Loading

Po fotografijo Osredek - Vrbica, 10. 4. 2020

Letošnja pomlad je bila suha, potoki in studenci v okolici pa so skoraj presahnili. Pomislila sva, da je verjetno pravi čas, da že enkrat narediva tisto fotografijo obeležja v dolini Zale, ki jo že toliko časa načrtujeva.

Pot sva poznala, tam smo bili sredi februarja, pa nam takrat ni uspelo čez vodo. Tokrat sva se bolje pripravila. V nahrbtnik sem dal gumijaste škornje. "Ene bodo dovolj za oba", sem si mislil, saj nikakor niso hoteli v nahrbtnik.

Do Osredka sva se pripeljala. Nadaljevala sva skozi Mikičkonec, malo naprej pustila avto in nadaljevala peš.

Na vrhu je gozd še tak, kot smo ga vajeni. Padlih dreves, ki bi ležala kar na okoli ni bilo. Nižje, kamor se ne da s traktorji, je pravi pragozd.
Prišla sva tudi na "polja" čemaža. Ta naredi kar nekakšno preporogo sveže zelene barve.
Pot ni naprona, vseskozi sva šla po stezici, ki je lepo in varno speljana.
Le na enem mestu je pot ožja. Za vsak slučaj je za tiste najbolj nerodne napeljan oprimek.
Prišla sva do sotočja Zale in Iške. Tam je velik in markanten balvan, na katerem je vzidano obeležje štirih občin.
Vseeno ni bilo čisto enostavno preko vode. Sem in tja je bilo potrebno tudi malo splezati. Kasneje so tudi gumijasti škornji iz nahrbtnika prišli presneto prav.
Evo, pa sva na cilju, pri obeležju v soteski Zale.

Že doma sem vedel, da svetloba za fotografiranje ne bo takšna, kot bi si jo želel. Če bo sončno, bodo motile sence dreves in vej, če pa bo oblačno ne bom mogel fotografirati reliefnih črk na obeležju.

Zato sem imel seboj fleš, ki ga je Boža držala na desni. Tako sem na zgornji fotografiji dobil lahko posnetek z osvetljenim stebrom in brez izrazitih senc vej. Na spodnji fotografiji pa sem lahko le s flešem dobil berljiv napis.

Pričakoval sem, da bova ploščo pred fotografiranjem morala očistiti. Pa je to nekdo zelo temeljito opravil že pred nama.
Cvet repuha

Na celotni poti ni manjkalo podrobnosti, ki so pritegnile mojo pozornost.

Evo, se že vračava
Tu ni najbrž še nikoli pela žaga. Drevesa umrejo sama in padejo. Potem pa dolgo, dolgo ležijo na tleh.
Vreme ne bi moglo biti lepše.
Po stezici sva hitro prišla nazaj do čemaža
Še nekaj sto metrov, pa bova pri avtomobilu

V dveh mesecih sva to pot opravila dvakrat. Ni naporna, nekaj truda pa je le potrebnega. Lepo je bilo, zagotovo jo bova letos vsaj še enkrat ponovila.

Created By
Milos Toni
Appreciate