Vakantie 2015 met Ineke en Herman Jongsma naar Rome.

De Moezel.

De 1e stop van onze 1e reisdag was de parkeerplaats "Moselblick", vlakbij Koblenz.

Links het viaduct van de A61 over de Moezel en rechts het Moezeldal met de stijle oevers vol met wijnranken.

Ettenheim

De 1e dag alleen nog maar tijd om uit te rusten op camping Herbolzheim in het plaatsje Herbolzheim. De 2e dag zijn we naar het nabijgelegen Ettenheim gegaan, een typisch Duits barokstadje. Omdat het zondag was, was er niets te doen en hebben we alleen het dorpje en de barokke kerk bekeken.

Freiburg

De 3e dag een bezoek aan Freiburg waar we allereerst de kathedraal op de Münsterplatz bezochten. Aardig maar niet bijzonder. Alleen het altaar is de moeite waard. Toen we uit de kerk kwamen zagen hele aardige schoorstenen op een dak staan. Vervolgens zijn we naar het Rathausplatz gelopen, waar zich naast het Rathaus,een aardig poortgebouw en een aardig terrasjes bevonden.Op het terrasje voor de Franzikanerkerk hebben een drankje genuttigd.
Op het Müsterplatz ten zuiden van de kathedraal heb je goed zicht op de zijgevel van de kathedraal. Tegenover deze zijgevel bevindt zich het zeer fraaie Historisches Kaufhaus, fraai van kleur en decoratie.
Aan het einde van de Kaiser Joseph Strasse staat deze markante klokkentoren, het begin van de winkelpromenade, waar dan weer wel trams over heen rijden.

Het Aostadal.

Omdat het weer aan de Thunersee In Zwitserland erg slecht was besloten we om, via de Grand Bernhard tunnel, naar het Aostadal in Italië te gaan.

We stonden op een camping in Sarre, vlakbij Aosta en bezochten het plaatsje Cogne op een hoogte van 1500 meter. Een typisch wintersportplaatsje, waar op dat moment dus niet veel te doen was.

Het portaal van het kerkje.

In het kerkje stond ook nog een knap barok altaar.

Langs Cogne loopt dit snel stomend riviertje dat al het smeltwater van de nog witte bergtoppen afvoert.

Ik moest ook nog even voor paal staan om deze foto naar Herman en Ineke te appen. Op de achtergrond zijn de nog besneeuwde bergen te zien.

Op de terugweg naar de camping in Sarre zagen we deze wild stromende waterval ook van smeltwater.

Maar ook dit zicht op een deel van het Aostadal.

De stad Aosta.

Bij binnenkomst van het historisch centrum zagen we deze zuil staan met het beeld van Remus en Romulus staan. Waarom ? De middelste foto boven is de belangrijkste winkelstraat van Aosta, die naar plein leidt waaraan het Raadhuis staat. De 3 onderste foto's zijn van de de belangrijkste kerk. de beeldengroep van het laatste avondmaal, rechtsonder, zit boven het portaal van de hoofdingang, in het midden. De kerk was gesloten.

Omgeving Sarre.

Tijdens een fietstochtje in de omgeving van Sarre zag ik links een sober maar fraai kloostercomplex in het midden een in een aangrenzend dorpje aanwezig kasteel en nog een mooi uitzicht om de omliggende bergen.

De nieuwe kabelbaan naar de Mont Blanc.

Te vroeg.

Na het plaatsje Courmajeur kwamen we bij Le Palu, waar de nieuwe kabelbaan naar de Mont Blanc is gebouwd. Helaas waren we te vroeg. De opening heeft inmiddels plaats gevonden op 29 mei. Op de foto is de uitloper van gletsjer van de Mont Blanc te zien.

De entree van het station met in het midden het bedieningsgebouw.

Het dak van het station is ook zeer de moeite waard. Een eigentijds materiaal in een vorm die prima in de omgeving past, daar op inhaakt.

De berg- ofwel de vertrek-kant van het station waarin de trechtervorm goed te zien is. Rechts een van de gondels zoals die gebruik gaan worden.

Courmajeur.

In Courmayeur, waar we even een terrasje hebben gepikt, staat dit grappige houten huisje, was er een aardig pleintje en had je nog een fraai uitzicht op de omliggende bergen.

Deiva Marina.

