Loading

DE RUMENSKE BADEBYENE En komplett oversikt

Den rumenske riviera: Den rumenske Svartehavskysten er 275 km lang, fra Donaudeltaet mot grensen til Ukraina til grensen mot Bulgaria i sør. Ser man bort fra sumpområdene i Deltaet er de faste strandlinjene 245 km lange. Kysten er variert, fra lange strender til små strandbukter, klipper og bergkanter – og landstriper som ligger som tynne armer mellom Svartehavet og mindre innsjøer. De typiske badebyene ligger i den sørlige delen av stripen – eller mer eksakt både nord og sør for den store havnebyen Constanta.

I denne brosjyren presenterer vi alle de rumenske badebyene. Til slutt finner du info om hotellbestillinger og transportalternativer fra og til flyplassen i Bucuresti . Er det noe du ytterligere lurer på i forbindelse med en eventuell badeferie i Romania kan du maile på norsk, rumensk eller engelsk til romaniaposten@gmail.com -  I noen av badebyene har vi listet nettstedene til hoteller og pensjonater vi vet holder mål siden våre lesere og /eller vi selv har vært der. Dette er bare et lite utvalg selvfølgelig av det enorme utbudet de fleste badebyene har av overnattingsalternativer.

Bildet: Gura Portitei

To andre vanlige byer er en del av kyststripen: Mangalia sør for Constanta og Navodari nord for Constanta. De andre tettstedene er badebyer av ulike format som våkner til liv i badesesongen som er fra mai til midten av september. Og begrepet badebyer er enkelte steder badesteder, ikke by i seg selv.

Oversikt over den rumenske kysten ved Svartehavet

Rumenske badebyer er Sulina, Gura Portitei, Vadu, Corbu, Navodari, Mamaia Nord, Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, 23 August, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Doi Mai og Vama Veche. Av disse er Mamaia den største badebyen - med Eforie Nord som nummer to. De minst utviklede kommersielt er Vadu og Corbu. - Og Sulina og Gura Portitei ligger helt for seg selv i selve Donaudeltaet. Ny investeringer gjøres kontinuerlig, de mest synlige og omfattende endringene de siste to årene er i Venus og Mamaia Nord Navodari.

GURA PORTITEI

GURA PORTITEI er en naturperle langt unna de andre badebyene der Donau ender ut i Svartehavet. Kort sagt en perfekt badeby i Donaudeltaet. Byen er oppdaget mer av utlendinger enn rumenere de siste årene. Det finnes overraskende mange gode mellomklassepensjonater i området, mange med egne organiserte utflukter i sumpområdet - i det som avgjort er Romanias mest besøksverdige badeby, avsidesliggende, men unik på alle måter.

SULINA

SULINA er en liten by i Donaudeltaet med en imponerende historie og en strand ca 3 km fra sentrum. Sulina er et tettsted med et eget liv året rundt og det eneste stedet med formell bystatus i selve deltaet. Forbindelsene til storbyen Tulcea skjer med båt.

VADU

VADU er et naturreservatområde som etter lisens tillater camping. Ellers ingen fasiliteter. Kun en kilometerlang strand og havet rett imot. Ingen badevakter eller restauranter. Vadu er en flott strand der du på en god dag kan være helt alene. Hverken mer eller mindre.

CORBU

Corbu - den øde rumenske stranda som ble verdenskjendis

CORBU er av et internasjonalt nettsted kalt “ verdens fjerde vakreste strand”. Denne øde stranden er ikke lenger så øde og det bygges stadig ut i dette vakre området. Badevakter skal nå betjene stranda i og med Corbu er blitt en offisiell badeby. Vi er ikke sikre på om vi er enige i at dette er en av de vakreste strendene , heller ikke på den rumenske kysten, men området er fint og har mer lokalt preg enn mange av de andre strendene nedover mot grensen til Bulgaria. Busser til Corbu settes opp via Navodari fra Constanta, men sjekk i god tid om du vil til Corbustranda med offentlig transport. | Busstider i Romania på | www.autogari.ro | Overnatting i Corbu tilbys for det meste i nærheten av stranda, ikke på stranda. Oversikt her.

