Berlijn in twee en een halve dag

Soms lopen dingen zoals ze lopen, zij het anders dan in de eerste instantie gepland. Hoe dan ook, ik ging op reis. In mijn eentje. Naar Berlijn. Ruim 600 kilometer van huis. Zonder kinderen, zonder man. Alleen met mijn camera op weg naar de straten van Berlijn.

Een fotoverslag

Prachtige architectuur op de Potsdamer Platz

Berlijn, stad van de rijke maar ruwe geschiedenis. Stad van de imposante gebouwen, oud en statig, nieuw en hypermodern. Kunst in alle mogelijke uitingen, graffiti op werkelijk elke gevel. Straatmuzikanten, punkers, zakenlui, zwervers en alle culturen vertegenwoordigd. Kortom een walhalla voor de straatfotograaf, én voor mij! Want hoewel ik mijn camera vrijwel geen seconde heb losgelaten is er een ding wat ik vooral geleerd heb, ik ben geen straatfotograaf! Wat is dat moeilijk zeg... Hoe dan ook, gewapend met mijn Fuji heb ik mijn best gedaan om al wandelend een deel van Berlijn in beeld te brengen. Vijfenveertig kilometer was daarvoor nodig. En spierpijn.

Graffiti, mooi van lelijkheid en werkelijk overal te zien
Getrakteerd op prachtige wolken passeerde ik de twee torens die samen de Frankfurter Tor vormen, de toegangspoort naar de Karl-Marx-Allee.
Op de Karl-Marx-Allee raast het verkeer aan je voorbij. Het continue geraas van auto's zorgt voor een flink aantal decibellen waar je even aan moet wennen.
"Here I find myself walking down this lonely streets..."
Oude liefde in metrostation Friedrichstraße
Gedänkstätte Berliner Mauer
Slachtoffers van de muur krijgen een gezicht...
Bewaard gebleven stukken muur, steeds meer omringd door begroeiing
Muren vertellen de geschiedenis van de Garten- en de Bernauer Straße
De Fernsehturm (televisietoren) is 368 meter hoog
Kruispunt richting Mitte, de wijk met de meest bekende bezienswaardigheden van de stad

De Volksbühne is het enorme theatergebouw aan de Rosa-Luxemburg-Platz

Alexanderplatz, een plein vol bratwurst :( , kraampjes, toeristen en bedelaars
Zeker een laag van 20cm aanplakposters op de lantaarn

Straatmuzikanten kleuren de straten. Ik hou er van, meestal dan... Voor een paar euro en een 'akkoord met de foto knikje' kijken ze ook nog even vriendelijk in de lens!

Berliner Dom
Het lijkt erop dat de keuze gemaakt is...

Checkpoint Charlie. Op deze plek staat het huidige massatoerisme en de geschiedenis van deze controlepost in schril contrast met elkaar. Het gedrag van de 'militairen' waarmee je als toerist op de foto kan was bijzonder te noemen. De ene een grote, schreeuwerige mond en de ander die maar al te graag een mooie toeriste beetpakte voor het fotomoment. Combineer dat met hordes toeristen die midden over de weg lopen en je bent er snel klaar mee. Voor mij een eenmalig bezoekje aan deze plek.

Topographie des Terrors, een open tentoonstelling over de nazi-misdaden
Holocaust Mahnmal, een monument ter herdenking van de Jodenvervolging. De foto laat de omvang niet goed zien. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken, variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter. Het monument is ontworpen door architect Peter Eisenman. Het veld met golvende blokken moet volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement oproepen en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind (bron Wikipedia).
Brandenburger Tor
Reichstag. Het Duitse parlementsgebouw.
Berlin Hauptbahnhof. Een indrukwekkend station met veel glas, meerdere verdiepingen en een roltrappen paradijs ;)
Deutsches Historisches Museum
Ingang van het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen
Impressie van het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen
Herinneringen tref je door de hele stad.
Naast graffiti zie je ook prachtige muurschilderingen zoals deze in Oraniënburg
Weer die metro.. ;) en een selfie in het midden!
Een werkelijk prachtig gebouw, gelegen naast het hotel waar ik verbleef. Heb je enig idee welk gebouw dit is? Ik niet namelijk ;)

Veel plekken bezocht maar ook nog veel plekken te bezoeken. Genoeg redenen om nog eens terug te keren naar het mooie Berlijn. Ik kijk er al naar uit.

Thanks voor het kijken!

www.daniellebosveld.nl

Created By
Danielle Bosveld
Appreciate

Credits:

Danielle Bosveld

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.