In Deiva Marina zagen we Ineke en Herman Jongsma voor het eerst in deze vakantie en wel op de camping Aranella. De 1e foto laat een plaats zien waar we 25 jaar geleden met onze caravan door een beekje moesten waden om op onze plaats te komen. De 2e foto laat het restaurant zien, waar ook niets aan veranderd is. 's- Avonds samen lekker in het restaurantje van de camping gegeten. De volgende dag een wandeling naar het strand van Deiva gemaakt en daar wat gedronken. Linksonder de kerk van Deiva Marina. Rechtsonder een foto van Herman van de "Cinque Terre", het dorpje Venazza.

Uitstapje naar Genua.

Met de trein een uitstapje naar Genua gemaakt. De 1e foto is van het imposante Stazione Brignole waar we uitgestapt zijn om via de Via XX Settembre, de belangrijkste winkelstraat van Genua, naar het Piazza de Ferrrari te lopen. Aan dit plein staan diverse indrukwekkende gebouwen alsmede een forse fontein en de achterkant van het Palazzo Ducale. Hier kun je dwars door heen lopen en kom je op een wat kleiner plein, aan de Via Lorenzo waaraan de mooiere voorgevel van het Palazzo Ducale staat, met aan de ene kant een kerk, die niet open was en aan de andere kant een indrukwekkend gebouw met een rij zuilen ervoor en een fraai standbeeld van ???.
Aan de Via Lorenzo staat de San Lorenzo, die ook weer dicht was. De 1e foto is de zijgevel van de kerk aan de Via San Lorenzo. de overige foto's zijn genomen vanaf het plein voor de kerk dat ook aan de Via San Lorenzo ligt. onder links Harmke met een soort Bagwan figuur voor de gesloten deur, midden de boog boven de ingang, rechts een van de 2 leeuwen de aan de uiteinden van de trap staan. Aan de Via San Lorenzo verder nog een prachtige loggia op de 1e verdieping van een soort paleis en een wat kitschachtig opgeschilderd Palazzo.
Zo kwamen we aan het aan de Strada Aldo Moro gelegen havengebied met een fraaie wand van mooie stedelijke gebouwen, maar ook een ontsierende fly-over van een stedelijke autoweg, die dan weer wel met moderne kunst was versierd. Ook aan de haven staat een architectonisch hoogstandje van enkele witte masten, waaraan een tentachtige bebouwing is opgehangen. In de haven lag een al of niet nep piratenschip. Op de terugweg naar het station zagen we nog een typisch Italiaanse parkeerplaats voor scooters en motoren, nog meer indrukwekkende barok bebouwing en een poort in een van de straatwanden van de Via XX Settembre .

Bolsena.

Onze volgende stop was Bolsena aan het Lago di Bolsena, waar we iets buiten de stad op de camping Blu stonden. Het 1e bezoek aan de stad Bolsena begon met een bezoekje aan de kerk, waarvan niet het middenschip maar een altaar in abcis en andere zaken in bij de kerk behorende ruimtes het mooist waren. Zoals een wat vreemd aandoend bescheiden monument met 2 voetafdrukken, een beeld van een opgebaarde dame, een aardewerk altaarstuk en een ruimte met mooie fresco,s.
Bij de rondwandeling kwamen we diverse aardige zaken en uitzichten tegen zoals, het gezellige pleintje waar we weer een terrasje hebben gepikt, Een markante plantenpot, Uitzicht over het dorp en doorkijkjes. Het weer was ook prachtig.

Orvieto.

Het uitstapje naar Orvieto begint met een erg mooie benadering van de hoog gelegen oude stad, die zich binnen de oude muren bevindt zoals de plattegrond laat zien. Naast de bekende kathedraal bevat de stad ook aardige steegjes en grappige details, zoals het uitvliegende engeltje.

De Duomo van Orvieto van buiten.

De Duomo is zeer indrukwekkend. Niet alleen door het formaat, maar ook de architectuur en de aan de buitenkant aangebrachte versieringen. Deze bevinden zich nagenoeg allemaal in de voorgevel, die in zijn geheel van prachtig, gedetailleerd beeldhouwwerk is voorzien, waarbij de vlakken zijn ingevuld met fabuleuze mozaïeken. Opvallend zijn ook de bogen om de portalen met zeer fijn uitgewerkte details. De rest van de kathedraal is versiert met horizontale banden van wit travertijn en blauwgrijs basalt.

De Dom van Orvieto van binnen.

