Loading

Godt Nytt År NYHETSBREV FRA TENK TRÆNA

Kjære alle,

Her kommer en liten oppsummering fra året som vært - stort og smått, i bilder og tekst. Et spennende 2019 med mye som skjedd. Stor takk til alle dere som på ulike måter jobber for utviklingen i Træna, eller som heier på fra annet sted!

I 2020 ser vi blandt annet frem til en spennende utbygging i fiskeindustrin Pelagia, fortsatt planlegging av samarbeidet med Hurtigruten, nybyggingsprosjekt på Nordhusøy, utvidelse av Træna Arctic Fishing i Selvær, at ny festivalsjef flytter til Træna og at vi har 5.års jubileum av Ta Træna med Storm i februar!

Et riktig Godt Nytt År ønskes dere alle!

Træna Fisker satser på unge fiskere - Ingvald Sjøset er første investeringsobjektet

Træna Fisker AS har under året jobbet med sjøsetting av det første investeringsobjektet. Det er Ingvald Sjøset (26) som fått hjelp med å komme i gang med den egne båten Husøygutt. Vi gratulerer Ingvald med oppstarten og håper at flere har lyst å gå i hans fotspor. En utvidelse av Træna Fisker AS er under planlegging og aksjonærer i Rødøy og Lurøy er invitert in. Responsen er positiv og nyemisjon ventes ferdig i januar 2020. Træna Fisker AS har et engasjert styre som jobber for å få til et oppsving i fiskerinæringen.

Les artikkelen i Helgelands Blad om Ingvald Sjøset og Træna Fisker.

Les om Træna Fisker AS aksjeutvidelse her

Godkjent for Gaia Salmon fra Mattilsynet

Gaia Salmon AS som planlegger landbasert oppdrettsanlegg har under 2019 avventet svar fra Mattilsynet. På tampen av året kom den endelige godkjenningen og selskapet jobber nå med revidering av planene samt med finansiering. På nyåret ventes de på besøk til Træna for å presentere planene. Vi ønsker velkommen til teamet bak Gaia Salmon! Les Rana Blad sin artikkel om Gaia Salmon her

Pelagia AS med sprek utvidelse på Træna i 2020

Fiskeindustrien Pelagia AS satser på utvidelse av anlegget på Træna under 2020. Det er investeringsramme på 55 millioner kr som settes av til utbygging av nytt fryselager og frysetuneller. Avdelingsleder Sverre Hyttan presenterte prosjektet for Kommunestyret (18.12.19). En sprek satsing som viser riktig vei for en av våre hjørnesteinsbedrifter i kommunen. Vi gleder oss til intens aktivitet i utbyggingsfasen!

Hurtigruten til Træna i 2021

Hurtigruten har påbegynt en omfattende avtale med ekspedisjonsturer til Træna i 2021. Satsingen vil kunne gi en forutsigbar og stabil økonomisk vekst i reiselivs- og opplevelsesnæringen. Men det vil også kreve en gjennomtenkt strategi for hvordan besøkene kan gå hånd i hånd med lokalsamfunnets ønskede utvikling - slik at det ikke sliter på hverken naturen eller menneskene. Alle avtaler med Hurtigruten utgår fra at verdiskaping skal skje lokalt og at det skal komme lokale næringsaktører, foreninger og lag til gode.

Trænafestivalen blir den formelle avtaleparten mot Hurtigruten i leveranse av opplevelser og kultur. 27 heldagsanløp planlegges fra mai til september i 2021. Satsingen gir et tydelig signal om at Træna er en destinasjon å satse på!

Se info på Hurtigruten sin side

Forskningsprosjekt om fremtidens reiseliv og tålegrensen for turisme

Med anledning av økt reiseliv og fremtidige planer har vi innen det pågående Forskningsprosjektet Testsone Træna som startet 2018 ansatt masterstudenten Sunniva Remmen under 2 måneder i sommer. Hun fikk oppgaven å gjennomføre en undersøkelse om «Tålegrensen for turisme». Vi ønsket å få gjennomtenkte svar på hvor mye turisme vi tåler, og hvor mye vi trenger. Dette for å på forhånd peke ut en retning om hva vi vil ha, og hva som ikke er ønskelig.

