Loading

välfärdsteknik i molnet Mikael Hamström, CTO Phoniro

Ta steget upp i molnet

Välfärdsteknik handlar om att effektivisera verksamheten inom omsorgen för att möta problemen med fler äldre och för få medarbetare. Med den digitala tekniken så får vi stora kostnadsbesparingar i våra kommuner och dessutom så blir medarbetarna mer nöjda med sitt arbete då stressen minskas. En annan positiv effekt är att vi får unga personer i den digitala generationen att bli mer intresserade av att arbeta inom omsorgen. Det finns fler aspekter varför jag tror att vi behöver satsa mer på välfärdsteknik men i denna artikel fokuserar jag på det som vi inte ser, det som finns där bakom eller ovan oss, jag tänker på hur de digitala tjänster som behövs skall förverkligas och göras tillgängliga för användarna och som i slutänden realiseras som molntjänster. Varje organisation i praktiken behöver använda sig av molntjänster. Det som i slutänden avgör om resultatet blir en lyckad lösning är inte främst hur bra tjänsterna är var för sig, utan hur de bäst tillämpas så att de används på rätt sätt och till rätt sak i syfte att optimera för kostnad, säkerhet och flexibilitet.

Molntjänster växer kraftigt och det är ett modernt och effektiv sätt att få tillgång till en tjänst där programuppdateringar görs kontinuerligt, och att de senaste verktygen används med syfte att optimera för kostnad, säkerhet och flexibilitet. Kunden slipper också hanteringen av tekniska utmaningar som kan medföra omfattande och oförutsedda investeringar när man själv måste hantera servrar och tillhörande infrastruktur som krävs för att hantera de tjänster som man vill tillgängliggöra.

Vad är en molntjänst?

En definition på molntjänster finns från NIST* (National Institute of Standards and Technology). Här nedan kan du läsa min sammanfattning av definitionen, jag har också kompletterat med andra positiva effekter kring molntjänster som jag anser är en bonus ur ett helikopterperspektiv.

  • Själv-service för de som konsumerar tjänsten. En konsument ska själv kunna beställa funktion (exempelvis servertid eller nätverkslagring) och dessa ska kunna skapas, ändras och tas bort utan att det ska behövas någon mänsklig handpåläggning.
  • Åtkomst över nätverk. Tjänsten skall vara tillgänglig över nätverk och åtkomlig från olika standardenheter (exempelvis mobiltelefoner, läsplattor, bärbara datorer, arbetsstationer, osv).
  • Delade datorresurser. Leverantörens datorresurser (exempelvis lagring, beräkningskapacitet, minne och nätverksbandbredd) ska vara samlade för att kunna levereras till flera konsumenter i vad man ofta kallar ”multi-tenant” modell. Detta betyder att datorresurserna skall kunna fördelas helt dynamiskt mellan dessa olika konsumenter utan att konsumenterna påverkar, eller ens vet om varandra. Konsumenterna styr hur mycket datorresurser de behöver i själv-servicen (se ovan).
  • Snabb skalbarhet/elasticitet. Datorresurserna skall kunna avropas och släppas, i vissa fall automatiskt, för att snabbt skala tjänsten både upp och ned i proportion till dess behov. För konsumenten upplevs ofta dessa resurser som obegränsade och kan disponeras i vilken mängd som helst, när som helst.
  • Mätbarhet. Användandet av en tjänst ska ha ett lämpligt mätvärde (till exempel ”per timme som en resurs är igång”, eller ”per gång som en tjänst används”, eller ”per läsning/skrivning mot disk”).

Konsoliderat datacenter

I och med att befintlig datorkraft med hjälp av virtualiserings teknik fördelas efter behov så ger det också positiva effekter av miljön då varje tjänst endast förbrukar den energi tjänsten behöver och att leverantören av datorkraft enkelt kan fördela om kapacitet där den behövs mest.

Att konsolidera lokala datahallar till datacenter och molntjänster ger ju också effektivisering avseende kylning och ger även nya möjligheter att återvinna producerad värme för till uppvärmning av fastigheter etc.

Konsoliderade datacenters ger ju också förutom en effektivare energikonsumtion även en säkrare tjänst och en högre grad av resiliens om man också inkluderar fysisk säkerhet och tillgänglighet, frågeställningar som kan glömmas bort eller prioriteras ner av ekonomiska skäl när man har egen mindre lokal datahall.

Ett konsoliderad datacenter ger också:

• Ett effektiv skalskydd i flera nivåer för skydd mot olika typer av intrång, ofta realiseras dessa med olika slussar och för att få en eventuell tillgång till lokalerna så måste en ledsagare finns med.

• Säker strömförsörjning, fler fysiska vägar avseende extern matning, batteribackup och dieselgeneratorer för att undvika strömavbrott

• Säker datakommunikation, fler fysisk vägar etablerade avseende fiberanslutningar för att säkerställa bra bandbredd och anslutning mot internet.

• Effektiv övervakning och larmhantering. T.ex. så kan en intelligent loghantering förutse eventuella problem och vidtaga preventiva åtgärder för att möte dessa.

Givetvis måste sedan den aktuella tjänsten som finns i molnet och exponeras mot slutkunden konfigureras för den lokala tjänstens behov av säkerhet och eventuell rollhantering. Som alltid så måste man ju inte glömma bort att det verkliga behovet och kravbilden måste vara styrande för hur man utnyttjar modern teknik och utifrån dessa göra smarta och aktiva val av de tekniska möjligheterna.

Intressanta länkar angående positiva miljöaspekter:
Ta steget upp i molnet
Hoppas du nu känner dig klokare kring molntjänster! :)Tack för ordet! /Mikael Hamström

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.