Het hoofdaltaar en het koor zijn, vreemd genoeg, vrij sober in hout uitgevoerd. De muren erboven zijn weer wel voorzien van mooie fresco's. De Cappella del Corporale is daarentegen wel rijkelijk versierd met fresco's en een altaardoek waarop het mirakel is afgebeeld. In de kerk is verder nog prachtig beeldhouwwerk, waaronder uiteraard een piëta. In de 2e kapel staat een wat merkwaardig altaar met een vierkant, waarvan ik niet heb kunnen achterhalen wat het is. Tot slot nog de doopvont, die iedereen ook mooi vond.

De omgeving van de Duomo.

Aan de voorzijde is er natuurlijk de trap die het gebouw verheft. Tegenover de kerk sobere maar goed passende statige bebouwing met een richel waarop uitgerust kan worden. Op de volgende foto is te zien hoe de rijke voorgevel eigenlijk tegen de rest van de kerk is geplakt. Rechts van de kerk bevindt zich een terras met een uitzicht op de omgeving. Hier een kloostercomplex. In dat parkje laag ook een fraai kunstwerk, een soort ode aan de beeldhouwkunst, waarbij ook de fijne detaillering Werd getoond in de vorm van o.a. een prachtig oog.
In een andere kapel lag een kunstwerk gemaakt van gedroogde bloembladen, dat een 1e prijs had gewonnen. Het interieur van deze kapel was sober. Op het plein, links de kathedraal, hebben we heerlijk gegeten op een gezellig terras met heel gezellige bediening. Toen we terug gingen naar de auto, via allerlei roltrappen, kon Herman het weer niet laten de kwajongen uit te hangen. Op de terugweg nog een paar kiekjes gemaakt van het meer van Bolsena.

Pitigliano.

Bij binnenkomst van het dorp stuitten we meteen op het meest vreemde element namelijk een oud aquaduct. Het was best een aardig middeleeuws dorpje met veel smalle straatjes en steegjes. De 2e blikvanger was de Duoma SS Pietro e Paolo uit de 16e eeuw. Helaas niet open.

Meer van Bolsena.

Enkele indrukken van het meer van Bolsena. De 1e is het zicht vanaf de camping op het meer, waarbij wel opgemerkt moet worden dat het strandje van de camping beperkt was. De 2e foto is het uitzicht vanaf het standje van de camping. Tijdens een wandeling kwamen we dit aardig campinkje tegen, in het centrum van Bolsena, direct aan het meer. Toen we bij het strand van het centrum van Bolsena kwamen, zagen we een enorm aantal Vespa scooters van diverse clubs. Dit leverde een typisch Italiaans sfeertje op, namelijk druk en lawaaiig, maar wel heel leuk. De laatste foto's zijn gemaakt tijdens een fietstochtje langs het meer met eerst een uitzicht op het stadje Bolsena , vervolgens een sfeerbeelden van het meer en als laatste het kerkcomplex van Bolsena waarvan de gevel nu wel door de zo'n werd belicht.

Rome, dag 1

Uit de trein gestapt op station Ottaviano-S. Pietro . Op het St. Pietersplein was het druk omdat de Paus zijn wekelijkse audientie hield. We konden dan ook niet de St. Pieter in. De Paus zat onder een luifel voor de ingang van kerk en was nauwelijks te zien. Daarom zijn we doorgelopen naar de Engelenburcht en daar een paar foto's gemaakt. De Engelenburcht is eigenlijk een restant van het Mausoleum van Hadrianus. Vervolgens over de Ponte S. Angelo de stad verder in. Vanaf deze brug een foto van de mooiere Ponte Victorio Emanuele II gemaakt. Onderweg naar het Piazza Navona kwamen we nog een aardig torentje tegen met een schildering daaronder. Op het Piazza aangekomen kwamen natuurlijk alle 3 de fonteinen aan de beurt en de aan het plein staande kerk van S. Agnese in Agone. De middelst en de grootste fontein is van Bernini. De daarop aanwezige obelisk is afkomstig van het Circus Maximum. Op het Piazza ook nog een verfrissing tot ons genomen.
Het interieur van de S. Agnese in Agone is bijzonder mooi. de fresco's in de koepel, het reliëf in het altaarstuk en de losse beelden. Tot slot nog 2 aardige snoepjes. De kerk is een ontwerp van Rainaldi en Borromini.

Het Pantheon.

