Kronologi en linjär karriär

Jag är en van skribent, webbredaktör och redaktör för sociala medier, arbetar gärna i Adobe Creative Cloud. Nosar just nu på React och bygge av appar för både iOS och Android.

När ni tittar på mitt cv, kanske ni noterar att jag inte har avancerat så mycket ”på pappret” som annars kan vara normalt för en journalist i min ålder och med mina kompetenser. Många tidigare kolleger i samma årsklass är ju numera chefer och verksamhetsledare vid olika redaktioner.

Det beror på att jag tidigt valde bort ”den klassiska karriärvägen” som anställd journalist i storstad. Istället har jag prioriterat familj och barn. Mina fyra föräldraledigheter har jag kombinerat med arbete på deltid som frilans inom media och scenproduktion. Först 2014 började jag arbeta heltid igen.

Mina privata livsval har naturligtvis påverkat mitt cv, men inte mina kompetenser. Tvärtom.

Samtidigt som jag uppfostrat fyra barn (biologiska) och fyra bonusbarn (de yngsta födda 2002 och 2003) har jag studerat på universitet, arbetat deltid som redigerare och producent för media, drivit flera konstnärliga scenprojekt vid etablerade scener i samarbete med en rad olika artister (i egen firma), samt vidareutvecklat mina kunskaper inom framför allt digital, distansoberoende produktion av journalistik för webb och print, samt datajournalistik.

Jag har stor kunskap om digital redaktionell utveckling. Har varit med under omgörning, uppbyggnad av webb och digital omställning vid flera tidningar, samt på Ekot, Sveriges Radio (www.sverigesradio.se). Har också arbetat som teknisk redaktör och varit systemägare på tidningsredaktion.

Bland de utbildningar ni hittar i mitt cv finns; Digital design för webb, print samt sociala medier. Digitala bilder (stillbilder och rörliga). Research samt bearbetning och gestaltning av insamlade data med hjälp av grafik. Mätning och analys av publikresultat på webben. Bygga och underhålla webbsajter. Ljudproduktion analogt och digitalt. Självkör i studio.

Här under bilden följer en kronologisk sammanfattning av mitt CV / yrkesliv. Läs den, eller ladda ner ett pdf-dokument här (länk kommer inom kort).

Här hittar du fler bilder & texter.

Uppvuxen i Stockholm, arbetade tidigt på somrarna som lantarbetare och yrkesfiskare, som tvättbiträde och fruktsäljare på Hötorget.

Flyttade till Gotland efter utbildning vid Grafiska yrkesskolorna. Bodde på ön i flera år, med ett avbrott för studier vid Jakobsbergs folkhögskola. Jobbade först som bokbindare och grafiker, sedan som byggnadssnickarlärling i några år och som vårdbiträde. Tog gymnasieexamen vid Gotlands läns folkhögskola 1983 och fortsatte därifrån till Skurups Folkhögskolas Journalistlinje.

Efter praktik som reporter våren 1984 under utbildning till journalist, fick jag vikariat på Radio Malmöhus som reporter. Under hösten nytt vikariat på Radio Gotland, sedan vik på Radio Västmanland och efter det ganska snabbt fast anställning där, dvs på Sveriges Radios lokalradioredaktion i Västerås.

Första barnet föddes i december 1985. Barnledighet på Gotland med barnens pappa. Sade upp mig från Radio Västmanland när andra barnet föddes 1988. Frilansade sedan under några år med Gotland som bas, för Sveriges Radio (Konsumentekot, Kanalen, Godmorgon världen mfl) samt för en rad redaktioner inom fack- och veckopress. Producerade en serie program för Radio Gotland och var under en säsong morgonvärd för Radio Gotlands sändningar. Frilansade också för SVT och Östnytt. Digitaliserade tidigt mitt arbete, var bland de första som lärde mig arbeta med layout, text och illustrationer på dator.

Rekryterades i januari 1991 till fast jobb på Gotlands Tidningar, först till heltidstjänst som kvällsredigerare i digitalt gränssnitt (Quark Xpress), sedan till jobb som reporter, när barnen blivit lite större.

Flyttade tillbaka till Stockholm med familjen hösten 1994 och lämnade anställningen på Gotlands Tidningar. Arbetade ett tag inom scenproduktion och med musik, men återvände sedan till media.

Fick fast anställning på dåvarande SAF-tidningen våren 1995. Var med och tog fram ny form och logga för tidningen 1996, byggde upp redaktionens webbsidor, arbetade som bildredaktör och redigerare. När det började talas om att tidningen skulle läggas ner gick jag efter fem roliga år vidare till andra uppdrag.

Via kortare vikariat på Dagens Nyheter och Invandrartidningen Sesam, kom jag tillbaka till Sveriges Radio genom vikariat på Ekot och Radio Stockholm och arbetade där fram till hösten 2001. Innan barn nummer tre föddes hann jag också med ett kort inhopp som producent och pressekreterare för en stor musikfestival som hade Afrosvenskarnas riksförbund, ASR, som projektägare.

Barnledig igen, med de två yngsta barnen, födda våren 2002 och hösten 2003. Varvade föräldraledighet med journalistjobb på deltid och jobb som frilansande scenproducent. Bland annat hade jag återkommande sommarvikariat på Dagens Industri (2004–2007) som redigerare.

Hade också längre uppdrag; för Metro där jag arbetade en säsong på kontrakt som inhyrd redigerare och teknisk redaktör; för TV4 där jag arbetade som webbreporter samt redaktör för text-tv; och för Svenska Dagbladet, där jag vikarierade som redigerare för Näringslivsbilagan. Jag gjorde också en del trycksaks- och webbjobb för privata beställare.

Tog en lång time-out med familjen efter pappas bortgång 2007.

Började studera juridik och sociologi vid Stockholms Universitet 2008, samt arabiska vid Umeå Universitet (distans).

Under 2010 hade jag ett längre frilansuppdrag på deltid som researcher för dokumentärfilm. Skrev parallellt med studierna för bland andra tidningarna Dagens Juridik, Lag & Avtal och Transportarbetaren, samt gjorde trycksaker och webbjobb. Praktiserade under 2010-2013 på deltid som biträdande jurist inom upphovsrätt, avtalsrätt och utlänningsrätt. Satt under 2010-2014 i styrelsen för svenska Reportrar utan gränser, där jag hade ansvar för juridisk rådgivning till skyddssökande kolleger.

Började arbeta heltid igen 2014.

Gjorde en dokumentär för Sveriges Radio, arbetade som webbredaktör och grafisk formgivare för bland andra Moderna Teatern. Hade extra arbete som anställd taxichaufför.

Rekryterad i april 2015 till Ekot, Sveriges Radios centrala nyhetsredaktion, av dåvarande chefen för nyhetsnavet, Augustin Erba. Hade längre och kortare vikariat på Ekot fram till mitten av november 2016. Under 2015 först som webbredaktör, därefter som Intake och under 2016 som producent för Ekot Live, som sänder Breaking News digitalt på webben och vid större nyhetshändelser även i FM-kanalerna.

• NULÄGE: Söker nya utmaningar, gärna en fast anställning eller ett regelbundet uppdrag över längre tid. Kanske blir det jobb hos er?

Fullständigt cv med förteckning över alla uppdrag jag haft, samt alla mina utbildningar, finns lätt tillgängligt på LinkedIn. Klicka på knappen här nedanför.
Aminata Merete Grut | aminata@kinti.se |
tel: 070-686 78 86

OBS! samtliga foton på sidan © Aminata Merete Grut

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.