Loading

SWIPE (USA) BIRDSTONE - AVALANCHE LILY (GRAND SLAM)

Rävdansen köpte SWIPE av Gainesway Farm i Kentucky 2016, efter ett samarbete med Naoya och Marie Yoshida. SWIPE var USA:s näst högst rankade 2- åring 2015 !

SWIPE (Birdstone) och Kentucky Derby- vinnaren NYQUIST utkämpade en fyra löpningar lång duell i de största 2- årsloppen i USA 2015, något som skapade stora rubriker i USA.

Nyquist vann varje inbördes möte, med SWIPE på andra plats. Men med varje start löpte SWIPE allt bättre och allt eftersom distansen ökade kom SWIPE närmare att slå obesegrade NYQUIST och det kulminerade i BREEDERS CUP JUVENILE (GR.1) där SWIPE, nu med toppjockeyn Victor Espinoza i sadeln, nästan fångade in NYQUIST, på mållinjen, med resten av 2- årseliten på avstånd.

Trea var BRODY'S CAUSE, vinnare av Blue Grass Stakes (GR.1) som 2- åring. Fyra blev EXAGGERATOR, vinnare av Preakness Stakes (GR.1) och tvåa i Kentucky Derby (GR.1).

Efter att ha vunnit i sin tredje start som 2- åring stötte de två först samman i BEST PAL (GR.2) på Del Mar. SWIPE löpte grönt och gavs en svår resa men avslutade starkt för att bli tvåa bakom NYQUIST. Första beviset på hans kapacitet.

Ett konsortium inom stallet köpte nu loss honom för $700,000 från den tidigare ägaren. Därefter möttes de i DEL MAR FUTURITY (GR.1). SWIPE löpte åter grönt och fick åter en tveksam resa men avslutade strålande till andraplatsen.

Duellen fortsatte därefter i FRONT RUNNER STAKES (GR.1) på Santa Anita. SWIPE löpte allt bättre och pressade NYQUIST till mållinjen över upploppet. NYQUIST fick behålla segern efter protest !

I galoppvärldens största lopp för 2- åringar, BREEDERS' CUP JUVENILE (GR.1), där USA:s och flera av Europas bästa 2- åringar fanns med över 1700 m dirt avslutade SWIPE flygande och fångade nästan in NYQUIST. Slagen en halv längd.

50 meter till så hade SWIPE segrat !

(Då hade han inte stått i Skandinavien)

Nyquist och Swipe i Breeders' Cup Juvenile (Gr.1). Foto: Breeders' Cup.

Galopp-USA såg nu fram mot ett femte möte i KENTUCKY DERBY (GR.1), vilket borde gynna SWIPE då distansen är 2000 m.

Nu blev det dock inte så !

Senare under hösten konstaterades att SWIPE hade fått en chip i en kota och måste opereras. Det blev därefter en kamp mot klockan för att få tillbaka honom i form till Kentucky Derby och Triple Crown- serien.

Först efter 5 månader var han tillbaka på banan och togs ut att årsdebutera i LEXINGSTON STAKES (GR.2). Han löpte långt under sin bästa form och det konstaterades att han utvecklat ett halsproblem som krävde ytterligare en månad ur träning. Och därmed var Kentucky Derby inte aktuellt.

Gjorde ytterligare en comeback i juni men hans opererade kota gjorde sig nu påmind och Gainesway beslöt att ge honom ett längre break innan han skulle gå åter i träning.

Ivan Sjöberg och Swipe

Här kom vår vän LENA HEDBERG in i bilden. Efter 35 år i Lexington känner hon alla av betydelse och det var under ett samtal med ledningen från Gainsway hon fick information om att SWIPE stod på stuteriet i väntan på att gå i träning igen.

Swipe hade varit anmäld till Keeneland December Sales som ”stallion prospect” men ägarna hade ändrat sig och siktade på att åter sätta honom i träning.

Därefter inleddes diskussioner, tidvis ganska tröga, om att få köpa honom till avel i Skandinavien.

Det blev till slut klart och det känndes fantastiskt att kunna få ställa upp USA:s näst högst rankade 2- åring 2015 på Rävdansen. Att bli 2:a fyra gånger på rad i GR2 och GR1 lopp, bakom USA:s bästa 2- åring NYQUIST, är en fantastisk bedrift. Han är den enda häst som på allvar hotat att besegra NYQUIST, som gick obesegrad ända fram till Kentucky Derby GR1, som han vann.

Ingen hingst har någonsin gjort sin avelsdebut i Skandinavien med sådana löpningsmeriter !!!!

NYQUIST har nu gått till avel på Jonabell Farm i Kentucky. Språngavgift $40,000 och fullbokad.

Trean och fyran i Breeder´s Cup Juvenile har också gått till aveln 2017:

EXAGGERATOR: $30,000 - BRODY'S CAUSE: $12,500

SWIPE 2019:

20,000 SEK 1 OKTOBER

SWIPE (USA)

SWIPE (USA

11 starter 1-5-2 / $ 622,630

Birdstone - Avalanche Lily/ Grand Slam

1:a Summer Juvenile Champion Stakes (L)

2:a Breeder´s Cup Juvenile (GR.1)

2:a Del Mar Futurity (GR.1)

2:a Front Runner Stakes (GR.1)

2:a Best Pal (GR.2)

3:a Tremont Stakes (L)

BIRDSTONE (Grindstone) vann bl.a Champagne Stakes (GR.1) som 2- åring och Belmont Stakes (GR.1) och Travers Stakes (GR.1) som 3-åring.

Gick till aveln på Spendthrift och redan i sin första årgång producerade han en vinnare av Kentucky Derby (GR.1), MINE THAT BIRD. NOBLE BIRD var GR1- vinnare 2015.

BIRDSTONE (USA)

Vi kan väl även nämna SUMMERBIRD, Belmont Stakes (GR.1), och far till SVENSKT DERBY- tvåan RAMSTEIN hemma i Sverige.

Detta är den i särklass hetaste hingstlinjen i USA och den mest aktiva linjen som utgår från Mr Prospector. Fappiano/ Unbridled ligger även bakom bl.a. USA:s dyraste hingst idag, TAPIT.

SWIPEs första föl föddes 2018 och är genomgående mycket korrekta och med ett bra temperament.

SWIPE (USA)

25,000 SEK 1 OKTOBER

BREEDERS' CUP NOMINATED

ANMÄLT TILL BREEDERS' SERIEN I SKANDINAVIEN

RÄVDANSENS STUTERI, 635 37 ÄRLA, SVERIGE

Tel: +46 70-551 09 93

E-post: ravdansen@telia.com