Onderweg naar het Pantheon kwamen we een sober maar zeer fraaie binnenplaats tegen. Op het Piazza voor het Pantheon was het druk. Maar bij de ingang nog drukker. Hele gezelschappen stroomden naar binnen. Het meest opvallende van het Pantheon zijn de ronde vorm en open gat in het dak waardoor het licht en ook de regen naar binnen valt. De kerk dateert uit 27 v C.. In 609 werd de heidense tempel in een christenkerk veranderd. Toen zijn er vele lichamen van martelaren in de kerk bijgezet en zijn er diverse grafmonumenten aangebracht van lieden die blijkbaar de aandacht verdienden, zoals dat van de schilder Rafaël. Aan de buitenzijde is, met name de met gigantische granieten zuilen voorziene voorgevel, afgedekt met een timpaan, het meest beeldbepalend. De rest is eigenlijk een rond gemetselde "trommel". Het Pantheon is wel de oudste kerk van Rome. Op het plein hebben we de luch gebruikt.

De Chiesa di S. Ignatio di Loyola.

De San Ignatio di Loyola (1626) is een van de mooiere kerken van Rome en staat met name bekend om de geweldige beschildering van het gewelf van het middenschip. Van onderaf gezien in perpectief geschilderd op een half rond plafond. De donkere afbeelding van een koepel is op een vlak plafond geschilderd omdat de naast wonende zusters geen koepel op de kerk wilde die hun uitzicht, vanaf hun daktuin, belemmerde. Ook de vele andere decoraties zijn allemaal top stukken, zoals de beeldhouwwerken, de vele fresco's En het reliëf in het hoofdaltaar. Ook de architectuur mag er trouwens zijn.

La Fontana di Trevi

De Trevifontein werd helaas gerestaureerd zodat die maar beperkt zichtbaar was en geen water bevatten. Om toch de bekende muntjes te kunnen gooien, was er speciale bak met water neer gezet. Slechts de volgende beelden loonde de moeite.

Het zichtbare centraal gedeelte.
De kop met de naam voor wie de fontein bedoeld is.
De kop van Neptunus.

Het monument Vittorio Emanuele II.

Op weg naar het monument voor de laatste koning van Italië Vittorio Emanuele II zagen we, in de Via del Formari, een prachtige Renaissance gevel van een paleis staan. Vervolgens presenteerde zich zeer nadrukkelijk het monument van VE II met alle toeters en bellen. Beetje beangstigend indrukwekkend. Daarnaast aan het begin van het Forum Romanum staat de Colonna Traiana, waarop een heel beeld verhaal wordt verteld, een strip in de vorm van een wokkel. Daar bovenop een heilige met een aureool. Achter het monument bevindt zich het "Compidoglio". Een met statige gebouwen omringd plein met in het midden een bronzen beeld van ??????. Deze vermoeiend, maar prachtige dag werd afgesloten met een wandeling naar het Colosseo, waar we metro hebben genomen naar het station Aurelio.
Tot slot nog dit Panorama van het Forom Romanum en het monument voor Victor Emanuelle II.

Lago di Bracciona, Anguillara.

Tijdens een rondrit om het Lago di Bracciano deden we als eerste het oudste dorpje Anguillara aan. Een oud tegen een stijle helling opgebouwd dorp. Aan de overkant van het meer zagen onder meer Bracciano zien liggen. Aan de boulevard viel een schattig huisje op door de zeer mooi aangelegde en onderhouden tuin met vele kleuren en aparte planten zoals een heel hoge cactus. Ook was er een aantal leuke trapjes te zien die naar een huisje leiden. Er was verder een stijle hoofdstraat die recht naar de kerk toeging, de Chiesa Dell'Assunta, met een sobere maar stijlvolle voorgevel. Tijdens de afdaling een fraai uitzicht op de lager gelegen woninkjes en een mooie poort in een poort. Tot slot nog een slome trap naar een klokpoort.
1e panoramafoto van het strand van Anguilarra, gemaakt met de IPhone.
2e panoramafoto van Anquilarra Beach, maar nu over volle breedte van het Lago di Bracciano.

Lago di Bracciano, Trevignano.

Het 2e dorpje was Trevignano, een langgerekte badplaats met een heel lang en smal strand. Bij het centrum was een aardige boulevard, waar we een lekker ijsje hebben gegeten. Helaas viel de batterij van mijn fototoestel onder de vlonder van het terras. Met de hulp van een vriendelijke ober werd er een plank uit geschroefd en de batterij gevonden.