NAVODARI

Lebada Beach Navodari

NAVODARI er en by med rundt 40000 innbyggere - der hovednæringsveiene er industri og turisme.Navodari var kjent i gamle dager som Romanias feriekoloni - by for barn sommerstid. I dag er dette konseptet begrenset til et lite område. Nye bygg, brede veier og flere hoteller etableres i et område som er billig og populært blant lokalbefolkningen med en rekke strandbutikker, barer og serveringer på Lebada - stranda. Kystens billigste strandserveringer. Enkelt, men billig og ofte bra. Mange turister – inkludert rumenske – er ikke klar over den betydelige forandringen og oppdateringen som har pågått og pågår i strandområdene i Navodari kommune. Navodari har et betydelig antall turister sommerstid fra Rep Moldova, Ukraina og Russland i tillegg til rumenske gjester fra andre regioner.

Overnattingstips stranda Navodari:

Mamaia Nord Navodari
MAMAIA NORD er fortsatt i Navodari kommune og en forlengelse av den biten som mange forveksler området med – selve Mamaia. Mamaia Nord skiller seg ut med mer plass på stranda enn storesøster, tre campingplasser og flere store og nye luksushoteller som ligger med en rekke aktiviteter rett på stranda. Nærmere Navodari går storhotellene over til mindre hoteller og pensjonater i mellomklassen. Det bygges over hele området som også har en ny strandpromenade for sykler og fotgjengere som går hele veien fra Navodari mot selve Mamaia. Kystens største hotellkompleks befinner seg også i Mamaia Nord

MAMAIA

MAMAIA SØRLIGE DEL

MAMAIA er og blir Romanias største - og mest oppdaterte badeby. Med det siste mener vi det store utvalget av hoteller, klubber, tett med oppdaterte strandtjenester og et hektisk uteliv om natta. Prisnivået er betydelig høyere enn alle andre badebyer - og de fleste hotellene har fire stjerner eller mer. Mamaia har en gondolheis der man kan se halve badebyen fra lufta og kystens største badeland AQUA MAGIC. Badelandet er også åsted for utekonserter og live events. I enden av Mamaia sør kan man gå inn til parkene og kjøpesentrene inne storbyen Constanta via en ferielandsby med tivoli, markeder og restauranter fra alle regionene i Romania.

Telegondola Mamaia
Mamaia er stappfull i alle sesongperioder av turister som ikke bekymrer seg over budsjettet. Inkludert juleferier og påskeferier. Karnevaler, opptok og konserter preger også badebyen i toppsesongen sommerstid. For mange i utlandet er Romanias riviera utelukkende forbundet med Mamaia grunnet en omfattende promotering i et tiår på begynnelsen av 2000 – tallet.

Noen kjente hoteller i Mamaia: | HOTEL IAKI | HOTEL AMIRAL | TOMIS GARDEN APT | HOTEL VEGA

CONSTANTA

CONSTANTA er en av Europas største aktive havnebyer og Romanias femte største by befolkningsmessig. Byen har rundt 300000 innbyggere, om sommeren tre ganger så mange. Storbyen Constanta har en egen strand i sentrum ved navn MODERN. Her er en båthavn og flere restauranter i havnas promenadeområde nedenfor klippekantene i sentrum. Stranda MODERN er først og fremst brukt av lokalbefolkningen i helgene. Sommeren 2017 ble en gigantfestival ved navn NEVERSEA innen pop for første gang arrangert på stranda MODERN - og denne festivalen som trekker ungdommer fra hele Europa har blitt en årlig begivenhet siden da.

Constanta
Turister som vil kombinere storby med badeliv, kan utmerket bo på hoteller inne i Constanta og likevel ha kort vei til strendene i Mamaia. Og hotellene inne i byen kan faktisk være billigere selv i toppsesongen enn de i Mamaia. Eks Hotel Oxford i overgangen Mamaia - Constanta
City Park Mall
Constanta har flere store og vakre parker, en gammel bydel med uteliv, en verdenskjent kasinobygning, et delfinarium og flere lekeparker. Teater og kinoer finnes i ulike formater. Topp moderne kinosaler med 3 D + 4DX finnes i flere av de gigantiske kjøpesentrene i byen – som CITY PARK MALL og VIVO.
Gamlebyen Constanta
Constanta har glimrende og raske togforbindelser til Bucuresti med både statlige og private togselskaper. Rutebusser går også fra jernbaneområdet til alle store byer i Romania, Rep Moldova, Bulgaria og Tyrkia. Constantas internasjonale flyplass heter Mihail Kogălniceanu og har flights til London og Istanbul året rundt, til flere europeiske byer og rumenske Iasi, Timisoara, Cluj og Oradea i sommersesongen.
Eforie Nord

