Loading

Govor mržnje Laura Antić, 8.a OŠ Vežica, 2.6.2020

Svatko može biti metom govora mržnje. Takav govor može biti usmjeren prema pojedinacu ili skupini. Radi se o vrijeđanju, uvredama, klevetama i prijetnjama. Moramo znati da se svatko u svom životu našao sa nekom vrstom govora mržnje.

Primjeri govora mržnje: netko na društvenim mrežama koristi govor mržnje prema nekom od tvojih prijatelja ili poznanika, tvoji prijatelji na društvenim mrežama pišu uvredljive komentare, vrijeđanje nekog tko se razlikuje... Ako imaš prijatelja koji širi govor mržnje moraš mu reći da to nije u redu je tako povrjeđuje nečije osjećaje i da zbog toga osoba može imati problema u daljnjem životu.

Osobe koje šire govor mržnje često ne shvaćaju kako to može utjecati na pojedinca i njegovo mentalno stanje. Kao što sam prije rekla osoba koja širi govor mržnje mora biti svjesna posljedica koje se mogu dogoditi.

Ponekad neko svoje mišljenje trebamo sadržati za sebe jer s tim mišljenjem možemo nekoga uvrijediti.

Djeca ili odrasle osobe mogu biti izložene govoru mrženje no u današnje vrijeme su to uglavnom djeca. Djeca se mogu i trebaju obratiti nekoj odrasloj osobi kojoj vjeruju i moraju porazgovarati s njom. To može biti roditelj, profesor ili neka stručna osoba. Ako neko dijete ne potraži pomoć biti će mu teže i zato mora znati da će mu svatko pomoći i da ne mora misliti da je zbog toga slabiji nego ostali.

Ako želiš s nekim povjerljivo pričati jer misliš da te tvoji roditelji ili profesori neće razumijeti nazovi Hrabri telefon. S njima možeš pričati o svemu što te muči anonimno.

Hrabri telefon za djecu: 116 111

Za traženje pomoći nikada nije kasno. Moraš znati da te osobe oko tebe vole i ne obazirat se na govor mržnje. Nije bitno da li si drugačiji jer ti si uvijek poseban na svoj način i to moraš znati.

TRAŽENJE POMOĆI NE ČINI TE SLABIJOM OSOBOM

Izvori: https://www.teachtoday.de/hr/Informirati/Odgovornost/2719_Govor_mr_nje_na_internetu.htm

https://mdomsp.gov.hr/dobrodosli-na-stranicu-nacionalne-kampanje-ne-govoru-mrznje-na-internetu/sto-ako/postupanje-policije-u-kontekstu-govora-mrznje/595

https://mdomsp.gov.hr/dobrodosli-na-stranicu-nacionalne-kampanje-ne-govoru-mrznje-na-internetu/sto-ako/sto-ako-sam-prisutan-kada-netko-koristi-govor-mrznje

Credits:

Created with images by Chinh Le Duc - "untitled image" • Charlein Gracia - "untitled image" • Jon Tyson - "untitled image" • Kat J - "Tears for the loss of a beloved family member." • Aliyah Jamous - "untitled image" • Sharon McCutcheon - "No labels. Portrait of a child." • Annie Spratt - "untitled image" • Tim Marshall - "Painted red" • Aaron Burden - "untitled image" • Tyler Nix - "untitled image"