Campinglife op Roma Flash.

Herman kon mij, na enig aandringen, verleiden tot een spelletje "balletje meppen", wat ons redelijk afging.
Na een week gestaan te hebben vond Herman het noodzakelijk dat de caravan een beetje werd ontdaan van de plakkerige smurrie die van de bomen afkomstig was. Dit was voor mij aanleiding om dat ook te doen. Kon het daarbij niet laten om die van Herman toch een beetje schoner te maken.
Ook Harmke was actief in het campinglife Met het voeren van de zwanen, ouders met 4 jongen.

Uitstapje naar Antica Monterano.

Het uitstapje begon met een avontuurlijke rit er naar toe. Maar ja, dat is Herman Jongsma wel toevertrouwd. Na 10 minuten lopen werden we verrast door dit eeuwenoude indrukwekkende aquaduct

Harmke hield het voor gezien en zetelde zich lekker in de schaduw.
Verder omhoog kwamen we onder anderen deze prehistorische grotwoningen tegen en de resten van een groter gebouw.
Ook kwamen we bij een oude watervoorziening, waar Herman wou drinken en Ineke zich verkoelde.
Een detail van de grotwoningen, met daarbij een eetkamer en jawel hoor Herman moest aan tafel.

Dit alles bleek onder deel te zijn van een uit de 6e eeuw stammend groter geheel.

Het hoogst gelegen gedeelte van het complex.

Dit zullen wellicht de resten zijn van een paleis of kerk.
Een van de belangrijkste zaken is deze leeuw die aan Bernini wordt toegeschreven en aan de voet van een brug of weer een aquaduct staat.
Het zijn toch ruïnes van vrij grote gebouwen.
Met best grote ruimtes.
Dit giswerk vraagt om een nadere studie.

De 2e dag Rome.

De Sint Pieter Basiliek van buiten.

Het gedeelte van het Sint Pietersplein direct voor basiliek stond vol met stoeltjes voor de wekelijkse audiëntie van de Paus. De Sint Pieter blijft een van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld en heeft aan de buitenkant vele geweldige details zoals standbeelden, de koepel van Brunoleschi, de uurwerken op de buitenste vleugels van de voorgevel, de halfcirkelvormige collonades aan weerszijde en het Sint Pietersplein, met zijn obelisk en fonteinen. Tot slot een ander aardig detail een van de Zwitserse Garde, de Vaticaanse ordedienst.

De Sint Pieter Basiliek van binnen.

Het prachtige voorportaal met de monumentale zuilen, het rijk gedecoreerde plafond en de fenomenale bronzen en koperen deuren met dito reliëffen versierd.
Bij binnenkomst wordt je direct overweldigd door de ruimtelijkheid, de grootte van het geheel. Maar ook de vormgeving van de wijwatervaten, de afmetingen en kwaliteit van de beelden van allerlei heiligen, vaak pauzen.
Ook het fabelachtige baldekijn, dat met zijn hoogte van 32 meter en de 4 wokkelachtige zuilen dat precies op het kruis van de kerk staat, imponeert wederom. Daar tegenover is het beeld van de heilige Petrus op zijn troon redelijk sober. De andere heiligen pakken weer wat flinker uit.

De koepels.

Niet alleen de grote centrale koepel is mooi, maar de 6 koepels in de 2 zijbeuken zijn, hoewel minder groot niet minder mooi.

Het hoofdaltaar.

Het hoofdaltaar met de stoel van St. Petrus is een meesterwerk van Bernini. In het raam bovenin is een vredesduif opgenomen, die je door de overbelichting helaas niet kunt zien.

Een greep uit de vele kunstwerken.

Te beginnen met het monument voor Paus Alexander VII van Bernini uit 1678. Vervolgens een prachtig mozaïek, te zien aan de 2 details. Zelfs van dichtbij lijkt het een schilderij. Een nevenaltaar, waar op dat moment een dienst werd gehouden. Een monument voor Paus ??????. Een doorzicht naar een zijkamer en een van de figuren in de rand van het gewelf van het hoofdschip.
Een gemummificeerde Paus ??. Een monument voor Benedictus XV en nog een voor een andere Benedictus X? Een schilderij in de trouwkapel, waarvan de sterren boven het hoofd 9 diamanten zijn. Verder een afbeelding van het afnemen van het lichaam van Christus op een van de bronzen toegangsdeuren van de basiliek en een gedenksteen van Johannes Paulus de II in vloer van de kerk.
Weer buiten kon ik het toch niet nalaten om wat foto's te schieten zoals die van een kleurrijke Zwitserse Garde, De Pauselijke vleugel, nog een keer de voorgevel, een detail vanhet reliëf boven de hoofdingang, mijzelf natuurlijk alsmede een lamp in de en detail van de rand van de colonnades.