Mange interessante og viktige temaer kom opp i prosessen, og omtrent en tredjedel av lokalbefolkningen deltok i undersøkelsen.

Les rapporten her - Vi anbefaler alle om å lese den!

Træna 365 - et levende øysamfunn hele året

Træna 365 er navnet på prosjektet der vi jobber med utbyggingsområde for museum, hotell, kultur- og næringslokaler på Nordhusøy. I 2019 har prosjektet fart og den første investoren har meldt seg. Gjennom et samarbeide har fem moduler i dette nye prosjektet blitt produsert og stilt ut på arkitektur- og designmessen «Oslo Design Fair». En reguleringsplan for Nordhusøy er påbegynt og grunneiere, utbygger og kommunen jobber strukturert for å komme nærmere realisering av prosjektet i sin helhet. Helgeland Museum er også med på laget. Den første fasen med oppsetting av mindre enheter satser vi på skal realiseres i 2020. Bildene nedenfor viser den første fasen i prosjektet og de moduler som kan bli satt opp på Træna etter å ha blitt vist frem i Oslo!

Illustrasjon: Vardehaugen Arkitekter
Illustrasjon: Vardehaugen Arkitekter
Illustrasjon: Vardehaugen Arkitekter
Modulene ligger nå på lagring i Træna i vente om å bli satt opp. Her ses Ketil og Bent Are som hjulpet med lastingen.

Samfunnsøkonomisk Analyse - hva bør et samfunn som Træna satse på?

Vi har i år fått gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse som beregner virkninger av økt satsing innen reiselivsnæring og stedsutvikling. Analysen tar utgangspunkt i et tenkt scenario og viser på mulig arbeidsplassvekst og tilflytting. Rapporten viser at en satsing i tråd med prosjektet Træna 365 kan generere 12-16 nye arbeidsplasser og 16-24 nye innbyggere.

Hele analysen kan leses her

Fler nyheter innen reiseliv og opplevelsesnæringen

Træna Arctic Fishing bygger ut anlegget på Selvær med 12 nye sengeplasser som skal være ferdige i 2020. Selskapet har enda en gang kommet gjennom nåløyet og fått investeringstilskudd fra Innovasjon Norge. Vi gratulerer til Helgeland Adventure AS som på kort tid blitt en betydelsefull bedrift på Selvær i Træna!

Nye sommerruter har vært positivt for reiselivsnæringen og Træna har vært den destinasjon med flest besøkere langs ruten. I følge statistikken fikk Træna 1214 besøkere med sommerruten, noe som var fler enn både Sandnessjøen og Bodø.

Taste of Træna - hjemme hos Ida er en hjemme-restaurant som startet i mai. Konseptet har blitt til etter inspirasjon fra Færøyene, der Træna inngår i et Nord-atlantisk samarbeidsprosjekt. Gjennom vårt pågående forskningsprosjekt har også hjemmerestaurant-konseptet fått spredning og oppmerksomhet nasjonalt. Ida Buschmann som er gründeren bak satsingen har presentert prosjektet på Norsk Opplevelseskonferanse i Svolvær og blitt invitert til Færøyene i 2020. Vi gratulerer til spreke nysatsinger og ønsker lykke til! Les mer om Taste of Træna her

Havfolkets Hus har i år fått nye eiere med Camilla Haugan og Edgar Johan Blomsø ved roret. Det har utvidet åpningstidene og holdt åpent også utenfor høysesong.

Træna Overnatting har i 2019 hatt sitt første hele driftsår. 71 grader Nord booket hele anlegget når de sku spille inn to episoder av det populære eventyrprogrammet.