EFORIE NORD er Romanias nest største badeby og rumenske middelklassefamiliers toppreisemål om sommeren – med kystens nest største badeland AQUA PARK på en av hovedstrendene i badebyen. Gågater, strandpromenade, loppemarkeder med kinaprodukter uten begrensninger, sentrum med butikker og ulike tilbud, sommerteater, sirkus….. og hoteller og pensjonater i alle formater og prisklasser. Og et aktivt uteliv om nettene i alle varienter fra karaoke til clubbing.. Også flere kjente spahoteller. Eforie Nord har også kystens eneste organiserte nudiststrand på strandstrekningen mot Eforie Sud. - Eforie Nord er rumensk på alle måter og et utmerket alternativ for alle som vil oppleve rumensk feriekultur og rimeligere priser - i motsetning til strømlinjede Mamaia.

Eforie Nord Romania

Overnattingstips i Eforie Nord: | Hotel Coralis 3 STAR | Hotel Europa 4 STAR

Også SALTVANNSINNSJØEN TECHIRGHIOL ligger rett ved Eforie Nord der man kan ta et helsebringende mudderbad. Byen TECHIRGHIOL har et av Romanias mest kjente spa - sanatorium.
Saltvannsinnsjøen Techirghiol og helsebringende gjørmebad
Eforie Sud

EFORIE SUD er det rolige og romslige alternativet til storesøster Eforie Nord. “Arbeiderklassens badeby” fra kommunisttiden – med overraskende rette og brede gater - og flere trivelige parker i sentrum før man når badestrendene på en høykantet promenade over flere bukter med langgrunne strender. Billig og annerledes enn andre og hektiske badebyer. Små markeder og uteterrasser også på bakkekantene med utsikt over strandbuktene. Stedet domineres av pensjonater og småhoteller i mellomklassen med tre stjerner.

Eforie Sud
Neptun
Badebyen Neptun

NEPTUN var diktatorens favorittbadeby den gang da, men fordums storhet er synlig fortsatt. Her er hoteller i alle prisklasser og strender i gåavstand fra det meste. Kort sagt en veldrevet og trivelig badeby i toppsesongen. Neptun ligger ved to innsjøer i møte med Svartehavet. Byen har to mindre golfbaner, en liten turistlandsby med bygninger fra hele Romania, en liten fornøyelsespark, utekino, flere tennisbaner og ikke minst Ceausescu sitt sommerpalass som nå blir brukt som statlig representasjonsbolig.

OLIMP

Olimp
OLIMP: Rett nord for Neptun er området OLIMP som mange anser som en egen badeby. Denne badebyen er helrenovert og alle de tre store hotellene står klare til å ta imot turister fra sommeren 2020.
COSTINESTI

COSTINESTI er i motsetning til de andre badebyene nesten helt fri for utlendinger i toppsesongen. Stedet er og markedsfører seg uten særlige hemninger utelukkende som ungdommens og studentenes badeby – og IKKE en by for familier. Dvs at stedet er smekkfullt fra 1 juli til 1 september når studiene har pause – og ganske romslig ellers. Studentene bor i telt på campingområder, i private husrom som leies ut, i småhytter eller på mindre pensjonater – eller unntaksvis på noen av de få større hotellene i byen.