Piazza Della Republica.

Op weg naar de Santa Maria Maggiore stapte we op het Piazza della Republica uit de Metro, waar we werden geattendeerd op de basiliek van de Santa Maria degli Angeli. Hier enkele impressies daarvan. Om te beginnen met het halfronde piazza met 2 kwartronde colonnades, waarin winkels, woningen en café's waren. Vervolgens de basiliek, die er van buiten niet uitziet, omdat deze een onderdeel is geweest van een groter complex. De aparte bronzen deuren, een van de koepels, een van de altaren, details van de vloer, het hoofdaltaar en een terugblik op de ingang van de basiliek.
Op een binnenplaatsje staat dit ook wel aparte beeld. In de kerk nog een fraaie engel, een zeer mooi zuiver wit en omwikkeld afgehakt hoofd en tot slot ook weer een aparte bronze deur.

De Santa Maria Maggiore.

Via de Via Torino kwamen we aan de achterkant van de Santa Maria Maggiore uit. De basiliek zelf ligt natuurlijk aan het Piazza S. Maria Maggiore. De klokkentoren is in de Romaanse stijl gebouwd. Het is een 3-beukige kerk met een statig hoog middenschip met een prachtige vloer. Ook het hier aanwezige baldekijn en de vormgeving van de altaren laten zien dat de kerk net als de St. Pieter uit de Renaissance stamt. Opvallend is verder een soort crypte met een beeld van Paus Pius IX. In de zilveren urn, waarvoor hij bidt bevinden zich 5 delen van de kribbe waarin Jezus geboren is. Bij de ingang van de crypte bevindt zich een gewelf met een prachtig goudkleurig mozaïek.
Ook in deze kerk bevinden zich meerdere monumenten en altaren, zoals het monument waar een soort kist gedragen wordt door 4 vrouwen, een altaar met een fraai reliëf en daarvoor een bronzen beeldengroep. Ook het hoofdaltaar is, zoals meestal indrukwekkend. Terugkijkend naar de ingang zag ik het prachtige en kleurige glas in lood raam.

Piazza del Popolo.

De volgende stop met de Metro was het Piazza del Popolo. De 1e foto laat de toegang tot het plein zien. De 2e de beroemde tweelingkerken, de S. Maria di Montesanto en de S. Maria die Miracoli. Beide zien er hetzelfde uit, maar hebben een andere plattegrond. De ene cirkel- de ander ellipsvormig.

Calcata.

Calcata stond als middeleeuws kunstenaarsdorp in een brochure op de camping. Dus wij op weg. Toen we het hoog op een berg zagen liggen was onze nieuwsgierigheid gewekt. Het is dan ook een heel karakteristiek dorpje waar alles heel klein is. Het grootst is het kleine kerkje en het plein daarvoor, waar op dat moment schoolkinderen tekenles kregen en dus probeerde bepaalde hoekjes na te tekenen. De steegjes en de huisjes zijn allemaal zo klein dat het allemaal "kruip door, sluip door" was, waar je ook nog goed op je hoofd en de paden moest letten. Daar troffen we een piepklein restaurantje met een dito terrasje. De keuken en kamer was het restaurant, het balkon het terras. De 61 jarige Belgische uitbaatster woonde daar al 32 jaar. Alles wat we bestelde had ze zelf gemaakt en smaakte uitstekend. Het was dus een heel aardige, charmante beleving. Daarnaast wat sfeerbeelden en natuurlijk een maffe foto van Herman.

Omgeving Siena: Monteriggioni.

Monteriggioni is een hoog gelegen strak ommuurd middeleeuws vestingsstadje ten noordwesten van Siena, dateert uit de 13e eeuw en de ommuring bevat nog 13 torens. De voornaamste onderdelen zijn verder het Piazza Roma, de Santa Maria Assunta en de door de vesting lopende weg, de Via I Maggio. De foto's geven een beeld van het Piazza Roma met de terrasjes, de kerk, Harmke bij de toeristeninfo, een soort binnentuin voor de woningen en enkele opvallende details, zoals de achterkant van een van de torens.