Træna Rorbuferie har hatt Eventyrlig Oppussing på besøk. I oktober ble 3 rorbuer pusset opp og i november kunne vi se resultatet på TV-skjermen. "Trøste meg" så fint det ble :)

Træna Turistkontor har hatt lærlingen Ann Lois Hansen ansatt hele 2019. Dessuten ble sommersesongen forsterket med hjelp av Daniel som trødde til med dugnadsinnsats. Takk til alle lokale ungdommer som ser glede i å jobbe og stå på i kommunen vår!

Selvær med sushi, ærfugle-museum, øl og tangsesong

The Northern Company på Selvær har hatt enda en sesong av tanghøsting og produktutvikling. Dette året hadde de også åpent hus på lørdager med servering av suppe og brød. Kurser og workshops ble det også. Arrangementet Smaken av Selvær ble laget i samarbeid med Chefs in Residence: verdensmesteren i sushi, Vladimir Pak, kom til øya for å lage sushi og få utveksling med fiskere og tanghøstere. HMS Olderøy har gjort en del nødvendige oppussingsarbeid på Olderstad og planlegger ytterligere utbedringer av lokalene.

Foto: Kathrine Sørgård

Se bildene fra Smaken av Selvær her

Ærfuglemuseum. En nyhet på Selvær er E-hus Museumet som er satt i stand. Eivind Hansen som satt i stand dette har bland annet hatt omvisning for Hurtigruten som var på besøk i mai. Et besøk anbefales!

Øl. En annen nyhet er Selvær-ølet som ble tatt frem av Selvær-engasjerte ølmakere. Ølet ble presentert i samarbeid med Smaken av Selvær hvilket resulterte i at verdensmesteren i sushi nå tatt inn ølet på Michelinrestauranten Omakase i Oslo. Gøy! Og du, ølet finns også på Selvær Handel og Joker i Træna, så du trenger ikke dra til Oslo for å drikke det.

Kurs. I høst ble det arrangert Malerkurs på Selvær som en pilot for å se om kursvirksomhet kan bli attraktivt fremover. Lokale bidragsytere og tilreisende kursdeltakere hadde en toppenopplevelse og kurset er tenkt videreført. Vel blåst sier vi til Bjørn Smith Hald og Heidi Pedersen som arrangert!

Artist in Residence i 2019

Flere Artist in Residence-prosjekter har blitt gjennomført i 2019. Blant annet har et samarbeid mellom AIR og Træna Jeger og Friluft resultert i en ny gapahuk på utsiden av Sanna. Det var arkitekten Ethan Zagorec-Marks fra Portland i USA som søkte om opphold. I 2,5 måned var han på Træna for å fullføre prosjektet i lag med lokale folk som stilte på dugnad.

Hittil har mer enn 400 søkt om opphold gjennom AIR-ordningen. Vi har hatt totalt 46 prosjekter og sammenlagt 93 personer. Det har vært deltakere fra 14 land. Artist, Business og Chefs in Residene programmet har blitt ett innarbeidet program som skaperTræna er blitt en liten smeltedigel langt ut i havgapet.

Gapahuken "Havørnen" Foto: Tim P Kristiansen
Foto: Tim P Kristiansen

Alle AIR-prosjekter i 2019

 • Arvids Barānovs (LV) – fotobank og film Vinterfestivalfilm
 • Jill Larsdotter (NO/SE)– konsert og innspilling av plate, Vinterfestivalen
 • Folknery Music (UKR)– konsert
 • Jo Straube (NO)– utstilling med foto av Trænas foreninger og lag
 • Maria Dahl & Bendik Vatne (NO) - workshop med barn, utstillingKathrine Sørgård (NO) - Kulturminneplan, fotobank og reportasje reiseliv
 • Lori Hepner (US)– 3D printing, workshops med barn og unge, plastikkresirkulering Trænafestivalen
 • Ethan Zagorec Marks (US)– Architect, bygget en gapahuk på Sanna i samarbeide med Træna Jæger og Friluft
 • Micah Sewall (US) – Træna-Hawaii-projsekt
 • Caro Krebietke (DE)– fotoprosjekt med camera obscura i samarbeid med Træna Museum
 • Chef in Residence: Petter Rolund Antonsen (NO) i samarbeid med Vinterfestivalen
 • Chef in Residence: Vladimir Pak (RU/NO) - arrangement Smak av Selvær

