n sekä kaupungin omia ohjeita noudatetaan edelleen ja tilannetta seurataan. Samalla harkitaan, otetaanko käteisen käyttö kokonaan pois myös palveluliikenteessä. Sen käyttöä yritetään välttää, mutta jatkossa voi olla, että sen käyttö kielletään. Kuljettajat käyttävät nyt suojamaskeja, muuten toimintatavat ovat vähintään samalla tasolla kuin keväällä 2020.

Käteisen käyttöä vältetään edelleen syksyllä 2020
Kuljettaja Marko Helaakoski

Koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, palvelua käyttäviltä asiakkailta on tullut positiivista palautetta ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo Honkanen.

" Suomessa ikääntyvien ihmisten määrä kasvaa tulevaisuudessa jyrkästi, joten palveluliikenteelle on jatkossa suuri tarve. Kaupunkien palvelurakenteessa ja asumiskeskittymissä tapahtuu muutoksia koko ajan, joten tulevaisuus näyttää palvelun suhteen valoisalta, mutta toisaalta haastavalta."- Oulun kaupungin logistiikkapäällikkö Hannu Honkanen-
Kuljettaja Risto Heikura
" Kiire tässä työssä oli todella kova ennen korona aikaa. Nyt on saanut ajella rauhallisemmin"-Kuljettaja Risto Heikura -

Teksti, valokuvat ja videot toimittanut Rissanen Suvi.

Created By
Suvi Rissanen
Appreciate

Credits:

© Rissanen Suvi