Castellina in Chianti.

Catellina in Chianti ligt op 40 km ten noorden van Siena. Bij de aankomst was het allemaal een beetje rommelig. Het centrum is echter best aardig. Bij binnenkomst werden we verrast door een fraaie drinkfontein, waarvan we wat later een zusje van tegenkwamen. De buitenkant van de kerk is ook best mooi. Iets hoger ligt een plein met een groot kasteel, waarin het raadhuis zit. Een aardige pop in een raam was best geinig. Wat vooral verrassend is, is een soort verdiept gelegen passage aan de achterkant van de winkelstraat, waaraan dus ook winkeltjes en restaurantjes waren gevestigd. In de passage zaten kleine raampjes met uitzicht op het omliggende Toscaanse heuvellandschap.

Siena.

Het extereur van de Duomo van Siena.

Het meest indrukwekkende van de buitenkant is toch wel de voorgevel. De details zijn talloos en zijn er maar een paar opgenomen. Zo zijn er de versieringen boven de middelste toegangsdeur, het timpaan op de top van de gevel, de deur van deze hoofdingang, de vloer voor de ingangen en de lijsten rondom de deuren.

Het interieur van de Duoma van Siena.

Omdat we als Een van eersten in Duomao waren, hier nog foto's zonder mensen. Echt indrukwekkend. Vervolgens de koepel, de preekstoel, het kleurige venster boven de hoofdingang, Een detail van de vloer, de doopvont een voorbeeld van een van de beelden en een volledig wit marmers monument.

De Piccolomini bibliotheek.

Aan de kerk gebouwd is de Piccolomini bibliotheek met Pinturicchio's fresco's over het leven van Paus Paulus II.

Als 1e is er het overdadige plafond. Vervolgens indrukken van de wanden en een detail, om te laten zijn hoe fijn deze geschilderd zijn.

Het Baptisterium van de Duomo.

Via een overdekte doorgang is Batisterio verbonden met de Duomo. Centraal staat natuurlijk de doopvont. Maar ook de rest van de versieringen van de doopkapel mogen er zijn.

De stad Siena.

Het Piazza del Campo.

Siena staat hoofdzakelijk bekend om haar Duomo, maar ook het wereldberoemde Pizza del Campo. Door vele stedenbouwers betiteld als het mooiste plein ter wereld. Dat heeft te maken met de vorm, de afmetingen en de invulling van de wanden.

Hier het dominante Palazzo Publico, dat ook nog eens op de belangrijkste plaats staat. Zo hoort het ook, ambtenaren op de beste plek van de stad.
De niet storende en mooie fontein.
De sober gehouden maar forse bebouwing van het plein en de spaarzame detaillering van de bebouwing.
Zelfs de bestrating en de unieke afvoer van het regenwater werken mee.

Een wandeling door de straten van Siena.

Zo'n beetje parallel aan het plein loopt het 1e deel van het stratenpatroon van het oude centrum met daar tussen steegjes die aardige doorkijkjes opleveren. Ook kom je dan leuke kleine pleintjes tegen en aardige deur van een basiliek van de heilige Caterina.

De Abbazia di San Galgano.

De Abdij van de heilige Galgano is in gotische stijl gebouwd tussen 1218 en 1288. In de 15e eeuw trokken de monniken naar Siena. De kerk is in 1786 door de bliksem getroffen, waardoor de klokkentoren op het dak viel.

De kapel van Monte Siepi.

De kapel van Monte Siepi staat vlakbij de Abdij van Galgono en is gebouwd rond 1180, rond het zwaard van Galgano, dat hij om wapens af te zweren in een rots had gekliefd. De foto midden boven laat het dak van de ronde kapel zien dat is opgebouwd uit banden van klinkers die op elkaar zijn gemetseld met behulp van een mal. Onder toch maar weer een kaarsje en fraaie fresco's op het plafond van een kleine bijkapel.

Chiusdino.

Van veraf zag het dorpje er aardig uit, mede door de manier waarop het op de berg is gelegen. Bij het bezoek viel het enigszins tegen. Het was middeleeuws en zag er best redelijk uit. Maar er was niets te doen, niet iets speciaals om te bewonderen. Behalve het merkwaardige ronde gebouwtje, een zeer smal huisje, het geboortehuis van de heilige Galgano en een heel oud kerkje.