Tidlig 2019 annonserer vi om alle AIR-prosjekter for 2020. Følg AIR Træna på Facebook eller sjekk ut denne siden:

Trænafestivalen og Ta Træna med Storm

Ny festivalsjef ansatt! Trænafestivalen har gjennomgått en rekrutteringsprosess som resultert i at en ny festivalsjef blitt ansatt. Her har utviklingsprosjektet bidratt med ledelse av rekrutteringsgruppen. Vi hilser hjertelig velkommen til Martin Rugelsjøen Lie som starter i januar 2020.

Havet er mor di Utviklingsprosjektet har bidratt til nye partneravtaler med både regionale og nasjonale aktører. Blant annet Rana Utviklingsselskap, Kunnskapsparken Helgeland og Klar (Orkla). I samarbeide med Trænafestivalen gjennomførte vi et seminar om næring- miljø og utvikling på Helgeland. Under rubrikken «Havet e mor di» fylte vi Hjellan fredagen i festivalen! Takk til

Ta Træna med Storm

Vinterfestivalen Ta Træna med Storm ble arrangert med seminarer på temaet samfunnsinnovasjon og lokal utvikling. I tillegg til det ble det som sedvanlig gode konserter, middager med Chefs in Residence, Skreifest og stormvandring.

Planleggingen er i full gang for neste års Vinterfestival. Da blir det 5.års jubileum og det blir knall! Les mer om det og følg med på programmet: www.tenktraena.no/storm

I 2020 samarbeider Ta Træna med Storm med Helgeland Reiseliv, Helgeland Museum og Distriktssentret i tillegg til alle lokale superhjelter som alltids samarbeider. Vi er veldig glade at så mange vil være med på laget! Her er smakebiter fra programmet 2020:

Innovasjonsprisen

Etter innspill i idédugnader har det nå blitt vedtatt om bruken av prissummen på 500.000 kr som Træna Kommune fikk av å ha vunnet Årets Innovasjonspris 2018.

Pengene skal gå til tiltak som skaper lokal stolthet med følgende fordeling:

200.000 kr øremerkes til innsatser for ungdom. Ungdomsrådet er høringsinstans for bruk av midlene.

100.000 kr øremerkes til innsatser på Selvær. Selvær bygdeutvikling er høringsinstans for bruk av midlene.

200.000 kr øremerkes til innsatser for forskjønning og trivsel i lokalmiljøet. Administrasjonen forbereder sak

Gratulerer til hele Træna til prisen!

Oppdatert hjemmesiden til TENK TRÆNA

Vi er i gang med en oppdatering av hjemmesiden til Tenk Træna. Her finns nå mulighet for alle bedrifter på Træna å legges inn under fanen "Næringsliv". Ta kontakt for å få linket til din bedrift!

www.tenktraena.no

Grattis til Bodø 2024

Helt på tampen av dette nyhetsbrev rettes et hjerteleig grattis til Bodø (og hele Nordland) som blir Europeisk Kulturhovedstad i 2024. Filmen og søknaden viser opp hele Nordland, og her er Træna rikt representert. Se filmen her:

Dette var noe av alt som skjedd i året. TAKK ALLE FOR 2019. GOD JUL & GODT NYTT ÅR, OG SES IGJEN I 2020

Utviklingsprosjektet Tenk Træna er en del av Træna Kommunes satsing på bred samfunnsutvikling. Prosjektet har støtte fra Nordland Fylkeskommune.

Kontakt: moa.bjornson@trana.kommune.no / tel: 47478016 / @tenktraena

Created By
Moa Björnson
Appreciate

Credits:

Arvids Baranovs, Kathrine Sørgård, Moa Björnson