Loading

15.-17. Mei 2020 uitgesteld - nieuwe datum volgt

Attentie

Door de huidige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus en de daarbij behorende private en publieke restricties moeten we helaas met pijn in het hart ook ons Grenzelo(o)s Festival van 15 t/m 17 Mei 2020 annuleren.

Op dit moment realiseren we ons allemaal ten zeerste hoe waardevol het is om grenzeloos te kunnen leven. Echter, gezien de omstandigheden zijn momenteel begrenzingen in onze sociale contacten een noodzakelijke stap voor de gezondheid van onszelf en anderen.

Ons doel is om samen op te zoek te gaan naar een nieuw moment om dit festival te kunnen organiseren, zodra de situatie verbeterd cq. daar aanleiding toegeeft.

Blijf gezond en zorg voor jezelf!

De organisatie van Grenzelo(o)s

Een gezamenlijk initiatief van bevriende muziekverenigingen aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens om samen de vrijheid te vieren na 75 bevrijding van Nederland en e vriendschap tussen de aangrenzende regio’s te versterken.

Een tweedaags festivalprogramma onder de beschermheerschap van Sabine Verheyen MEP (evp) is het hoogtepunt van grensoverschrijdende muzikale activiteiten en interculturele uitwisseling.

WAAROM

In maart 1945 werd de regio Roerstreek door de geallieerden bevrijd. Elk jaar viert heel Nederland op 5 mei de bevrijding. Dit vormt dan ook voor Nederland en daarmee het grensgebied van Heinsberg (D) / Roermond (NL) een speciale dag, Een dag voor reflectie en vooral ook, vreugde.

  • Een reden tot vreugde omdat deze dag staat voor vrijheid.
  • Een reden tot vreugde omdat deze dag het herstel van de Mensenrechten symboliseert
  • Een reden tot vreugde, want deze dag is ook een van de dagen die een periode van vrede tussen Europese landen inluidde, die zich zelfs verenigde in de Europese Unie.
  • We dienen te beseffen dat deze grote woorden van vrijheid, mensenrechten Europa geen vanzelfsprekendheden zijn. Antisemitisme, racisme en extreemrechtse overtuigingen vermengen zich opnieuw in ons verenigd Europa.

We willen daarom samen stil staan bij de vrijheid en wat ervoor nodig is om onze vrijheden en mensenrechten te behouden.

Wist je dat ...

... al in de jaren '70 de muziekverenigingen van Karken en Posterholt het festival van internationale vriendschap organiseerden?

WIE

Een groep toegewijde muzikanten uit de grensdorpen Karken (D), Melick (NL) en Posterholt (NL) hebben hun krachten gebundeld om een festival met gemeenschappelijke krachten te organiseren. We willen graag verduidelijken:

“Hier leeft de Euregio!"

Door de inzet van de leden van de drie muziekverenigingen Harmonie Concordia Melick, Harmonie Wilhelmina Posterholt en de instrumentale club Karken 1910 e.V. vindt een programma van interculturele uitwisseling plaats gedurende meerdere weken.

Het geheel vindt zijn hoogtepunt in een groot festival.

Het project wordt ondersteund door het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en NRWeltoffen.

www.deutschland-nederland.eu www.nrweltoffen.de

Links naar de organisatoren:

WAS

Het festival vindt plaats direct aan de grens op het terrein van Gitstappermolen (Vlodrop, NL) in een tent.

Vrijdag 15.05.2020 (intern)

"Meet and Greet" met generale repetitie van alle acteurs en muzikale conclusie met alle verenigingsleden, familieleden en vrienden. Live op het podium: Julian Scott

Zaterdag 16.05.2020 - 20:00 uur

Feestavond ‘Grenzenlo(o)s’:

Blaasmuziek opnieuw gedefinieerd: internationale bandavond met o.a. Blech Bizarre (NL) und Ze Quaffeurz (B). Deze twee bands zorgen gegarandeerd voor een fissa! Niet in de laatste plaats vanwege festivals zoals het Oostenrijkse "Woodstock der Blasmusik" is blaasmuziek weer helemaal hot. Blaasensembles interpreteren blaasmuziek op een nieuwe, populaire manier en inspireren zo over generaties en grenzen heen.

Zondag 17.05.2020 - 13:30 uur

Concert ‘Grenzenl(o)os’ : Verschillende samenstellingen van de drie deelnemende verenigingen verzorgen deze middag een goed in het gehoor liggend concert voor jong en oud, waarbij ongeveer 250 muzikanten uit Duitsland en Nederland betrokken zijn. Het festival wordt gemodereerd door Suzan Seegers en Rob Reyners. De tent opent om 12.30 uur en het concert eindigt om 17.00 uur.

Maart - April - Mei

Muzikale voorbereiding voor de concertmiddag aan beidezijden van de grens: gedurende een aantal weken zijnde clubs "gemengd" en komen ze samen op basis van hun muziekinstrument (niet op basis van hun eigen vereniging) en bereiden ze zich met verschillende dirigenten voor op hun uitvoeringen. Een uitwisseling van meerdere weken tussen Duitsers en Nederlands tussen 10 en 70 jaar, waarbij de taalkundige "barrière" wordt weggenomen door het Nederduits dat in het grensgebied wordt gesproken ... en niet in de laatste plaats, muziek is internationaal, muziek verbindt, muziek is Grenzenl (o) os.

Created By
Christian Kohnen
Appreciate

Credits:

Vriendschap in Vrijheid - Freundschaft in Freiheit