Aostadal 2e keer.

Uitstapje naar Bionaz en het Lac du Place Moulin.

Bionaz is een heel klein aardig dorpje op 1.600 meter hoogte en 40 km. ten noorden van Aosta. Verrassend waren het hoofd- en 2 zijaltaren in de kerk, die toch wel zeer fraai genoemd mogen worden. Zeker voor een gehucht van een 10- tal huizen.

Het Lac du Place Moulin.

Het Lac du Place Moulin is een hoog gelegen stuwmeer waarvan het waterpeil op een hoogte van maar liefst 2.000 meter ligt en heeft een fraai turquoise kleur. Alleen aan de westzijde van het meer ligt een half verharde weg naar Prarayer, een berghut.

2e poging voor de nieuwe lift van de Monte Bianco.

Het 1e traject naar het Pavillon du Mont Frety.

Ja hoor, Harmke klaar voor het 1e traject naar het Pavillon du Mont Frety. Het weer was redelijk en we hadden goede hoop op goed zicht. De uitzichten waren fantastisch. Op de 1e stop, op 2.173 meter hoogte, was dat ook zo. Daar Harmke achtergelaten en ik naar de top "Punta Hebronner" op een hoogte van 3.466 meter. 
Bij het vertrek vanaf de 1e stop een foto gemaakt van de werkomstandigheden, waaronder er gewerkt is. Bovenop het topstation is een plateau vanwaar je mooie foto's zou moeten kunnen schieten. Maar helaas we zaten natuurlijk net in de wolken, waardoor er maar af en toe gelegenheid voor een foto was. Linksonder het interieur van de Punta Helbronner. Onder rechts de terugkeer bij het Pavillon du Mont Frety, waar Harmke zat te wachten. Toen daar aan de koffie met een lekker stuk gebak. Harmke had niet stil gezeten en met de IPhone ook foto's gemaakt.
Op de weg naar beneden was de schrik een stuk minder en stond ze zelfs tegen de raam om foto'te maken. Al met al een geslaagd uitje.

Zwitserland.

Lauterbrunnen, een herinnering.

Op een regenachtige middag besloten om een stukje in de omgeving van Interlaken te gaan toeren. We hebben toen gekozen voor een bezoekje aan de camping Die Jungfrau in Lauterbrunnen, waar we meer dan 30 jaar geleden met de kinderen en Janny en Jos naar toe zijn geweest, als tussenstop naar het meer van Iseo. We hadden de camping zo gevonden en hoewel er het een en ander veranderd was, was alles nog goed herkenbaar.

De Thunersee.

Bij terugkomst op de camping Alpenblick nog even naar het meer , de Thunersee, gewandeld. Omdat de weersverwachtingen niet zo geweldig waren en alles een beetje tegen viel, besloten we de volgende dag door naar Duitland te rijden en kijken hoe daar het weer uit zou pakken.

Strassbourg.

Vanaf de camping in Willstätt ( D ) hebben we een bezoekje gebracht aan Stassbourg (F). Vanaf de parkeergarage kwamen we via een gezellige winkelstraat op het plein voor de kathedraal van Strassbourg. Een Gotische, zeer rijk met beeldhouwwerk versierde kerk, waarvan met de bouw in 1277 is gestart. De kerk is opgetrokken uit rode natuursteen. De toren is 142 meter hoog. De kerk is ook fors van afmetingen, heeft een prachtig glas en lood raam boven de hoofdingang, een fantastisch orgel dat op een wat merkwaardige plaats hangt, een mooi en appart astronomisch uurwerk en een indrukwekkende preekstoel.

Place de la Cathédrale.

Ook aan het Place de la Cathédrale staat dit koopmanshuis uit de 16e eeuw. De verdiepingen zijn uitgevoerd als een rijkelijk van houtsnijwerk voorziene vakwerk. Tot slot de kathedraal gezien vanuit de recht voor de ingang gelegen Rue Merciėre.

Place Bejamin Zix.

Het Place de Benjamin Zix is onderdeel van de stadswijk "Petitie France". Het is een heel gezellig plein, vol met terrasjes. Door het slechte weer op dat moment was de sfeer niet goed te pakken. Onderdeel van Petit France is ook een interessant oud sluizencomplex, zo midden in de stad. Al met al toch wel een stad die een bezoek waard is, maar dan wel met beter weer.

Originated by Adobe Slate.

Created By
Ton Kantelberg
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.