Costinesti
PARTYFAKTOREN er betydelig i Costinesti – og er unektelig stedet for de helt unge som ikke har råd til Mamaia og synes rockerne i Vama Veche er gamle gubber. En rumensk avisreporter skrev i sin tid “ at er man over 30 år i Costinesti føler man seg urgammel “
Medio juli Costinesti
Stedet har ofte HATE IT OR LOVE IT – kommentarer i rumensk reiselivspresse. Ikke minst har renholdet i byen fått gjennomgå i media. Sist sommer ble bildet av Costinesti noe endret i og med at turistbransjen også markedsførte seg for rumenere i alle aldre – med en betinget suksess. Costinesti har et par av kystens mest populære utediskoteker og et uorganisert nudistområde i utkanten av byen. Byen ligger 34 km fra Constanta, har en 800 meter lang strand og en togstasjon i form av en melkerampe.
JUPITER

JUPITER er fin strand knyttet til det mange mener er Romanias beste campingplass. Rett før innfarten til Neptun. Offisielt er Jupiter kystens minste badeby. Så dette er mer et badested enn en badeby. De små vikene på stranda gjør det hele til et sjarmerende sted. Er du på søk etter en god campingplass sør for Constanta er Jupiter absolutt å anbefale. Campingplassen heter Campsite Popas Zodiac og er flere ganger kåret til en av Romanias beste i sitt slag. Her er også hytter og svømmebasseng.

Campingplassen i Jupiter

CAP AURORA

CAP AURORA er en noe glemt minibadeby med stort sett alle aktiviteter sentrert rundt et større hotell som fungerer, men som har sett bedre tider – og som har en egen strand nedenfor. Sosialt kjedelig, men ikke langt til Jupiter og Neptun om du vil se nye fjes.

VENUS

VENUS er en fredelig og en nyrenovert badeby med flere nye hoteller i den øverste kategorien. Investeringene de siste årene i denne badebyen har fått rosende omtale i rumenske media.Nattelivet er begrenset til hotellene, men badebyen har helt klart en stigende stjerne hos folk som vil ha en avslappende og komfortabel badeferie. Vil du ha en ren flott hotellferie ved en vakker Svartehavsstrand er Venus avgjort noe for deg.

Badebyen Venus
23 AUGUST

23 AUGUST er ingen badeby, men en trivelig lite strandbit i nærheten av tettstedet med samme navn- En strand som ellers av året blir brukt av fiskere. Lokalbefolkningen bader her - pluss noen få turister som har oppdaget stedet.

SATURN

SATURN er en vakker og romslig strandlinje med flere veldrevne hoteller som har svømmebasseng rett på stranda. Man kan gå inn til Mangalia sentrum på en vedlikeholdt strandpromenade eller sideveier. Små innsjøer rett ved gjør idyllen komplett. Karneval og MC-treff arrangeres ofte midtsommers på stedet. Inne i sentrumsgata er det flere småbutikker, restauranter og hyggelige uteterrasser. Spabehandling gis blant annet på hotellene HORA og BALADA. Dette siste hotellet har et flott utebassenganlegg med vannmassasje. Hotellene ble i sin tid også brukt av et norsk charterselskap.

Badebyen Saturn
Stranda på Saturn er 2 km land. Et annet utmerket hotell i Saturn med et glimrende utebassenganlegg med utsikt over Svartehavet er HOTEL CLEOPATRA . Man kan også kun besøke bassenganlegget mot en inngangsavgift.
MANGALIA

MANGALIA er en meget vakker,historisk og trivelig “gresk” by med liv året rundt, med rundt 40000 faste innbyggere. Mangalia var en gresk koloni under navnet CALLATIS grunnlagt i det sjette århundre FØR Kristus. Mangalia kan glimre med flere gode hoteller - noen også med spa - i sentrum og en vakker badestrand midt i sentrum, pluss en lystbåthavn med promenader. Ren, idyllisk,ærverdig, med et variert tilbud til alle typer turister. Romanias marine har også sin base litt sør for byen. Byens administrasjon omfatter også badebyene nord for Mangalia som Saturn og Venus.

Mangalia
Mangalia har et kjent arkeologisk museum og Romanias eneste hotell med arkeologiske ruiner som en integrert del av hotellbygget. Nemlig unike NEW BELVEDERE HOTEL MANGALIA FIVE STARS

2 MAI

2 MAI er en liten fiskerlandsby som for det meste lokker til seg campere med bil. Ikke helt ryddig på sidestrendene dessverre - tross idyllisk visuelt sett. Klippestrender i retning mot Vama Veche.

VAMA VECHE

VAMA VECHE er Romanias mest populære badeby ved sesongåpning 1 mai og under diverse festivaler i august. VAMA VECHE er et begrep i Romania, en badeby som også var frisinnet og opprørsk selv under kommunismen.Vama Veche er ofte benevnt som “Bohemes og rockernes strand” der nudisme er akseptert i spredte former. VAMA er blitt noe forandret de siste årene på grunn en betydelig utbygging. Noe som førte til demonstrasjoner med paroler som BEVAR VAMA VECHE i sin tid.

Vama Veche 1 mai
Pr i dag har Vama Veche fått sine dyre hoteller på plass og prisnivået ved sesongåpning er det samme som i Mamaia – til faste turister sin mediapubliserte irritasjon. Strandkonserter og strandparties forekommer fortsatt og teltingen på stranda skjer også fortsatt enda kommunen prøver å ta seg betalt på egne områder. Mindre kjent er gamle smuglertuneller i fjellpartier mot grensa til Bulgaria lenger sør og rufsete klippestrender nordover mot 2 Mai.
Romania - verdt et besøk!
KOMMER DU NED TIL OSS I SOMMER?

NOEN TIPS:

BESTILLING AV OVERNATTING: Skal du til Svartehavskysten i perioden 1 juli til 20 august er det lurt å bestille rom tidlig, gjerne tidlig vår. I denne perioden er alle badebyene fulle av turister og tidlig bestilling sikrer plass og riktig pris. EARLY BOOKING er et system den rumenske turistbransjen har innført for kysten der man får betydelige rabatter om man bestiller og betaler for ferien tidlig vinter. Ellers fungerer vanlig nettsøk som BOOKING.COM og TRIVAGO.RO utmerket i Romania som i andre land. Her er noen rumenske nettsider for hotellsøk:

WIZZ AIR fRA TORP - OG BLUE AIR FRA GARDERMOEN FLYR DIREKTE TIL BUCURESTI I ROMANIA

Web Wizz Air | Web Blue Air

TRANSPORT: Har du bestilt hotell på forhånd, kan de aller fleste hoteller hente deg og dine på flyplassen etter avtale. Hvis de ikke har egen hotelltransport, har de forbindelser med firma som gjør transport på oppdrag.Du må i så fall ta kontakt med hotellet en uke før ankomst om dette, og også be om en eksakt pris for transporten, en engelskspråklig sjåfør og denne sitt telefonnummer - og angi ditt flynr. og din ankomsttid. Avstanden mellom hovedflyplassen i Bucuresti og Constanta er 235 km - med " Solens motorvei"

MINIBUSSER TIL KYSTEN: Firmaet KIRVAD har faste ruter fra ankomsthallen på flyplassen HENRI COANDA OTOPENI i Bucuresti til kysten - og retur eventuelt når du skal hjem. Rutetidene er både natt og dag med noen timers mellomrom. - KIRVAD kan også ordne privat eller tilpasset transport med levering og henting på ønsket sted. det er lurt å bestlle plass online i forkant før ankomst til Bucuresti.

VANLIGE FORBINDELSER er selvfølgelig mulig. Da tar du taxi eller bybuss fra flyplassen inn til hovedjernbanestasjonen GARA DE NORD og tog til Constanta eller badebyene sør for Constanta. Skal du til en av badebyene nord for Constanta - dvs Mamaia, Mamaia Nord, Navodari, Corbu - må du ta lokaltransport eller taxi fra stasjonen i Constanta. Moderne rutebusser finnes også, men stasjonen i Bucuresti er en del kvartaler unna Gara de Nord. Spørsmål? Mail gjerne locationromania@gmail.com

En stopover i Bucuresti? Anbefales om du ikke har sett "Balkans Paris" tidligere, og dette kan utmerket legges inn i hjemreisen med en natt eller to på et ok hotell i den rumenske hovedstaden. Da tar man toget fra kysten til Bucuresti og hotellet. En god oversikt over hoteller i Bucuresti finner du her. - Hotell og guide kan også ordnes via det rumenske reisebyrået VISIT ROMANIA i OSLO med epostadressen kontakt@visitromania.no

BLUE DUCK TOURS en norsk turoperatør i Bucuresti som også har gode hotelltilbud i Bucuresti

Med vennlig hilsen Romaniaposten

romaniaposten@gmail.com